Per e-mail heb ik van Jean de Gooijer het volgende recept mogen ontvangen waarmee hij een eerste prijs heeft gewonnen in de klasse C ONK 2004 (61 inzendingen in de klasse).
Hoeveelheid wort: 25.00 L
Totaal mout/graan: 8.10 kg
Begin SG 1076
Eind SG 1016
Berekende kleur EBC: 15.1
Berekende bitterheid EBU: 17.6
Rendement (Amerikaans systeem): 77 %
Kooktijd: 90 minuten
Moutstorting
% Hoeveelh. Naam EBC
-----------------------------------------------------------------------------
84.6 6.85 kg. Pilsener 3 - Dingemans 3
8.6 0.70 kg. Aromamout (Amber 50) - Dingem 50
4.9 0.40 kg. karamel Pilsmout (Cara 20) 20
1.9 0.15 kg. Tarwemout - Dingemans 4
Hop
Hoeveelh. Naam Alfa Kooktijd
-----------------------------------------------------------------------------
80.00 g. Saazer 2.70 90 min.
15.00 g. Saazer 2.70 10 min.
Gist
-----
Braumeister trappist
Maischschema/bijzonderheden
-----------------------------------------------------------------------------
Het maischen gebeurt door 21 liter water van 75 graden in een dubbelwandige rvs spoelton te doen. Geschrote mout erbij, deksel erop en minstens 2,5 uur laten staan. Als de temperatuur is gezakt tot 64 graden kan het spoelen beginnen, met water van 78 graden.
90 minuten koken met 80 gram van de hop, laatste tien minuten de overige 15 gram toevoegen.
Het bier bleef de eerste maand na het bottelen erg troebel, maar werd daarna snel helder.
Erg lekker bier.
----------
Jean heeft te kennen gegeven dat hij voor eventuele vragen bereikbaar is via zijn e-mailadres jeandaya@wxs.nl