Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: OBBK 2009 D1 Export Stout - Ton van Gelder  (gelezen 4786 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ton

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
OBBK 2009 D1 Export Stout - Ton van Gelder
« Gepost op: 06-10-2009 20:58 u »
Brouwer recept: Ton van Gelder
Bron van het recept: grotendeels volgens biertypengids van Derek Walsh.

Naam brouwsel:             Voskuiler Export Stout, nr. 55
Biertype:               Expourt stout
Begin SG:               1073
Eind SG:               1017
Kleur (berekend):    79 EBC (Morey), 196 EBC (BrouwVisie), kies maar uit.
Berekende bitterheid:   47 EBU (Tinseth)

Per 18 liter wort/bier

Mout & suiker
3750 gram,   64 %,    Pale ale, 7 EBC     
1250 gram,    21 %,    gerstevlokken, 4 EBC     
400 gram,     7 %,     geroosterde gerst, 1000 EBC
250 gram rietsuiker, 4 %, (tijdens koken)
250 gram kristalsuiker, 4 %, (tijdens koken)


Water
20 L maischwater
10.5 L spoelwater (80 gr C)

2 g Calciumchloride toegevoegd aan het maischwater
2 ml 80 % melkzuur aan het maischwater en 1 ml aan het spoelwater

Maischschema
25 min   62 gr C
20 min   66 gr C
15 min    72 gr C
5 min   77 gr C

Hop
8 gram Magnum               15.1 % alfa, bloemen    kooktijd 75 min
21 gram Target              10.2 % alfa, bloemen   kooktijd 75 min
25 gram Hall. Perle      6.9 % alfa, bloemen   kooktijd 5 min
8 gram Hall. Mittelfruh       4.0 % alfa, bloemen        kooktijd 5 min


Geen andere toevoegingen

Kooktijd
Totale kooktijd wort:   75 min

Gist
Naam gist:   Wyeast Irish ale, goed beluchte starter met voedingszouten, spore-elementen, vitaminen en gist extract.

hoofdgisting: 6 dagen bij 19 gr C
lagering:         15 dagen bij 19 gr C, dalend naar 15 graden

Bijzonderheden:

Het bier is gebrouwen op 27 juli 2009. Vergisting voor het eerst in koelkast met UT 100 geregeld. Na 6 dagen overgeheveld, SG 1022. Na 3 weken gebotteld bij SG 1017 met 5.5 g suiker per liter.

Eigen waarneming: Lijkt op een Guinness export, qua kleur voor zover je dat nog kan beoordelen, en ook iets in de smaak, maar mist (helaas) wel die typische Guinness geur. Toch goed geslaagd, lekker bitter geroosterd biertje. Hopgift is een beetje een mengelmoes van wat ik had liggen in de vriezer.

Op het OBBK 2009 kreeg het bier 88 punten met de volgende opmerkingen:
Iets teveel koolzuur voor een Export Stout, maar verder een uitstekend bier. Proficiat



Vriendelijke groet en brouw ze,

Ton van Gelder


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: OBBK 2009 D1 Export Stout - Ton van Gelder
« Reactie #1 Gepost op: 06-10-2009 21:11 u »
Gefeliciteerd!
Ziet er goed uit, wat was je bedoeling met het rietsuiker?
 :duimop:

Offline Ton

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
Re: OBBK 2009 D1 Export Stout - Ton van Gelder
« Reactie #2 Gepost op: 06-10-2009 21:34 u »
Bedankt!

Een beetje extra melasse geur vanuit de rietsuiker kan geen kwaad in een stout.

Tags: