Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 09 A1 - Saison - Henielma  (gelezen 13092 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Gepost op: 07-06-2009 23:00 u »
Met het onderstaande recept een eerste plaats met 89 punten behaald op het ONK 2009.

Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptSaison
Brouwdatum18-3-2009
BiertypeSaison
Aantal liters21
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater30.93 liter
Maischdikte5.50 l/kilo
Maischwater25.20 liter
Spoelwater5.84 liter
Kooktijd90 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid28 EBU (Ray Daniels)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC78.0 %3970 gram3 EBC
Munchenermout 15 EBC5.0 %255 gram16 EBC
Kristalsuiker10.0 %509 gram0 EBC
Caramnch type 21.0 %51 gram110 EBC
Tarwemout6.0 %305 gram3 EBC


Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Styrian Golding5.7 %23 gram1 min.1 EBU
Styrian Golding4.0 %30 gram53 min.12 EBU
Merkur (Hallertau Merkur)10.7 %10 gram53 min.11 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3724 Belgian Saison
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1500 ml
Beluchtings tijd48 uur
Temperatuur giststarter21C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid2.5 gram
OpmerkingenEerst een halve liter starter gemaakt met 0,1 gram Wyeast voedingszout daarna opgeschaald met 1 liter erbij met 0,2 gram Wyeast voedingszout.
Beide stappen zijn een dag door de magneetroerder geroerd zonder extra beluchten.

De hoofdgisting de eerste 1 a 2 dagen bij 20 C vergisten, daarna met 1 C per dag laten oplopen tot 27 C.


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160C20 minuten5.50 l/kg
263C15 minuten5.50 l/kg
366C20 minuten5.50 l/kg
469C15 minuten5.50 l/kg
573C30 minuten5.50 l/kg


Opmerkingen van de keurmeester:
Mooi bier. Top. Mag je wel een kratje van langs brengen!!


Hieronder het temperatuursverloop tijdens de vergisting.


Na 10 dagen stokte de vergisting bij 1035. Daar staat de gist bekend om. Door om de paar dagen met het vat wat te schommelen is de vergisting weer verder gegeaan tot aan een eind SG van 1010.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline jacob

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 116
  • Land: nl
  • Brouwerij Vader Jacob
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #1 Gepost op: 08-06-2009 22:37 u »
Gefeliciteerd  :proost2:
Dit lijkt me ook wel een keer wat om te proberen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #2 Gepost op: 09-06-2009 10:09 u »
En toch de vergisting op een hoge temperatuur afgerond, h EBC? ;D
Ik vond het een heerlijk bier, moet nog ff kijken hoe ik die vergisting ook zo kan regelen (zomer doet wonderen hoop ik)!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.576
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #3 Gepost op: 13-06-2009 11:51 u »
En toch de vergisting op een hoge temperatuur afgerond, h EBC? ;D
Ik vond het een heerlijk bier, moet nog ff kijken hoe ik die vergisting ook zo kan regelen (zomer doet wonderen hoop ik)!
Afgerond, ja. Maar het duurde wel 7 dagen voordat 25  C bereikt werd en 27 C pas na 9 dagen. Dat is iets anders dan de vergisting starten op 28 C of nog hoger, zoals eerder gesuggereerd werd.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #4 Gepost op: 13-06-2009 14:00 u »
Dat lijkt me ook geen goed idee inderdaad!
(Maar volgens mij suggereerde ik dat ook niet?)

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.046
  • Land: nl
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #5 Gepost op: 12-07-2009 13:52 u »
Met het onderstaande recept een eerste plaats met 89 punten behaald op het ONK 2009.

Na 10 dagen stokte de vergisting bij 1035. Daar staat de gist bekend om. Door om de paar dagen met het vat wat te schommelen is de vergisting weer verder gegeaan tot aan een eind SG van 1010.

Wat was het begin s.g.?

Hopbier

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #6 Gepost op: 12-07-2009 14:14 u »
Begin SG was 1060, vanwaar de vraag?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.046
  • Land: nl
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #7 Gepost op: 12-07-2009 15:57 u »
Begin SG was 1060, vanwaar de vraag?

Er staat in het recept 'gewenst' s.g., maar wensen komen niet altijd uit. En als ik het recept in ProMash invoer komt het s.g. op 1052 bij 77 % rendement.

Hopbier

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #8 Gepost op: 12-07-2009 18:57 u »
In dit geval kwam de wens bijna uit, het was 2 liter wort meer geworden. Dus 23 liter met een eind SG van 1060.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.535
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #9 Gepost op: 12-07-2009 20:17 u »
Er staat in het recept 'gewenst' s.g., maar wensen komen niet altijd uit. En als ik het recept in ProMash invoer komt het s.g. op 1052 bij 77 % rendement.

Tja, niet iedereen heeft hetzelfde rendement...

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #10 Gepost op: 12-07-2009 20:28 u »
En dan is er nog het bekende promash vs BrouwVisie/hulp/Confo enz verschil...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.466
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #11 Gepost op: 12-07-2009 21:19 u »
het bekende promash vs BrouwVisie/hulp/Confo enz verschil...

Lang leve software.... ;D ;D

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.082
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #12 Gepost op: 24-07-2015 23:52 u »
Op verzoek van iemand dit dit bier wil nabrouwen het temperatuursverloop tijdens de vergisting opnieuw ge-upload omdat de foto bij de oorspronkelijke post niet meer werkt.



Andere antwoorden zijn:
1. Suiker is toegevoegd 10 minuten voor het einde van het koken.
2. De vergisting is ten einde wanneer het waterslot nog nauwelijks bubbelt bijvoorbeeld 1 maal per 5 min en het eind SG 1010 of lager is.
3. Het bier is na 28 dagen met 9 gram suiker per liter op fles gegaan voor de hergisting. De hergistingstemperatuur kan ik niet terugvinden.

Offline Chilobrachys

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 248
  • Land: nl
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #13 Gepost op: 25-07-2015 00:24 u »
Is het gebruikelijk om voor een saison meer bottelsuiker te gebruiken omdat hij zo ver doorgist of maakt dat geen verschil?

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: ONK 09 A1 - Saison - Henielma
« Reactie #14 Gepost op: 25-07-2015 07:36 u »
Is het gebruikelijk om voor een saison meer bottelsuiker te gebruiken omdat hij zo ver doorgist of maakt dat geen verschil?
Heeft niks met de gist te maken. De meeste biergisten eten alle suiker zonder problemen op. Weet niet wat normaal is voor een saison, maar kan me voorstellen dat hier redelijk koolzuurrijk biertype is (licht zomerbier). Van de andere kant moet je wel zeker weten dat het bier helemaal is uitvergist voor je gaat bottelen, dus misschien kan het wel veiliger zijn om iets minder toe te voegen.

Tags: