Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 04 A1 Zaneken Pilsener  (gelezen 6605 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
ONK 04 A1 Zaneken Pilsener
« Gepost op: 23-05-2004 13:58 u »
Beste brouwers,

Met dit bier wonnen De Vier Broeders op het ONK van 2004 de eerste prijs in klasse A. Het bier scoorde 85 punten en er deden 58 bieren mee in deze klasse.


A ProMash Recipe Report

Recipe Specifics
----------------
Batch Size (L):         120.00    Wort Size (L):    120.00
Total Grain (kg):        23.00
Anticipated OG:          1.047    Plato:             11.72
Anticipated EBC:          11.9
Anticipated IBU:          27.5
Brewhouse Efficiency:       82 %
Wort Boil Time:             75    Minutes

Grain/Extract/Sugar
   %     Amount     Name           Potential EBC
----------------------------------------------------------------
 100.0    23.00 kg.  Pilsenermout   1.036      6

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops
   Amount     Name                     Form    Alpha  IBU  Boil Time
-------------------------------------------------------------------
 80.00 g.     Hallertauer (Maasland)  Pellet   5.40   9.6  First WH
 70.00 g.     Challenger (Maasland)   Pellet   6.90  12.0  75 min.
 50.00 g.     Hallertauer (Maasland)  Pellet   5.40   3.0  15 min.
 50.00 g.     Saaz (Maasland)          Pellet   2.90   1.6  15 min.
100.00 g.     Saaz (Maasland)         Pellet   2.90   1.3  5 min.


Yeast
-----
Wyeast 2206 Bavarian Lager. Giststarter gebruikt van 4 liter, weggezet bij 15 graden.

Mash Schedule
-------------
Mash Type: Multi Step

Grain kg:    23.00
Water Qts:   97.22 - Before Additional Infusions
Water L:     92.00 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 4.00 - Before Additional Infusions

Protein Rest Temp :           50  Time:  10
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  30
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  30
Mash-out Rest Temp :          78  Time:   5
Sparge Temp :                 78


Bij het brouwen ging er 1 ding niet helemaal volgens plan: de begindichtheid kwam uit op 1052.

Het bier is direct na het toevoegen van de giststarter 2 uur belucht met een beluchtingssteentje en een aquariumpompje. De hoofdvergisting heeft plaatsgevonden in 3 weken bij een omgevingstemperatuur van 11 graden. De dichtheid was toen gedaald naar 1010. Hierna is overgeheveld naar de lageringsvaten. Het bier heeft hier bij een temperatuur van 11 tot 12 graden twee weken gelagerd. Bij het bottelen had het bier een dichtheid van 1009. Voor het bottelen is 6,7 g suiker/liter bier gebruikt. De hergisting op fles heeft plaatsgevonden bij een temperatuur van 12 (begin) tot 18 graden (eind).

Het bier scoorde 14 van de 15 punten op visuele aspecten, 20 van de 25 punten op geur, 18 van de 25 punten op smaak, 9 van de 10 punten op basissmaak, 5 van de 5 punten op body, 5 van de 5 punten op mondgevoel en 14 van de 15 punten op nasmaak. Het commentaar van de keurmeester: "mooi in balans" met het verzoek het recept naar hem door te mailen.

Groeten,

A3

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline wim

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 612
  • Beter 10 bier onder het waterslot dan 1 in de maag
Re:Zaneken Pilsener
« Reactie #1 Gepost op: 23-05-2004 21:19 u »
Vier broeders GEFELICITEERD, mooi om met een pils te winnen, jullie hebben echt controle over de aspecten van proces  :groots:

:degroeten:

Wim

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re:Zaneken Pilsener
« Reactie #2 Gepost op: 24-05-2004 09:38 u »
Ha Wim,

Dank je wel. De controle over het proces gaat steeds beter, behalve in dit geval dan de begindichtheid  ;D .

Groeten,

A3

Offline berdus

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Goei spul!
Re: ONK 04 A1 Zaneken Pilsener
« Reactie #3 Gepost op: 29-01-2007 19:35 u »
Adrie,

In je recept heb je het over pilsnermout van 6 EBC. Nu is mijn parate kennis op het gebied van moutkleuren niet zaligmakend, maar ik kan die mout niet vinden. Nu is mijn vraag, zit in dit pilsje gewoon 3 EBC, zo nee, waar kan ik die mout aankomen? :bijdrage_forum:

Groeten,
Bert

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.986
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 04 A1 Zaneken Pilsener
« Reactie #4 Gepost op: 31-01-2007 11:04 u »
Beste Bert,

Elke pilsmout zal voldoen, dus gebruik gewoon de pilsmout waar jij aan kunt komen.

Tags: pils