Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 09 E3 Witte Trappist - Reinold Koelink  (gelezen 3576 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.709
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
ONK 09 E3 Witte Trappist - Reinold Koelink
« Gepost op: 18-06-2009 22:29 u »
Van Reinold Koelink ontving ik per mail het recept waarmee hij een prijs heeft gewonnen bij het ONK 2009



WITTE TRAPPIST

Recept voor 20 liter

IngrediŽnten:
Tarwe mout               2200 gram
Gerstemout            1800 gram
Hallertauer hop 4% alfa          40 gram
Saaz 3,8 % alfa             10 gram   
Opgekweekte witte trappist gist         1 liter

Enig CaCl voor waterbehandeling
Enig ZnCl2 als giststimulator
Enig melkzuur voor pH correctie
p.m:
Geen toevoegingen van  
koriander of citrus of dergelijke

Maischschema
52 graden             60 minuten
62 graden            25 minuten
72 graden              5 minuten
78 graden              1 minuut
   
Koken
100 graden            60 minuten

Hallertauer toevoegen bij begin koken.
Saaz  5 minuten voor einde koken.

Relatief koud vergisten. ( 16 tot 18 graden )


Nog wat nadere informatie.
Ik ga bij een 20 liter recept altijd uit van 12 liter maischwater en ik spoel tot ik 21 liter wort heb. Daarvan verkook ik een liter.
Mijn begin sg was 1050 na koken 1052.
Ik heb ruim een week bij ongeveer 18 graden vergist en toen het jongbier van de gist gehaald en direct gebotteld. Toen had ik een eind sg van 1012.
Omdat dat wat hoog was heb ik de helft van de normale hoeveelheid suiker voor hergisting toegevoegd. Nog een week bij kamertemperatuur gelagerd en
toen in de kelder opgeslagen.


Met vriendelijke groeten  Reinold Koelink



Tags: