Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 04 E2 - Alcoholarm  (gelezen 8976 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rob Vissers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Beter 1 glas bier in de hand dan de lucht van 10
ONK 04 E2 - Alcoholarm
« Gepost op: 25-05-2004 09:02 u »
Met dit bier ben ik tweede geworden bij het ONK in de vrije klasse. Het mooie van dit bier is, dat deze alcoholarm de smaak blijft behouden van echt bier, terwijl er toch maar 0,4% alc. in zit.
Keurmeester Nico Vonk heeft dit bier gewaardeerd met 82 punten
met als opmerking:
mooie, zuivere geur
fijn hoppige zachte (na)smaak


Het recept voor 10 liter:

2 kg.   Pilsmout  3 EBC
500gr. Munchner  20 EBC

Maischschema:  53 gr.    63 gr.   73 gr.   78 gr.
                     25 min   40 min   25 min   5 min.

17gram Cascadehop 6%  ( bitterheid 25EBU)

Vergisten met Wyeast  German Ale op 20 graden.

Voor het bottelen verwarmen tot 90 graden, 10 minuten laten staan, af laten koelen, 80 gram suiker toevoegen en een half zakje Brewferm korrelgist.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Alcoholarm
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2004 09:09 u »
Ha Rob :proost:

Gefeliciteerd en welkom op dit forum!

Kun je meer informatie geven over dit recept? Maischschema, vergistingstemperatuur en dergelijke?

Edwin

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Alcoholarm
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2004 09:11 u »
Hoi Rob,

Allereerst gefeliciteerd met je prijs! Interessante manier om een alcoholarm bier te maken! Wat waren de opmerkingen van de keurmeester? Kun je nog wat meer informatie geven over de puntenverdeling op het keuringsformulier? Bij welke temperaturen heb je vergist, gelagerd en de nagisting gedaan? Met welke gist heb je de hergisting op fles gedaan? Kortom: kun je nog wat meer informatie geven?

Groeten,

A3

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re:Alcoholarm
« Reactie #3 Gepost op: 25-05-2004 09:12 u »
Kijk :proost:

We dubbelen weer lekker (als prijswinnaars onder elkaar  ;D)

Edwin

Offline Henk oet Paiz

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: nl
  • Brouwerij Maallust - "Met toewijding gebrouwen"
    • Fanclub van het bier van Henk
Re:Alcoholarm
« Reactie #4 Gepost op: 25-05-2004 12:29 u »
Hoi Rob,

Ook namens mij van harte gefeliciteerd met je 2e prijs. :hoera:

Onder welk biertype zou dit bier zijn gevallen als het het niet als alcoholarm had gebrouwen, dus zonder verwarmen vr het bottelen. Heb je al het jongbier verwarmd of heb je ook een deel gewoon gebotteld en daarna de smaak vergeleken. Dit lijkt mij een interessant experiment.

Groeten,

Henk :proost2:

Offline Rob Vissers

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Beter 1 glas bier in de hand dan de lucht van 10
Re:Alcoholarm
« Reactie #5 Gepost op: 26-05-2004 09:11 u »
Dag Henk,

Bedankt voor de felicitatie.
Dit zelfde bier is nog twee keer ingezonden.
1ste keer in de vrije klasse als lentegroen. Deze keer heb ik blauwe kleurstof aan het bier toegevoegd, zodat het uiteindelijk een groen bier werd. Uitslag 77 punten en een 4e plaats.
2de keer als een pale ale in de A klasse zonder toevoegingen.
Een echte pale ale was het niet maar benaderde dit het best.
Uitslag 73 punten.

Groeten, Rob

Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
Re: ONK 04 E2 - Alcoholarm
« Reactie #6 Gepost op: 04-05-2008 23:24 u »
Ik weet niet of ik hier deze vraag mag stellen maar dan hoor ik het wel neem ik aan?
Hoe weet je of alle alcohol uit het bier is na 10 minuten, kan je dit testen op een of andere manier?
Ik bedoel als je distilleer ben je na 10 minuten echt niet gereed en komt er op 95 graden nog steeds 40% alc.
Jacob

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 04 E2 - Alcoholarm
« Reactie #7 Gepost op: 04-05-2008 23:36 u »
Hoe weet je of alle alcohol uit het bier is na 10 minuten, kan je dit testen op een of andere manier?

Je weet niet of alle alcohol uit je bier is. Maar je zo het kunnen "meten" aan de hand van je SG. Na het "uitdampen" van de alcohol zou je SG hoger moeten worden. Misschien dat je een soort omgekeerde alcohol berekening erop los kunt laten om zo te schatten hoeveel alcohol je er uit gedampt hebt.

Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
Re: ONK 04 E2 - Alcoholarm
« Reactie #8 Gepost op: 04-05-2008 23:55 u »
Ik heb eigenlijk hier al het (geen) antwoord gevonden http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,6260.0.html
Jacob

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 04 E2 - Alcoholarm
« Reactie #9 Gepost op: 05-05-2008 19:47 u »
Hehehe, Volgens mij is dat bier van Rob Visser hooguit gepasteuriseerd en lang niet zo alcoholarm als hij beweert! :)

Tags: