Dit bier heeft op het ONK 2009 met 87 punten, de 3e prijs gewonnen.
Een van mijn favoriete bieren die ik regelmatig brouw.
Voor de derde keer op rij een Kölsch ingezonden.
De vorigen met de Wyeast Kölsch gist.
Nu voor het eerst met korrelgist en in de prijzen.

Basis : Omschrijving | Waarde | Naam recept | Kolsch |
Brouwdatum | 07-10-08 |
Biertype | Kölsch |
Aantal liters | 25 |
Gewenst begin SG | 1048 (5.0 vol% alc.) |
Brouwzaalrendement | 78.0% |
AlgemeenOmschrijving | Waarde | Totaal brouwwater | 35.56 liter |
Maischdikte | 4.00 l/kilo |
Maischwater | 20.6 liter |
Spoelwater | 15 liter |
Kooktijd | 80 min. |
Berekende kleur | 23 EBC (Ray Daniels) |
Berekende bitterheid | 28 EBU (Ray Daniels) |
Mout : Moutnaam | % stort | Massa | Kleur | Pilsmout 3 EBC | 85.0 % | 4377 gram | 3 EBC |
Tarwemout | 15.0 % | 772 gram | 3 EBC |
Hop : Hopnaam | % Alfazuur | Massa | Kooktijd | Bitterheidsaandeel | Spalter Select (D) | 5.4 % | 30 gram | 80 min. | 26 EBU |
Hallertau Hersbrücker | 4.0 % | 10 gram | 40 min. | 5 EBU |
Hallertau Hersbrücker | 4.0 % | 20 gram | 10 min. | 4 EBU |
GistOmschrijving | Waarde | Gist soort | Danstar Nottingham |
Gist toegevoegd als | |
MaischschemaStap nr | Temperatuur | Rusttijd | Maischdikte | 1 | 53°C | 10 minuten | 4.00 l/kg |
2 | 62°C | 30 minuten | 4.00 l/kg |
3 | 71°C | 15 minuten | 4.00 l/kg |
4 | 78°C | 5 minuten | 4.00 l/kg |
Hoofdvergisting op 18°
Lageren 2 weken op 13°