Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 09 A3 Kölsch  (gelezen 15552 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 09 A3 Kölsch
« Reactie #25 Gepost op: 22-06-2012 23:31 u »
 Okidooks!  :biersmile:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.152
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: ONK 09 A3 Kölsch
« Reactie #26 Gepost op: 22-06-2012 23:32 u »
Laten we die discussie niet overdoen. Dat doen we al veel te vaak.

Okidooks!  :biersmile:

Dank u!

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: ONK 09 A3 Kölsch
« Reactie #27 Gepost op: 01-07-2012 09:58 u »
Nou ... ik begin steeds meer interesse in korrelgisten te krijgen. Goedkoper, minder werk en minder risico. En smaakt goed.

Maar nu weer on topic: in het recept hierboven staat een rust bij 53 ºC. Ik doe nog niet zo lang mee, maar ik dacht dat die temperaturen tegenwoordig overgeslagen werden. Heeft het feit dat hij hier gebruikt wordt te maken met de tarwemout in het recept? Ik heb wel eens gehoord dat je voor Weizen bij die temperatuur  moet inmaischen en in Weizen zit (veel) tarwemout? Of is dit gevalletje klok en klepel?  :leren:

Offline Batavier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 326
  • Land: nl
  • Goede wijn is nog steeds geen bier
Re: ONK 09 A3 Kölsch
« Reactie #28 Gepost op: 03-07-2012 21:41 u »
Nou ... ik begin steeds meer interesse in korrelgisten te krijgen. Goedkoper, minder werk en minder risico. En smaakt goed.


Ik heb het jaar daarop het zelfde recept maar dan met Kolsch gist gebrouwen.
Deze scoorde duidelijk lager op het ONK terwijl ik het een betere Kolsch vond.  :weetniet:

Offline 12345

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.229
  • Land: nl
  • Bier brouwen. Je bent nooit uitgeleerd.
Re: ONK 09 A3 Kölsch
« Reactie #29 Gepost op: 16-07-2012 16:42 u »
Ik heb het jaar daarop het zelfde recept maar dan met Kolsch gist gebrouwen.
Deze scoorde duidelijk lager op het ONK terwijl ik het een betere Kolsch vond.  :weetniet:

Sorry dat ik zo laat antwoord. Mijn notificatie doet het niet meer. Mijn ervaring met die Kölsch-gist:
1) Slaat bijzonder slecht neer: de erlenmeyer met de starter 72 uur bij 4 ºC was nog niet voldoende. Een dag of 5 - 7 zou beter zijn. En bij de minste beweging dwarrelt het weer op!  >:D
2) Vergist ver uit.

Over het verschil in smaak tussen korrelgist en vloeibare gist durf ik nog niets te zeggen. Wat jouw ervaring met ONK betreft: ik denk dat je op keuringen en wedstrijden natuurlijk met een goed bier moet komen maar dat er zeker ook een portie toeval en geluk of pech meespeelt. Niet voor 100% serieus nemen dus, lijkt me. Desnietemin: gefeliciteerd! Ik zal het over een paar weken wel proeven!  :proost:

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: ONK 09 A3 Kölsch
« Reactie #30 Gepost op: 16-07-2012 16:53 u »
Volgens mij is dat hetzelfde.

Alleen als de grond en de groei-omstandigheden in de omgeving van Spalt dezelfde zijn als in de Hallertau.

Hopbier

Tags: