ONK 09 V2 - Historisch Dropbier - Henielma

Gestart door Henielma, 07-06-2009 21:33 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Henielma

Dit bier heeft op het Onk de 2e prijs gehaald met 85 punten in de vrije klasse.

Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptHistorisch dropbier met boekweit
Brouwdatum1-3-2009
BiertypeWitbier
Aantal liters13
Gewenst begin SG1060 (6.5 vol% alc.)
Brouwzaalrendement77.0%

Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater21.04 liter
Maischdikte5.00 l/kilo
Maischwater17.23 liter
Spoelwater2.88 liter
Kooktijd75 min.
Berekende kleur23 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid22 EBU (Ray Daniels)

Mout
Moutnaam% stortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC72.0 %2481 gram3 EBC
Boekweitvlokken14.0 %482 gram4 EBC
Havervlokken14.0 %482 gram4 EBC

Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Merkur (Hallertau Merkur)10.7 %10 gram60 min.22 EBU

Kruiden
Naam kruidMassaKooktijd
Gedroogde Vlierbloesem9 gram5 min.
Muntendrop31 gram0 min.

OpmerkingenDe havermout is een zak uit de supermarkt van het merk 'van Zoelen'. Het boekweit is Koopmans Boekweitmeel uit de supermarkt.

De muntdrop is van Venco hard/zoet. Deze bevat 5% Zoethoutwortelextract en 2% salmiakzout.
Deze eerst in heet water opgelost en na het koken toegevoegd.

Het bier is slechts tot 1026 uitvergist, mogelijk komt dit omdat de drop middelen bevat die de gist niet fijn vind.
Of het boekweitmeel had misschien toch beter verstijfseld kunnen worden.

Door het hoge eind SG is het bier wel lekker zoet geworden.

Gist
OmschrijvingWaarde
Gist soort3944 Belgian Witbier
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume giststarter1200 ml
Beluchtings tijd12 uur
Temperatuur giststarter21°C
Gist voedingWyeast
Hoeveelheid0.2 gram

Maischschema
Stap nrTemperatuurRusttijdMaischdikte
160°C20 minuten5.00 l/kg
263°C15 minuten5.00 l/kg
366°C20 minuten5.00 l/kg
469°C15 minuten5.00 l/kg
573°C30 minuten5.00 l/kg

De hoofdvergisting van 1,5 dag is gebeurd bij 18 ºC. Hierna de temperatuur met 1 ºC per dag laten oplopen naar 20 ºC. Hier op gehouden tot de 25ste dag en toen gebotteld. Na vier dagen gisten is het jongbier in de woonkamer gezet omdat ik de gecontroleerde temperatuurkast nodig had voor een ander bier.
De opmerking van de keurmeester was:
Niets op aan te merken. Dit bier is volgens recept gebrouwen. Goed.


Voor de gevoerde discussie over dit recept zie hier.

goom

Gefeliciteerd, wel een bijzonder witbier met venco drop.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.