ONK 09 A3 Kölsch

Gestart door Batavier, 07-06-2009 22:05 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Batavier

Dit bier heeft op het ONK 2009 met 87 punten, de 3e prijs gewonnen.
Een van mijn favoriete bieren die ik regelmatig brouw.
Voor de derde keer op rij een Kölsch ingezonden.
De vorigen met de Wyeast Kölsch gist.
Nu voor het eerst met korrelgist en in de prijzen.  :weetniet::hoera:



Basis :
OmschrijvingWaarde
Naam receptKolsch
Brouwdatum07-10-08
BiertypeKölsch
Aantal liters25
Gewenst begin SG1048 (5.0 vol% alc.)
Brouwzaalrendement78.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater35.56 liter
Maischdikte4.00 l/kilo
Maischwater20.6 liter
Spoelwater15 liter
Kooktijd80 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid28 EBU (Ray Daniels)

Mout :
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC85.0 %4377 gram3 EBC
Tarwemout15.0 %772 gram3 EBC

Hop :
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Spalter Select (D)5.4 %30 gram80 min.26 EBU
Hallertau Hersbrücker4.0 %10 gram40 min.5 EBU
Hallertau Hersbrücker4.0 %20 gram10 min.4 EBU

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soortDanstar Nottingham
Gist toegevoegd als

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
153°C10 minuten4.00 l/kg
262°C30 minuten4.00 l/kg
371°C15 minuten4.00 l/kg
478°C5 minuten4.00 l/kg

Hoofdvergisting op 18°
Lageren 2 weken op 13°


De-Geert

Goed gedaan!  :duimop:
Op welke temperatuur vergist?

Batavier

Citaat van: De-Geert op 07-06-2009  22:23 uGoed gedaan!  :duimop:
Op welke temperatuur vergist?

Hoofdvergisting op 18°
Lageren 2 weken op 13°


Nerro

"2.00l/kg" Is dat niet zonde van je rendement?

Batavier

Citaat van: Nerro op 07-06-2009  22:34 u"2.00l/kg" Is dat niet zonde van je rendement?

Ik weet niet hoe dit er in gekomen is. Dit moet 4kg/liter zijn.
Ik zal het aanpassen.

Nerro

Er staat bij je Maischwater dat je 10 L hebt gebruikt en dan klopt het wel dat je maar 2 L/kg hebt. Wellicht dat je die hoeveelheid even moet corrigeren dan :)

Heb je misschien een iets gedetailleerder beschrijving van de waardering door de jury? Ik ben er erg benieuwd naar!

Batavier

Nerro,

Goed opgelet. Dit klopt inderdaad niet. Ik pas het nog even aan.


De opmerking van de keurmeester:

Mooi bier. Voldoet in belangrijke mate aan de omschrijving voor Kölsch.
Iets kruidig in de smaak (hoort niet in Kölsch).
Bitter mag wat mij betreft iets meer.
Een plezier om te keuren!

Nerro

Dus wellicht iets hoger inmaischen om de kruidigheid te voorkomen en iets meer hoppen. Misschien tot 30 á 32 EBU?

Het klinkt als een heerlijk bier!

Jacques

Citaat van: Nerro op 07-06-2009  23:51 uDus wellicht iets hoger inmaischen om de kruidigheid te voorkomen en iets meer hoppen. Misschien tot 30 á 32 EBU?

Het klinkt als een heerlijk bier!

De kruidigheid zou wel eens uit de hop kunnen komen. Iets meer hoppen is dan geen goed idee.
Overigens zijn de meeste Kölsch bieren ook niet zo sterk gehopt.

Het kan ook zijn dat de kruidigheid door de gebruikte gist komt. Een echte kölsch gist gebruiken zou wel eens een perfecte Kölsch kunnen opleveren..

12345

Citaat van: Jacques op 08-06-2009  22:40 uEen echte kölsch gist gebruiken zou wel eens een perfecte Kölsch kunnen opleveren..

Weet er misschien iemand een echte Kölsch gist?
Is dit er een?
Biergist Wyeast type Kolsch nr. 2565 XL

Alvast bedankt!

RobinB

Citaat van: 12345 op 18-06-2012  22:45 uWyeast Kolsch nr. 2565 XL

Uiteraard, nomen est omen! ;D
(in dit geval)

12345

Citaat van: RobinB op 18-06-2012  22:50 uUiteraard, nomen est omen! ;D
(in dit geval)

Bedankt! ;-)

12345

In het recept hierboven staat "Spalter Select (D)" als hop. Helaas kan ik dat niet krijgen. Is "Hallertau Spalt Select" bruikbaar als vervanging?
Alvast bedankt!

Jacques

Citaat van: 12345 op 21-06-2012  12:03 uIn het recept hierboven staat "Spalter Select (D)" als hop. Helaas kan ik dat niet krijgen. Is "Hallertau Spalt Select" bruikbaar als vervanging?
Alvast bedankt!

Volgens mij is dat hetzelfde.

12345

Citaat van: Jacques op 21-06-2012  20:17 uVolgens mij is dat hetzelfde.

Dank je, Jacques. Het zou heel goed kunnen. In "Spalt Select" is Spalt de naam van een Beierse stad. In "Spalter Select" zou Spalter de tweede naamval van Spalt kunnen zijn. Dan zou er staan: Select van Spalt. Net zoals in "Wiener Melange".  Ik ga het zo maar bestellen.

Oscar

Citaat van: 12345 op 21-06-2012  20:50 uDank je, Jacques. Het zou heel goed kunnen.

Het is zo! Echter zijn er ook mensen die soms alleen vermelden dat ze Hallertau hop hebben gebruikt. Daar kun je dan weer wat minder mee.

12345

Citaat van: Oscar op 21-06-2012  20:52 uHet is zo! Echter zijn er ook mensen die soms alleen vermelden dat ze Hallertau hop hebben gebruikt. Daar kun je dan weer wat minder mee.

Ja, er zijn er nogal wat. Dat ik weet: Perle, Mittelfrüh, Hersbrücker en Spalt Select.

Herman

Hallertau Magnum en Taurus moeten we ook niet vergeten.

William

En dan heb ik nog een H. Tradition in de tuin staan.

George81

Toch grappig:

CiteerNu voor het eerst met korrelgist en in de prijzen.

Vervolgens wordt er hier gezegd dat er beter een echte Kölsch gist gebruikt kan worden.
Begrijpelijk maar het nu wel winnen is dan tegendraads.
Het blijft toch een beetje wispelturig die keuringen.

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

RobinB

Citaat van: George81 op 22-06-2012  11:46 uToch grappig:

Vervolgens wordt er hier gezegd dat er beter een echte Kölsch gist gebruikt kan worden.

Hahaha! Inderdaad!
En dan wordt die kritiek, op een bewezen recept, ook nog geleverd door Jacques!! ;D

heijligers

 
Citaat van: RobinB op 22-06-2012  18:54 uHahaha! Inderdaad!
En dan wordt die kritiek, op een bewezen recept, ook nog geleverd door Jacques!! ;D
>:D dat mag toch helemaal niet, kritiek hebben op een winnend recept  :police:

Jacques

Citaat van: heijligers op 22-06-2012  21:18 u>:D dat mag toch helemaal niet, kritiek hebben op een winnend recept  :police:

Het was natuurlijk wel opbouwende kritiek.

Maar nu, 3 jaar naar dato, zou ik dat niet meer schrijven. Een kwestie van voortschrijdend inzicht.

RobinB

Citaat van: Jacques op 22-06-2012  22:39 uHet was natuurlijk wel opbouwende kritiek.

En verbazing is nooit opbouwend (bedoeld)?
Tssk...

Jacques

Laten we die discussie niet overdoen. Dat doen we al veel te vaak.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.