Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 1ste brouwsessie  (gelezen 13113 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
1ste brouwsessie
« Gepost op: 13-09-2009 23:25 u »
Mijn brouwerij(tje) begint langzaam vorm te krijgen en mijn eerste 'volmout' brouwdag komt dan ook in zicht.
Ik heb al wat uurtjes in BrouwVisie rond zitten klikken en vraag me nu eigenlijk af wat een redelijk percentage
is om als brouwzaalrendement in te stellen voor mijn aller eerste recept.
Is de standaard 75% een representatief gemiddelde of kan ik beter een ander percentage gebruiken om
mijn eerste brouwsel door te rekenen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.858
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #1 Gepost op: 13-09-2009 23:40 u »
Ik zou zeggen, ga uit van 70%, dan kan het alleen maar meevallen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #2 Gepost op: 13-09-2009 23:45 u »
Klopt... 75% is een redelijk gemiddelde, maar bij 70% kom je in het begin wel goed uit. En als je rendement toch hoger blijkt zit je met een bier dat iets meer alcohol heeft.  samenvol

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #3 Gepost op: 13-09-2009 23:54 u »
Ik heb het op 70% gezet, even de stortingen bijgesteld en hopen op het beste :)

Bedankt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #4 Gepost op: 14-09-2009 00:00 u »
Wat wordt je eerste recept?

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #5 Gepost op: 14-09-2009 00:10 u »
Ik had een blonde in gedachte (ik val op blond  :clownsmile:).
Ben begonnen met het sjabloon van Ben Jacobs en daarna wat rond gerommeld totdat ik op dit recept kwam.
De brouwdag is pas over een paar weken (als ik tenmisten mijn spullen kompleet heb) dus
waarschijnlijk zal het nog wel wat bijgesteld worden, aangezien ik van het hele recept bij gebrek aan ervaring
niks kan onderbouwen  :pan:

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptOktober blond
Brouwdatum10/04/2009
BiertypeBlond(e)
Aantal liters16
Gewenst begin SG1059 (6.4 vol% alc.)
Brouwzaalrendement70.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater24.36 liter
Maischdikte3.56 l/kilo
Maischwater16.00 liter
Spoelwater8.36 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur16 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid23 EBU (Glenn Tinseth)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC77.8 %3500 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC22.2 %1000 gram16 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Hallertauer Perle5.5 %15 gram90 min.14 EBU
Hallertauer Perle5.5 %20 gram15 min.9 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Koriander4 gram15 min.
Sinaasappelschillen8 gram15 min.


Opmerkingen-


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortSafale S-04
Gist toegevoegd alsInhoud verpakking


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
153C20 minuten3.56 l/kg
263C20 minuten3.56 l/kg
372C40 minuten3.56 l/kg
478C1 minuten3.56 l/kg



Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #6 Gepost op: 14-09-2009 00:31 u »
waarschijnlijk zal het nog wel wat begesteld worden, aangezien ik van het hele recept bij gebrek aan ervaring
niks kan onderbouwen  :pan:

Recept is prima... Een paar kleine dingetjes:

* Je kunt de 53C stap overslaan en meteen op 63C inmaischen
* De sinaasappelschillen kun je de volledige tijd mee laten koken (Optioneel)

Verder niet veel veranderen...

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #7 Gepost op: 14-09-2009 00:33 u »
Bedankt voor je advies. Kan je het ook toelichten?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.545
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #8 Gepost op: 14-09-2009 00:37 u »
Die 53C is nog uit de tijd dat de pilsmout van mindere kwaliteit was tegenwoordig is een eiwitrust niet echt meer nodig (hoewel ik het soms nog wel doe hoor...). Bij tarwebieren wordt deze stap vaak nog wel meegenomen, maar bij een blonde en/of een tripel is het totaal overbodig

En die kooktijd v/d sinaasappelschillen is gewoon ervaring. In een blond kan dat prima... geeft een lekkere frisse smaak.

Offline Hoeze

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #9 Gepost op: 14-09-2009 18:04 u »
Ik heb ook al meer gehoord om de 53C stap over te slaan. Er zitten namelijk meer dan genoeg aminozuren in het wort voor de gistcellen.

Offline weed

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 546
  • Land: nl
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #10 Gepost op: 14-09-2009 18:12 u »
Ik heb het op 70% gezet, even de stortingen bijgesteld en hopen op het beste :)

Bedankt.

Je geeft spoelwater aan, dan is 70 % inderdaad een goede waarde om mee te beginnen.
Indien je niet gaat spoelen dan zou ik 65% aanhouden.

Offline Wild Chocolate

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Can't get enough of that wonderful Duff
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #11 Gepost op: 14-09-2009 18:15 u »

* De sinaasappelschillen kun je de volledige tijd mee laten koken (Optioneel)


Even een vraagje tussendoor:
Haal je bij bierbrouwen het wit van de schil? Zeker met lang koken krijg je anders denk ik veel bitterstoffen in je bier. Of is dat juist gewenst?

EDIT: Kook je ook niet juist heel veel van de etherische sinaasappelolie uit je bier door het lang mee te koken?

Groet,

Remco

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #12 Gepost op: 14-09-2009 20:35 u »
Ik zou de sinaasschil ook maar 15 min koken of zo...

Offline Liemingbrouwer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 810
  • Land: be
  • Ipso Facto
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #13 Gepost op: 14-09-2009 21:16 u »
Als je de stap 53 overslaan te drastisch vindt (wat Oscar voorsteld) kan je ook bij 52 storten en direct doorverwarmen naar 63.
Ik sla de stap +-53 soms ook over en dat geeft met de huidige mouten geen enkel probleem.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #14 Gepost op: 14-09-2009 21:48 u »
Even een vraagje tussendoor:
Haal je bij bierbrouwen het wit van de schil? Zeker met lang koken krijg je anders denk ik veel bitterstoffen in je bier. Of is dat juist gewenst?

EDIT: Kook je ook niet juist heel veel van de etherische sinaasappelolie uit je bier door het lang mee te koken?

Groet,

Remco

Ik dacht zelf aan gedroogde schillen,
voor mijn eerste brouwsel wil ik niet te veel on-verworven vaardigheden in 1 keer uit de hoge hoed moeten toveren  :merlin:
Vandaar hoppellets, korrel gist, gedroogde sinaasappelschillen, daar kan allemaal weinig mis aan denk ik.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #15 Gepost op: 15-09-2009 01:54 u »
Hoppellets bestaan uit zulke fijne hopdeeltjes dat dat met filteren nog wel eens problematisch is. Bloemen zijn veel makkelijker.

Offline Wild Chocolate

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Can't get enough of that wonderful Duff
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #16 Gepost op: 15-09-2009 19:52 u »
Ik dacht zelf aan gedroogde schillen,
voor mijn eerste brouwsel wil ik niet te veel on-verworven vaardigheden in 1 keer uit de hoge hoed moeten toveren  :merlin:
Vandaar hoppellets, korrel gist, gedroogde sinaasappelschillen, daar kan allemaal weinig mis aan denk ik.


Ik weet eerlijk gezegd niet wat gebruikelijk is in bier, maar voor elke andere toepassing zou ik geen gedroogde schillen gebruiken. De etherische olien kunnen me niet "vers" genoeg zijn. Op zich is het niet heel moeilijk om zelf een sinaasappel te ontleden: Men neme een onbespoten (biologisch bijv.) sinaasappel, ontdoet hem van de schil en vervolgens "fileer" je hem zo dat er geen wit aan de stukken schil meer zit. Je houdt dan dus alleen het dunne oranje laagje over. Daarin zitten de aroma's.

Vriendelijke groet,

Remco

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #17 Gepost op: 16-09-2009 09:03 u »
Je kunt de sinaasappel prima schillen met een dunschiller. Je schilt dan uitsluitend het oranje eraf en geen wit. Je kookt de sinaasappelschillen een minuut of 10 mee. Per 10 tot 15 liter bier gebruik je de schil van 1 sinaasappel.

Offline Wild Chocolate

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Can't get enough of that wonderful Duff
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #18 Gepost op: 16-09-2009 18:14 u »
Hey, das een goeie tip, Adrie! Nog nooit aan gedacht...

Groet,

Remco

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #19 Gepost op: 16-09-2009 20:41 u »
Hoppellets bestaan uit zulke fijne hopdeeltjes dat dat met filteren nog wel eens problematisch is. Bloemen zijn veel makkelijker.

Dat kan je denk ik met een kaasdoek oplossen toch?

Men neme een onbespoten (biologisch bijv.) sinaasappel, ontdoet hem van de schil en vervolgens "fileer" je hem zo dat er geen wit aan de stukken schil meer zit.

En waarvandaan nemen men die dan? Bij de appie heb ik ze nog niet kunnen ontdekken.

Je kunt de sinaasappel prima schillen met een dunschiller. Je schilt dan uitsluitend het oranje eraf en geen wit. Je kookt de sinaasappelschillen een minuut of 10 mee. Per 10 tot 15 liter bier gebruik je de schil van 1 sinaasappel.

Ik denk dat ik het op die manier ga proberen, als ik ergens onbespoten sinaasappeltjes kan krijgen.
Jij zegt 10 minuten meekoken, Oscar had het over de volledige tijd meekoken, wat is wijsheid/lekkerder?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #20 Gepost op: 16-09-2009 20:43 u »
En waarvandaan nemen men die dan? Bij de appie heb ik ze nog niet kunnen ontdekken.

Bij een natuurvoedingswinkel natuurlijk.

Offline j3r03nq

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 331
  • Land: nl
  • Q-Brew
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #21 Gepost op: 16-09-2009 23:09 u »
Bij een natuurvoedingswinkel natuurlijk.

Oeoeoeoeow, enge mensen vind ik dat altijd, macrobioten  :clownsmile:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #22 Gepost op: 17-09-2009 08:32 u »
Macrobiotiek heeft niets met natuurvoedingswinkels te maken, maar dat terzijde.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.619
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #23 Gepost op: 17-09-2009 10:17 u »
Citaat
Hoppellets bestaan uit zulke fijne hopdeeltjes dat dat met filteren nog wel eens problematisch is. Bloemen zijn veel makkelijker.
Dat kan je denk ik met een kaasdoek oplossen toch?

Daar zou ik niet direct van uit gaan. Onder meer vanwege het verstoppen van kaasdoek gebruik ik alleen maar bloemen. En in plaats van kaasdoek gebruik in neteldoek, dat iets minder snel verstopt raakt.

Bert

Offline Derob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 130
  • Land: be
Re: 1ste brouwsessie
« Reactie #24 Gepost op: 17-09-2009 23:54 u »
Je kunt de sinaasappel prima schillen met een dunschiller. Je schilt dan uitsluitend het oranje eraf en geen wit. Je kookt de sinaasappelschillen een minuut of 10 mee. Per 10 tot 15 liter bier gebruik je de schil van 1 sinaasappel.

Misschien een tip uit de kookwereld: de 'zestentrekker' wordt gebruikt om heel fijne laagjes van o.m. citroenen en dergelijke te halen om ergens in te verwerken. Misschien volstaat dit ook voor een sinaasappelschil in bier? Het levert in elk geval een heel fijn resultaat op, wat m.i. dus meer smaak met minder materiaal zou moeten geven...

Tags: