Brewferm pakket al dan niet lageren en hoe?

Gestart door Candisa, 09-06-2009 14:54 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Candisa

Na het vele rondlezen op het internet over het uitgebreide brouwproces en de benodigde apparatuur, heb ik onlangs besloten om om te beginnen eerst maar eens een Brewferm startpakketje te proberen.
Gisteren ben ik een basispakketje (gistemmer die tegelijk ook als brouwemmer gebruikt wordt met aftapkraantje en deksel met waterslot, lange plastic roerspatel, flessenborsteltje, desinfecteerspul, een zakje kroonkurkjes en een toestelletje om ze op de flesjes te krijgen) gaan halen en meteen ook een blik 'Oud Vlaams Bruin' meegebracht.

Uiteraard ben ik hiermee meteen aan de slag gegaan waarbij ik de instructies die bij het pakketje zaten zo goed mogelijk heb gevolgd:
 - Alle materiaal gedesinfecteerd
 - De gootsteen waarvan de overloop iets lager zit dan de hoogte van zo een blik laten volstromen met heet water en het reeds geopende blik er in gezet terwijl ik de warmwaterkraan gewoon half-open liet staan (zodat er constant vers warm water bij komt en de temperatuur niet te veel daalt)
 - 3 liter kraantjeswater op het vuur gezet
 - Ondertussen mezelf een Rodenbach uitgeschonken en deels geconsumeerd terwijl de inhoud van het blik wat vloeibaarder werd (bleef wel papperig) en het water op het vuur goed heet werd
 - Blik uitgekieperd in de gist-/brouwemmer en zo goed mogelijkleeggeschraapt
 - 1 liter van het ondertussen al goed hete water in het lege blik gegoten en goed door geroerd zodat er zoveel mogelijk van het concentraat die aan het blik kleeft oplost, en dit ook in het vat gekieperd.
 - In de overige 2 liter ongeveer 830 gram suiker opgelost en dit eveneens in het vat gegoten.
 - goed doorgeroerd
 - 8 liter koud water bijgevoegd en nogmaals goed doorgeroerd
 - Het vat voelde ondertussen ongeveer 37° aan
 - Het bijgevoegde poedergist opgelost in een half pilsglas water dat ik eerst in de microgolfoven op ongeveer 30° heb gebracht
 - De rest van mijn Rodenbach genuttigd in de tuin onder het genot van een sigaretje
 - Het vat was op het gevoel al flink afgekoeld, dus het glas opgeloste gist er bij gegoten en nog even lichtjes geroerd
 - Deksel er op, waterslot met de juiste hoeveelheid water er in en in de woonkamer geplaatst waar de temperatuur constant 20 à 22°C is.

Volgens de instructies dien ik het geheel 7 tot 10 dagen te laten gisten, wat ik ook zeker zal respecteren, en daarna mag het op de flesjes (gevuld met een weinig suiker), maar ik las hier over 'lageren' om het bier uit te klaren vooraleer het op de fles gaat, door het brouwsel over te hevelen naar een ander vat en het daarin nog een paar dagen te laten staan onder een waterslot.

Is dit echt de moeite waard om te doen bij dit soort kant en klare 'brouw'pakketten en zo ja, hoe doe ik dit?
Kan ik gewoon het waterslot van het gistvat er af halen, het tweede vat onder de aftapkraan zetten en gewoon het brouwsel laten overvloeien in het tweede vat, of dient dit op een andere manier te gebeuren?
Is het de bedoeling dat het bezinksel in het gistvat achterblijft (om leeg te gooien en schoon te maken om een volgend brouwseltje te bereiden en te laten gisten) of dient dit mee in het tweede vat te belanden?
Hoe lang dient het bier nog in het tweede vat te zitten en bij welke temperatuur vooraleer het gebotteld mag worden, en kan ik dan ineens de juiste hoeveelheid suiker toevoegen aan dit tweede vat in plaats van een weinig suiker in ieder flesje te stoppen?

Mijn excuses voor de beginnersvragen, maar de overdaad aan informatie die op het internet te vinden is leidt tot verwarring en doet vragen rijzen waar ik graag een antwoord op zou weten.

groetjes,
Isabelle

Eduard

Hoi,

Op zich hoeft er niet lang gelagerd te worden met deze paketten. Maar, begrijp ik het nu goed dat je de gist bij wort van 37 graden hebt toegevoegd? Het wort moet namelijk ongeveer 18-20 graden zijn. Bij 37 graden zul je een soort van koppijn-bier krijgen. Eigenlijk moet alleen het water waarin je het gist uitmengt, vòòr de toevoeging, 37 graden warm zijn.

Candisa

Het vat voelde ongeveer 37°C aan toen ik er pas het koude water doorheen geroerd had, toen ik de in -met de microgolfoven naar ongeveer 37°C gebracht- water opgeloste gist aan het vat toevoegde had ik ondertussen een sigaretje of 2 gerookt in de tuin en de overige 2/3 van mijn Rodenbach die ik eerder geopend had genuttigd.
Het vat voelde ongeveer een 25° aan toen ik de gist er bij deed en staat nu in de woonkamer te gisten bij een temperatuur van 20 à 22°C.

Gerb

Weet je zeker dat er vergisting heeft plaatsgevonden en dat het bier nu klaar is? Als je toch een 2e vat tot je beschikking hebt, zou ik zeker lageren. Natuurlijk om een helderder bier te krijgen, maar ook om misschien nog wat suikers om te zetten. Houdt daarbij rekening dat je zo weinig mogelijk gist en andere vaste stoffen meeneemt in het lagervat. Er zal altijd wel een beetje meegaan, dat is niet erg. Zorg bij het hevelen of overbrengen van het bier dat er niet heel veel zuurstof bij het bier komt. Probeer om aan het kraantje van je hoofdvergistingsvat een slang te bevestigen die op de bodem van de lagertank komt. Op deze manier krijg je het minste luchtinslag. Zet dit vat wat koeler weg en wacht nog 2 weken. Als je denkt dat het bier volledig uitgegist is, kun je er een eetlepel suiker bijdoen, zodat er op het bier een beschermende koolzuurlaagje komt te liggen. Probeer ook eens een densimeter ergens te scoren, dan kan je meten hoeveel suiker er al omgezet is en hoever de vergisting dus is.

henri87

Op dit forum is ook al uitgebreid gediscussieerd over wel of niet lageren. Er staat ook een nuttig artikel op de site: http://www.hobbybrouwen.nl/artikel/lageren.html. Ik denk dat wanneer je hergist op fles lageren niet noodzakelijk is. Wacht tot er geen activiteit meer waarneembaar is in je waterslot en begin dan met bottelen. Je kunt het vat leegtappen in een ander van en daar 6-8g/l suiker aan toevoegen. Je zou ook direct uit het hoofdvergistingsvat kunnen tappen. Voeg dan de suiker toe in het flesje. In beide gevallen is het belangrijk dat er niet teveel gist in je flesjes komt. Er kan de eerste milliliters een propje gist meekomen, die kan je het beste mijden. Laat het vat rechtop staan en beweeg het niet zodat de gist beneden blijft en je bier boven. Neem voor lief dat er een restant jongbier in je vat achter zal blijven. De tapkraan is opzettelijk een aantal cm boven de bodem geplaatst. Het jongbier zal dat je bottelt zal vrij van gist lijken, maar toch zal er een beetje gist meekomen dat genoeg is voor de hergisting.
De gisten in de flesjes zullen zorgen dat ongewenste stoffen afgebroken worden in de loop der weken.

PS: Schroom niet om beginnersvragen te stellen. Ik ben zelf ook beginner maar door te vragen, lezen en vooral te brouwen leer je snel!

Eduard

Eens kort berekenen:

3 liter water van 95 graden
1,5 liter siroop van ca 80 graden
8 liter water van 8 graden.

(285 + 120 + 64) / 12,5 = 37,5

Je zat dus dicht in de buurt met je schatting van 37 graden. Dit is veel te warm voor wort.

Als je het gist nog maar net hebt toegevoegd zou ik er alles aan doen om het wort te koelen tot ca 20 graden. Dat gaat niet door het in een omgevingstemperatuur van 20 graden te zetten, je zult aktief moeten koelen. Verdeel het wort bijvoorbeeld over enkele goed schoongemaakte en ontsmette pannen (met deksel erop) en zet deze in een kuip/bad met stromend koud water eromheen. Dan weer teruggieten en hopen op het beste.

Candisa

Het gisten is nog volop aan de gang, amper 2 uur nadat ik het gistvat in de woonkamer had gezet begon ik activiteit zien in het waterslot en nu is het flink aan het borrelen.

Een tweede vat heb ik niet, maar gezien de prijs van een startpakket (met niet alleen een gistvat en waterslot, maar ook nog 100 kroonkurkjes, een kroonkurktoestel, flessenborsteltje, spatel, ontsmetspul en wat documentatie), kan zo een los gistvat met deksel en waterslot niet veel kosten, dus als dit lekkerder bier oplevert koop ik me gewoon een vat bij.

Een slangetje bevestigen aan het aftapkraantje moet volgens mij wel lukken, kwestie van een slangetje met een geschikte diameter en een spanring halen.

Bijkomende vraag: Het gistvat dat tegelijkertijd ook als 'brouw'vat gebruikt wordt dat ik nu heb, heeft een inhoud van ongeveer 30 liter, maar ik merk dat het waterslot al flink tekeer gaat als er ongeveer 12 liter 'Oud Vlaams Bruin' in staat te gisten. Aangezien het niet echt extra werk lijkt om 2 blikken Brewferm in 1 keer te 'brouwen', zou ik dit dan de volgende keer ook doen, maar hoeveel % ruimte dient er eigenlijk minimaal overgehouden te worden in het gistvat om te voorkomen dat het schuim/gist/bier er langs het waterslot uit spuit? (Ik dacht door zoeken en lezen begrepen te hebben dat een lagervat niet echt veel ruimer hoeft te zijn dan het aantal bier dat er in moet kunnen?)
Mocht blijken dat mijn huidige gistvat wat aan de krappe kant is om 2 blikken te 'brouwen', zou ik eerder neigen om een groter vat te kopen en het huidige dan voortaan te gebruiken als lager- en bottelvat, wat toekomstgericht misschien ook handiger zou zijn mocht ik beginnen werken met moutextract en aparte hop, of zelfs het hele proces helemaal zelf doen...

Edit: Eduard: De stroop had zeker geen 80° toen ik het in het vat kieperde, verder heb ik een twintigtal minuutjes gewacht (wat toch wel een voelbaar lagere temperatuur opleverde) vooraleer ik het gist er bij gedaan heb. Daar maak ik me dus niet meteen zorgen om, aangezien het waterslot ook vrolijk staat te borrelen op een manier waarvan ik me zelfs afvraag of het waterslot eigenlijk wel voldoende groot is (het 'kamertje' dat in verbinding staat met het vat is constant leeg, terwijl het kamertje dat in verbinding staat met de buitenwereld helemaal vol is en zelfs borrelt tot tegen het dopje).

Adrie

Als lageringsvat kun je beter een mandfles kopen, omdat emmers met deksels meestal niet goed luchtdicht zijn. Ook plastic laat zuurstof door en in een later stadium, als de gisting langzaam verloopt of helemaal is afgelopen, is zuurstof niet goed voor de bierkwaliteit. Koop dus liever een mandfles met een passende stop en waterslot.

Eduard

Met koude stroop zit je nog steeds op over de 30 graden. Nog steeds wil ik je van harte aanraden om het wort gauw af te koelen voordat de initiële vergisting je bier in koppijnbier verandert. Nu heb je nog kans dat het je lukt, morgen is het al te laat.

Vanwege deze hoge temperatuur gaat de vergisting ook veel sneller, dus je moet er snel bij zijn.

Candisa

Adrie: Hoe gaat het bottelen dan in zijn werk met zo een mandfles?

Eduard: Ik heb het biertje gisteren 'gebrouwen' en nu op dit eigenste ogenblik staat het reeds precies 24 uur in de woonkamer te gisten, mocht koelen nodig zijn zou het nu sowieso al te laat zijn, maar ik maak me niet echt zorgen, het vat voelde flink afgekoeld aan toen ik de gist er bij deed en in de keuken was het op dat ogenblik niet echt warm (wij zijn het soort mensen dat liever een trui aandoet dan de verwarming aanzet ;) )

henri87

Als je gaat brouwen met 'echte' ingrediënten zal je ook moeten koken. Daar lijkt me je brouwemmer niet geschikt voor. Ga daarvoor op zoek naar een grote pan. 24 liter vergisten in een 30 liter emmer zou moeten kunnen, maar meer ook niet. Voor lageren kan je een mandfles kopen. Het voordeel hiervan is dat het doorzichtig is en kan zien of je bier al klaart (helder wordt). Bedenk echter wel dat wanneer je grote hoeveelheden gaat brouwen je ook veel moet drinken (of veel vrienden nodig hebt). Ikzelf vind het leuker om kleinere hoeveelheden te brouwen zodat het wat vaker kan. Omdat je net begint met brouwen is een beginnersfout zo gemaakt. Het kan daarom gebeuren dat je brouwsel niet te drinken is en je alles weg moet gooien. Overweeg :lessmile:!

Candisa

Als 24 liter vergisten in een 30 liter vat prima kan, heb ik zeker geen groter vat nodig, zoveel bier drink ik niet, alleen kan je met sommige blikken maar 9 liter bier brouwen (en daarvan blijft er nog hooguit 8 liter over na het weggooien van het bezinksel met een bodempje jongbier) en dat vind ik toch wat weinig.
1 keer proeven en mits goed bevonden een paar flesjes delen met vrienden, en er blijft amper een kratje over om te bewaren...

Ik snap dat het een voordeel is om met een doorzichtig lagervat te werken, maar hoe bottel je dan vanaf een mandfles, daar zit toch geen aftapkraantje aan?

Adrie


Eduard

Tappen van een mandfles wordt met een hevel gedaan, zie ook Brouwland.com. Dat gaat vrij eenvouding.

Een vat van 30 liter is in het algemeen genoeg voor een brouwsel tussen de 20-25 liter, al kan sterk schuimende gistvarianten voor een kleine kliederboel zorgen. De meeste bierblikken zijn berekend op ca 22 liter, en dat gaat prima in zo'n vat.

Zoals gezegd, bierblikbrouwsels hoeven niet echt te lageren. Laat ze gewoon goed uitgisten in zo'n emmer, totaal iets van 2 weken, en tap meteen op flessen met een suikeroplossing erbij voor de nagisting. Nog eens 1,5 - 2 weken later is het bier op dronk.

henri87

Daarvoor gebruik je een hevelslang met een kraantje eraan. Aanzuigen en bottelen maar. Je gist na op fles. Als ik jou was zou ik dat lageren maar laten zitten, maar dat is aan jou. Kwaad kan het zeker niet.

henri87


Candisa

De instructies vermelden een gisttijd van 7 tot 10 dagen in het gistvat. Ik was van plan volgende week woensdag (na 9 dagen dus) te gaan bottelen. Het is dus beter om het jongbier wat langer in het gistvat te laten zitten en dan ook gewoon meteen te bottelen zonder lageren?
Gewoon bottelen met het aftapkraantje zoals voorgeschreven, of beter met een hevel?

Adrie

Het is het best om het bier een dag of 7 in het vat te laten zitten, dan overhevelen naar een lageringsfles met een waterslot. Als het waterslot stilvalt (er komen geen belletjes meer doorheen, dan is het tijd om te bottelen. Meestal is het bier dan ook al aardig helder geworden.

Wil of kun je geen gistingsfles kopen, dan laat je het bier zeker 14 dagen in het vat zitten, misschien nog langer. Het is in een vat moeilijker te beoordelen wanneer de gisting klaar is, omdat ze meestal ergens lekken en het waterslot dan geen goede indicator is. Bottel je te vroeg, dan loop je het risico dat het bier later in de flessen doorgist en je bommetjes krijgt.

henri87

Je moet zeker wachten tot er geen gas meer door je waterslot komt. Anders loop je de kans dat er later teveel suikers in je flessen komen en er spuiters en bommen worden verkregen :pan:. Ik denk dat je voor het gemak het lageren inderdaad kan overslaan. Het proces dat bij lageren plaatsvindt zal ook in de fles plaatsvinden en een goed bier opleveren.

Eduard

Je kunt er wel vanuit gaan dat een gemiddeld bier na 2 weken wel uitvergist is. Jij maakt nu een behoorlijk sterk bier, als je 2,5 - 3 weken wacht heb je zowel je vergisting als een soort van lagering achter de rug, en dat volstaat.

Het voordeel van 'blikbier' is dat er weinig bezinksel naar de bodem valt, het is vrijwel allemaal alleen maar gist en geen eiwitten en hopresten. Het bier wat je aldus bottelt is dan al behoorlijk rein.

Adrie

Citaat van: Eduard op 09-06-2009  16:46 uJe kunt er wel vanuit gaan dat een gemiddeld bier na 2 weken wel uitvergist is.

Nou, dat vind ik een gevaarlijke aanname. Soms wil een bier wel langer doorgaan, zelfs bij een begindichtheid van 1050 of zoiets.

Candisa

Het gemak van een aftapkraan lijkt me wel een groot voordeel tijdens het bottelen en plaats is niet meteen iets wat ik te veel heb, dus ga ik het bier maar gewoon lekker lang genoeg in het gistvat laten zitten.

Ik ben aan het blikbier-brouwen geslagen naar aanleiding van een filmpje op youtube (ik dacht iets in de aard van "home brewing the easy way"), en die kerel liet zijn bier zelfs maar een week in het gistvat zitten en dronk er al van na 1 week nagisten op de fles...

Sjakie

Ik heb tot nu toe ook bijna alleen maar bli brouwsels gemaakt.
Ik had het de luxe pakket omdat ik eigenlijk ook wel wil weten hoeveel alcohol er in mijn bier zit.

Ik heb het volgende gedaan met mij blik brouwsels.

Nr. 1 De tripel.

Deze heb ik ook verwarmd in een pannetje. Het suiker en water in een aparte pan 5 min gekookt.
Ondertussen het blik met 1 liter water uitgespoeld in mijn brouw emmer.
Toen heb ik alles bij elkaar gedaan. Dus blik stroop suiker en koud water. Ik merkte toen dat mijn temp nog steeds 35 + graden was (ik heb er zo'n sticker op zitten die dat aangeeft tot 35 graden en die kleurde nergens). Toen heb ik mij een ongeluk zitten wachten tot het eindelijk was afgekoeld. Daarna heb ik de gist erbij gedaan. Uiteraard eerst in glas met warm water (30 graden).

Voor de tweede keer heb ik maar een tegenstroomkoeler in elkaar geknutseld met behulp van dit forum. Dat ging wel lekker.
2e bier was de pils. 20 liter recept aangehouden. Wilde graag wat volume hebben.
Deze heb ik gekoeld met de tegenstroom koeler toen ik alles op exact dezelfde manier had gedaan als hierboven vermeld. Dat ging natuurlijk super snel wat het bier zal misschien 35 graden zijn geweest en kwam dus op 18 graden in mijn gistvat. Ik kon er dus ook meteen mijn gist in doen en ik moet zeggen dat dit bier nu al beter smaakt als de tripel. Dan heb ik het uiteraard over de bijsmaakjes. Het bier zelf is natuurlijk anders. Beide keren heb ik het bier na een week over gegoten van vat 1 naar vat 2. Nu heb ik inmiddels ook een glazen fles gekocht omdat ik vind dat aan beide bieren een plastic smaak zit. Ik kan het niet goed omschrijven maar het is een vreemd smaakje dat een beetje mond samentrekkend effect geeft. Het is geen bacterie volgens mij omdat het niet overdreven zuur of bitter smaakt. De tripel is inmiddels pas 3 weken oud en volg iedere week de smaak. Ik ben erg ongeduldig zoals je kunt lezen want wie maakt er nu een tegenstroomkoeler voor blikbier. Maar ik wist ook al wel vrij zeker dat ik met graan wilde gaan brouwen dus dat ding had en heb ik toch nodig. Ik heb nu mijn eerste graanbieren erop zitten. En die smaken van begin af aan toch wel lekkerder hoor. Ik hoop dat je aan mijn verhaal iets hebt.
Groeten Sjakie.

Candisa

Ik ben nog even langs geweest bij de brewshop om een flessendruiprekje (lijkt me wel handig) en een pot disinfecteerspul zodat ik zeker genoeg heb om lekker door te kunnen werken.
Ik heb ook gevraagd naar een densiteitmeter, maar de zaakvoerder vertelde mij dat dit niet echt nodig is als je het jongbier op 20 à 25 graden laat vergisten en het na 10 dagen echt wel voldoende uitvergist zal zijn om te kunnen bottelen.
Het waterslot is trouwens al een stuk minder actief dan gisteren, het blubt eens om de pakweg 20 seconden. Gisteren was het nog constant flink aan het borrelen.

De-Geert

Citaat van: Candisa op 10-06-2009  10:50 uIk heb ook gevraagd naar een densiteitmeter, maar de zaakvoerder vertelde mij dat dit niet echt nodig is als je het jongbier op 20 à 25 graden laat vergisten en het na 10 dagen echt wel voldoende uitvergist zal zijn om te kunnen bottelen.
Ik weet niet of die zaakvoerder ook zelf brouwt, maar ik zou niet op 25 graden vergisten en een hydrometer (densiteitmeter) is toch wel noodzakelijk als je wat vaker gaat brouwen.

Adrie

Mee eens. Bovendien is voor de meeste bieren 10 dagen veel te kort om veilig te kunnen bottelen. Volgens mij heeft de zaakvoerder zelf nog nooit de roerstok vastgehouden.

Candisa

In de instructies van Brewferm staat ook dat het vergisten bij een temperatuur van 20 à 25°C dient te gebeuren. Bij mij staat het in de woonkamer waar de temperatuur constant tussen de 20 en 22°C gehouden wordt.

Ik moet er sowieso nog eens langs voor ik ga bottelen, want ik denk dat een extra vat sowieso wel handig kan zijn en dan misschien ook ineens een vulpijpje halen, wat me toch makkelijker lijkt dan puur met het aftapkraantje de flesjes vullen.
Met 2 vaten kan ik dan het volgende doen:
Vat 1: Gisten
Vat 2: Het (grotendeels) uitgegiste bier overhevelen hierin
Vat 1: schoonmaken en heet water + desinfecteerspul in doen
Schone flesjes vullen met het hete water + desinfecteerspul, een paar uur zo laten staan en vervolgens uitgieten en op het druiprekje zetten
Suiker toevoegen aan het bier dat nu in Vat 2 zit
Bottelen vanuit Vat 2
Ondertussen kan ik al een volgende hoeveelheid laten gisten in Vat 1, bovendien kan ik na het overhevelen van Vat 1 naar Vat 2 het jongbier verplaatsen naar bijvoorbeeld de keuken zonder schrik te moeten hebben dat het bezonken gist weer door het bier geschud wordt, aangezien dit op de bodem van Vat 1 blijft liggen.

henri87


Candisa

Nog 1 vraagje dat me te binnen schiet:
Voor het bottelen dient er nog suiker toegevoegd te worden aan het jongbier. Dit kan zowel door in ieder flesje een weinig suiker toe te voegen, of nauwkeuriger en homogener door suiker toe te voegen aan het jongbier vlak voor het bottelen.
Die laatste methode lijkt me goed doenbaar als het jongbier eerst overgegeveld wordt naar een tweede vat, zodat er nog nauwelijks bezinksel in het vat zit en er dus gewoon geroerd kan worden, maar:
 - Dat jongbier zonder bezinksel zal ongeveer 20°C hebben, lost het suiker hierin wel goed genoeg op, of zal het meteen naar de bodem zakken, waardoor ik een aantal flesjes plat bier heb en een aantal bommetjes?
 - Stel dat ik het jongbier nog een paar dagen in dat tweede vat laat zitten om uit te klaren, dan zal er vermoedelijk weer een beetje bezinksel ontstaan, hoe meng je dan de suiker er doorheen zonder dit bezinksel door het jongbier te roeren of het jongbier nóg eens te moeten overhevelen (per keer dat ik het bier overhevel om het bezinksel achter te laten zal er ook wel wat jongbier weggegooid worden, het is natuurlijk wel de bedoeling dat ik nog een mooie hoeveelheid bier overhou...)?

Henielma

Als je de suiker door een vat wil roeren moet je deze eerst oplossen in een beetje heet water. Dit water met de suiker even aan de kook brengen helpt met oplossen.
Hierna deze suikeroplossing toevoegen aan het vat waar je zojuist in overgehevelt hebt en even goed roeren. Ook van boven naar onderen roeren zodat het zich goed mengt.

Als je na het overhevelen een paar dagen wacht om de gist te laten uitzakken moet je inderdaad nog een keer overhevelen vlak voor het bottelen. Dit wordt vaak gedaan.

Candisa

Ok, dan ga ik het jongbier lang genoeg in Vat 1 laten zitten, zodat het goed uitgegist is vooraleer het naar Vat 2 gaat en ik daar dus meteen de suiker kan aan toevoegen en bottelen zonder nóg eens te moeten overhevelen (en dus weer wat bier verliezen).
Hoeveel water mag ik gebruiken om de suiker in op te lossen voor ongeveer 11 liter bier (na overhevelen van Vat1 naar Vat2), en hoeveel suiker voeg ik hieraan best toe (ik heb namelijk gelezen dat de hoeveelheid die Brewferm opgeeft nogal aan de hoge kant is, wat het risico op bommetjes vergroot)?

Sjakie

Ik heb in totaal 3 keer naar een ander vat geheveld en gewoon de suiker in de gebruiksaanwijzing gevolgd.
Dit gaat tot nu toe gewoon goed. Zeker als je 2 weken wacht voordat je botteld. Wacht echter niet korter. Bij was na 8 dagen het sg nog aan de hoge kant.
Het water en suiker heb ik 1op1 opgelost. 100 gram suiker op 100 ml water. Dit is redelijk dik. Ik denk de volgende keer 150 ml per 100 gram te doen. Dan mengt het wat makkelijker en beter.

henri87

Er wordt meestal tussen de 6 en 8g/l suiker toegevoegd. Gebruik zo min mogelijk water omdat dat je bier dunner maakt. Als je 7g/l wil toevoegen is dat 77gram suiker. Bij 20 ºC lost er ongeveer 2kg suiker op in 1 liter water. Dat betekend dat je slechts 4ml water nodig hebt om je suiker in het vat te brengen. Als je het dan ook nog verwarmt lost het helemaal makkelijk op.
Wees niet bang voor een klein beetje bezinksel. Na de hoofdvergisting zal er maar weinig gist bij groeien.

Sjakie

Citaat van: henri87 op 10-06-2009  15:13 uNa de hoofdvergisting zal er maar weinig gist bij groeien.

Dat dacht ik ook.
Maar ben blij dat ik die laag achter kon laten.

 :degroeten:

Adrie

Citaat van: henri87 op 10-06-2009  15:13 uEr wordt meestal tussen de 6 en 8g/l suiker toegevoegd. Gebruik zo min mogelijk water omdat dat je bier dunner maakt. Als je 7g/l wil toevoegen is dat 77gram suiker. Bij 20 ºC lost er ongeveer 2kg suiker op in 1 liter water. Dat betekend dat je slechts 4ml water nodig hebt om je suiker in het vat te brengen.

4 ml?? Velen van ons gebruiken 2 keer zoveel water als suiker voor het bottelen om een niet te dikke stroop te krijgen die op de bodem van je bottelvat gaat liggen zodat het niet goed mengt met het te bottelen bier. Het resultaat daarvan is dat de ene fles veel teveel en de andere veel te weinig suiker bevat. Gebruik op 77 gram suiker dus 154 gram (ml) water en kook dat eventjes om eventuele bacteriën te doden. Koel snel af tot 20 graden en giet dat in je bottelvat. Hevel je bier op de suikeroplossing (leg het slangetje op de bodem, zodat het bier goed mengt en er zo min mogelijk zuurstof in het bier komt). Na afloop van het hevelen kun je eventueel nog even roeren om echt goed te mengen.

Candisa

Aangezien het waterslot deze morgen al maar weinig meer reageerde en vanavond zo goed als stilgevallen is (wel nog druk op het vat: deksel staat bol en het water in het waterslot staat niet pas), heb ik maar eens een half colaglaasje geproefd (eerst het waterslot er uit om te vermijden dat het water dat al 4 dagen er in staat het vat in gezogen wordt).
Zichtbare kenmerken:
 - Kraag: mooie kraag van 1.5 à 2cm
 - Kleur: iets bleker dan verwacht, niet echt bruin, eerder lichtbruin met een amber tintje
 - Helderheid: vrij troebel
Proefbare kenmerken:
 - Smaak: Guinness-achtig
 - Koolzuurgas: ik smaak koolzuurgas, maar geen bubbeltjes (ook logisch, moet nog uitvergisten, na-vergisten op de fles en gekoeld worden)
 - 'Stevigheid': eten en drinken tegelijk, als dat zo blijft ga je er zeker niet meer dan 5 flesjes op een avond van naar binnen werken
Geur:
  Ruikt gewoon naar plat lauw bier, geen 'appeltjesgeur' of dergelijke (wat blijkbaar al eens durft voorvallen met blikbier pakketten)

Van zodra ik het waterslot er terug op zette begon het deksel van het gistvat al vrij vlug terug lichtjes bol staan. Nog bij lange na niet uitvergist dus.

Tenzij er iets fout loopt bij het overhevelen naar het bottelvat of bij het bottelen, verwacht ik een geslaagde eerste stap naar het brouwen van eigen bier.
De plannen zijn om hierna nog een paar blikbiertjes te 'brouwen' en als dit blijft goed uitdraaien breid ik mijn installatie uit om pakketten met moutextract en aparte hop te kunnen brouwen...

Candisa

Ik heb ondertussen een tweede vat gehaald, het jongbier van het gistvat naar dat nieuwe vat overgeheveld (niet met het kraantje op aanraden van de zaakvoerder, maar achteraf gezien was er niet zo veel bezinksel en kon het dus prima met het kraantje). Daar heb ik 100 gram suiker (12 liter bier) opgelost in 150ml warm water bij gedaan en goed doorgeroerd en meteen op flesjes beginnen steken.

Ik heb moeten bottelen met het kraantje, want het vulpijpje dat ik gehaald heb sluit blijkbaar niet goed af en in een 25cl flesje moet je al gaan vullen tot het flesje net niet overloopt, om niet té veel lucht in de fles over te hebben na het uithalen van het vulpijpje. Binnenkort eens gaan klagen over dat vulpijpje dat niet goed afdicht, en voortaan flesjes van minstens 33cl gebruiken als ik werk met dat vulpijpje dus...

Ondertussen staat er 15 liter 'Ambiorix' te gisten. Mijn moeder heeft vorig weekend op een terrasje 2 pakjes van 20 gram kandijsuiker bij haar pannenkoeken gekregen, en niet gebruikt, dus heb ik dat maar bij mijn bier gegooid. Ik denk niet dat het veel zal uithalen op de kleur of smaak, aangezien er nog meer dan een kilogram normale suiker bij zit.

Ik hoop dat het klaar is om te bottelen tegen volgende week dinsdagavond, want woensdag moet ik naar het ziekenhuis voor minstens een week.

Jacques

Als je werkt met het vulpijpje kun jet beste het pijpje schuin tegen de binnenkant van hals van fles houden. Op die manier zorg je dat er nog bier door het pijpje kan lopen. Als de fles de gewenste vullingsgraad heeft hou je het pijpje weer recht en haal je het uit de fles.


jharens

Misschien een stomme vraag, maar het bier is dus nog een beetje troebel als je gaat bottelen?
(Brewferm pakket Tripel, staat stil na 10 dagen gisten. SG heb ik nog niet gemeten, maar ga ik uiteraard doen voor ik ga bottelen).
Groet;

Nieuwkomer Jan-Hein

Hopmans

Citaat van: jharens op 19-03-2011  15:45 uMisschien een stomme vraag, maar het bier is dus nog een beetje troebel als je gaat bottelen?

Is geen stomme vraag.
Het klopt dat bier nog wat troebel kan zijn bij het bottelen.
In het flesje klaart het nog.
 :biersmile:

Jacques

Het is zelfs goed als het bier niet kraakhelder is bij het bottelen. Er zit dan nog voldoende gist in voor de hergisting.

jharens

Dank voor de snelle reacties. Net gemeten, en het SG is nog 1017. Nog even geduld dus. Ik zag in het maatglas ook nog koolzuurbelletjes, dus de hoofdgisting is nog niet helemaal voorbij. Dan nog maar even genieten van eigen appelwijn (of is dat vloeken in de kerk hier?).


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.