Met het onderstaande recept een eerste plaats met 89 punten behaald op het ONK 2009.
Basis : Omschrijving | Waarde | Naam recept | Saison |
Brouwdatum | 18-3-2009 |
Biertype | Saison |
Aantal liters | 21 |
Gewenst begin SG | 1060 (6.5 vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 77.0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal brouwwater | 30.93 liter |
Maischdikte | 5.50 l/kilo |
Maischwater | 25.20 liter |
Spoelwater | 5.84 liter |
Kooktijd | 90 min. |
Berekende kleur | 23 EBC (Ray Daniels) |
Berekende bitterheid | 28 EBU (Ray Daniels) |
Mout : Moutnaam | % stort | Massa | Kleur | Pilsmout 3 EBC | 78.0 % | 3970 gram | 3 EBC |
Munchenermout 15 EBC | 5.0 % | 255 gram | 16 EBC |
Kristalsuiker | 10.0 % | 509 gram | 0 EBC |
Caramünch type 2 | 1.0 % | 51 gram | 110 EBC |
Tarwemout | 6.0 % | 305 gram | 3 EBC |
Hop : Hopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Styrian Golding | 5.7 % | 23 gram | 1 min. | 1 EBU |
Styrian Golding | 4.0 % | 30 gram | 53 min. | 12 EBU |
Merkur (Hallertau Merkur) | 10.7 % | 10 gram | 53 min. | 11 EBU |
GistOmschrijving | Waarde | Gist soort | 3724 Belgian Saison |
Gist toegevoegd als | Giststarter |
Volume giststarter | 1500 ml |
Beluchtings tijd | 48 uur |
Temperatuur giststarter | 21°C |
Gist voeding | Wyeast |
Hoeveelheid | 2.5 gram |
Opmerkingen | Eerst een halve liter starter gemaakt met 0,1 gram Wyeast voedingszout daarna opgeschaald met 1 liter erbij met 0,2 gram Wyeast voedingszout. Beide stappen zijn een dag door de magneetroerder geroerd zonder extra beluchten.
De hoofdgisting de eerste 1 a 2 dagen bij 20 °C vergisten, daarna met 1 °C per dag laten oplopen tot 27 °C. |
MaischschemaStap nr | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 60°C | 20 minuten | 5.50 l/kg |
2 | 63°C | 15 minuten | 5.50 l/kg |
3 | 66°C | 20 minuten | 5.50 l/kg |
4 | 69°C | 15 minuten | 5.50 l/kg |
5 | 73°C | 30 minuten | 5.50 l/kg |
Opmerkingen van de keurmeester:
Mooi bier. Top. Mag je wel een kratje van langs brengen!!
Hieronder het temperatuursverloop tijdens de vergisting.

Na 10 dagen stokte de vergisting bij 1035. Daar staat de gist bekend om. Door om de paar dagen met het vat wat te schommelen is de vergisting weer verder gegeaan tot aan een eind SG van 1010.