OBBK 09 A1 - APA - Caspar

Gestart door Caspar, 06-10-2009 21:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Caspar

Met het onderstaande recept heb ik het OBBK gewonnen.

Het is wederom een van mijn befaamde "proefbrouwsels". Het bier is gebrouwen met Nieuw Zeelandse Saaz hop, de smaak van deze hop is erg vergelijkbaar met Amarillo vind ik persoonlijk. De berekende bitterheid is 60+, maar de werkelijke bitterheid zal ergens voor in de 40 hebben gelegen (mede vanwege de ouderdom van ruim 5,5 maand na bottelen). Ik heb het bier altijd in de koelkast bewaard en omdat het bier nog uitstekkend (citrus) hoppig rook en smaakte heb ik hem ingezonden als een APA. Enkele forummers hebben dit bier geproefd tijdens het pre-ONK :proost:... maar toen vond ik hem te jong en te overheersend hoppig.

Ik vind het ook mooi dat dit bier heeft gewonnen ondanks de score van 82 punten. In de finale worden de beste bieren nogmaals blind geproefd door een groep van keurmeesters en de lekkerste wint. Het grote nadeel van scores is dat ze slechts door 1 individu worden toegewezen.

American Pale Ale

A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):           9.50    Wort Size (L):      9.50
Total Grain (kg):         1.92
Anticipated OG:          1.050    Plato:             12.33
Anticipated EBC:          16.7
Anticipated IBU:          63.8 (werkelijk veel lager +/- 40 tot 45)
Brewhouse Efficiency:       68 %
Wort Boil Time:             90    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential EBC
-----------------------------------------------------------------------------
 20.9     0.40 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
  5.2     0.10 kg.  Light Dry Malt Extract                       1.042     17
 34.8     0.67 kg.  Palemout 7 - Dingemans        BelgiĆ«         1.037      8
 34.8     0.67 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        BelgiĆ«         1.037      3
  4.3     0.08 kg.  Caraamber - Weyermann         Duitsland      1.037    106

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
  3.33 g.     Perle                             Whole    6.80   5.3  First WH
  4.17 g.     Magnum                            Whole   15.10  15.3  60 min.
  6.67 g.     Perle                             Whole    6.80   8.5  30 min.
  6.67 g.     Perle                             Whole    6.80   6.7  20 min.
  3.33 g.     Centennial                        Pellet   7.20   2.3  10 min.
  3.33 g.     Centennial                        Pellet   7.20   0.3  1 min.
  5.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10   9.5  60 min.
 15.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10  14.1  15 min.
  5.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10   1.9  5 min.
 15.00 g.     Saazer                            Pellet   7.10   0.0  Dry Hop


Yeast
-----

Wyeast 1968 London Extra Special Bitter (20 oC)

Commentaar
-----

Visueel 12/15: Inclusief een puntje aftrek voor de vulhoogte (zucht :clownsmile:)
Geur 20/25: Sterk Citrus, matig fruitig, matig hoppig, zwak geoxideerd.
Smaak 21/25: Matig tot sterk citrus, matig hoppig, zwak moutig.
Basissmaak 9/10: Volgens soort, bitter.
Body 4/5: Volgens soort.
Mondgevoel 4/5: Volgens soort, zwak droog, zwak samentrekkend.
Nasmaak 12/15: Matig tot sterk bitter/hoppig.

Prima American Pale Ale. De Amerikaanse hop is duidelijk aanwezig in geur en smaak. Lekker.

PietO

Citaat van: Caspar op 06-10-2009  21:40 uet grote nadeel van scores is dat ze slechts door 1 individu worden toegewezen.

Niet helemaal waar Caspar; de top-5 binnen een grote klasse worden ook nog eens onderling vergeleken door diverse keurmeesters en mogelijk gecorrigeerd. :lessmile:

Oscar

Citaat van: Caspar op 06-10-2009  21:40 uIn de finale worden de beste bieren nogmaals blind geproefd door een groep van keurmeesters en de lekkerste wint.

Citaat van: PietO op 06-10-2009  22:35 uNiet helemaal waar Caspar; de top-5 binnen een grote klasse worden ook nog eens onderling vergeleken door diverse keurmeesters en mogelijk gecorrigeerd.

 :leren: Eigenlijk zeggen jullie hetzelfde.... ;D

Herman


Caspar

Citaat van: PietO op 06-10-2009  22:35 uNiet helemaal waar Caspar; de top-5 binnen een grote klasse worden ook nog eens onderling vergeleken door diverse keurmeesters en mogelijk gecorrigeerd. :lessmile:

Ah, dat wist ik niet... ik maakte me al zorgen dat een enkele keurmeester de wedstrijd zo sterk kon beinvloeden :weetbeter:.

Oscar

Citaat van: Caspar op 07-10-2009  09:17 uAh, dat wist ik niet...

Dat had je kunnen weten..

Ken je deze nog...



Keuring ONK 2008 eindronde klasse X

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.