Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger  (gelezen 3597 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Gepost op: 08-06-2009 21:12 u »
Dit is het recept van de Witte Trappist die ik gebrouwen heb.

BrouwHulp recept rapport


Naam bier: witte trappist
Biertype: Weizen


==== Eigenschappen van het recept en het brouwsel =========================================================

Gepland volume: 16 liter
Geplande begindichtheid: 1052 g/l
Gemeten begindichtheid: 1050 g/l
Gemeten einddichtheid: 1009 g/l
Schijnbare vergistingsgraad: 82.0%
Brouwzaalrendement: 84.0%
Geplande kleur (Morey): 7 EBC
Geplande bitterheid (Tinseth): 13 IBU


==== Maischen =============================================================================================

Mout, graan en suikers
Mout/graan/suiker                        EBC      kg       %
Pilsmout 3                                 3    1.453    45.0
Tarwemout                                  3    1.775    55.0

Maischwater en maischschema
Graantemperatuur: 10

                      Temperaturen       Tijden                           Infusie of decoctie      Beslag-
Stap naam             begin   eind    opwarm  rust   stap type           temperatuur  volume (l)    dikte
inmaischen              52     52        1      5    Infusie                  56       13.00         4.03
stap1                   62     62        5     35    Directe verwarming        0      
stap2                   72     72        5     15    Directe verwarming        0      


==== Filteren en spoelen ==================================================================================

Spoelwater:             10.16 liter


==== Koken, hop en kruiden ================================================================================

Totale kooktijd: 75 minuten

Hop
Hopsoort                    %a    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)   type         IBU
hal hertz                  5.5             6.0           45         Hopbellen      4.4
Tettnanger                 8.0             3.0           45         Pellets        3.5
styrian golding            3.1             5.0           30         Hopbellen      1.7
spalter select             4.4             6.0           30         Pellets        3.3


Kruiden
Kruid                    hoeveelheid (g)   kooktijd (min)

SG na koelen:          1050
Volume na koelen:      16 liter


==== Vergisting ===========================================================================================

Gist en giststarter
Gebruikte gist:          witte trappist
Gistvorm:                Opgekweekt
Gisttype:                Bovengist
Giststarter gemaakt?:    Ja
Volume giststarter:      0.9 liter
Dichtheid giststarter:   1050 g/l
Starter belucht:         12 uur
Temperatuur giststarter: 18.0C
Gistvoeding:             siris
Hoeveelheid gistvoeding: 10.0 gram

Jacob

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.829
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #1 Gepost op: 08-06-2009 21:21 u »
Zo worden steeds meer "onbekende" winnaars bekend als forumleden  :duimop: Gefeliciteerd!

Leuk om te zien dat je dit met de Witte Trappist gist hebt gedaan. Bij welke temperatuur heb je die laten vergisten?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #2 Gepost op: 08-06-2009 21:35 u »
Gefeliciteerd!
 :duimop:

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #3 Gepost op: 08-06-2009 21:42 u »
Jacob was ook aanwezig op de camping, voor mij dus geen "onbekende" meer, gefeliciteerd :proost2:!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.320
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #4 Gepost op: 08-06-2009 22:05 u »
Geweldig... simpel receptje en geen suiker stort en ook geen kruiden! Alles komt hier uit de gist. Ik heb deze naast het origineel geproefd... en er was een minimaal verschil!  Erg goed gedaan  :groots:

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.720
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #5 Gepost op: 08-06-2009 22:07 u »
Jacob, nogmaals gefeliciteerd. Wellicht brouw ik hem eens na voor de liefhebber.

Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
Re: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #6 Gepost op: 08-06-2009 22:33 u »
Bedankt voor de felicitaties. :elifant: :dansen:

De vergistingstemperatuur was ongeveer 21 C op het vat gemeten.
Jacob

Offline jurgenfd

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
    • Dodo Brouwerij (2005-2013)
Re: ONK 09 E1 Witte Trappist Jacob Burger
« Reactie #7 Gepost op: 11-06-2009 22:41 u »
Jacob, gefeliciteerd met je 1e prijs.
Je brown porter (B-031) die je me op de ONK gaf is ook geweldig  samenvol samenvol samenvol

Tags: