Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 12 D3 Biere de Garde Ambree (90 punten) - Antoine van den Eijnden  (gelezen 5396 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Eijndeloos

  • Gast
Bij deze het recept waarmee ik dit jaar (2012) in de klasse D de derde prijs op het ONK gehaald heb. Op het forum ben ik meer een lezer dan een schrijver, maar wat brouwen betreft zit ik niet stil. Dit was mijn eerste deelname aan een wedstrijd... Het recept werd vlug vlug geīmproviseerd van restjes die ik nog had liggen en werd zonder BrouwVisie of andere software in elkaar gedraaid. Het recept ziet er dus niet echt gelikt uit ;). Het bier werd gebrouwen op 1 oktober 2011.

Ingrediënten voor 10 liter (begin SG 1065):
2025 g Pilsmout 3 EBC
635 g Viennamout 15 EBC
15 g Zwartmout 1400 EBC
100 g Bruine basterdsuiker

Maischschema (beslagdikte: 3,5 l/kg):
50 graden C, 30 min
67 graden C, 60 min (tot negatieve jodiumproef)
78 graden C, 10 min
Hierna heb ik gespoeld tot ik 14 liter wort overhield ivm kookverlies etc..

Kookschema
28 g Saaz 2,8%a 90 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 15 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 10 min
3 g Hallertauer Perle 6,8%a 5 min

Vergisting
Gist: Safale US05
Hoofdvergisting: 5 dagen bij 20 ēC
Navergisting: 21 dagen bij 15-16 ēC
Begin SG: 1066 g/L
Eind SG: 1009 g/L

Bottelen/rijpen
Bottelsuiker: 8 g/L
Rijpen gebeurde enkele maanden lang in de kelder bij zo'n 10-12 ēC

Groetjes :D


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline KC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 787
  • Land: nl
Re: ONK 12 D3 Biere de Garde Ambree (90 punten) - Antoine van den Eijnden
« Reactie #1 Gepost op: 25-06-2012 18:50 u »
Mooi gedaan, bedankt voor je recept.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 12 D3 Biere de Garde Ambree (90 punten) - Antoine van den Eijnden
« Reactie #2 Gepost op: 25-06-2012 22:10 u »
Antoine,

Bedankt voor het plaatsen van het recept.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: ONK 12 D3 Biere de Garde Ambree (90 punten) - Antoine van den Eijnden
« Reactie #3 Gepost op: 25-06-2012 22:27 u »
Ook bedankt!
Wel verrassend dat de US05 het gistprofiel van een biere de garde kan leveren. :)

Eijndeloos

  • Gast
Re: ONK 12 D3 Biere de Garde Ambree (90 punten) - Antoine van den Eijnden
« Reactie #4 Gepost op: 26-06-2012 00:42 u »
Wat ik met mijn geringe ervaring heb gemerkt is dat de US05 een heel breed scala aan gistprofielen laat zien, sterk afhankelijk van de temperatuur waarbij de hoofdgisting plaatsvindt. Wellicht een kwestie van geluk dat het bier zo goed uitgepakt heeft.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: ONK 12 D3 Biere de Garde Ambree (90 punten) - Antoine van den Eijnden
« Reactie #5 Gepost op: 26-06-2012 01:01 u »
is dat de US05 een heel breed scala aan gistprofielen laat zien, sterk afhankelijk van de temperatuur waarbij de hoofdgisting plaatsvindt.

Gewoon een top gist!  :brouwen:

Tags: