Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 09 V2 - Historisch Dropbier - Henielma  (gelezen 3164 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.131
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
ONK 09 V2 - Historisch Dropbier - Henielma
« Gepost op: 07-06-2009 21:33 u »
Dit bier heeft op het Onk de 2e prijs gehaald met 85 punten in de vrije klasse.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHistorisch dropbier met boekweit
Brouwdatum1-3-2009
BiertypeWitbier
Aantal liters13
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21.04 liter
Maischdikte5.00 l/kilo
Maischwater17.23 liter
Spoelwater2.88 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid22 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC72.0 %2481 gram3 EBC
Boekweitvlokken14.0 %482 gram4 EBC
Havervlokken14.0 %482 gram4 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Merkur (Hallertau Merkur)10.7 %10 gram60 min.22 EBU


Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gedroogde Vlierbloesem9 gram5 min.
Muntendrop31 gram0 min.


OpmerkingenDe havermout is een zak uit de supermarkt van het merk 'van Zoelen'. Het boekweit is Koopmans Boekweitmeel uit de supermarkt.

De muntdrop is van Venco hard/zoet. Deze bevat 5% Zoethoutwortelextract en 2% salmiakzout.
Deze eerst in heet water opgelost en na het koken toegevoegd.

Het bier is slechts tot 1026 uitvergist, mogelijk komt dit omdat de drop middelen bevat die de gist niet fijn vind.
Of het boekweitmeel had misschien toch beter verstijfseld kunnen worden.

Door het hoge eind SG is het bier wel lekker zoet geworden.


Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1200 ml
Beluchtings tijd12 uur
Temperatuur giststarter21C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid0.2 gram


Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160C20 minuten5.00 l/kg
263C15 minuten5.00 l/kg
366C20 minuten5.00 l/kg
469C15 minuten5.00 l/kg
573C30 minuten5.00 l/kg



De hoofdvergisting van 1,5 dag is gebeurd bij 18 C. Hierna de temperatuur met 1 C per dag laten oplopen naar 20 C. Hier op gehouden tot de 25ste dag en toen gebotteld. Na vier dagen gisten is het jongbier in de woonkamer gezet omdat ik de gecontroleerde temperatuurkast nodig had voor een ander bier.
De opmerking van de keurmeester was:
Niets op aan te merken. Dit bier is volgens recept gebrouwen. Goed.


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.231
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: ONK 09 V2 - Historisch Dropbier - Henielma
« Reactie #1 Gepost op: 08-06-2009 07:32 u »
Gefeliciteerd, wel een bijzonder witbier met venco drop.

Tags: