Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Ervaringen Fermentis K-97  (gelezen 3582 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jaapz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #25 Gepost op: 10-04-2018 00:14 u »
Nu net een opengemaakt en geen klonten, gist depot plakt behoorlijk aan de bodem, wanneer ik deze los schut, lost het mooi op tot een waas. Geen klont te bekennen.

Weet je toevallig je calciumgehalte? Ik lees her en der dat de flocculatie van K-97 daar sterk afhankelijk van is.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 542
  • Land: nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #26 Gepost op: 10-04-2018 13:44 u »
Weet je toevallig je calciumgehalte? Ik lees her en der dat de flocculatie van K-97 daar sterk afhankelijk van is.

53 mg/l.

Offline jaapz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #27 Gepost op: 10-04-2018 14:05 u »
53 mg/l

Bedankt! Dat is niet eens zo heel hoog.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.909
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #28 Gepost op: 10-04-2018 21:17 u »
Weet je toevallig je calciumgehalte? Ik lees her en der dat de flocculatie van K-97 daar sterk afhankelijk van is.

Dat is niet alleen zo bij de Fermentis K-97 maar bij alle gisten. Voor een goede flocculatie zijn calciumionen nodig.

Voor uitgebreide leesvoer zie Yeast flocculation: what brewers should know
en dit ouder artikel The Flocculation of Saccharomyces cerevisiae

Offline jaapz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #29 Gepost op: 10-04-2018 21:18 u »
Dat is niet alleen zo bij de Fermentis K-97 maar bij alle gisten. Voor een goede flocculatie zijn calciumionen nodig.

Voor uitgebreide leesvoer zie Yeast flocculation: what brewers should know
en dit ouder artikel The Flocculation of Saccharomyces cerevisiae

Klopt, maar wat ik er van gelezen heb is K-97 daar wel extra gevoelig voor. Zal zeker verschillen per gistsoort, zo vlokt Nottingham bijv. prima uit bij mij ook bij redelijk lage hoeveelheden Ca, SafLager w34/70 idem.

Bedankt voor de linkjes echt super interessant wel!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.909
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #30 Gepost op: 10-04-2018 21:35 u »
Klopt, maar wat ik er van gelezen heb is K-97 daar wel extra gevoelig voor. Zal zeker verschillen per gistsoort, zo vlokt Nottingham bijv. prima uit bij mij ook bij redelijk lage hoeveelheden Ca, SafLager w34/70 idem.

De snelheid van flocculeren is sterk afhankelijk van de gebruikte gist. Sommige gisten flocculeren al na een paar dagen. Andere doen er daar weken over.

Offline jaapz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #31 Gepost op: 10-04-2018 23:32 u »
De snelheid van flocculeren is sterk afhankelijk van de gebruikte gist. Sommige gisten flocculeren al na een paar dagen. Andere doen er daar weken over.

Volgens mij is dat precies wat ik zeg  :biersmile:

Offline BrouwMark

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 337
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #32 Gepost op: 10-04-2018 23:50 u »
Dank voor de reacties mensen... Ik begrijp zeker dat een gist sneller neerslaat als er meer calciumionen in het water zitten. Dat was echter niet mijn punt: op een gegeven moment zorgt de lage pH in samenwerking met de hoge flocculatiegraad voor echte schilfers gist. Dit doet de k-97 dus ook volgens sommige van jullie?

Offline jaapz

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 244
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #33 Gepost op: 16-04-2018 09:15 u »
Ik ben van plan om de K-97 te gaan gebruiken in een soort Blonde Ale (pin me niet vast op de stijl) met veel kruiden. Er is inderdaad bar weinig over te vinden. Van wat ik op het internet wel kan vinden is het een gist die een dikke romige krausen maakt en zou hij dus goed moeten kunnen werken in een open vergisting. Dat is ook hoe ik hem plan te gebruiken.

Wat ik ook vond is dat de gist een hoop calcium nodig heeft in het water om goed uit te vlokken, daar hou ik in mijn recept dan ook rekening mee. Ik denk dat ik zo rond de 100 ppm Ca zit met de toevoegingen die ik ga doen.

Ik ga dit brouwsel over een week of twee maken, ik zal je wel even op de hoogte houden als ik er wat meer van weet.

Gisteren dit bier gebrouwen. Ik had geen zin om te rehydrateren en de verpakking zegt "mik er maar gewoon droog op", dus dat heb ik gedaan. Gistermiddag rond 12:00 het gist toegevoegd en weggezet op 18C, en er ligt nu al een mooie laag krausen op. Ruikt vooral naar de berg kruiden die ik in dit bier heb gegooid...

Offline Pyotr

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #34 Gepost op: 16-04-2018 11:23 u »
Zaterdag conform Tripel recept een brouwsel gemaakt (40 liter) dat nu staat te gisten op K-97. Ik had gelezen dat dit gist normaliter bedoeld is voor witbier. Geen starter gemaakt maar de gist (2 zakjes) droog erop gestrooid en zondagochtend al een mooie schuimlaag. Het ruikt fruitig nu dus ben benieuwd hoe die verder gaat. Ik laat het jullie weten.   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.909
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #35 Gepost op: 16-04-2018 22:27 u »
Zaterdag conform Tripel recept een brouwsel gemaakt (40 liter) dat nu staat te gisten op K-97. Ik had gelezen dat dit gist normaliter bedoeld is voor witbier.

De gist kan gebruikt worden voor een witbier.
Het is een Duitse bovengist die waarschijnlijk uit een kölsch brouwerij komt. Bij een kölsch wordt wel eens tarwe gebruikt vandaar waarschijnlijk de suggestie dat hij gebruikt kan worden in een witbier.

Offline Traploper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 88
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #36 Gepost op: 23-04-2018 10:10 u »
Een tijdje terug een bier gebrouwen met de Wyeast 1007 German Ale, die naar het schijnt hieraan verwant is. Bij dat bier duurde het lang voordat er druk op de fles zat en lang voordat het op smaak was. Nu heb ik de K-97 gebruikt en loop ik tegen hetzelfde probleem aan.

Andere mensen die dit kunnen onderstrepen? (Het was geen gose overigens)

Tags: