Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper  (gelezen 7402 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Klaas58

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Gepost op: 21-06-2009 19:07 u »
Gevraagd om het recept van mijn Alt te plaatsen op deze site, winnaar 2e prijs ONK 2009 89 punten

Recept voor 30 l

Pilsmout                 4200 gram
Aromamout 150    600 gram
Tarwe                    600 gram

Saaz hop 3%        120 gram

Breferm korrelgist

53 ºC 25 min
63 ºC 35 min
73 ºC 15 min
78 ºC   1 min

Kooktijd 90 min.

Volgens keurmeester iets te licht van kleur.
Zelf vond ik het bier iets aan de bittere kant.

Veel succes er mee.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #1 Gepost op: 21-06-2009 20:57 u »
Hoi Klaas,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Zou je misschien nog wat meer kunnen vertellen over de manier waarop je dit bier gebrouwen hebt?

- Met hoeveel maischwater ben je begonnen?
- Met hoeveel liter heb je de bostel gespoeld?
- Hoelang heeft de hop meegekookt?
- Is de op in één keer toegevoegd of in etappes?
- Welke Brewferm gist heb je gebruikt?
- Bij welke temperatuur heeft de hoofdvergisting plaatsgevonden?
- Hoe lang heeft de hoofdgisting geduurd?
- Hoelang heb je gelagerd en bij welke temperatuur?
- Hoeveel gram suiker heb je toegevoegd voor de hergisting op fles?

Veel vragen alles bij elkaar. Ik zou het zeer op prijs stellen als je deze zou willen beantwoorden.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #2 Gepost op: 22-06-2009 12:07 u »
Inderdaad vele vragen. Nog ff toevoegen:
- Wat was het begin en eind SG?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #3 Gepost op: 22-06-2009 20:24 u »
Inderdaad vele vragen. Nog ff toevoegen:
- Wat was het begin en eind SG?

Hé, die was ik inderdaad vergeten!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #4 Gepost op: 22-06-2009 20:56 u »
Veel vragen alles bij elkaar. Ik zou het zeer op prijs stellen als je deze zou willen beantwoorden.

Inderdaad vele vragen. Nog ff toevoegen:
- Wat was het begin en eind SG?

Ik ben bang dat Klaas van schrik niet meer terugkomt. De doodsteek werd gegeven door Geert  :o

Maar nog gefeliciteerd Klaas.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #5 Gepost op: 22-06-2009 23:09 u »
Ik ben bang dat Klaas van schrik niet meer terugkomt. De doodsteek werd gegeven door Geert  :o
Zo erg?  :-[

Je m'excuse! Uiteraard van harte gefeliciteerd Klaas.  :duimop: Ik ben toch erg benieuwd naar de gevraagde details, aangezien ik Alt een mooi biertype vind die ik nog vaak wil gaan brouwen.


Offline Klaas58

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #6 Gepost op: 23-06-2009 22:30 u »
Hallo Jacques en overige leden,

Hier mijn reactie op de vragen betreffende mijn ingezonden Alt bier.
Ik ben inderdaad wel wat geschrokken van de vele vragen die gesteld worden, ik ben langer bezig met beantwoorden dan met het brouwen van dat bier.
Aan de andere kant kan ik er wel inkomen dat jullie het naadje van dat voortreffelijke bier willen weten.
Ik zal dan ook wat geheimen prijs geven.

Allereerst moet het bier in alle rust en met liefde gebrouwen worden.

En dan, heb ik ingemaischt met 20 l, gespoeld met 15 l.
De hop is aan het begin toegevoegd en heeft 90 min. meegekookt.
Ik heb Breferm korrelgist (bovengist) gebruikt.
Temperatuur hoofdvergisting 19 gr. Celsius en heeft 6 dagen geduurd. Begin SG 1048
Er is 1 week gelagerd ook bij 19 gr.
Per flesje van 30 ml is 3 ml geinverteerde suiker toegevoegd.
Gebotteld bij SG 1006

Ik wens een ieder veel succes met het brouwen van dit bier, maar bedenk wel dat de auteursrechten aanzienlijk zijn. Ik hoor het wel als jullie mijn bankrekeningnummer nodig hebben.

Met vriendelijke groeten, Klaas Schipper.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #7 Gepost op: 23-06-2009 22:51 u »
Hoi Klaas,

Bedankt voor het compleet maken van het recept.  :duimop:

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #8 Gepost op: 23-06-2009 23:03 u »
Ik heb Breferm korrelgist (bovengist) gebruikt.
Temperatuur hoofdvergisting 19 gr. Celsius en heeft 6 dagen geduurd. Begin SG 1048
....
Gebotteld bij SG 1006

Nou alle theorieën over deze gist overboord.... 87,5% vergistingsgraad ...en een 2e prijs!!  Chapau  :duimop: en een alt zonder de German ale... Geef je te denken... ;D

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #9 Gepost op: 24-06-2009 08:44 u »
Ik ben inderdaad wel wat geschrokken van de vele vragen die gesteld worden, ik ben langer bezig met beantwoorden dan met het brouwen van dat bier.
Welkom in de forumwereld.  ;D

Dit bier gooit wel alle vooroordelen over Brewferm gist overboord, inderdaad.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #10 Gepost op: 24-06-2009 08:52 u »
Nou alle theorieën over deze gist overboord.... 87,5% vergistingsgraad ...en een 2e prijs!!  Chapau  :duimop: en een alt zonder de German ale... Geef je te denken... ;D

Dit bier gooit wel alle vooroordelen over Brewferm gist overboord, inderdaad.

Of het zegt iets over de keurmeesters, natuurlijk.  ;)  >:D

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #11 Gepost op: 24-06-2009 08:58 u »
Ik wilde het niet zeggen.  ::)

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #12 Gepost op: 24-06-2009 10:47 u »
Ik zal dan ook wat geheimen prijs geven.
...
Ik wens een ieder veel succes met het brouwen van dit bier, maar bedenk wel dat de auteursrechten aanzienlijk zijn. Ik hoor het wel als jullie mijn bankrekeningnummer nodig hebben.

Nu zal dit vast een geintje geweest zijn, maar dit vind ik altijd een bijzondere houding?
Alsof iemand ooit een bier exact na kan brouwen?
Alleen kijkend naar het recept is dit geen bijzonder recept. Het is zeer waarschijnlijk een goed bier geworden, dat wel.

De nu aangevulde gegevens vind ik persoonlijk bij het minimum recept horen, niet zozeer "het naadje van de kous"?

Welkom in de forumwereld.  ;D

Inderdaad!
Welkom op het forum en nog gefeliciteerd met je bier!
 :brouwen: :proost2:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #13 Gepost op: 24-06-2009 21:23 u »
De nu aangevulde gegevens vind ik persoonlijk bij het minimum recept horen, niet zozeer "het naadje van de kous"?

Gedurende de vele jaren dat ik recepten van prijswinnaars verzamel heb ik mogen ontdekken dat heel wat hobbybrouwers daar anders over denken. Niet iedereen gebruikt brouwsoftware waarin alles vastgelegd wordt. Kennelijk is dat ook niet nodig om in de prijzen te vallen.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.929
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #14 Gepost op: 24-06-2009 21:39 u »
Gedurende de vele jaren dat ik recepten van prijswinnaars verzamel heb ik mogen ontdekken dat heel wat hobbybrouwers daar anders over denken. Niet iedereen gebruikt brouwsoftware waarin alles vastgelegd wordt. Kennelijk is dat ook niet nodig om in de prijzen te vallen.

Dat moesten we hier met z'n allen maar eens in onze oren knopen.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #15 Gepost op: 25-06-2009 07:47 u »
Kennelijk is dat ook niet nodig om in de prijzen te vallen.
Dat moesten we hier met z'n allen maar eens in onze oren knopen.

Misschien niet nodig om in de prijzen te vallen, maar toch wel om enigszins in staat te zijn het bier na te brouwen.  :weetniet:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #16 Gepost op: 25-06-2009 08:42 u »
Gedurende de vele jaren dat ik recepten van prijswinnaars verzamel heb ik mogen ontdekken dat heel wat hobbybrouwers daar anders over denken. Niet iedereen gebruikt brouwsoftware waarin alles vastgelegd wordt. Kennelijk is dat ook niet nodig om in de prijzen te vallen.

Voor deze gegevens heb je geen brouwsoftware nodig toch? Dit staat gewoon in je logboek als het goed is...
met betrekking tot prijzen winnen: alle software, brouwinstallatie- en gistingsmanagement investeringen lijken ook niet nodig maar ze kunnen het brouwen wel makkelijker maken.

Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #17 Gepost op: 25-06-2009 13:35 u »
met betrekking tot prijzen winnen: alle software, brouwinstallatie- en gistingsmanagement investeringen lijken ook niet nodig

Wel om een redelijke constante kwaliteit te waarborgen.. ;)  In het verleden toch enkele keren gezien (en wellicht dit jaar ook) dat er bieren hebben gewonnen welke een lucky shot waren..die brouwers zie je daarna jaren lang niet meer in de ranglijsten. De mensen die jaren achter elkaar een 4e prijs scoren (Theo  ;) ;D)
brouwen natuurlijk veel beter (constanter) dan die enkeling die een keer een 1e of 2e prijs wint.... ;)

Offline Dick

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #18 Gepost op: 25-06-2009 13:44 u »
Nu ken ik Klaas een beetje.

Hij brouwt al jaren en niet onverdienstelijk gegeven de prijzen die hij de afgelopen jaren binnen ons gilde heeft behaald.

Ik zou dan ook niet van een lucky shot willen spreken :proost2:


Online Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.781
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #19 Gepost op: 25-06-2009 14:23 u »
Ik zou dan ook niet van een lucky shot willen spreken :proost2:

Was ook niet specifiek naar hem gericht... niet iedereen doet ook altijd met het ONK mee.. Er zijn nog zal goede brouwers die niet met wedstijden meedoen  ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.724
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 B2 Alt - Klaas Schipper
« Reactie #20 Gepost op: 25-06-2009 20:48 u »
Wel om een redelijke constante kwaliteit te waarborgen.. ;)  In het verleden toch enkele keren gezien (en wellicht dit jaar ook) dat er bieren hebben gewonnen welke een lucky shot waren..die brouwers zie je daarna jaren lang niet meer in de ranglijsten. De mensen die jaren achter elkaar een 4e prijs scoren (Theo  ;) ;D)
brouwen natuurlijk veel beter (constanter) dan die enkeling die een keer een 1e of 2e prijs wint.... ;)

Ik kan dit niet beamen. Sommigen brouwen al jaren steeds op dezelfde wijze. Ze brouwen op gevoel en houden niet alles precies bij. Een aantal van die brouwers winnen zeer regelmatig prijzen. Dat geldt onder andere voor de huidige algemeen kampioenen. Vorig jaar wisten ze twee prijzen in de wacht te slepen. De geboeders Staaks weten dus heel goed wat ze doen maar houden niet alles precies bij. Er zijn duidelijk meerdere wegen die naar Rome leiden.

Tags: