Ervaringen Fermentis K-97

Gestart door Hopmans, 24-06-2009 06:59 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Hopmans

Hey Brewbuddies,

Heeft iemand ervaring met K-97 gist en/of gist voor donker zwaar bier bij vd Kooy Jubbega?

Hoe smaakt deze?
Wat is de schuimvorming in de praktijk etc?


MO

Ik heb er een paar keer mee gebrouwen. Ik hield heel troebel bier over, en de smaak was ook niet zo. De vergistingsgraad was wel heel goed. Schuim ook prima. Maar ik vond de smaak zeker niet mooi. Het schijnt een afgeleide te zijn van de WY1007, maar dit is maar een gerucht.

Adrie

Citaat van: MO op 24-06-2009  08:53 uIk heb er een paar keer mee gebrouwen. Ik hield heel troebel bier over, en de smaak was ook niet zo. De vergistingsgraad was wel heel goed. Schuim ook prima. Maar ik vond de smaak zeker niet mooi. Het schijnt een afgeleide te zijn van de WY1007, maar dit is maar een gerucht.

Heb je hem dan wel koel vergist? De WY1007 geeft hogere temperatuur ook onaangename smaken af.

RobinB

Ik heb em wel eens gebruikt voor een Alt, koel vergist. Dat gaf een prima resultaat!

Hopmans

Mmm, ik maak hier uit op dat de gist een lastige is qua temperatuur.
Dat is met een hoop Duitse gisten, zo lijkt wel.

Weet ik ff genoeg.

Bedank.

BrouwMark

Het wordt straks hopelijk weer mooier weer, tijd om eens aan een lekker witbier of weizen te gaan werken.

Een tijdje al ben ik met een schuin oog aan het kijken naar de K-97. Het lijkt me wel leuk om eens met zo'n echte hoogkräusenvormende gist te gaan werken. Wellicht, naar aanleiding van een andere draad, zelfs met een open fermentatie. De informatie die ik her en der over deze gist vind is echter behoorlijk tegenstrijdig, en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Fermentis zelf zegt dat deze gist behoorlijk flocculeert, terwijl ik in vele brouwverslagen lees dat de gist vrolijk in suspensie blijft hangen. Ook lees ik ergens dat deze gist een gemiddeld svg van 81% heeft, en een ander heeft het weer over zo'n 73%. Ook heeft de één het over veel banaan- en kruidnagelsmaak, en de ander vindt het een neutrale gist.

Op dit forum lees ik nauwelijks ervaringen. Zijn er ondertussen al meer mensen die iets over de K-97 kunnen zeggen uit eigen ervaring? Is het een gist die weinig wordt gebruikt omdat de algehele mening is dat het een slechte optie is? Is deze gist dezelfde als de Wyeast 1007?

Dank alvast!

Mark.

Jacques

Citaat van: BrouwMark op 01-04-2018  23:30 uOp dit forum lees ik nauwelijks ervaringen. Zijn er ondertussen al meer mensen die iets over de K-97 kunnen zeggen uit eigen ervaring? Is het een gist die weinig wordt gebruikt omdat de algehele mening is dat het een slechte optie is? Is deze gist dezelfde als de Wyeast 1007?

Even samengevoegd met een ouder topic.

Zie ook https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29875.msg456501

BrouwMark

Dank, Jacques. Had ik zelf kunnen bedenken  ;D

jaapz

Citaat van: BrouwMark op 01-04-2018  23:30 uHet wordt straks hopelijk weer mooier weer, tijd om eens aan een lekker witbier of weizen te gaan werken.

Een tijdje al ben ik met een schuin oog aan het kijken naar de K-97. Het lijkt me wel leuk om eens met zo'n echte hoogkräusenvormende gist te gaan werken. Wellicht, naar aanleiding van een andere draad, zelfs met een open fermentatie. De informatie die ik her en der over deze gist vind is echter behoorlijk tegenstrijdig, en ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Fermentis zelf zegt dat deze gist behoorlijk flocculeert, terwijl ik in vele brouwverslagen lees dat de gist vrolijk in suspensie blijft hangen. Ook lees ik ergens dat deze gist een gemiddeld svg van 81% heeft, en een ander heeft het weer over zo'n 73%. Ook heeft de één het over veel banaan- en kruidnagelsmaak, en de ander vindt het een neutrale gist.

Op dit forum lees ik nauwelijks ervaringen. Zijn er ondertussen al meer mensen die iets over de K-97 kunnen zeggen uit eigen ervaring? Is het een gist die weinig wordt gebruikt omdat de algehele mening is dat het een slechte optie is? Is deze gist dezelfde als de Wyeast 1007?

Dank alvast!

Mark.

Ik ben van plan om de K-97 te gaan gebruiken in een soort Blonde Ale (pin me niet vast op de stijl) met veel kruiden. Er is inderdaad bar weinig over te vinden. Van wat ik op het internet wel kan vinden is het een gist die een dikke romige krausen maakt en zou hij dus goed moeten kunnen werken in een open vergisting. Dat is ook hoe ik hem plan te gebruiken.

Wat ik ook vond is dat de gist een hoop calcium nodig heeft in het water om goed uit te vlokken, daar hou ik in mijn recept dan ook rekening mee. Ik denk dat ik zo rond de 100 ppm Ca zit met de toevoegingen die ik ga doen.

Ik ga dit brouwsel over een week of twee maken, ik zal je wel even op de hoogte houden als ik er wat meer van weet.

BrouwMark

Ok, als je het wilt laten weten, graag!

Verder niemand die deze gist wel eens heeft gebruikt en er iets over te zeggen heeft?

Rene Haring

Heb het zaterdag ingezet bij 18 ºC. Al gauw een krausen te zien. Geurt prima dus afwachten maar.

Traploper

Heb deze gist op dit moment in gebruik voor een honingbier en dat lijkt prima te gaan. Wilde iets neutraals en een keer iets anders dan de US-05.

BrouwMark

Bedankt traploper... Blijkbaar zijn jij, ik en Jaapz (en Hopmans, MO, Adrie en RobinB in een vorig leven) de enige die deze gist interessant vinden? Voor zo een bijzondere gist vind ik de kennis en belangstelling wel erg tegen vallen. Ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen!

Maareh, niet om het één of ander of zo, maar... Niemand die deze gist al een paar jaar kent? Echnie? Neuh?

tdp

Heb deze gist laatst meegenomen en ben voornemens deze te gaan gebruiken in een Vienna 'Ale', een Alt of een Kölsch. Lijkt mij inderdaad ook een mooie gist.

SanderH

Heb deze pas nog gebruikt voor een nog niet nader te noemen bier. Zal mijn ervaringen en die van de keurmeesters delen wanneer dat kan.

Fermon

Ik heb hem laatst gebruikt voor de Brand wedstrijd in een gose. Ik heb hem vergist op 18.5 graad. Ik had ergens gelezen dat deze gist goed bestand is tegen lagere pH waarden. Vergisting graad van 76%. Qua smaak kan ik er weinig over vertellen omdat het bier zurig en citrusachtig smaakt en deze zijn wel overheersend in dit bier.

BrouwMark

Daar lijkt het me inderdaad ook een interessante gist voor. Misschien ga ik hem daar ook wel voor gebruiken. Ik moet mijn gose nog een keer brouwen, de gist die ik voor de eerste batch heb gebruikt (nottingham) geeft een goed smaakresultaat maar vreselijke vlokken in de fles door de hoge flocculatie in combinatie met de lage pH.

SanderH

Citaat van: BrouwMark op 04-04-2018  12:47 uDaar lijkt het me inderdaad ook een interessante gist voor. Misschien ga ik hem daar ook wel voor gebruiken. Ik moet mijn gose nog een keer brouwen, de gist die ik voor de eerste batch heb gebruikt (nottingham) geeft een goed smaakresultaat maar vreselijke vlokken in de fles door de hoge flocculatie in combinatie met de lage pH.

Dat was mijn ervaring ook met de K-97 gist in een gose.

BrouwMark

Citaat van: SanderH op 04-04-2018  13:02 uDat was mijn ervaring ook met de K-97 gist in een gose.

Ook vlokken? Dan heb ik in ieder geval één antwoord op mijn vragen: K-97 flocculeert dus flink.

SanderH

Bij de eerste die ik open trok wel. Dat was na 1 week in de fles, daarna nog niet geprobeerd.
Zal er een koud zetten voor vanavond.

Fermon

Ik zal ook nog een fles koud zetten, kijken of de mijne ook vlokken heeft. Zit nu 2 weken op de fles.

BrouwMark

Met rustig uitschenken blijft de Nottingham wel plakken, maar het depot moet natuurlijk ook mee gekeurd. Dat laat in schilfers los van de bodem. Als ik een flesje op zijn kop rondschud, is het net zo'n sneeuwbol  :P

Traploper

Citaat van: Traploper op 02-04-2018  18:58 uHeb deze gist op dit moment in gebruik voor een honingbier en dat lijkt prima te gaan. Wilde iets neutraals en een keer iets anders dan de US-05.
Vandaag het bovengenoemde bier gebotteld. SVG van 79%, wat wellicht komt door het gebruik van honing. Verder nog geen smaak van de gist kunnen ontdekken.

BrouwMark

Nog klonten opgemerkt, mensen?

Fermon

Citaat van: BrouwMark op 05-04-2018  21:42 uNog klonten opgemerkt, mensen?

Nu net een opengemaakt en geen klonten, gist depot plakt behoorlijk aan de bodem, wanneer ik deze los schut, lost het mooi op tot een waas. Geen klont te bekennen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.