Hobbybrouwen > Brouwproces

Bitterheidgetal en gist / remming vergisting door hop

(1/2) > >>

Gio:
Hoi,

Een (eigenwijze) vriend van me, wilde weer eens een brouwsel wagen. Met gemiddeld 1 brouwsel per vijf jaar heeft ie enigszins ervaring. Meestal teert ie op mijn voorraad door mij regelmatig te complimenteren met mijn brouwsel, maar dat terzijde.. :D
Ik heb hem wat op weg geholpen met diverse verse grondstoffen en wat brouwtips. Edoch hij wilde per se verder niet geholpen worden. Het werd namelijk zijn brouwsel.
Enkele dagen na het brouwen belde hij me op met de mededeling dat brouwen goed was gegaan, maar de gisting niet wilde aanslaan. Zelfs na opnieuw doorkoken (na 4 dagen) van het wort en het opnieuw aan 't gisten brengen wilde het niet lukken. De gist (korrel T97) was m.i. ok, want had 'm zelf enige tijd geleden nog met succes gebruikt. Na enig aandringen mocht ik zijn recept eens doorrekenen en kwam tot de mijn verbazing aan een EBU van 70 ! Hij had nl. 100 gram NB 7% hop toegevoegd op 25 liter. Voor de rest geen bijzonderheden gevonden. Lekker bitter zou je zeggen maar bij mij rijst de de vraag:

Kan een dergelijk hoog bitterheidsgetal de gisting dusdanig afremmen of zelfs helemaal blokkeren? De gedachtegang is dat hop toch wel enigszins desinfecterend kan werken en dus misschien ook wel een gist lam leggen...

Wat denken jullie van deze stelling?

gr Johan

Johannes:
In theorie heb je gelijk, hop werkt antiseptisch, dus ook anti-gist de meeste gisten slaan op een gegeven moment toch aan het gisten. Bij de ene gist duurt het langer dan bij de ander en het is niet ondenkbaar dat een gist helemaal niet aan de slag gaat. Ik heb onlangs gehoord dat in sommige gevallen de bitterheid niet meer toeneemt boven een bepaald punt, ongeacht hoeveel hop je toevoegt. Dus de vraag is of de bitterheid echt op 70 uitkomt.

:degroeten:

Johannes

Jacques:
Er zijn verschillende zeer sterk gehopte bieren op de markt. Bij mijn weten hebben deze brouwers geen echte problemen met de gisting. Ook anderzins is mij uit de literatuur bekend dat de vergisting in ernstige mate belemmerd wordt door hopbitterstoffen.

:degroeten: Jacques

Herman:
"Uit de literatuur bekend" moet "uit de literatuur niet bekend" zijn, neem ik aan?

Ik heb vaker zeer zwaar gehopte bieren gebrouwen en absoluut geen slechtere vergisting opgemerkt.

Herman

wim:
Is het gistvat wel goed afgesloten, zo nee dan ontsnapt de CO2 ergens anders dan het waterslot en zie je dus niets van vergisting.
Door het opnieuw te koken heb je extra voedingstofen aan de nieuwe gist gegeven (nl de oude gistcellen) zoals ze in Duitsland soms zink toevoegen door gist mee te koken met een hoog zinkgehalte dus het zou moeten lukken (wel goed gehydrateerd?)

:degroeten:

Wim

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie