Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: BitterBoompje (Een Ordinary Bitter)  (gelezen 1582 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.613
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
BitterBoompje (Een Ordinary Bitter)
« Gepost op: 15-06-2009 15:07 u »
Tijdens de Afterparty van het ONK 2009, heb ik met een aantal forumleden mijn BitterBoompje, een Ordinary Bitter, geruild.
Hieronder het recept.

Bert


BrouwHulp recept rapport


Naam bier: Bitter Boompje
Biertype: Bitter


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel ==========
Gepland volume: 40 liter
Geplande begindichtheid: 1038 g/l
Gemeten begindichtheid: 1041 g/l
Gemeten einddichtheid: 1012 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 70,7%
Brouwzaalrendement: 90,2%
Geplande kleur (Morey): 17 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 32 IBU


==== Maischen ===============================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                          EBC      kg       %
Palemout 7  Maris Otter                    8    5,005    84,0
Aromamout (Amber 50)                   49    0,298     5,0
CaraMunich (Cara 120)                  123    0,417     7,0
Tarwemout licht                              4    0,238     4,0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 18

                      Temperaturen       Tijden                          
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type              
Inmaischen              55      67         0       14    Infusie   32 liter      
Eénstapsmaisch        67      67         0       60    Directe verwarming            
Uitmaischen             78      78        12        5    Directe verwarming              


==== Filteren en spoelen ====================================

Spoelwater:             18,91 liter
Temperatuur spoelwater: 78,00°C
Filtertijd:             0:20


==== Koken, hop en kruiden ===================================

Totale kooktijd: 90 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min) IBU
East Kent Golding          4,8            60,0           90        20,0
East Kent Golding          4,8            30,0           60        9,3
East Kent Golding          4,8            20,0           10        2,3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)

SG na koelen:          1041
Volume na koelen:      38 liter


==== Vergisting ======================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          London Ale III Slurry
Gistvorm:                Vloeibaar
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      0,3 liter (afgegoten)
Dichtheid giststarter:   1010 g/l
Starter belucht:         8 uur
Temperatuur giststarter: 20,0°C
Gistvoeding:             YeastVit
Hoeveelheid gistvoeding: 4,0 gram

Vergisting
Primaire vergisting 4 dagen bij 20°C, SG bij hevelen 1013.
Secundaire vergisting 5 dagen bij 20°C, SG bij bottelen 1012.


==== Bottelen ========================================================

Botteldatum: 16-2-2009
Bottelen met 6,6 g/l suiker
Temperatuur bij hergisting op fles: 20,0°C
Alcoholpercentage: 4,1vol.%

Tags: