Tempratuur

Gestart door Nelis Bar, 17-06-2004 04:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Nelis Bar

Hallo allemaal

Ik vraag me af of de tempratuur van het jongbier wat net aan het gisten is, kan oplopen door de gisting.

Aangezien dat het jongbier wat hier zwaar aan het vergisten was, ook de tempratuur op liep naar 28 graden.
Toen de gisting wat afnam ging de tempratuur naar de 23 graden.
Maar de tempratuur van de kamer was constant 23 graden.

Aangezien ik nog maar twee keer gebrouwen heb, en me dit opviel.
Zou ik ook graag willen weten hoe dit kan.

Mvg
Nelis Bar
Die nog een hoop moet leren.


Henk oet Paiz

Hoi Nelis,

Bij de hoofdgisting komt inderdaad vaak veel warmte vrij. Het is afhankelijk van de gist die je gebruikt of dit wenselijk is of niet. Elke gist heeft namelijk een optimale temperatuur. Daarnaast worden bij hoge vergistingstemperaturen meer esters en hogere alcoholen gevormd die fruitsmaken aan je bier kunnen geven. De ene keer is dit gewenst, de andere keer niet.

In deze tijd, bij hogere omgevingstemperaturen, moet je daar zeker rekening mee houden. Het isoleren van een vat is meestal makkelijker dan het koelen ervan. Zie ook de discussie hierover in deze thread.

Groeten en succes,

Henk  :proost2:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.