Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 1ste brouwsessie  (gelezen 13114 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Derob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: be
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #25 Gepost op: 17-09-2009 23:57 u »
Misschien is zestentrekker wel dialect  :)

Wordt ook wel 'zester' genoemd, zie onderstaande link:

http://en.wikipedia.org/wiki/Zester


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #26 Gepost op: 17-09-2009 23:59 u »


Leuk...je zou ook een soort rasp kunnen gebruiken, maar ik denk dat het verschil marginaal zal zijn...

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #27 Gepost op: 19-09-2009 09:57 u »
Leuk...je zou ook een soort rasp kunnen gebruiken, maar ik denk dat het verschil marginaal zal zijn...

Als ik de foto zo bekijk is het resultaat het zelfde als met de ouderwetse (kaas)rasp,
alleen zijn de reepjes met een rasp een stuk korter. Lijkt me wel een goede manier, met een rasp.
Maar hoelang kook je het dan mee? Oscar zegt 90 min, RobinB zegt 15 minuten en Adrie slechts 10 min  :weetniet:
Is vast een kwestie van smaak maar wat is het resultaat van die verschillende tijden?

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #28 Gepost op: 19-09-2009 10:44 u »
Oeoeoeoeow, enge mensen vind ik dat altijd, macrobioten  :clownsmile:

Niks eng aan, en niet wezenlijk anders dan mensen die bier willen brouwen naar het Reinheitsgebot..

Wilko

Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #29 Gepost op: 19-09-2009 16:24 u »
Maar hoelang kook je het dan mee? Oscar zegt 90 min, RobinB zegt 15 minuten en Adrie slechts 10 min  :weetniet:
Hier is nog een 4de optie.  >:D
De schil is toch alleen maar voor het aroma? Dan zou ik het de laatste 10 of 15 minuten doen. Misschien zelfs een gedeelte 15, 10 en 5 minuten voor het einde koken.

Aan jou wat je de beste vindt. Wil je zeker weten wat jij het beste/lekkerste vind dan zou je vier keer eenzelfde bier moeten brouwen en de vier manieren moeten proberen.
Men noemt dat ook wel ervaring opdoen. :D

Ed

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #30 Gepost op: 19-09-2009 22:09 u »
Nog een optie 5,

In etappes je hop, koriander en sinaasappelschil toevoegen. Dus bv 60 minuten koken en dan om de 5 minuten een klein beetje hop + kruiden toevoegen om zo alle aspecten van de smaak te verkrijgen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #31 Gepost op: 19-09-2009 22:22 u »
10-15 min zijn in mijn optiek ongeveer gelijk. Veel langer zou ik niet doen omdat je dan alle smaak weer wegkookt?
Misschien ook wel aardig om wat toe te voegen bij vlam-uit inderdaad! :)

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #32 Gepost op: 20-09-2009 12:51 u »
Wil je zeker weten wat jij het beste/lekkerste vind dan zou je vier keer eenzelfde bier moeten brouwen en de vier manieren moeten proberen.
Men noemt dat ook wel ervaring opdoen. :D

Hehe, die Ed. Heb ik het over mijn 1ste volmout receptje maak jij er gelijk een experiment van :)
En dan straks van alle vier een paar meenemen naar het MTG om de verschillen te proeven natuurlijk! Haha.
Ja lijkt me een idee, maar eerst maar eens zorgen dat de eerste sessie een success word  :brouwen:

Ik denk dat ik voor de 15 minuten aan het eind ga, zoals ik eigenlijk al van plan was met de gedroogde schillen.
Maar gebruik ik dan wel de verse variant, als ik die ergens gevonden krijg.



Offline ed

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 482
  • Land: nl
  • Brouwerij "D'n Dijckstoel" 2013-3 HL
    • Brouwerij D'n Dijckstoel
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #33 Gepost op: 20-09-2009 14:16 u »
De natuurwinkel is tegenover de Groene Engel. Daar hebben ze vast wel onbespoten of behandelde sinasappels.

Oeoeoeoeow, enge mensen vind ik dat altijd, macrobioten  :clownsmile:

Ik heb gehoord dat ze zwijgplicht hebben dus je kunt er gerust binnen wandelen. :D
Het is alleen een beetje moeilijk aan je hardrock vrienden uit te leggen als je met twee sinasappels uit de natuurwinkel komt. :verbergen:

ed

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #34 Gepost op: 20-09-2009 15:11 u »
Het is alleen een beetje moeilijk aan je hardrock vrienden uit te leggen als je met twee sinasappels uit de natuurwinkel komt. :verbergen:

Hahahahah! LOL. Verlegen jongens hoor ons rockers.
En als ze horen dat het voor zelf gebrouwen bier is denk ik dat ze de sinaasappels met kistjes tegelijk mee brengen :)
Onder het motto 'is dat bier nou nog niet klaar, schiet toch eens op man'

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #35 Gepost op: 20-09-2009 15:13 u »
Ik heb het recept nog wat bij gesteld, bedankt voor alle tips en reacties.
Het ziet er nu zo uit:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptOktober blond
Brouwdatum10/04/2009
BiertypeBlond(e)
Aantal liters16
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24.47 liter
Maischdikte3.52 l/kilo
Maischwater16.00 liter
Spoelwater8.39 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur16 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid20 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC78.0 %3550 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC22.0 %1000 gram16 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle5.5 %15 gram90 min.14 EBU
Hallertauer Perle5.5 %15 gram12 min.6 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Sinaasappelschillen8 gram15 min.
Koriander (gemalen korrels)4 gram15 min.


OpmerkingenSinaasappelschillen van verse, onbespoten, sinaasappels.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale S-04
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
163C20 minuten3.52 l/kg
272C40 minuten3.52 l/kg
378C1 minuten3.52 l/kg



Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #36 Gepost op: 03-10-2009 00:06 u »
Wordt ook wel 'zester' genoemd, zie onderstaande link:

Zester gekocht, bij Ikea ... kost niks :)

De natuurwinkel is tegenover de Groene Engel. Daar hebben ze vast wel onbespoten of behandelde sinasappels.

Ik heb gehoord dat ze zwijgplicht hebben dus je kunt er gerust binnen wandelen. :D
Het is alleen een beetje moeilijk aan je hardrock vrienden uit te leggen als je met twee sinasappels uit de natuurwinkel komt. :verbergen:

Sinaasappeltjes gekocht ... niemand heeft me gezien ... ben er goed mee weg gekomen  :verbergen:


De rest van de spullen die nog ontbraken voor mijn brouwerijtje vanmiddag opgehaald bij Maasland.
Recept ook gelijk afgewogen en geschroot. Zondag gaat het gebeuren, mijn eerste volmout   :hoera:

Heb er zin. Hebben jullie nog tips om beginners fouten te voorkomen?



Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.160
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #37 Gepost op: 03-10-2009 08:31 u »
Een tip. Goed roeren tijdens het opwarmen gedurende het maischen. Daarmee ging het bij mij de eerste keer minder goed. Vooral ook roeren van onder in de pan naar boven.

Succes met het brouwen, gaat vast goed.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #38 Gepost op: 16-11-2009 23:14 u »
Zaterdag de eerste paar flessen in de koelkast gezet en vandaag het eerste flesje, drie weken na het bottellen, geopend.
Niet verkeerd, mooi stabiel schuim, voorzichtig met de hop gestrooid zo in mijn eerste brouwsel en wat weinig body
maar je kan niet alles hebben. En er zit een romige (diacetyl?) smaak aan die ik niet verwacht/gewenst had.
Zal dat met een paar weken/maanden nog weg trekken?

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #39 Gepost op: 16-11-2009 23:19 u »
. En er zit een romige (diacetyl?) smaak aan die ik niet verwacht/gewenst had.
Zal dat met een paar weken/maanden nog weg trekken?

In de zin van kouwgombal.
Dan tekt dat nog wel weg.
Weekje of 3 geduld nog.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #40 Gepost op: 16-11-2009 23:30 u »
In de zin van kouwgombal.
Dan tekt dat nog wel weg.
Weekje of 3 geduld nog.

Hmm... kauwgom... meer iets boterigs.
Bedoelen we het zelfde?

Mijn kauwgom smaakt meestal naar mint.  :clownsmile:

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #41 Gepost op: 16-11-2009 23:34 u »
Hmm ... kauwgom ... meer iets boterigs.
Bedoelen we het zelfde?

Mijn kauwgom smaakt meestal naar mint  :clownsmile:
Ja dan bedoelen we hetzelfde.
Ken je de Hubba bubba kauwgom?
Die verkopen ze volgens mij nog steeds.
Ik ben niet echt van de boterbabbelaars.
Komt denk ik door de reclame.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #42 Gepost op: 16-11-2009 23:38 u »
Ja dan bedoelen we hetzelfde.
Ken je de Hubba bubba kauwgom?
Die verkopen ze volgens mij nogsteeds.
Ik ben niet echt van de boterbabbelaars.
Komt denk ik door de reclame.

Dan wacht ik nog effe .....
(maar niet zo lang dat ik er net zo als die heren bij zit :))

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #43 Gepost op: 17-11-2009 06:38 u »
En er zit een romige (diacetyl?) smaak aan die ik niet verwacht/gewenst had.
Dit is standaard na het bottelen.
Na 4 weken is het weg.
Het beste is om het bier 2-3 maanden te laten rijpen.
Zwaar, maar waar.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #44 Gepost op: 17-11-2009 08:50 u »
Let wel op: diacetyl verdwijnt alleen als de gist actief is. Zet de flessen dus niet koud weg.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #45 Gepost op: 17-11-2009 11:20 u »
Let wel op: diacetyl verdwijnt alleen als de gist actief is. Zet de flessen dus niet koud weg.

Dat vermoede had ik al, bedankt.
Die flesjes die ik al koud had gezet (nog maar 3) zouden die weer terug aan de slag gaan als ik ze weer uit de koeling haal?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #46 Gepost op: 17-11-2009 11:30 u »
Tja, dat hangt een beetje van de conditie van de gist af. Ik zou het in ieder geval proberen.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #47 Gepost op: 17-11-2009 16:58 u »
Dit is standaard na het bottelen.
Na 4 weken is het weg.
Het beste is om het bier 2-3 maanden te laten rijpen.
Zwaar, maar waar.

Vier weken gerekend vanaf de dag van bottellen, of nu nog 4 weken?
Het staat nu bij ongeveer 19 graden op zolder, dat is wel in oke neem ik aan.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #48 Gepost op: 17-11-2009 18:07 u »
Vanaf bottelen.
Na het bottelen moet een bier de eerste 2 weken warm staan, en daarna mag de boel koeler worden.
 :degroeten:

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #49 Gepost op: 22-11-2009 13:18 u »
Vanaf bottelen.
Na het bottelen moet een bier de eerste 2 weken warm staan, en daarna mag de boel koeler worden.
 :degroeten:


Koeler weg zetten is hier hellaas niet mogelijk. Al mijn bier staat dus altijd bij 19~21 graden totdat ik
er een paar in de koeling leg om ze dan na een paar dagen (vaak veel langer) te drinken.

Gisteren nog eens geproefd, op een dag na 4 weken na het bottelen.
De boter smaak is inderdaad een stuk minder als verleden week, maar ik proef het nog wel.
Nog maar een weekje wachten. Zou het helemaal kunnen verdwijnen of blijft
er uiteindelijk toch nog wat achter?



Tags: