Zomerstop

Gestart door De-Geert, 02-07-2009 16:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Houd je een zomerstop, of niet?

Ja, in de (warme) zomer brouw ik niet.
26 (27.1%)
Nee, ik brouw gewoon door.
70 (72.9%)

Totaal aantal stemmen: 96

De-Geert

Nu het zo warm is, ben ik wel benieuwd of mensen in de zomer doorbrouwen of niet. Ik vind het wel een dilemma.
Enerzijds is het erg warm, zijn er meer vliegjes en dergelijke, gaat koelen langzamer en moet je de gehele vergisting wel in een koelkast/klimaatkast uitvoeren.

Maar anderzijds heb ik veel meer tijd dan normaal, aangezien ik nog studeer heb ik zo'n 9 weken vakantie.

Al met al ga ik wel brouwen, al doe ik het koelen en bottelen wel in de badkamer aangezien daar eigenlijk nooit vliegjes e.d. zijn.

Jacques

Op mijn brouwzolder is het nu te warm om te brouwen. De koelkast waarin mijn JacBock staat te lageren moet goed zijn best doen.

Dick

Ik heb een zomerstop, maar gebruik deze zomer om de brouwruimte (de garage krijgt o.a. een vloercoating, makkelijker schoonmaken) op te knappen.

Tevens ben ik van zins om mijn installatie een wat vastere plek te geven. de doelstelling om het mijzelf iets wat makkelijker te maken waardoor ik vaker op een avond kan gaan brouwen.

Dick  :brouwen:

JWVG

Ik ga gewoon door, maar brouw alleen lagers. Wel zo makkelijk, want dan kan mijn koelkast op dezelfde temp blijven de hele tijd, en zowel hoofdgisting, nagisting als flesjes om te drinken koel houden. Voor bovengisters is het buiten de koelkast te warm. Van extra infectiegevaar in de zomer (daar hoor je wel eens wat over) is mij nog nooit iets gebleken. Ik brouw lekker buiten, dus het wordt er alleen maar beter op voor mij  :brouwen:

 :degroeten: JW.

Oscar

Ook hier geen zomerstop... te veel lege flesjes die nog gevuld moeten worden... en met dit warme weer, moet je de boel vochtig houden  :lekkerbier:

Wild Chocolate

Voor mij wel een zomerstop, maar niet uit principe of zo. De zomer is voor mijn andere hobby, namelijk de strandwacht. Misschien dat ik later in het seizoen nog een zaterdagje vrijmaak om te brouwen, maar misschien ook niet.

Groet,

Remco

Oscar

Citaat van: Wild Chocolate op 02-07-2009  17:16 ude strandwacht.

Yeah Baywatch.... ;D ;D ;D

Albertus


Zomerstop? Ik ben bang dat ik dan vergeet hoe het moet. ;D

Bert

wilko

Citaat van: Oscar op 02-07-2009  17:28 uYeah Baywatch.... ;D ;D ;D

Babewatch?

 :dansen:
Wilko

EBC

Nee, geen zomerstop omdat het zomer is. Wel vaak wat minder brouwen, omdat andere zaken dan meer aandacht vragen...

Maar ik brouw in de zomer bovengisters, en in de winter ondergisters. Zo gaan de temperatuurbehoeften van het bier met de seizoenen mee. Dat scheelt koelwater en ik hoef de vergisting dan ook alleen maar te koelen en nooit te verwarmen.

Ook is bij mij het traject na koken tot in het gistvat een gesloten systeem, ik maak me dan ook niet druk om vliegjes.

Morgen brouw ik weer, is het al zomer?

Hopmans

Voor mij wel een zomerstop.
Met de CCT is het technisch geen probleem, maar met deze hitte ga ik echt niet in de keuken staan brouwen.
Wel ben ik huiverig om met agar etc te gaan klooien met dit weer.
Ach, ik heb ook helemaal geen zin om uberhaupt wat te doen.
Chillen en zuipen is het enige wat ik doe in de zomer.



 ;)

PS. Ik vergat BBQ-en.


Caspar

Voor mij geen zomerstop, maar ik heb mijn aankomende brouwsel wel een paar weekjes opgeschoven. De reden is dat mijn voorraad gewoon erg groot wordt... ik heb nog 9 kratten (incl ruilbier) plus dat er zondag nog eens 4 kratten pils gebotteld worden. Ik vind het ook lekker om af entoe een commercieel bier te kunnen drinken ;D.

Ik denk dat ik Hoppie's voorbeeld maar ga volgen samenvol.

Muldermans

Met dit warme weer brouw ik even niet, niet omdat het technisch niet mogelijk is, maar ik vind het gewoon nu even te warm. Moet er niet aan denken om nu boven de brouwketel te hangen... totdat het weer weer normale temperaturen bereikt geniet ik van de gemaakte brouwsels...

En in de zomer ben ik meer met de molenhobby bezig ;D

RobinB

Ik stop ook niet, maar doe nu wel mijn bovengisters in de koelkast!
:)

Maar over een paar dagen is het alweer koel, dus no problemo!

Adrie

Als het 30 graden is, stop ik. Wordt het koeler, dan brouw  ik gewoon door, maar in de zomer is de koelcapaciteit beperkt, dus ik brouw minder bier dan in de winter.

Oscar

Citaat van: Adrie op 02-07-2009  20:52 umaar in de zomer is de koelcapaciteit beperkt,

Dat klopt. Maar ach een bovengister enten bij 23°C en dan meteen de koelkast in, dat kan prima volgens mij... :brouwen:

Adrie

Citaat van: Oscar op 02-07-2009  20:56 uDat klopt. Maar ach een bovengister enten bij 23°C en dan meteen de koelkast in, dat kan prima volgens mij... :brouwen:

Dat bedoel ik niet. Ik bedoel dat ik maar 1 koelkast tot mijn beschikking heb voor de hoofdvergisting en de lagering.

joostdw

Heb zojuist de UT200 thermostaat binnen en een koelkastje op de kop getikt. Ga dus eens beginnen aan mijn eerste ondergister. En jawel. Een dezer weken.  :dansen:
Zondag voor het eerst kaasmaken. Daar gaat de "klimaatkast" dus eerst voor gebruikt worden.
Weet iemand of ik de koelkast na de kaas extra moet reinigen/desinfecteren voor ik bier erin laat vergisten ?

Grt Joost

RobinB

Licht er een beetje aan wat voor kaas je gaat maken?
Sowieso is goed schoonhouden een goed idee ;)

joostdw

Citaat van: RobinB op 02-07-2009  21:35 uLicht er een beetje aan wat voor kaas je gaat maken?
Sowieso is goed schoonhouden een goed idee ;)

Het wordt een doodgewone edammer. Om te beginnen.

De-Geert

Je bier zit toch in een gesloten vat in de koelkast, lijkt me geen probleem.

William

Citaat van: joostdw op 02-07-2009  21:36 uHet wordt een doodgewone edammer. Om te beginnen.

Het grootste probleem bij kaas is schimmel in/op de korst. Dit krijg je vooral vanwege de iets hogere luchtvochtigheid en het gebruik van houten planken. Die luchtvochtigheid zal bij jouw wel meevallen (dus de kaas zal ook wel een beetje droog worden, vooral als je een één of twee kilo kaasjes maakt  ;) ).
Om schimmel te voorkomen kun je het kaasoppervlak regelmatig schoonmaken met een water en een beetje azijn.

Voor de rest geen problemen in relatie tot bier.

joostdw

Bedankt voor jullie reacties!!

Grt Joost

hans100w

Ik heb ooit eens tijdens een hittegolf gebrouwen, hittegolfwitbier, zo heb ik hem ook genoemd. Bij 30 graden in de garage. Er zijn wel wat zweetdruppels in de maischketel gevallen, maar hij was erg lekker en met die aanhoudende hitte ook snel weer op.

EDIT Toen had ik al een vrieskast met UT100, dus vergisting is op lagere temperatuur gedaan.

MO

Ik brouw altijd door in de zomer. Niets zomerstop, je bent brouwer of niet.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.