Na het lezen van een paar postings hier op het forum heb ik begrepen dat er zoiets bestaat als high gravity brewing (HGB). Nu vroeg ik mij het volgende af:
- betekent HGB alleen maar dat je zwaar bier brouwt dat ook zo wordt gedronken?
- zo niet, tijdens welke fase kan het wort verdund worden, en met wat?
- welke invloed heeft het verdunnen van het wort op het uiteindelijke bier, ten opzichte van niet-HGB-bier?
Ik ben hierin geïnteresseerd aangezien ik binnenkort ook wat lichtere bieren wil brouwen, zoals pils, kølsch, weizen etc (niet-degustatiebier). Mijn brouwketel is vrij klein (rond de 25-28 liter) maar ik heb wel enkele gistingsvaten à 28 liter. Zou het in dat geval enigszins mogelijk zijn om bijvoorbeeld een sterk brouwsel te maken en zodanig te verdunnen dat ik twee vaten met wort kan vullen om uiteindelijk uit de komen op zo'n 50 liter bier? Een grotere brouwketel is voor mij helaas geen alternatief, ik heb hier weinig ruimte en mag blij zijn dat ik überhaupt al kan brouwen.
Alvast vriendelijk bedankt voor komende reacties!!
