Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort  (gelezen 11861 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Arie-Jan van Dort

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: 00
ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Gepost op: 19-08-2009 17:08 u »
Hallo allemaal,

Jullie hebben er even op moeten wachten maar hier is mijn recept voor een dubbel.
Ik ben met dit recept tweede geworden op de ONK met 90 punten.

Jury rapport: "Geen afwijkingen/brouwfouten". "Prima, mag een tikkeltje zoeter".


Het recept is voor 25 liter:

Dubbel, 7,4%

4000 g pilsmout
2500 g palemout
250 g karamelmout
75 g kleurmout (900 EBC)
375 g bruine kandijsuiker

Hallertauer Perle bloemen (alfa 6,9%) 45 gram, toegevoegd bij de start van het koken
Saaz pellets (alfa 3,2%) 22,5 gram, toegevoegd 15 minuten voor het eind.

Safbrew S33 gist (1 zakje)

maischschema:
45C 30 min
53C 30 min
62C 60 min
72C 20 min
78C 1 min

Maischwater 25 l
spoelwater 15 l

kooktijd 90 min

Natuurlijk gekoeld

6 dagen open vergist en 27 dagen gesloten

Begin SG 1074
Eind SG 1018

Veel succes allemaal!

Groeten,
Arie-Jan van Dort

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #1 Gepost op: 20-08-2009 09:25 u »
Hoi Arie-Jan,

Hartelijk dank voor het plaatsen van het recept. Alle recepten van het ONK 2009 zijn nu binnen!

Hierbij wil ik alle prijswinnaars daarvoor danken.

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #2 Gepost op: 20-08-2009 09:53 u »
Bedankt voor het posten, maar het is me onduidelijk welke kleurwaarde de karamelmout had die je hebt gebruikt. Zou je dat nog kunnen vermelden?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.925
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #3 Gepost op: 20-08-2009 09:56 u »

Jury rapport: "Geen afwijkingen/brouwfouten". "Prima, mag en tikkeltje zoeter".
...
...
Begin SG 1074
Eind SG 1024

Met zo'n eind sg en dan de opmerking "het mag nog wel een beetje zoeter". Misschien vanwege de bitterheid van rond de IBU=43 of zouden er te weinig esters door de S33 gevormd zijn.

Trouwens nog gefeliciteerd met deze prijs Arie-Jan.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #4 Gepost op: 23-08-2009 16:40 u »
Gefeliciteerd!
Mooi om alweer een prijsbier met korrelgist te zien!
Volgens mij zaten er bijna alleen korrelgisten in de top dit jaar?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.054
  • Land: nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #5 Gepost op: 23-08-2009 17:45 u »

Jullie hebben er even op moeten wachten maar hier is mijn recept voor een dubbel.

Begin SG 1074
Eind SG 1024

ProMash rekent uit dat dit begin sg bij 99 % rendement gehaald wordt. Terwijl 75-80 % gangbaar is. Kloppen de opgegeven waarden?

Hopbier

Offline Arie-Jan van Dort

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: 00
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #6 Gepost op: 30-08-2009 17:21 u »
Hoi Maarten 150 EBC is de kleurwaarde voor de karamelmout.

Hoi Drents Hopbier, goed gezien! Mijn eind SG was 1018 (anders zou ik die 7,4% ook niet halen). De 1024 was het einde van mijn open vergisting.
(Inmiddels aangepast).

Nu weer snel terug naar mijn kokende wort  ;D

Groetjes,
Arie-Jan

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #7 Gepost op: 31-08-2009 08:54 u »
Aha, dankjewel! Volgens mij doelde Hopbier op je brouwzaalefficientie, maar goed.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #8 Gepost op: 15-08-2012 15:23 u »
Bedankt voor dit recept. We hebben hier 10 liter van gemaakt en onze vrienden waren onder de indruk! Erg lekker bier :)

Omdat we de S33 en Saaz niet in huis hadden hebben we hem met standaard gist (muntons) en alleen Hallertau gemaakt. De eind SG waarde klopte met het recept.

Volgende week gaan we 25 liter maken maar dan met de S33 gist en de Saaz hop. Ben benieuwd of er duidelijk verschillen te proeven zullen zijn.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #9 Gepost op: 24-02-2013 13:38 u »
Kloppen de opgegeven waarden?
Mijn eind SG was 1018 (anders zou ik die 7,4% ook niet halen).
Als ik dit allemaal met BrouwVisie doorreken lijkt het niet echt te kloppen hoor... Begin SG 1074 naar eind SG 1018 geeft een vol.alc. van 7,5% voor bottelen. Na bottelen met 8 g/l suiker komt ie op 7,7%. Dat is wel hoog voor een dubbel toch?

En om dit begin SG te krijgen met deze moutstort kom je op een brouwzaalrendement van 86% (afhankelijk van instellingen installatie natuurlijk).

Zou het kunnen dat het begin SG gewoon wat lager lag dan de aangegeven 1074?

@ Arie-Jan: verder ontzettend bedankt voor het delen van het recept want was voor mij goede basis voor een geslaagd bier :)

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #10 Gepost op: 24-02-2013 14:03 u »
Als ik dit allemaal met BrouwVisie doorreken lijkt het niet echt te kloppen hoor... Begin SG 1074 naar eind SG 1018 geeft een vol.alc. van 7,5% voor bottelen. Na bottelen met 8 g/l suiker komt ie op 7,7%. Dat is wel hoog voor een dubbel toch?

En om dit begin SG te krijgen met deze moutstort kom je op een brouwzaalrendement van 86% (afhankelijk van instellingen installatie natuurlijk).

Zou het kunnen dat het begin SG gewoon wat lager lag dan de aangegeven 1074?

De gegevens die een prijswinnaar geeft klopt altijd! Hij heeft het recept zo gebrouwen en de opgegeven waarden gemeten.
Dat je anders uitkomt kan.

Een de grenzen van een biertype zijn vrij willekeurig. Een procentje meer of minder kan. Veel bepalender voor de vraag of het een juist recept is, is de smaak. Het begin SG kun je eenvoudig zelf aanpassen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #11 Gepost op: 24-02-2013 20:46 u »
De gegevens die een prijswinnaar geeft klopt altijd! Hij heeft het recept zo gebrouwen en de opgegeven waarden gemeten.
Nou, hij heeft al een een keer een foutje gecorrigeerd...
Eerst stond er 1024 als eind SG. ;)

Citaat
Dat je anders uitkomt kan.

Aart berekent het op de waarden zoals opgegeven en komt daarmee anders uit. Het lijkt er inderdaad op dat Arie-Jan geen rekening heeft gehouden met het bottelsuiker.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.949
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #12 Gepost op: 24-02-2013 21:17 u »
Nou, hij heeft al een een keer een foutje gecorrigeerd...
Eerst stond er 1024 als eind SG. ;)

Aart berekent het op de waarden zoals opgegeven en komt daarmee anders uit. Het lijkt er inderdaad op dat Arie-Jan geen rekening heeft gehouden met het bottelsuiker.

Dat foutje is Aart meegenomen en doet niets af van de waarde die Arie-Jan van zijn hydrometer heeft afgelezen toen hij het bier ging bottelen.

Dat de bottelsuiker niet is meegenomen bij de alcoholberekening komt heel wat vaker voor. De keurmeester heeft dit bier gewaardeerd met een tweede prijs. Het hogere alcoholgehalte was geen probleem.



En verder hoor je nooit een recept klakkeloos over te nemen. Reken het altijd na. Verbaas je soms en pas het recept aan voor wat betreft het rendement dat je gebruikelijk haalt. Maar verander de verhoudingen van de moutstort niet.

Offline Aart

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
Re: ONK 09 - Dubbel - D2 - Arie-Jan van Dort
« Reactie #13 Gepost op: 24-02-2013 22:12 u »
En verder hoor je nooit een recept klakkeloos over te nemen. Reken het altijd na. Verbaas je soms en pas het recept aan voor wat betreft het rendement dat je gebruikelijk haalt. Maar verander de verhoudingen van de moutstort niet.
Doe ik ook nooit. Ik heb dit recept als basis gebruikt voor 2 brouwsels, met net iets andere moutstort.

Binnenkort brouw ik een derde dubbel en pas ik mijn vorige recept weer aan; maar was daarom weer even naar 'het originele recept' aan het kijken.

Tags: