Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Tempratuur  (gelezen 2581 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nelis Bar

  • Gast
Tempratuur
« Gepost op: 17-06-2004 04:55 u »
Hallo allemaal

Ik vraag me af of de tempratuur van het jongbier wat net aan het gisten is, kan oplopen door de gisting.

Aangezien dat het jongbier wat hier zwaar aan het vergisten was, ook de tempratuur op liep naar 28 graden.
Toen de gisting wat afnam ging de tempratuur naar de 23 graden.
Maar de tempratuur van de kamer was constant 23 graden.

Aangezien ik nog maar twee keer gebrouwen heb, en me dit opviel.
Zou ik ook graag willen weten hoe dit kan.

Mvg
Nelis Bar
Die nog een hoop moet leren.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Tempratuur
« Reactie #1 Gepost op: 17-06-2004 10:26 u »
Hoi Nelis,

Bij de hoofdgisting komt inderdaad vaak veel warmte vrij. Het is afhankelijk van de gist die je gebruikt of dit wenselijk is of niet. Elke gist heeft namelijk een optimale temperatuur. Daarnaast worden bij hoge vergistingstemperaturen meer esters en hogere alcoholen gevormd die fruitsmaken aan je bier kunnen geven. De ene keer is dit gewenst, de andere keer niet.

In deze tijd, bij hogere omgevingstemperaturen, moet je daar zeker rekening mee houden. Het isoleren van een vat is meestal makkelijker dan het koelen ervan. Zie ook de discussie hierover in deze thread.

Groeten en succes,

Henk  :proost2:

Tags: