ONK 04 A1 Zaneken Pilsener

Gestart door Adrie, 23-05-2004 13:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Beste brouwers,

Met dit bier wonnen De Vier Broeders op het ONK van 2004 de eerste prijs in klasse A. Het bier scoorde 85 punten en er deden 58 bieren mee in deze klasse.


A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):         120.00    Wort Size (L):    120.00
Total Grain (kg):        23.00
Anticipated OG:          1.047    Plato:             11.72
Anticipated EBC:          11.9
Anticipated IBU:          27.5
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name           Potential EBC
----------------------------------------------------------------
 100.0    23.00 kg.  Pilsenermout   1.036      6

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops
   Amount     Name                     Form    Alpha  IBU  Boil Time
-------------------------------------------------------------------
 80.00 g.     Hallertauer (Maasland)  Pellet   5.40   9.6  First WH
 70.00 g.     Challenger (Maasland)   Pellet   6.90  12.0  75 min.
 50.00 g.     Hallertauer (Maasland)  Pellet   5.40   3.0  15 min.
 50.00 g.     Saaz (Maasland)          Pellet   2.90   1.6  15 min.
100.00 g.     Saaz (Maasland)         Pellet   2.90   1.3  5 min.


Yeast
-----
Wyeast 2206 Bavarian Lager. Giststarter gebruikt van 4 liter, weggezet bij 15 graden.

Mash Schedule
-------------
Mash Type: Multi Step

Grain kg:    23.00
Water Qts:   97.22 - Before Additional Infusions
Water L:     92.00 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.00 - Before Additional Infusions

Protein Rest Temp :           50  Time:  10
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  30
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  30
Mash-out Rest Temp :          78  Time:   5
Sparge Temp :                 78


Bij het brouwen ging er 1 ding niet helemaal volgens plan: de begindichtheid kwam uit op 1052.

Het bier is direct na het toevoegen van de giststarter 2 uur belucht met een beluchtingssteentje en een aquariumpompje. De hoofdvergisting heeft plaatsgevonden in 3 weken bij een omgevingstemperatuur van 11 graden. De dichtheid was toen gedaald naar 1010. Hierna is overgeheveld naar de lageringsvaten. Het bier heeft hier bij een temperatuur van 11 tot 12 graden twee weken gelagerd. Bij het bottelen had het bier een dichtheid van 1009. Voor het bottelen is 6,7 g suiker/liter bier gebruikt. De hergisting op fles heeft plaatsgevonden bij een temperatuur van 12 (begin) tot 18 graden (eind).

Het bier scoorde 14 van de 15 punten op visuele aspecten, 20 van de 25 punten op geur, 18 van de 25 punten op smaak, 9 van de 10 punten op basissmaak, 5 van de 5 punten op body, 5 van de 5 punten op mondgevoel en 14 van de 15 punten op nasmaak. Het commentaar van de keurmeester: "mooi in balans" met het verzoek het recept naar hem door te mailen.

Groeten,

A3

wim

Vier broeders GEFELICITEERD, mooi om met een pils te winnen, jullie hebben echt controle over de aspecten van proces  :groots:

:degroeten:

Wim

Adrie

Ha Wim,

Dank je wel. De controle over het proces gaat steeds beter, behalve in dit geval dan de begindichtheid  ;D .

Groeten,

A3

berdus

Adrie,

In je recept heb je het over pilsnermout van 6 EBC. Nu is mijn parate kennis op het gebied van moutkleuren niet zaligmakend, maar ik kan die mout niet vinden. Nu is mijn vraag, zit in dit pilsje gewoon 3 EBC, zo nee, waar kan ik die mout aankomen? :bijdrage_forum:

Groeten,
Bert

Adrie

Beste Bert,

Elke pilsmout zal voldoen, dus gebruik gewoon de pilsmout waar jij aan kunt komen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.