Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Düsseldorfer Altbier  (gelezen 80843 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #150 Gepost op: 05-04-2006 12:05 u »
tsja, DMS... een groente-associatie ik had beter (DMS?) kunnen schrijven want overduidelijk was het niet, toch was het een groente-associatie


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #151 Gepost op: 05-04-2006 12:15 u »
Tja, DMS lijkt me sterk. Het bier is 90 minuten flink gekookt, waarbij er ruim 10% is verdampt.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #152 Gepost op: 05-04-2006 20:19 u »
HA3 :proost:

Ik heb je alt nu voor me staan en de geur die ervan komt...mjammie! Duidelijk de moutigheid, lichte hoppigheid en ook wat fruitigheid (althans zo associeer ik het) die bij een alt horen. De kleur en helderheid zijn precies volgens soort. De schuimkraag is inzakkend tot een mooi laagje en het is glasplakkend (hoewel dat waarschijnlijk evenveel zegt over mijn glas). Nu het wat langer open staat, komt er ook een lichte gistgeur door de bitterheid heen, maar dat is niet storend.

De eerste slok...Gefeliciteerd! Echt een mooie alt. De moutigheid en bitterheid zijn mooi in balans met de karamelsmaak. Bitterder maken kan wel, maar dan toch zeker niet te veel. De balans is naar mijn idee prima! Een ietsie teveel koolzuur mogelijk, maar dat is dan weer mieren******. De body is iets voller dan volgens type.

De bitterheid vloeit even uit en blijft lang (op de achtergrond) hangen. Ik kijk uit naar mijn tweede slok...
...Yes!

Echt een mooie alt! Doet me weer aan Düsseldorf denken.

De groente-associatie van Johannes heb ik niet waargenomen. Wellicht associeer ik die geur met de gistsmaak waar ik het eerder over had.

Edwin

#edit# Nu ik wat verder ben met het glas moet ik Johannes toch wel gelijk geven dat iets meer bitterheid het bier nog beter zal maken. Hij is toch wel een erg goed proever!

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #153 Gepost op: 05-04-2006 20:49 u »
Ha Edwin,

Jij ook bedankt voor het kritisch proeven en het weergeven van jouw resultaten.

Nou het is duidelijk: volgende keer nog bitterder. Oh wat erg.  ;)

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #154 Gepost op: 07-04-2006 04:23 u »
Heeft iemand een Bolten Alt, of Ur-Alt al geproefd?

http://www.bolten-brauerei.de/

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #155 Gepost op: 07-04-2006 07:17 u »
De website ziet er goed uit, al wordt er flink gezeverd. Ik ken het in elk geval niet, maar ik ben dan ook geen Alt-kenner. Dit verhaal over de Ur-Alt is een kolfje naar Jacques' hand:

Das Besondere beim Boltens Ur-Alt ist, dass es unfiltriert, also naturtrüb ist. Die meisten Biersorten von heute sind klar oder blank. Sie werden filtriert, weil viele Konsumenten den Anblick eines „klaren“ Bieres, sei es nun ein Alt oder Pils appetitlicher finden. Das ist auch in Ordnung, weil das Auge ja bekanntlich „mitschmeckt“.

Falsch ist jedoch die Annahme, diese klaren Biere hätten eine höhere Qualität, weil sie reiner seien. Dieses Vorurteil ist insbesondere durch die Werbung der sogenannten „Premium-Pilsener“ verbreitet worden, in der ausnahmslos dieser klare, gefilterte Biertyp zu sehen ist. Es ist vielmehr so, dass durch die Bierfiltration - natürlich ungewollt - dem Bier Geschmacksstoffe entzogen werden. Früher – und damit kennen wir uns ja ein bisschen aus – gab es gar keine gefilterten Biere, weil es schlicht und ergreifend noch nicht die technischen Anlagen gab, die es heute gibt.

Jammer genoeg vallen ze dan bij de 'karamel' volledig door de mand:

Bolten´s CaramelAnders als bei vielen Wettbewerbsprodukten setzen wir dem fertig eingebrauten Produkt nicht flüssigen Zucker sondern Süssstoff bei. Das tun wir schlicht aus dem Grund, um die Kalorienanzahl dieses Getränks zu reduzieren, da das Getränk sowohl von Kindern, wie aber auch Erwachsenen als Durstlöscher getrunken wird


Brrrr dat moet een voos bier zijn... :huilen:

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #156 Gepost op: 07-04-2006 08:37 u »
Bolten alt
Herkomst:   Privatbräuerei Bolten, Korschenbroich
Internet   http://www.bolten-bier.de/index2.htm
Internet info   5 bieren
Fles:      0.5 L beugel met nagisting
Alcohol:   4,8%
Gedronken   3/4
Tht:      5/4
Prijs:      
Etiket:      mooi, eenvoudig, traditioneel
Etiket info   oudste altbierbrouwerij ter wereld, al 735 jaar
Kleur:      zeer helder, licht donker
Schuim:   veel stevig mooi schuim
Geur:      typisch alt: mooi karamel en hop, subtiel en heerlijk
Smaak:   stevige body, vrij bitter, redelijk droog, mooi in de caramout, pittig
Beoordeling:   Goed

Boltens Ur-alt
Alcohol:            4.8%
Gedronken               12/04
Tht:      02/05
Prijs:      0,97 + 0,40
Etiket:      mooi traditioneel sjiek
Etiket info                   11 °P niet gefilterd
Kleur:      helder, iets licht rood-bruin
Schuim:              stevig, fijne bellen, creme
Geur:      gebrand, zoetig-moutig, zepig
Smaak:   vol, gebrand, lijkt nogal op OB040 (Korrelbokkie) qua mout en hop, ook een beetje die nasmaak (brouwfout), bijsmaak zou heel goed de gist kunnen zijn, wat romig, doordrinken: wordt Perle bitterder
Beoordeling:   redelijk


Op een internet site heb ik een zeer lovende recencie gelezen van de ur-alt (zie hier). Ik was er kennelijk zelf niet zo kapot van. In 2004 was ik nog geen alt kenner. Maar zoetstof zou ik er toendertijd ook wel geproefd in hebben. De normale alt vond ik wel heel goed.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #157 Gepost op: 07-04-2006 09:12 u »
Maar zoetstof zou ik er toendertijd ook wel geproefd in hebben.

Zit schijnbaar alleen in de alcoholvrije 'karamel'.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #158 Gepost op: 07-04-2006 21:18 u »
Even opscheppen. Commentaar van een Duitse vriendin op mijn Alt:

Citaat

Großes Lob an den Bierbrauer Adrie (das muss ich mal eben auf deutsch machen):
Das ist ungelogen das beste Bier, das wir seit langem getrunken haben!!! Lecker, lecker! Selbst Kiki war begeistert!
Beim nächsten mal kaufe ich Adrie ein paar Flaschen ab, wenn er genug hat...


grijns

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #159 Gepost op: 07-04-2006 21:21 u »
Altijd leuk zulk commentaar. Als het nu een Nederlandse vriendin was, zou ik zeggen: o, dus je bier is zoet en niet bitter? >:D

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #160 Gepost op: 07-04-2006 21:24 u »
Ik zou van een dergelijk commentaar afkomstig van een 'gemiddelde' vrouw, no offense, eerder zenuwachtig worden dan blij  :P

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #161 Gepost op: 07-04-2006 21:30 u »
Ik weet nog een hele leuke sketch waar Hans Teeuwen Kiki adoreert...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.232
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #162 Gepost op: 07-04-2006 23:00 u »
Ik weet nog een hele leuke sketch waar Hans Teeuwen Kiki adoreert...

 ;D ;D ;D  ;D

Adrie..volgens mij heb je hier een begin van een export lijntje naar duitsland..... :D :D

Groeten en gezondheid
Oscar

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #163 Gepost op: 09-04-2006 10:08 u »
Ja, gelukkig is ze Duitse én groot fan van Alt.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #164 Gepost op: 09-04-2006 14:26 u »
Zojuist mijn Alt gebotteld, ik waande me weer in Dusseldorf toen ik met mijn hoofd boven het bottelvat hing, en das een goeie zaak. Ook de smaak was goed, niet erg bitter maar die beleving kan heel anders zijn als ie straks op druk is. Het is altijd weer afwachten hoe het dan smaakt.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #165 Gepost op: 09-04-2006 16:26 u »
Ik vind het wel erg geinig dat het donkere bier dat ik laatst brouwde met de nieuwe Gambrinus ondergist van Wyeast, ontzettend veel lijkt op een Alt. Het is alleen een tikje zwaarder. Ik heb er net nog één op, en het is echt frappant.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #166 Gepost op: 19-04-2006 21:36 u »
Mijn Alt is al redelijk op druk, d'r kan nog wat koolzuur bij, maar hij is al goed drinkbaar het is in elk geval een echte Alt geworden zonder twijfel, sterker nog ik durf met gemak de strijd met Adrie's Alt aan! Haha! Nee hoor, zonder gekheid ik denk dat die van Adrie er in een vergelijkend warenonderzoek beter vanaf komt. Die van mij kan wellicht nog wat rijping gebruiken. Ik heb het idee dat dat kleine beetje extra carafa mij dwars gaat zitten, het is heel subtiel maar het is te proeven en dat is dus teveel. Omdat mijn neus niet echt meewerkt kan ik geen objektief proefbericht plaatsen. Adrie, is die van jou weer in bedrijf? Binnenkort maar even onze Alten naast elkaar proeven.

Het leuke van dit Alt avontuur is dat ik Alt eigenlijk helemaal niet zo'n geweldig bier vond. Toch is het een geweldige uitdaging om een Alt te brouwen met een prachtig stevig hopprofiel a la Schumacher. Dit wordt sowieso een herhalingsrecept (alleen dan met minder carafa natuurlijk) en vrolijk verder experimenteren met de hoppen.

:degroeten:

Johannes

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #167 Gepost op: 19-04-2006 21:52 u »
Mijn neus staakt nog steeds, dus ik heb ook al een week geen bier op, laat staan een heerlijke alt.

Lijkt me leuk om onze alts eens naast elkaar te proeven en te bakkelijen over welke de beste alt is. Dat lijkt me namelijk onmogelijk vast te stellen, want ik heb ondertussen aardig wat commerciële varianten geproefd en die wijken toch wel sterk van elkaar af. Er zitten er bij met een sterk geroosterde smaak van de carafa, dus wat dat betreft valt die van jou dan prima binnen het altprofiel. Of je het lekker vind is natuurlijk inderdaad vers 2.

Als we onze alts naast elkaar gaan proeven (en eventueel naast de Schumacher die ik nog heb liggen en het Latzenbier en de Uerige), moeten we ook de recepten er maar eens naast leggen en daarna tot een perfect altrecept zien te komen. Lijkt me een geweldige avond worden!

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #168 Gepost op: 19-04-2006 22:02 u »
Er zitten er bij met een sterk geroosterde smaak van de carafa, dus wat dat betreft valt die van jou dan prima binnen het altprofiel. Of je het lekker vind is natuurlijk inderdaad vers 2.

Mwah geroosterd is het niet, het lijkt me meer op een bijsmaakje van teveel carafa, het zou ook iets anders kunnen zijn. Wie weet hoe dat smaakt na wat rijping. De schumacher is voor mij toch wel de topper, sowieso ligt deze in de stijl zo als we het in Dusseldorf hebben geproefd.

:degroeten:

Johannes

Offline David

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Brouwen doe ik met broeders!
    • De 4 broeders
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #169 Gepost op: 20-04-2006 23:04 u »
Nou heb ik dan wel geen Alt gebrouwen recent, maar ik wil er best bij zijn als we een thematisch avondje Alt-zuipen gaan houden! Ben toch in de buurt .... Dit weekend of zo? En wellicht kunnen we nog wat ale van eigenst in het bekende cafe gaan proeven tegen die tijd. Overigens Johannes, je ipa/niet-ipa is voortreffelijk (en spijtig genoeg weer op). Heb je die toevallig op fust gezet, misschien?

David

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #170 Gepost op: 23-05-2006 09:40 u »
Jammer, de alt begint nu al over de top te raken. Misschien zijn die korte tht's op de Düsseldorfse alts toch niet zo gek. Gelukkig zijn ze nu bijna op. Weer een voorbeeld van een bier dat je jong moet drinken! Volgende winter snel weer een nieuwe versie brouwen.

Offline kellermeister

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 86
  • Land: us
  • alien life form
    • Paul's Brewing Page
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #171 Gepost op: 23-05-2006 14:20 u »
Ik heb nu 50 gallons (200 liter) alt in de kelder...

moet het dan snel op?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.232
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #172 Gepost op: 23-05-2006 14:31 u »
Als is het zo lees wel....wordt tijd dat je dan een buurt feestje gaat geven... ;D ;D  :D  :D

groeten en gezondheid
Oscar

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.022
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #173 Gepost op: 16-06-2006 23:39 u »
Vandaag een altbiertje gedronken dat ik van Johannes of Edgar gekregen heb tijdens de Open Deur Dagen van Brouwland.

Met proefbevindingen zijn als volgt:

---------------------

Kleur: donker koper
Schuim: inzakkend tot blijvend laagje
Helderheid: tweeschijn (= is net niet helder)
Koolzuurstroom: matig constante stroom
Geur: moutig, hoppig, licht zwavelachtig (sulfiet), licht gistachtig
Smaak: karamelachtig, moutig, hoppig, zoetig tot zoet, bitterig
Body: matig
Mondgevoel: drogend, licht metaalachtig
Nasmaak: moutig, karamelachtig, bitterig, metaalachtig

Algemene beoordeling: een heel mooi bier, alhoewel de smaak net iets pittiger mag voor een alt (het bier is net iets te zoet voor een alt en de donker mout smaak mag net iets sterker)

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: Düsseldorfer Altbier
« Reactie #174 Gepost op: 16-06-2006 23:49 u »
Hoi Jacques,

Dat was mijn bier, bedankt voor je beoordeling. De metaalsmaak heb ik nog niet geproefd maar het bier veroudert wel steeds meer. Ik mis in je beoordeling de fruitigheid (die eigenlijk niet in het bier hoort). Voor een volgende poging zal ik waarschijnlijk hetzelfde recept gebruiken met eventueel wat melanoidemout of wat carapils. De hop was wat oud dus vandaar de wat beperkte aanwezigheid van hop. Toch vind ik het hopprofiel van de Spalt Select erg goed bij dit bier passen.

:degroeten:

Johannes

Tags: alt