Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Poll

Houd je een zomerstop, of niet?

Ja, in de (warme) zomer brouw ik niet.
26 (27.1%)
Nee, ik brouw gewoon door.
70 (72.9%)

Totaal aantal stemmen: 95

Auteur Topic: Zomerstop  (gelezen 33363 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Zomerstop
« Gepost op: 02-07-2009 16:37 u »
Nu het zo warm is, ben ik wel benieuwd of mensen in de zomer doorbrouwen of niet. Ik vind het wel een dilemma.
Enerzijds is het erg warm, zijn er meer vliegjes en dergelijke, gaat koelen langzamer en moet je de gehele vergisting wel in een koelkast/klimaatkast uitvoeren.

Maar anderzijds heb ik veel meer tijd dan normaal, aangezien ik nog studeer heb ik zo'n 9 weken vakantie.

Al met al ga ik wel brouwen, al doe ik het koelen en bottelen wel in de badkamer aangezien daar eigenlijk nooit vliegjes e.d. zijn.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zomerstop
« Reactie #1 Gepost op: 02-07-2009 16:42 u »
Op mijn brouwzolder is het nu te warm om te brouwen. De koelkast waarin mijn JacBock staat te lageren moet goed zijn best doen.

Online Dick

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #2 Gepost op: 02-07-2009 16:44 u »
Ik heb een zomerstop, maar gebruik deze zomer om de brouwruimte (de garage krijgt o.a. een vloercoating, makkelijker schoonmaken) op te knappen.

Tevens ben ik van zins om mijn installatie een wat vastere plek te geven. de doelstelling om het mijzelf iets wat makkelijker te maken waardoor ik vaker op een avond kan gaan brouwen.

Dick  :brouwen:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Zomerstop
« Reactie #3 Gepost op: 02-07-2009 16:46 u »
Ik ga gewoon door, maar brouw alleen lagers. Wel zo makkelijk, want dan kan mijn koelkast op dezelfde temp blijven de hele tijd, en zowel hoofdgisting, nagisting als flesjes om te drinken koel houden. Voor bovengisters is het buiten de koelkast te warm. Van extra infectiegevaar in de zomer (daar hoor je wel eens wat over) is mij nog nooit iets gebleken. Ik brouw lekker buiten, dus het wordt er alleen maar beter op voor mij  :brouwen:

 :degroeten: JW.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zomerstop
« Reactie #4 Gepost op: 02-07-2009 16:52 u »
Ook hier geen zomerstop... te veel lege flesjes die nog gevuld moeten worden... en met dit warme weer, moet je de boel vochtig houden  :lekkerbier:

Offline Wild Chocolate

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 288
  • Land: nl
  • Can't get enough of that wonderful Duff
Re: Zomerstop
« Reactie #5 Gepost op: 02-07-2009 17:16 u »
Voor mij wel een zomerstop, maar niet uit principe of zo. De zomer is voor mijn andere hobby, namelijk de strandwacht. Misschien dat ik later in het seizoen nog een zaterdagje vrijmaak om te brouwen, maar misschien ook niet.

Groet,

Remco

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zomerstop
« Reactie #6 Gepost op: 02-07-2009 17:28 u »
de strandwacht.

Yeah Baywatch.... ;D ;D ;D

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.573
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: Zomerstop
« Reactie #7 Gepost op: 02-07-2009 17:38 u »

Zomerstop? Ik ben bang dat ik dan vergeet hoe het moet. ;D

Bert

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #8 Gepost op: 02-07-2009 17:55 u »
Yeah Baywatch.... ;D ;D ;D

Babewatch?

 :dansen:
Wilko

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zomerstop
« Reactie #9 Gepost op: 02-07-2009 18:54 u »
Nee, geen zomerstop omdat het zomer is. Wel vaak wat minder brouwen, omdat andere zaken dan meer aandacht vragen...

Maar ik brouw in de zomer bovengisters, en in de winter ondergisters. Zo gaan de temperatuurbehoeften van het bier met de seizoenen mee. Dat scheelt koelwater en ik hoef de vergisting dan ook alleen maar te koelen en nooit te verwarmen.

Ook is bij mij het traject na koken tot in het gistvat een gesloten systeem, ik maak me dan ook niet druk om vliegjes.

Morgen brouw ik weer, is het al zomer?

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #10 Gepost op: 02-07-2009 19:23 u »
Voor mij wel een zomerstop.
Met de CCT is het technisch geen probleem, maar met deze hitte ga ik echt niet in de keuken staan brouwen.
Wel ben ik huiverig om met agar etc te gaan klooien met dit weer.
Ach, ik heb ook helemaal geen zin om uberhaupt wat te doen.
Chillen en zuipen is het enige wat ik doe in de zomer.



 ;)

PS. Ik vergat BBQ-en.


Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Zomerstop
« Reactie #11 Gepost op: 02-07-2009 19:44 u »
Voor mij geen zomerstop, maar ik heb mijn aankomende brouwsel wel een paar weekjes opgeschoven. De reden is dat mijn voorraad gewoon erg groot wordt... ik heb nog 9 kratten (incl ruilbier) plus dat er zondag nog eens 4 kratten pils gebotteld worden. Ik vind het ook lekker om af entoe een commercieel bier te kunnen drinken ;D.

Ik denk dat ik Hoppie's voorbeeld maar ga volgen samenvol.

Offline Muldermans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.626
  • Land: nl
  • Bier! Brouw je gewoon zelf.
Re: Zomerstop
« Reactie #12 Gepost op: 02-07-2009 19:50 u »
Met dit warme weer brouw ik even niet, niet omdat het technisch niet mogelijk is, maar ik vind het gewoon nu even te warm. Moet er niet aan denken om nu boven de brouwketel te hangen... totdat het weer weer normale temperaturen bereikt geniet ik van de gemaakte brouwsels...

En in de zomer ben ik meer met de molenhobby bezig ;D

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zomerstop
« Reactie #13 Gepost op: 02-07-2009 20:24 u »
Ik stop ook niet, maar doe nu wel mijn bovengisters in de koelkast!
:)

Maar over een paar dagen is het alweer koel, dus no problemo!

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zomerstop
« Reactie #14 Gepost op: 02-07-2009 20:52 u »
Als het 30 graden is, stop ik. Wordt het koeler, dan brouw  ik gewoon door, maar in de zomer is de koelcapaciteit beperkt, dus ik brouw minder bier dan in de winter.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zomerstop
« Reactie #15 Gepost op: 02-07-2009 20:56 u »
maar in de zomer is de koelcapaciteit beperkt,

Dat klopt. Maar ach een bovengister enten bij 23°C en dan meteen de koelkast in, dat kan prima volgens mij... :brouwen:

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zomerstop
« Reactie #16 Gepost op: 02-07-2009 20:57 u »
Dat klopt. Maar ach een bovengister enten bij 23°C en dan meteen de koelkast in, dat kan prima volgens mij... :brouwen:

Dat bedoel ik niet. Ik bedoel dat ik maar 1 koelkast tot mijn beschikking heb voor de hoofdvergisting en de lagering.

Offline joostdw

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
Re: Zomerstop
« Reactie #17 Gepost op: 02-07-2009 21:33 u »
Heb zojuist de UT200 thermostaat binnen en een koelkastje op de kop getikt. Ga dus eens beginnen aan mijn eerste ondergister. En jawel. Een dezer weken.  :dansen:
Zondag voor het eerst kaasmaken. Daar gaat de "klimaatkast" dus eerst voor gebruikt worden.
Weet iemand of ik de koelkast na de kaas extra moet reinigen/desinfecteren voor ik bier erin laat vergisten ?

Grt Joost

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zomerstop
« Reactie #18 Gepost op: 02-07-2009 21:35 u »
Licht er een beetje aan wat voor kaas je gaat maken?
Sowieso is goed schoonhouden een goed idee ;)

Offline joostdw

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
Re: Zomerstop
« Reactie #19 Gepost op: 02-07-2009 21:36 u »
Licht er een beetje aan wat voor kaas je gaat maken?
Sowieso is goed schoonhouden een goed idee ;)

Het wordt een doodgewone edammer. Om te beginnen.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #20 Gepost op: 02-07-2009 21:50 u »
Je bier zit toch in een gesloten vat in de koelkast, lijkt me geen probleem.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.795
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Zomerstop
« Reactie #21 Gepost op: 02-07-2009 21:51 u »
Het wordt een doodgewone edammer. Om te beginnen.

Het grootste probleem bij kaas is schimmel in/op de korst. Dit krijg je vooral vanwege de iets hogere luchtvochtigheid en het gebruik van houten planken. Die luchtvochtigheid zal bij jouw wel meevallen (dus de kaas zal ook wel een beetje droog worden, vooral als je een één of twee kilo kaasjes maakt  ;) ).
Om schimmel te voorkomen kun je het kaasoppervlak regelmatig schoonmaken met een water en een beetje azijn.

Voor de rest geen problemen in relatie tot bier.

Offline joostdw

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
Re: Zomerstop
« Reactie #22 Gepost op: 02-07-2009 21:53 u »
Bedankt voor jullie reacties!!

Grt Joost

Offline hans100w

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: Zomerstop
« Reactie #23 Gepost op: 02-07-2009 22:16 u »
Ik heb ooit eens tijdens een hittegolf gebrouwen, hittegolfwitbier, zo heb ik hem ook genoemd. Bij 30 graden in de garage. Er zijn wel wat zweetdruppels in de maischketel gevallen, maar hij was erg lekker en met die aanhoudende hitte ook snel weer op.

EDIT Toen had ik al een vrieskast met UT100, dus vergisting is op lagere temperatuur gedaan.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zomerstop
« Reactie #24 Gepost op: 02-07-2009 23:00 u »
Ik brouw altijd door in de zomer. Niets zomerstop, je bent brouwer of niet.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zomerstop
« Reactie #25 Gepost op: 02-07-2009 23:03 u »
Misschien kunnen juli en augustus dan de Saisonmaanden worden? Naar het schijnt is 30 ºC geen probleem voor de gist. Ik ga het morgen in ieder geval proberen, de Saison van Henielma heeft mij aangestoken.

Nu zal ik niet op 30 ºC gaan vergisten, ik denk twee dagen op 23 ºC en dan langzaam laten gaan. Verwarmen doe ik niet, dus waar ze eindigt zal afhangen van de temperatuur in de garage...

In ieder geval hoeven hoge temperaturen geen probleem te zijn, als je je bier er maar op uitkiest. En we kunnen dan in het najaar een Saison proeverij doen...

Offline Frank Ramon

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 74
Re: Zomerstop
« Reactie #26 Gepost op: 02-07-2009 23:37 u »
Als de Saison rijp is kom ze eens proeven!
Veel brouwgenot morgen!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zomerstop
« Reactie #27 Gepost op: 03-07-2009 07:04 u »
Als de Saison rijp is kom ze eens proeven!
Veel brouwgenot morgen!

Ge zijt welkom.

Overigens ga ik een hopstop inlassen na vandaag. Mijn hop is op en ik ga niet meer brouwen totdat mijn eigen oogst rijp is.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zomerstop
« Reactie #28 Gepost op: 03-07-2009 19:51 u »
Vandaag gebrouwen, hoog zomer, buiten 30 ºC. Het leidingwater hier is 21 ºC. Mijn Therminator krijgt het wort op 22 ºC, maar dat kost wel water... gecontroleerde gekoelde vergisting is een must.

Offline Booz

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 49
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #29 Gepost op: 03-07-2009 20:13 u »
... De zomer is voor mijn andere hobby, namelijk de strandwacht....

Strandwacht vanuit KNBRD?

Edwin

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Zomerstop
« Reactie #30 Gepost op: 04-07-2009 10:43 u »
Vandaag gebrouwen, hoog zomer, buiten 30 ºC. Het leidingwater hier is 21 ºC. Mijn Therminator krijgt het wort op 22 ºC, maar dat kost wel water... gecontroleerde gekoelde vergisting is een must.

Oei, dat zit op het randje. Ik hoop dat je een mooie Belgische gist hebt die op deze temperatuur mooie dingen kan creeeren!

Heb je ooit overwogen om een put te slaan bij je huis? Dan heb je volop koelerwater. Heeft Martin ook laten doen, volgens mij. Met zo'n Therminator zou dat de kosten wel eens waard kunnen zijn, als die zo veel water gebruikt in de zomer.

 :degroeten: JW.

Offline Kruimeltje

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 173
  • Land: nl
    • Amelander bierbrouwerij
Re: Zomerstop
« Reactie #31 Gepost op: 04-07-2009 11:08 u »
Ik heb vorig jaar ook een buisje in de grond laten spuiten. Kosten inclusief pomp € 300,-. Werkt erg goed.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zomerstop
« Reactie #32 Gepost op: 04-07-2009 13:25 u »
Altijd water van 11 °C, best handig bij zomer-brouwsels.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zomerstop
« Reactie #33 Gepost op: 04-07-2009 18:19 u »
Ik heb ook nog een tank met 10 m3 regenwater. Het is er nog niet van gekomen, maar dat probeer ik de volgende keer eens. Ik zal dat water trouwens eens temperatuur meten...

Verder wordt het een saison, met Wyeast 3724, dus die kan wel wat hebben. Ik vergist nu op 23 ºC. Over een dag of twee, als ze in begint te zakken, laat ik de koeling los en mag ze omhoog.

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Zomerstop
« Reactie #34 Gepost op: 04-07-2009 19:15 u »
Ah, dan heb je geen enkel probleem. Die gist wordt pas lekker boven de 45 ºC!

 :degroeten: JW.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zomerstop
« Reactie #35 Gepost op: 04-07-2009 22:50 u »
Verder wordt het een saison, met Wyeast 3724, dus die kan wel wat hebben.

Wat zit je dan te mekkeren over koelen. Man je moet bijverwarmen. Inzaaien bij 25°C en deze op 27-29 houden anders ben je over een jaar nog met dit bier bezig... ;D ;D

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.242
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Zomerstop
« Reactie #36 Gepost op: 04-07-2009 23:53 u »
Ik heb mijn starter op 23 ºC laten draaien en die smaakte al naar saison. Ik maak starters met wort van een vorig brouwsel, eigenlijk gewoon bier dus...

Die hoge temperaturen? Nergens voor nodig. Dupont doet dat alleen maar omdat ze capaciteitsgebrek hebben.

Allez, we zullen zien en ik ben natuurlijk altijd dwars.  ;D

Enne, nou ja, wat is koelen. Mijn 'koelwater' is ingesteld op 22 ºC. Mijn koelwater is maar net 1 ºC kouder dan mijn vergistende bier.

Ik verwacht dat dit bier over 3 dagen volledig is uitgegist. We zullen zien of ook bij mij de traagheid zal insluipen. Ik hou jullie op de hoogte. Ach, ik heb de tijd tot dat de hopoogst binnen is  :D, dan pas weer brouwen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zomerstop
« Reactie #37 Gepost op: 04-07-2009 23:58 u »
Ik hou jullie op de hoogte.

Is het misschien geen idee om een aparte draad te starten? Dat maakt het terugzoeken een stuk makkelijker.
(En het forum wat overzichtelijker).

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: Zomerstop
« Reactie #38 Gepost op: 20-07-2009 10:54 u »
Er wordt hier vrolijk doorgebrouwen. Al was het alleen al omdat het bier op is, en omdat daardoor de tapkoelkast vrijkwam voor het vergisten van pils. Van deze gelegenheid heb ik vlak voor mijn zomervakantie gebruik gemaakt door een pils te brouwen. Na 3,5 week was het mooi uitgegist en geklaard zodat op de dag van het overhevelen naar biervat al van het bier genoten kon worden.  :biersmile:

Nu is dan alleen de tapkoelkast weer in gebruik voor tapbier, maar het weer is zodanig verslechterd dat hier zonder problemen ale op kamertemperatuur gebrouwen kan worden.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zomerstop
« Reactie #39 Gepost op: 11-06-2011 11:33 u »
Zo deze weer even naar boven toveren. Ondertussen zijn weer nieuwe forummers bij gekomen.
Dus :

Wat gaan jullie deze zomer doen? Stoppen vanwege de warmte (of andere reden) of gewoon door brouwen?

Ik brouw nog gewoon door, juist in het seizoen dat het weer om het meeste bier vraagt ga je toch niet je productie stoppen?  :brouwen:

Offline Rowan Huigen

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.050
  • Land: nl
  • Smaakt het naar meer, dan brouwen we nog een keer.
Re: Zomerstop
« Reactie #40 Gepost op: 11-06-2011 11:39 u »
Ik brouw lekker door.
Heb een geweldige gecontroleerde gistkast.  >:D



Offline jelle

  • De Koperen Tsjettel
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • worst maken ook leuk
    • de koperen tsjettel
Re: Zomerstop
« Reactie #41 Gepost op: 11-06-2011 11:41 u »
Vorige week een dubbel gebrouwen en maandag werd er op de zelfde gist nog een tripel gestort.
En dan in de vakantie een IPA.

groet Jelle

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Zomerstop
« Reactie #42 Gepost op: 11-06-2011 11:45 u »
De zomerse temperaturen probeer ik te gebruiken voor twee saisons.

Offline Bert Brouwer

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 73
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #43 Gepost op: 11-06-2011 12:22 u »
Ik brouw ook gewoon door. In huis is het gelukkig altijd redelijk koel, dus dat gaat goedkomen.

Offline Maarten_L

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 78
  • Land: nl
  • Geniet, drink met Maarten.
Re: Zomerstop
« Reactie #44 Gepost op: 11-06-2011 12:27 u »
Ik ga een mooie/simpele gistkast maken voor de zomer...

Lekker wat witbiertjes maken en Belgische speciale doordrinkers... Oh ja en een chouffe (ben gist aan het jatten van Dennis:-)

Maarten

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Zomerstop
« Reactie #45 Gepost op: 11-06-2011 12:52 u »
lekker wat witbiertjes maken en Belgische speciale doordrinkers.. oh ja en een chouffe (ben gist aan het jatten van Dennis:-)
Nou wordt ie mooi! ;)

Offline Kleine_Schriek

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.952
  • Land: nl
  • Keggen die hap!
Re: Zomerstop
« Reactie #46 Gepost op: 11-06-2011 18:03 u »
Juist in de zomer moet ik meer brouwen. Het gaat dan altijd harder dan ik dacht en mijn voorraden gaan er te snel door dan.  :biersmile: Dus juist een versnelling hoger tijdens de zomer. Natuurlijk in de vergistingskoelkast, anders zou het niet kunnen....

Offline Adrie

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.972
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Zomerstop
« Reactie #47 Gepost op: 11-06-2011 20:38 u »
Ik brouw meestal ook gewoon door, helemaal nu sinds ik temperatuurgecontroleerd vergist. Binnenkort een IPA en op de gistkoek daarvan een RIS.

Offline Monkey

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #48 Gepost op: 11-06-2011 22:29 u »
Citaat
Ondertussen zijn weer nieuwe forummers bij gekomen.
Dus : Wat gaan jullie deze zomer doen?

Hoi Oscar,

Leuk dat je dit vraagt en deze draad ophaalt, want ik had net bedacht eens op het forum op te zoeken hoe andere hobbybrouwers dit doen. Ik heb nog geen koelkast staan voor gecontroleerde vergisting, heb er niet echt de ruimte voor. De kleine doucheruimte die ik gebruik komt toch wel boven de 20 ºC. Ik ben dus aan het twijfelen wanneer ik aan mijn derde brouwsel zal beginnen. Nu staan er de drie kratten Sterke Blonde II en een 10 L fles peterseliewijn.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zomerstop
« Reactie #49 Gepost op: 11-06-2011 22:37 u »
Ik heb nog geen koelkast staan voor gecontroleerde vergisting, heb er niet echt de ruimte voor.

Heb je ruimte voor een speciekuip ?  :)

Offline Cisdevésser

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 495
  • Land: nl
  • Brouwen, Bottelen..........Genieten
Re: Zomerstop
« Reactie #50 Gepost op: 11-06-2011 22:42 u »
Nou, een extra koelkast voor gecontroleerde vergisting moet toch wel ergens te plaatsen zijn....deze gebruik ik trouwens ook nog voor de navergisting op fles....

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zomerstop
« Reactie #51 Gepost op: 11-06-2011 22:45 u »
Heb je ruimte voor een speciekuip ?  :)

Dat is een echte ruimtevreter! Daar kun je niets opzetten als je daar een gistvat in hebt staan.

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #52 Gepost op: 12-06-2011 21:12 u »
Ik probeer wat extra te brouwen zodat alle bottel flessen vol zijn als de hitte te hoog is straks.

Voor de rest: Natuurlijk wel een saison. Dat is zulk lekker spul als ie lukt, als je tijd hebt deze zomer en je hebt het nog nooit gemaakt dan is dat toch wel een zomertip voor de lege uurtjes.

In de vriezer ligt nog gist van de vorige zomer, hoewel ik wel van die glycerol erbij gedaan heb is dat toch wel iewat lang voor in de vriezer.
Hopelijk krijg ik em weer aan de praat..

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.345
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Zomerstop
« Reactie #53 Gepost op: 12-06-2011 22:31 u »
Ook ik ben nieuw en ga mijn eerste zomer in als hobbybrouwer.
Ik heb een gistkast en 3 koelkasten dus ga ook in de zomer brouwen na het lezen van alle reacties.
Heb vandaag mijn wagen vol geladen met brouwspullen in Beverlo.
En ik begin morgen :brouwen:

Offline peter.gelder

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #54 Gepost op: 12-06-2011 22:35 u »
Ook ik ben nieuw en ga mijn eerste zomer in als hobbybrouwer.
Ik heb een gistkast en 3 koelkasten dus ga ook in de zomer brouwen na het lezen van alle reacties.
Heb vandaag mijn wagen vol geladen met brouwspullen in Beverlo.
En ik begin morgen :brouwen:

Volgeladen? Bij Brouwland kreeg ik 5% korting, terwijl de gemiddelde importeur in Nederland 10% op Brouwland geeft, jammer...

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.022
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Zomerstop
« Reactie #55 Gepost op: 12-06-2011 23:34 u »
Zojuist de vooraad bekeken en ik heb van vanalles voldoende op voorraad. Dus dat wordt voorlopig niet brouwen. Niet vanwege de temperatuur of de zomer maar eerst maar eens de reeds gebrouwen bieren opdrinken vordat die minder lekker worden.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zomerstop
« Reactie #56 Gepost op: 12-06-2011 23:55 u »
Volgeladen? Bij Brouwland kreeg ik 5% korting, terwijl de gemiddelde importeur in Nederland 10% op Brouwland geeft, jammer...

Dan mag je mij een lijstje van deze leveranciers geven. 10% korting krijg je echt niet overal.

Offline jtdaling

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
    • Sinds kort te volgend op:
Re: Zomerstop
« Reactie #57 Gepost op: 28-07-2011 22:19 u »
Ik brouw eigenlijk juist in de zomer. Nu is de ideale tijd voor Weizen, Tripel, Dubbel, Amber en dat zonder bijverwarmen! De enige beperking die ik in de zomer heb is ruimtegebrek!  :weetniet:

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Zomerstop
« Reactie #58 Gepost op: 29-07-2011 12:17 u »
Ik brouw wanneer ik zin heb. Wat een luxe. Gisteren een wazig blondje gemaakt (wordt niet echt helder denk ik, maar komt tijd komt helderheid?).

Henk

Offline Dieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zomerstop
« Reactie #59 Gepost op: 06-02-2012 09:29 u »
Amaai ,
Ik verschiet eerlijk gezegd wel over de hoeveelheid van mensen die wel doorbrouwen in de zomer.
Ons hebben ze bij hoog en laag wijsgemaakt dat in de zomer brouwen niet aangewezen is omdat er dan veel meer bacteriën in de lucht hangen en zo dus ook veel meer kans maakt op infecties?

Offline Ronald_

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.631
  • Land: nl
    • vandeStreek bier
Re: Zomerstop
« Reactie #60 Gepost op: 06-02-2012 09:36 u »
Amaai ,
Ik verschiet eerlijk gezegd wel over de hoeveelheid van mensen die wel doorbrouwen in de zomer.
Ons hebben ze bij hoog en laag wijsgemaakt dat in de zomer brouwen niet aangewezen is omdat er dan veel meer bacteriën in de lucht hangen en zo dus ook veel meer kans maakt op infectie's?

Stopt een commerciële in de zomer?

Offline Dieter

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 132
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zomerstop
« Reactie #61 Gepost op: 06-02-2012 09:47 u »
Stopt een commerciële in de zomer?

Maar die commerciële heeft wel het juiste en degelijke materiaal. (koelen enz..).
Als je in de winter genoeg volume maakt sluit je dat gevaar toch uit?

Offline BBA

  • WHO Wageningen
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: nl
  • Ik brouw al mijn bieren in de Franse stijl
Re: Zomerstop
« Reactie #62 Gepost op: 06-02-2012 10:34 u »
Ja, maar in de zomer brouwen is ook gewoon leuk! Net als in de winter overigens, en in de lente en de herfst. Dat hogere infectiegevaar zal vast wel, maar ik ben daar niet zo bang voor. Gewoon schoon en netjes werken, net als altijd.
 
Nee hoor, geen zomerstop voor mij. Wort terugkoelen gaat prima en daarna de vergisting gewoon in de gistkast.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.354
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Zomerstop
« Reactie #63 Gepost op: 06-02-2012 11:30 u »
Zonder goede koeler heb je zomers inderdaad meer kans op infecties.

Offline dennis

  • WHO Wageningen
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.395
  • Land: nl
  • Drink je vrijheid!
    • Stadsbrouwerij Wageningen
Re: Zomerstop
« Reactie #64 Gepost op: 06-02-2012 17:18 u »
Zonder goede koeler heb je zomers inderdaad meer kans op infecties.
Maar wat is meer?
Als je schoon werkt dan is de kans op een besmetting niet zo groot, hoeveel procent van de bieren mislukt? Ik heb er nu 31 gebrouwen en 1 is tegen mijn bedoeling in zuur geworden. Stel dat de kans 1 procent groter zou zijn, dan nog zou er maar 1 zuur geworden zijn.
(gevaarlijke bewering van een niet-statisticus)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Zomerstop
« Reactie #65 Gepost op: 06-02-2012 19:54 u »
Nog nooit een infectie gehad in de zomer, dóór de zomer. Ik brouw gewoon door en merk niks qua infecties, voor wat het waard is... ;)

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.713
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Zomerstop
« Reactie #66 Gepost op: 06-02-2012 22:34 u »
Volgens mij heb je zomers gewoon wat meer last van fruitvliegjes e.d. De enige keer dat ik er problemen mee had, was toen ik nog open vergisting toepaste in een emmer met hierover een theedoek gespannen. Op zich geen probleem, maar als je de doek er af haalt, is de open oppervlakte een te grote kans voor heer/mevrouw fruitvlieg om te weerstaan. Het overige bier van dezelfde batch was prima, dit zat keurig onder waterslot.

Als je geen koelmogelijkheden hebt, is het soms wel lastig. Bij 30 ºC  ontwikkelt je bier heus wel niet bedoelde bijsmaken om es wat te noemen. Vandaar dat een vergistingskast wel als onmisbaar geacht wordt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.273
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Zomerstop
« Reactie #67 Gepost op: 06-02-2012 23:29 u »
Nog nooit een infectie gehad in de zomer, dóór de zomer. Ik brouw gewoon door en merk niks qua infecties, voor wat het waard is... ;)

Genoeg... geeft aan dat je een prima brouwer bent en de boel redelijk tot goed onder controle hebt. Brouwers die een brouwstop inlassen in de zomer hebben dat niet en zijn nog onzeker over hun manier van werken, of kunnen niet gecontroleerd vergisten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 28.784
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zomerstop
« Reactie #68 Gepost op: 06-02-2012 23:55 u »
Genoeg... geeft aan dat je een prima brouwer bent en de boel redelijk tot goed onder controle hebt. Brouwers die een brouwstop inlassen in de zomer hebben dat niet en zijn nog onzeker over hun manier van werken, of kunnen niet gecontroleerd vergisten.

Of dat ze brouwen op een plek waar het in het in de volle zomer te warm is. Op mijn brouwzolder willen de temperaturen flink oplopen. Bij een temperatuur van 30 ºC of hoger zoek ik de verkoeling op.

Tags: