OBBK 2009 D2 Russian Imperial Stout - Wim van Vossen

Gestart door wimvv, 07-11-2009 20:34 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

wimvv

 Brouwnummer   028      
Datum   20-03-2008      
Biertype   Imperial Russian Stout      
Hoeveelheid   40 liter      
Bitterheid   EBU  60      
         
Ingrediënten   Hoeveelheid   Soort   
1.   10000      g   Pale ale mout                  7  EBC    
2.   3000        g   Biscuit   
3.   2800        g   Suiker                 
4.   1600        g   karamel mout               120 EBC   
5.   900          g    Zwarte mout               1400 EBC   
6.   63            g   Target                         10.7%   
7.   73            g   Fuggles                        4.11%   
8.   27            g   Fuggles                        4.11%   
9.   15            g    Challenger                    6    %   in plaats van Fuggles
10.   8              g   Suiker   Voor de hergisting
         
Gist         
      Waeyest 1084 XL   
Maischen   Temperatuur   Minuten   
11.   65 gr   75 min   
12.   65 gr   5   min   
13.   78 gr   20 min rust   
14.         
15.         
16.         
         
Koken   Toevoegen   Hoeveelheid   Minuten
17.   Target   63 g    FWH
18.   Fuggles   73 g   60min
19.   Fuggles   27 g   30 min
20.   Challenger   15 g   30 min
         Kooktijd  90 min.
Gisten   Datum   Soortelijk gewicht   Alcohol %
Hoofdgisting   22-03-2008   SG = 1098   
21.   16-03-2008   SG = 1020   
22.         
23.         
         
Bottelen         
   16-04-2008   SG = 1020   11 %
Opmerkingen   Suiker 10 min voor einde kooktijd toevoegen   44 l Maischwater en 32 l Spoelwater.   

Jacques

Hoi Wim,

Bedankt voor het plaatsen het recept.

Mooi om te zien dat we de recepten van dit kampioenschap bijna compleet is.

Sil

Op zoek naar een recept voor een RIS stuite ik op deze prijswinnaar.
Echter in het recept wordt gerept over 3 kilogram biscuit.
Daarbij denk ik dan aan mariakaakjes maar ik weet niet of dit echt zo bedoeld is en hoe ik mij dat bij het maischen moet voorstellen.
Wie kan mij hier bij helpen.

Cisdevésser


Sil

Thks weer wat geleerd, had er nog nooit van gehoord.

Gerb

Mariakaakjes is niet echt de goede omschrijving voor biscuitmout. Het is meer een licht gebrande/ getoaste mout. Met 16% in de stort geeft dit wel een aardige bijdrage aan de donkere smaak van het bier.

jakeman

         
Ingrediënten   Hoeveelheid   Soort   
1.   10000      g   Pale ale mout                  7  EBC    
2.   3000        g   Biscuit   
3.   2800        g   Suiker                 
4.   1600        g   karamel mout               120 EBC   
5.   900          g    Zwarte mout               1400 EBC   
6.   63            g   Target                         10.7%   
7.   73            g   Fuggles                        4.11%   
8.   27            g   Fuggles                        4.11%   
9.   15            g    Challenger                    6    %   in plaats van Fuggles
10.   8              g   Suiker Voor de hergisting

         

Wat wordt hier precies bedoeld bij de Challenger hop, 6 % i.p.v. Fuggles? 

Verder vraag ik me af wat precies met de 8 gram suiker voor de hergisting wordt bedoeld? M.a.w. 8 gram suiker op 40 l lijkt mij erg weinig? Of wordt hier 8 gram per liter (dus totaal 40 x 8 = 320 gram)?

Jacques

Citaat van: jakeman op 26-07-2012  21:12 uWat wordt hier precies bedoeld bij de Challenger hop, 6 % i.p.v. Fuggles? 

Verder vraag ik me af wat precies met de 8 gram suiker voor de hergisting wordt bedoeld? M.a.w. 8 gram suiker op 40 l lijkt mij erg weinig? Of wordt hier 8 gram per liter (dus totaal 40 x 8 = 320 gram)?

Wim is natuurlijk degene die het beste antwoord kan geven. Maar omdat hij niet zo actief is op het forum geef ik hier mijn gedachten over jouw vragen.

Mijn vermoeden is dat Wim geen Fuggles hop meer had en daarom een gedeelte van de hop vervangen heeft door Challanger.

Qua hoeveelheid suiker voor de hergisting denk ik dat inderdaad 8 g per liter te bottelen bier bedoeld is. Overigens zou je deze hoeveelheid wat naar beneden kunnen bijstellen. 8 g per liter voor een stout is vrij veel. Ik zou gaan voor 6 g per liter. Ligt ook een beetje aan de lagertemperatuur. Wanneer het bier vrij warm gelagerd is kan 8 g prima. Het bier heeft dan minder opgelost koolzuur.

jakeman

Jacques heel hartelijk dank voor je snelle en leerzame reactie. Ga er absoluut mijn voordeel mee doen!

Heeft misschien iemand het (kloon)recept of een link hiernaar toe voor de Black Damnation Mocha Bomb of Coffee Club (of is dit niet de juiste plaats op het forum voor deze vraag?)

RobinB


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.