Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


ONK 04 A3 - Belgische pale ale

Gestart door Oxhead, 26-05-2004 19:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Oxhead

Hoi brouwers, hier het recept waar ik de 3e prijs in klasse A behaalde op het onk 2004. Het recept is voor 40 liter gebotteld bier.
Pilsmout 3 ebc                                       5000gr
Viennamout 7 ebc                                   5000gr
Tarwevlokken                                         1000gr
Cara-crystalmout                                      600gr
Chocolademout 800 ebc (ontbitterd)               60gr
Saaz hopbloemen (90 minuten meekoken)       130gr
Maishwater: 63.5 liter er is geen spoelwater gebuikt!
Maischschema: temperatuur--55--63--73-- graden Celsius
                                tijd--10--60--20--minuten
Kooktijd: 90 minuten
Gist: 4 zakjes Brewferm korrelgist, geen giststarter gemaakt!
Begin SG 1052. Eind SG 1016
Dit bier heb ik gebrouwen op 12-10-2002 , dus was met de keuring al ruim 1,5 jaar oud.                                  

  :degroeten: Marco Geilings

Jacques

Hoi Marco,

Bedankt voor het posten van jouw recept.  :duimop:

Naar aanleidng van jouw recept heb ik een paar vragen. Wat was de EBC-waarde van de door jou gebruikte Cara-crystalmout?

Het lijkt er namelijk op dat je vrij donker bier krijgt als ik kijk naar jouw gebuikte grondstoffen. Je heb een derde prijs gewonnen in klasse A dus waarschijnlijk was jouw bier helemaal niet zo donker. Of zat je echt op het grensvlak tussen licht en donker gekleurde bieren?

Verder valt het mij op dat je een zeer laag rendement gehaald hebt. Slechts 58% volgens het Amerikaanse rendementssysteem (zelf haal ik zo'n 75 tot 80% bij het niet spoelen van de bostel). Kun je een mogelijke oorzaak hiervoor aangeven?

:degroeten: Jacques

Oxhead

Hoi, Jaques

De cara-crystal was 120 ebc en de Saazhop had 3.6 alfazuur.
De kleur van het bier zat tussen palm en koninck in ,dus volgens de biertypegids klasse A . Het rendement was zo laag omdat ik als experiment niet gespoeld heb . Ik had de mout ook erg grof geschroot, dus de kleur extractie zal ook minder zijn denk :weetniet:
Verder hier de opmerkingen van de keurmeester: Prima een fraaie Pale ale hij mag wat hoppiger zijn. Het aroma is prachtig maar smaakt daarna wat flauw . Denk eens aan een Koninck en vergelijk.
Al met al niet slecht voor een bier van 1,5 jaar oud dacht ik zelf. ;D

Groeten Marco :degroeten:

Jos Groen

Zijn er voor dit bier soort/type nog meer dingen waar ik aan moet denken?

Edwin

Volgens mij niet. Een prima recept.

Wellicht kun je ook een andere (neutrale) gist gebruiken. Ik ben zelf niet zo kappot van Brewferm korrelgisten. Ikzelf heb goede ervaringen met de Westmalle-gist bij een lagere vergistingstemperatuur. Nottingham korrelgist zal het ook goed kunnen doen.

Of wil je wat anders weten?

Edwin

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.