OBBK 2009 B1 Alt - Ton van Gelder

Gestart door Ton, 19-10-2009 13:36 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ton

Brouwer recept: Ton van Gelder
Bron van het recept: Eigen recept

Naam brouwsel: Voskuiler Alt, nr. 54
Biertype: Alt
Begin SG: 1055
Eind SG: 1012
Kleur (berekend): 23 EBC (Morey)
Berekende bitterheid: 33 EBU (Tinseth)

Per 20 liter wort/bier

Mout & suiker
3000 gram   (66 %) Vienna 7 EBC     
1500 gram (33 %) Munchener 15 EBC     
50 gram (1 %) Chocolade, ontbitterd 800 EBC     

Water
18 L maischwater
11 L spoelwater

3 g Calciumchloride toegevoegd aan het maischwater
1 ml 80 % melkzuur en 2 ml 20 % zwavelzuur toegevoegd aan het maischwater en 1 ml 20 % zwavelzuur aan spoelwater

Maischschema
40 min 62 gr C
15 min 72 gr C
5 min   77 gr C

Hop
18 gram Magnum, 15.1 % alfa, bloemen, kooktijd 60 min
20 gram Hall. Mittelfruh, 4.0 % alfa, bloemen, kooktijd 0 min


Geen andere toevoegingen

Kooktijd
Totale kooktijd wort: 60 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Kolsch, goed beluchte starter met voedingszouten, spore-elementen, vitaminen en gist extract.

hoofdgisting: 5 dagen bij 16 gr C
lagering: 16 dagen bij 16 gr C

Bijzonderheden:

Het bier is gebrouwen op 2 mei 2009. Vergisting in de kelder die nog relatief koel was. Na 5 dagen overgeheveld, SG was nog aan de hoge kant, 1024. Na 3 weken gebotteld bij SG 1012 met 6 g suiker per liter.

Eigen waarneming: bier is iets aan de lichte kant voor een Alt, koolzuur aan de hoge kant. Verder wel tevreden, mooie geur.

Ik brouw met zacht water. Sinds ongeveer een jaar voeg ik wat brouwzouten toe en zuur ik het spoelwater aan. Bevalt mij goed. Ik vond dat mijn bieren vaak wat wrang waren in de nasmaak, dat is nu weg.

Op het OBBK 2009 kreeg het bier 77 punten met de volgende opmerkingen:
Mooie stabiele schuimkraag. Kleur is iets te licht. Geur is prima. In smaak ontbreekt iets moutigheid. Mooi bier.

Brouw ze,

Ton

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.