Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Bewaren bottelgist  (gelezen 4082 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Bewaren bottelgist
« Gepost op: 18-09-2009 09:02 u »
Dag heren,

Al jaren bottel ik zware bieren en ondergisters met korrelgist. De bieren zijn goed, maar toch heb ik het gevoel dat ik de korrelgist terug proef in het bier. Ik heb bij Wesley wel eens gezien dat hij een beetje gist van de primaire vergisting bewaart in de koelkast en hiermee bottelt. Ik wil dit ook eens gaan proberen bij mijn Barley Wine en ik zat te denken aan de volgende procedure:

- Bier overhevelen naar lagerfles.
- Een schep gistkoek "wassen met water".
    -> Ik meng de gistkoek met water en laat de trub en dode gist bezinken.
- De troebele vloeistof met levende gist giet ik over in een erlemeyer en laat ik bezinken in de koelkast onder een stop.
- Na twee weken bewaren in de koelkast gebruik ik de gistkoek als bottelgist.  

Heeft iemand wel eens een soortgelijke procedure doorlopen?

Groet Caspar

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #1 Gepost op: 18-09-2009 09:36 u »
Ha Caspar,

is geen gist toevoegen geen optie? Ik heb eigenlijk nog nooit problemen gehad met carbonatie. Misschien dat is er met superzware bieren een keer aan zal gaan, maar ook bij mijn Abraham de Geweldige (10%) had ik nog geen enkel probleem. Ook bij lagers nog nooit problemen.

 :degroeten: JW.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #2 Gepost op: 18-09-2009 10:21 u »
Ik heb wel vaak problemen gehad, daarom gebruik ik bottelgist ;). Weet je, het vervelendste van trage hergisting op de fles is het feit dat deze bieren veel sneller oxideren... zo heb ik behoorlijk wat Barley Wines en Quadrupels verprutst :-\.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.413
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #3 Gepost op: 18-09-2009 10:22 u »
Met zware bieren doe ik het ook wel eens, maar als je binnen een week of drie bottelt, dan is ook bij zware bieren geen gist nodig.

Ik ga helemaal niet met je mee dat bottelen met korrelgist een korrelgist smaak zou geven. Het is maar zo'n kleine smaakbijdrage die die gist kan geven.

De Broeder Everardus en de Zuster Agatha smaken meer dan uitstekend (al zeg ik het zelf) en die hebben ook een bottel-korrelgist meegekregen.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #4 Gepost op: 18-09-2009 10:31 u »
Het kan zeker tussen de oren zitten MO, maar ik ben dan wel zo iemand die dat in de praktijk wilt testen.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #5 Gepost op: 18-09-2009 10:33 u »
Hoeveel bottelgist gebruik je dan, Caspar?
En hydrateer je het eerst, of niet?

De procedure zoals jij die beschrijft heb ik wel eens gedaan, met goede resultaten. Maar aangezien ik eigenlijk nooit problemen heb gehad met hergisting vind ik het amper de moeite waard. Het gaat wel wat sneller met bottelgist.

Ik zou met een andere (korrel-)gist eerder bang zijn dat'ie andere suikers opsnoept dan de hoofdgist en dat je daardoor te veel CO2 krijgt. Of die angst terecht is weet ik niet.

Het kan zeker tussen de oren zitten MO, maar ik ben dan wel zo iemand die dat in de praktijk wilt testen.
Is makkelijk te doen: gewoon de helft bottelen en dan bottelgist toevoegen. Misschien ga ik dat ook maar eens proberen.  :idea:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #6 Gepost op: 18-09-2009 11:25 u »
Is makkelijk te doen: gewoon de helft bottelen en dan bottelgist toevoegen. Misschien ga ik dat ook maar eens proberen.  :idea:

En dan blind proeven (driehoekstest)! Anders heb je er nog niks aan!

Met betrekking tot de bottelgist:
Ik zou een (klein) deel van je starter(slurry) in de koelkast bewaren en enkele dagen voor het bottelen opstarten.
Dan heb je denk ik betere bottelgist, dan van een gist die net een zware vergisting achter de rug heeft?
+ het scheelt je weer wat was stappen enz.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #7 Gepost op: 18-09-2009 11:42 u »
Met betrekking tot de bottelgist:
Ik zou een (klein) deel van je starter(slurry) in de koelkast bewaren en enkele dagen voor het bottelen opstarten.
Dan heb je denk ik betere bottelgist, dan van een gist die net een zware vergisting achter de rug heeft?
+ het scheelt je weer wat was stappen enz.
Ja, dat is natuurlijk nog veel makkelijker. Gewoon 100 ml of zo apart houden en opstarten met een beetje wort/suiker.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #8 Gepost op: 18-09-2009 14:57 u »
Jullie brengen me op ideeŽn, heel goed! Ik ga maar eens een proef doen inderdaad!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.465
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #9 Gepost op: 18-09-2009 22:41 u »
Mijn ervaring is dat als je bottelgist gebruikt de hergisting wel sneller op gang komt maar ook dat je veel eerder een gistsmaak aan je bier krijgt.

Door niet te lang na te gisten / lageren blijft er voldoende gist in het bier voor een doeltreffende hergisting. Gist toevoegen is dan niet noodzakelijk. Ook niet bij zware bieren.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Bewaren bottelgist
« Reactie #10 Gepost op: 19-09-2009 09:18 u »
Misschien is het inderdaad geen korrel-smaak die ik proef, maar een gistsmaak in het algemeen. Ik denk dat ik toch maar een proef ga doen binnenkort.

Een batch op drie verschillende manieren bottelen:

- met korrelgist
- met eigen gist
- zonder gist

Ik denk dat ik hier eerst maar eens een proefbrouwseltje aan ga wagen :brouwen:.

Tags: bottelgist