Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 2009 V2 Robuuste Rookporter - Adrie Otte  (gelezen 5400 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
OBBK 2009 V2 Robuuste Rookporter - Adrie Otte
« Gepost op: 04-10-2009 14:24 u »
Met onderstaand bier heb ik de tweede prijs op het OBBK 2009 gewonnen. Het bier kreeg 81 punten.


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Robuuste Rookporter
Biertype: Robust Porter

==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =================================================

Gepland volume: 26 liter
Geplande begindichtheid: 1065 g/l
Gemeten begindichtheid: 1063 g/l
Gemeten einddichtheid: 1015 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 76,2%
Brouwzaalrendement: 81,7%
Geplande kleur (Morey): 84 EBC
Geplande bitterheid (BrouwHulp): 40 IBU


==== Maischen =====================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                   EBC      kg       %
Pale mout                             5    3,646    50,0
Aromamout (Amber 150)               150    1,021    14,0
Chocolademout (Mout roost 900)      900    0,219     3,0
Black De-bittered 1400             1456    0,219     3,0
Rauchmalz                             4    2,187    30,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 20

              Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam     begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
Beta-amylase    62     62        0     30    Infusie                  66       30,00         4,11
Alfa-amylase    72     72       30     20    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen ==========================================================================

Spoelwater:  8,01 liter
Filtertijd:  00:26


==== Koken, hop en kruiden ========================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort            %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
Target             9,9            23,0           60         Hopbellen     19,7
Northern Brewer   11,2            21,0           60         Hopbellen     20,4


SG na koelen:          1063
Volume na koelen:      27 liter


==== Vergisting ===================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          US-05 en S-33
Gistvorm:                Droog
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Nee

Vergisting
Hoofdgisting 6 dagen bij 18C, SG bij hevelen 1016.
Nagisting bij 21,5C, SG bij bottelen 1015.


==== Bottelen =====================================================================================

Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0C
Alcoholpercentage: 6,3vol.%

Proost!


Op het forum is HIER over het recept gediscussieerd.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: OBBK 2009 V2 Robuuste Rookporter
« Reactie #1 Gepost op: 08-11-2009 21:27 u »
Hier nog maar even een foto. Het is nog steeds een heerlijk bier na een herfstige boswandeling.



Tags: