Recente ervaringen La Trappe gist?!

Gestart door Piet M, 02-10-2018 19:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Piet M

Om te beginnen stel ik me even voor. Mijn naam is Piet, 37 jaar, woonachtig in Arnhem. Sinds zo'n 1,5 jaar brouw ik bier met veel plezier :-) Ik heb ook al heel veel gelezen op dit forum.

Nu heb ik een vraag. Ik ga morgen een tripel bottelen die ik heb vergist met zelf opgekweekte La Trappe gist (flesje blond). Idee was begin SG 1080, eind SG tussen 1015 en 1010. Volgens de cijfers die ik heb gevonden op dit forum zou dit moeten kunnen..ik las ergens dat Jacques een Quadrupel kloon heeft gebrouwen en op een vergistingsgraad van ca 90% kwam.
Helaas komt mijn tripel niet verder dan 1022. Is verder gelukkig wel prima qua smaak. Een half jaar terug heb ik met hetzelfde gist een weizenbock gebrouwen en toen kwam ik op ongeveer dezelfde vergistingsgraad.
Het opkweken van de gist uit de fles gaat prima en doe ik volgens mij geheel volgens de regels (gistvoeding, beluchting, magneetroerder, 2 x 2 l wort van 1036).
Ik dacht dat La Trappe misschien recent iets gewijzigd heeft in het brouwproces?! Toch bottelgist of zo?
Heeft iemand dezelfde (of andere) ervaringen?? Ben heel benieuwd..

haicoterbeek

Hoeveel suiker heb je toegevoegd? De vergistingsgraad is laag. Zeker als je ook nog extra suiker hebt toegevoegd.

Jacques

In dat recept zat inderdaad 10% kristalsuiker en vrij weinig caramout. Twee factoren die veel invloed hebben op de vergistingsgraad.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,32051.msg488719.html#msg488719

Piet M

Hm ja, daar had ik nog niet zo bij stilgestaan. In mijn recept zit 5% suiker. Geen caramouten, wel ca 20% ongemoute tarwe en spelt. Maar dan nog zou ik niet verwachten in plaats van 90% maar 72,5% te halen. Of is dat wel normaal?
Ik heb 70 minuten gemaischt op 66 graden

hansHalberstadt

Ik heb ook meerdere keren met La Trappe gist gebrouwen. Ook geen bijzonder hoge vergistingsgraad, maar wel lekkere bieren.
Kan zijn dat je toch niet genoeg gist had op de magneetroerder. 1036 is wel laag. Ik zou op 1045 of 1050 gaan zitten anders is je suiker als op voordat de gist genoeg vermenigvuldigd is.

Piet M

OK, dank voor de reacties.
Ik laat mijn giststarters ook nooit volledig uitgisten. Doe ze ergens tussen 12 en 24 uur na enting in de koelkast, ervan uitgaande dat de gistgroei de eerste uren na de enting plaatsvindt. En omdat na uitgisten de gist misschien minder vitaal is. Maar ik lees ook regelmatig dat mensen hun starters wél volledig laten uitgisten.
Wat is jullie idee hierover?

haicoterbeek

In dit geval heb je een SVG van 72%. Ik schat dat 85% mogelijk was geweest. Of dit aan het type gist ligt of aan de gezondheid van de gist is moeilijk te beantwoorden.

Wat ik wel weet is dat gistcellen niet tegen temperatuurschommelingen kunnen. Dus eerst afkoelen en daarna opwarmen om op de gewenste temperatuur te enten wordt afgeraden. Gist bewaren op ca. 22 graden en daarna enten op ongeveer deze temperatuur is beter. De groeifase is na 24 uur voorbij.

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 02-10-2018  23:47 uIk heb ook meerdere keren met La trappe gist gebrouwen. ook geen byzonder hoge vergistingsgraad, maar wel lekkere bieren.
Kan zijn dat je toch niet genoeg gist had op de magneetroerder. 1036 is wel laag. Ik zou op 1045 of 1050 gaan zitten anders is je suiker als op voordat de gist genoeg vermenigvuldigd is.

Wort met een begin SG van 1036 is prima! In verhouding krijg je daarmee meer gistgroei dan met een wort van 1050.
Het is daarom beter een groter starter te maken met een lager begin SG dan een kleinere starter met een hoger begin SG.

Zie onder andere Starter Wort Gravity and Yeast Growth
en mijn eigen tetst van vele jaren geleden.


Jacques

Citaat van: Piet M op 02-10-2018  23:42 uHm ja, daar had ik nog niet zo bij stilgestaan. In mijn recept zit 5% suiker. Geen caramouten, wel ca 20% ongemoute tarwe en spelt. Maar dan nog zou ik niet verwachten in plaats van 90% maar 72,5% te halen. Of is dat wel normaal?
Ik heb 70 minuten gemaischt op 66 graden

Het is een behoorlijk verschil. Ik heb ook gemaischt bij 73 ºC.

Waarmee heb je gemaischt? Was dat met een brouwautomaat?

Piet M

CiteerWaarmee heb je gemaischt? Was dat met een brouwautomaat?

Ik maisch gewoon in de brouwketel, op gas. Ik heb wel veel en stevig geroerd bij opwarmen. De temperatuur van het beslag schommelde tussen 65 en 67 graden.

Jacques

Citaat van: Piet M op 04-10-2018  00:06 uIk maisch gewoon in de brouwketel, op gas. Ik heb wel veel en stevig geroerd bij opwarmen. De temperatuur van het beslag schommelde tussen 65 en 67 graden.

Als je goed geroerd hebt maken de temperatuurschommelingen niet zo veel uit.

Overigens is het de precieze vergistingsgraad niet zo heel belangrijk. Waar het om gaat is dat je bier goed van smaak is. 

Piet M

CiteerOverigens is het de precieze vergistingsgraad niet zo heel belangrijk. Waar het om gaat is dat je bier goed van smaak is.
Dat klopt helemaal. Toch is het altijd fijn als alles precies gaat zoals je het had bedoeld/gepland.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.