Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ervaringen Fermentis K-97  (gelezen 9464 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Ervaringen Fermentis K-97
« Gepost op: 24-06-2009 06:59 u »
Hey Brewbuddies,

Heeft iemand ervaring met K-97 gist en/of gist voor donker zwaar bier bij vd Kooy Jubbega?

Hoe smaakt deze?
Wat is de schuimvorming in de praktijk etc?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.395
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: k-97
« Reactie #1 Gepost op: 24-06-2009 08:53 u »
Ik heb er een paar keer mee gebrouwen. Ik hield heel troebel bier over, en de smaak was ook niet zo. De vergistingsgraad was wel heel goed. Schuim ook prima. Maar ik vond de smaak zeker niet mooi. Het schijnt een afgeleide te zijn van de WY1007, maar dit is maar een gerucht.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: k-97
« Reactie #2 Gepost op: 24-06-2009 09:01 u »
Ik heb er een paar keer mee gebrouwen. Ik hield heel troebel bier over, en de smaak was ook niet zo. De vergistingsgraad was wel heel goed. Schuim ook prima. Maar ik vond de smaak zeker niet mooi. Het schijnt een afgeleide te zijn van de WY1007, maar dit is maar een gerucht.

Heb je hem dan wel koel vergist? De WY1007 geeft hogere temperatuur ook onaangename smaken af.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: k-97
« Reactie #3 Gepost op: 24-06-2009 10:32 u »
Ik heb em wel eens gebruikt voor een Alt, koel vergist. Dat gaf een prima resultaat!

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: k-97
« Reactie #4 Gepost op: 24-06-2009 18:57 u »
Mmm, ik maak hier uit op dat de gist een lastige is qua temperatuur.
Dat is met een hoop Duitse gisten, zo lijkt wel.

Weet ik ff genoeg.

Bedank.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #5 Gepost op: 01-04-2018 23:30 u »
Het wordt straks hopelijk weer mooier weer, tijd om eens aan een lekker witbier of weizen te gaan werken.

Een tijdje al ben ik met een schuin oog aan het kijken naar de K-97. Het lijkt me wel leuk om eens met zo'n echte hoogkräusenvormende gist te gaan werken. Wellicht, naar aanleiding van een andere draad, zelfs met een open fermentatie. De informatie die ik her en der over deze gist vind is echter behoorlijk tegenstrijdig, en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Fermentis zelf zegt dat deze gist behoorlijk flocculeert, terwijl ik in vele brouwverslagen lees dat de gist vrolijk in suspensie blijft hangen. Ook lees ik ergens dat deze gist een gemiddeld svg van 81% heeft, en een ander heeft het weer over zo'n 73%. Ook heeft de één het over veel banaan- en kruidnagelsmaak, en de ander vindt het een neutrale gist.

Op dit forum lees ik nauwelijks ervaringen. Zijn er ondertussen al meer mensen die iets over de K-97 kunnen zeggen uit eigen ervaring? Is het een gist die weinig wordt gebruikt omdat de algehele mening is dat het een slechte optie is? Is deze gist dezelfde als de Wyeast 1007?

Dank alvast!

Mark.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.240
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #6 Gepost op: 01-04-2018 23:55 u »
Op dit forum lees ik nauwelijks ervaringen. Zijn er ondertussen al meer mensen die iets over de K-97 kunnen zeggen uit eigen ervaring? Is het een gist die weinig wordt gebruikt omdat de algehele mening is dat het een slechte optie is? Is deze gist dezelfde als de Wyeast 1007?

Even samengevoegd met een ouder topic.

Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29875.msg456501

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #7 Gepost op: 01-04-2018 23:56 u »
Dank, Jacques. Had ik zelf kunnen bedenken  ;D

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 379
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #8 Gepost op: 02-04-2018 12:57 u »
Het wordt straks hopelijk weer mooier weer, tijd om eens aan een lekker witbier of weizen te gaan werken.

Een tijdje al ben ik met een schuin oog aan het kijken naar de K-97. Het lijkt me wel leuk om eens met zo'n echte hoogkräusenvormende gist te gaan werken. Wellicht, naar aanleiding van een andere draad, zelfs met een open fermentatie. De informatie die ik her en der over deze gist vind is echter behoorlijk tegenstrijdig, en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Fermentis zelf zegt dat deze gist behoorlijk flocculeert, terwijl ik in vele brouwverslagen lees dat de gist vrolijk in suspensie blijft hangen. Ook lees ik ergens dat deze gist een gemiddeld svg van 81% heeft, en een ander heeft het weer over zo'n 73%. Ook heeft de één het over veel banaan- en kruidnagelsmaak, en de ander vindt het een neutrale gist.

Op dit forum lees ik nauwelijks ervaringen. Zijn er ondertussen al meer mensen die iets over de K-97 kunnen zeggen uit eigen ervaring? Is het een gist die weinig wordt gebruikt omdat de algehele mening is dat het een slechte optie is? Is deze gist dezelfde als de Wyeast 1007?

Dank alvast!

Mark.

Ik ben van plan om de K-97 te gaan gebruiken in een soort Blonde Ale (pin me niet vast op de stijl) met veel kruiden. Er is inderdaad bar weinig over te vinden. Van wat ik op het internet wel kan vinden is het een gist die een dikke romige krausen maakt en zou hij dus goed moeten kunnen werken in een open vergisting. Dat is ook hoe ik hem plan te gebruiken.

Wat ik ook vond is dat de gist een hoop calcium nodig heeft in het water om goed uit te vlokken, daar hou ik in mijn recept dan ook rekening mee. Ik denk dat ik zo rond de 100 ppm Ca zit met de toevoegingen die ik ga doen.

Ik ga dit brouwsel over een week of twee maken, ik zal je wel even op de hoogte houden als ik er wat meer van weet.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #9 Gepost op: 02-04-2018 15:37 u »
Ok, als je het wilt laten weten, graag!

Verder niemand die deze gist wel eens heeft gebruikt en er iets over te zeggen heeft?

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #10 Gepost op: 02-04-2018 15:53 u »
Heb het zaterdag ingezet bij 18 ºC. Al gauw een krausen te zien. Geurt prima dus afwachten maar.

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #11 Gepost op: 02-04-2018 18:58 u »
Heb deze gist op dit moment in gebruik voor een honingbier en dat lijkt prima te gaan. Wilde iets neutraals en een keer iets anders dan de US-05.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #12 Gepost op: 03-04-2018 23:27 u »
Bedankt traploper... Blijkbaar zijn jij, ik en Jaapz (en Hopmans, MO, Adrie en RobinB in een vorig leven) de enige die deze gist interessant vinden? Voor zo een bijzondere gist vind ik de kennis en belangstelling wel erg tegen vallen. Ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen!

Maareh, niet om het één of ander of zo, maar... Niemand die deze gist al een paar jaar kent? Echnie? Neuh?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.465
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #13 Gepost op: 04-04-2018 09:24 u »
Heb deze gist laatst meegenomen en ben voornemens deze te gaan gebruiken in een Vienna 'Ale', een Alt of een Kölsch. Lijkt mij inderdaad ook een mooie gist.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #14 Gepost op: 04-04-2018 09:32 u »
Heb deze pas nog gebruikt voor een nog niet nader te noemen bier. Zal mijn ervaringen en die van de keurmeesters delen wanneer dat kan.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 681
  • Land: nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #15 Gepost op: 04-04-2018 09:49 u »
Ik heb hem laatst gebruikt voor de Brand wedstrijd in een gose. Ik heb hem vergist op 18.5 graad. Ik had ergens gelezen dat deze gist goed bestand is tegen lagere pH waarden. Vergisting graad van 76%. Qua smaak kan ik er weinig over vertellen omdat het bier zurig en citrusachtig smaakt en deze zijn wel overheersend in dit bier.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #16 Gepost op: 04-04-2018 12:47 u »
Daar lijkt het me inderdaad ook een interessante gist voor. Misschien ga ik hem daar ook wel voor gebruiken. Ik moet mijn gose nog een keer brouwen, de gist die ik voor de eerste batch heb gebruikt (nottingham) geeft een goed smaakresultaat maar vreselijke vlokken in de fles door de hoge flocculatie in combinatie met de lage pH.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #17 Gepost op: 04-04-2018 13:02 u »
Daar lijkt het me inderdaad ook een interessante gist voor. Misschien ga ik hem daar ook wel voor gebruiken. Ik moet mijn gose nog een keer brouwen, de gist die ik voor de eerste batch heb gebruikt (nottingham) geeft een goed smaakresultaat maar vreselijke vlokken in de fles door de hoge flocculatie in combinatie met de lage pH.

Dat was mijn ervaring ook met de K-97 gist in een gose.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #18 Gepost op: 04-04-2018 13:06 u »
Dat was mijn ervaring ook met de K-97 gist in een gose.

Ook vlokken? Dan heb ik in ieder geval één antwoord op mijn vragen: K-97 flocculeert dus flink.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 440
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #19 Gepost op: 04-04-2018 13:23 u »
Bij de eerste die ik open trok wel. Dat was na 1 week in de fles, daarna nog niet geprobeerd.
Zal er een koud zetten voor vanavond.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 681
  • Land: nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #20 Gepost op: 04-04-2018 13:54 u »
Ik zal ook nog een fles koud zetten, kijken of de mijne ook vlokken heeft. Zit nu 2 weken op de fles.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #21 Gepost op: 04-04-2018 14:29 u »
Met rustig uitschenken blijft de Nottingham wel plakken, maar het depot moet natuurlijk ook mee gekeurd. Dat laat in schilfers los van de bodem. Als ik een flesje op zijn kop rondschud, is het net zo'n sneeuwbol  :P

Offline Traploper

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 152
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #22 Gepost op: 04-04-2018 22:03 u »
Heb deze gist op dit moment in gebruik voor een honingbier en dat lijkt prima te gaan. Wilde iets neutraals en een keer iets anders dan de US-05.
Vandaag het bovengenoemde bier gebotteld. SVG van 79%, wat wellicht komt door het gebruik van honing. Verder nog geen smaak van de gist kunnen ontdekken.

Online BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 713
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #23 Gepost op: 05-04-2018 21:42 u »
Nog klonten opgemerkt, mensen?

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 681
  • Land: nl
Re: Ervaringen Fermentis K-97
« Reactie #24 Gepost op: 09-04-2018 17:13 u »
Nog klonten opgemerkt, mensen?

Nu net een opengemaakt en geen klonten, gist depot plakt behoorlijk aan de bodem, wanneer ik deze los schut, lost het mooi op tot een waas. Geen klont te bekennen.

Tags: