Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ervaringen Fermentis K-97  (gelezen 10332 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: 00
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #75 Gepost op: 13-09-2018 17:44 u »
Supergist. Denk dat dit mijn gist wordt voor alle Duitse bieren die ik met bovengist wil laten vergisten. Ik vergist altijd bij 16°C, na hoofdgisting overhevelen in nieuwe mandfles en dan de temperatuur elke dag 0.5 °C verhogen tot 18°C geeft bij mij het beste resultaat.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #76 Gepost op: 14-09-2018 08:36 u »
Supergist. Denk dat dit mijn gist wordt voor alle Duitse bieren die ik met bovengist wil laten vergisten. Ik vergist altijd bij 16°C, na hoofdgisting overhevelen in nieuwe mandfles en dan de temperatuur elke dag 0.5 °C verhogen tot 18°C geeft bij mij het beste resultaat.

Ook een Weizen? Ik zie potentie in ieder geval!

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 114
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #77 Gepost op: 14-09-2018 11:57 u »
Ik vind hem zelf te neutraal voor een weizen. Het geeft niet echt bananen esters. Misschien wel bij hogere temperaturen.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 382
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #78 Gepost op: 14-09-2018 12:17 u »
Of je moet je moutstort aanpassen voor een Alt. Want het is wel de korrelgist voor Alt.

Gelukkig zeg ik ook nergens dat je hem niet voor een Alt kunt gebruiken

Offline RoodeLeeuwVenlo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 683
  • Land: nl
  • Ik brouw geen BierTJES maar BierEN!
    • Preuf & Praotlokaal de Klep
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #79 Gepost op: 14-09-2018 13:23 u »
Gelukkig zeg ik ook nergens dat je hem niet voor een Alt kunt gebruiken
:biersmile:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #80 Gepost op: 21-09-2018 22:26 u »
Ik zit nu aan een kölsch. Ik weet het, erg vroeg, het bier zit pas 10 dagen in de fles. Dat is ook wel te proeven, de appeltjes zijn volop aanwezig. Een gistwaasje heeft het ook nog. Als ik daar omheen probeer te proeven, denk ik wel dat het een vrij zuiver bier is geworden.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.505
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #81 Gepost op: 22-09-2018 13:04 u »
Gisteren een monster genomen om mijn SG te bepalen. Hele dikke gistlaag bovenop. Smaak van de mouten overheerst vooral, de gist zelf proef ik niet tot nauwelijks

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #82 Gepost op: 26-09-2018 00:30 u »
De kölsch vandaag: nog niet helder maar begint uit te zakken in de fles. Erg zuivere smaak, mout en hop. Appeltjes zijn weg. Voor een kölsch zelfs te weinig fruitigheid, het is net een pilsje  :biersmile:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 806
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #83 Gepost op: 04-10-2018 23:07 u »


Het resultaat. Heel zuiver van smaak, maar toch met twee kanttekeningen:

1) de boel wordt niet helder, ook erg veel koudetroebeling. Dit zou wel eens heel erg aan mijn lage calciumgehalte kunnen liggen
2) giet je de gist mee, dan ontstaat er 'brokkelig' schuim. Staat heel raar.

Conclusie: ik ga de gist nog eens proberen met een gezonde hoeveelheid ca in het water. Smaak is top, maar het oog wil ook wat; het oog krijgt nu niet heel veel behalve een mooi laagje schuim.

Offline dirk

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: 00
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #84 Gepost op: 04-10-2018 23:34 u »


Het resultaat. Heel zuiver van smaak, maar toch met twee kanttekeningen:

1) de boel wordt niet helder, ook erg veel koudetroebeling. Dit zou wel eens heel erg aan mijn lage calciumgehalte kunnen liggen
2) giet je de gist mee, dan ontstaat er 'brokkelig' schuim. Staat heel raar.

Conclusie: ik ga de gist nog eens proberen met een gezonde hoeveelheid ca in het water. Smaak is top, maar het oog wil ook wat; het oog krijgt nu niet heel veel behalve een mooi laagje schuim.

Haha lekker toch? Heb hier ruim 2 kratten Altbier staan, ook vergist met K-97 op 16 graden en na overhevelen laten oplopen naar 18 graden . Heerlijk bitter met fijne moutige smaak, echt een blijvertje. Ben wel benieuwd naar WY1007 welk de vloeibare variant is.

Tags: