Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De Verboden Vrucht sensatie  (gelezen 55253 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #150 Gepost op: 30-11-2009 23:01 u »
Dat vind ik iets om een topic aan te wijden, in het belang van de exposure. Komt eraan.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #151 Gepost op: 22-12-2009 10:50 u »
Ik heb gister met mijn pa de Verboden Vrucht sensatie geproefd. Geen van ons kent de Oude Verboden Vrucht, dus een vergelijking zat er niet zo in. Wel hebben we serieus geproefd. We hebben het flesje gedeeld over 2 glazen, aan uiterlijk verschilt er dus nog wat. Ach ja.

Mijn notities:
Uiterlijk:
Diep oranje tot rood, iets troebel (gist). Klein laagje stabiel fijn schuim, wit.
Geur:
Gistig, alcoholwarmend. Na overleg met mijn vader herken ik hierin iets kersigs zurigs, dit doet een beetje aan een kriek denken.
Smaak: Beetje zoetig, iets rozijnig of eerder pruimig (gedroogde pruimen, jeweetwel). Beetje karamellig. Licht zuur, dit trekt aan in de nasmaak.
geen bitterheid.

Pa's notities:
Uiterlijk:
Rood bruin, helder, (iets wat ik nu niet meer kan lezen, maar gister wel, het lijkt op 'Honing', maar bij nader inzien begint het woord met 'sch', maar het eindigt wel op 'ing' of 'mig'. niet zijnde schuimig.)
geur:
Kersen, zuur, vanille,
smaak:
Fruitig, zoetig, aalbessen, appel, zuur

Conclusie (na overleg, en hier zijn we het eens):

Smakelijk, fris, zacht, veel balans, erg lekker. Boodschap van mijn vader aan jou: 'Als je nog een kratje hebt staan, en je bent in de buurt, zet maar neer, hoef je niet vantevoren voor te bellen.' Kan ik me wel bij aansluiten, dus maak er maar 2 kratjes van. :D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #152 Gepost op: 22-12-2009 10:58 u »
Ha Maarten,

Bedankt voor het proeven en de notities. Helaas voor jullie heb ik geen kratjes staan. Er staat een fust te wachten die een dezer dagen aangesloten gaat worden op de tap.  :D Dus als je nog wat wilt proeven, zul je naar Zutphen moeten afreizen.

Offline Leeghwater

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 274
  • Land: nl
  • nieuw huis, nieuwe brouwerij, nieuwe naam
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #153 Gepost op: 22-12-2009 10:59 u »
Leuk om samen met je pa te proeven. Helaas drinkt die van mij alleen Heineken en Amstel (af en toe een Murphy's Iris Red).
dus proeven zit er niet in. Zeker niet als je bedenkt dat ik bij voorkeur zware Belgen drink (mijn eigen bier word al gauw afgedaan met dat is te zwaar voor je ouwe heer).
Gelukkig kan ik met mijn schoonvader een goed biertje nuttigen.

 :)

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #154 Gepost op: 22-12-2009 11:06 u »
Ha Maarten,

Bedankt voor het proeven en de notities. Helaas voor jullie heb ik geen kratjes staan. Er staat een fust te wachten die een dezer dagen aangesloten gaat worden op de tap.  :D Dus als je nog wat wilt proeven, zul je naar Zutphen moeten afreizen.
Tja da's wat ver, zó lekker was ie ook weer niet ;D. Het viel me op dat mijn vader in staat was heel zwak aanwezige aspecten veel beter te benoemen dan ik. Blijkbaar telt 'ervaren drinker' zijn zwaar mee in het proeven van bier en het benoemen van smaken!
Leuk om samen met je pa te proeven. Helaas drinkt die van mij alleen Heineken en amstel (af en toe een Murphy's Iris Red).
dus proeven zit er niet in. zeker niet als je bedenkt dat ik bij voorkeur zware Belgen drink (mijn eigen bier word al gauw afgedaan met dat is te zwaar voor je ouwe heer).
Gelukkig kan ik met mijn schoonvader een goed biertje nuttigen.

 :)
Ook mijn 'schoon'vader houdt wel van een lekker biertje. Dus om ouwe lui om te kopen zit ik gebeiteld.


Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #155 Gepost op: 21-10-2011 10:16 u »
Hoewel ik vroeger de Verboden Vrucht wel heb gedronken, heb ik er niet die mooie herinneringen bij die Adrie heeft.
Om Adrie te plezieren heb ik onlangs een poging gedaan de "oude" Verboden Vrucht te brouwen. Uitgangspunt was het recept van Adrie en ik heb wat zoekwerk gedaan in wat oudere werken over bieren zoals die van Michael Jackson. Op basis van die smaaknotities heb ik het recept bijgesteld.

Gisteren heeft Adrie het bier geproefd. Bij de geur was zijn commentaar "Ik voel me weer twintig". Geslaagd recept!
Dit recept benadert het "oude" origineel redelijk, het staat hier onder. Na wat discussie kwamen we tot wat wijzigingen voor de volgende keer:
2 gram zoethout i.p.v. 3 gram
5 gram koriander i.p.v. 3 gram
15 % suiker i.p.v.10 %
eventueel: 5 % tarwe

Bert

BrouwHulp Recept uitdraai

Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk074
Naam receptBoom der Zonde
Brouwdatum21-9-2011
BiertypeQuadrupel
Volume25,0 liter
Gewenst begin SG1.084 g/l
Berekende kleur35 EBC (Morey)
Berekende bitterheid29 IBU (Tinseth)


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Brouwzaalrendement72%
Totaal brouwwater38,6 liter
Beslagdikte3,27 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater11,6 liter
Kooktijd90 min.


Vergistbare ingrediënten
Ingrediëntkleur (EBC)% in stortgewicht (kg)
Pilsmout 3379,57,297
Kristalsuiker0100,918
Aromamout (Amber 50)4950,459
CaraMunich (Cara 120)12320,184
CaraHell2220,184
Chocolademout (Mout roost 900)8001,50,138


Maischschema
OmschrijvingTemperatuur (gr. C)Stap tijd (min)Rust tijd (min)Beslagdikte (l/kg)
Inmaischen54053,27
Beta Amylase6210453,27
Alfa Amylase7012303,27
Uitmaischen781253,27


Hop en kruiden
Ingrediënt% alfazuurTypeKooktijd (min)Gewicht (g)Bitterheidsbijdrage (IBU)
Amarillo9,5Hopbellen603021
Styrian golding4Hopbellen60154
Amarillo9,5Hopbellen1082
Styrian Golding4Hopbellen10152
Amarillo9,5Hopbellen060
Koriander103
Zoethout103
Curacao103


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWyeast 3463 Forbidden Fruit
GistvormSlurry
Volume (l)0,3


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #156 Gepost op: 21-10-2011 11:45 u »
Het was inderdaad wederom een gedenkwaardige avond aan de bar bij Bert. De geur deed me ogenblikkelijk aan de oude Vrucht denken. De smaak ook, maar er zat wat teveel zoethout in en het bier was wat te plakkerig en vol. De door Bert aangegeven wijzigingen zouden dichter bij het origineel moeten komen.

Wat verder opviel was dat Berts versie totaal niet lijkt op de Verboden Vrucht anno 2011. En dat is maar goed ook. Deze was vele malen lekkerder.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #157 Gepost op: 21-10-2011 14:35 u »
Op welke temperaturen heb je trouwens vergist?

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.606
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #158 Gepost op: 21-10-2011 19:17 u »
Op welke temperaturen heb je trouwens vergist?

Gestart op 18  ºC en na de hoofdgisting laten oplopen tot ongeveer 21 ºC

Bert 

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #159 Gepost op: 16-10-2014 09:59 u »
Even verder met een oud draadje. Gisteren heb ik een volgende poging gedaan van het recreëren van de oude Verboden Vrucht. Ergens las ik een tijdje geleden dat Pierre Celis indertijd het idee had om een kruising te maken tussen een dubbel en een witbierbock (Belgische tegenhanger van de Weizenbock). Naar mijn idee moest er dus meer tarwe in en die heb ik verhoogd naar 25%.

In de discussie hiervoor bleek al dat er drop in moet, maar de moeilijkheid is de juiste drop te vinden. Eigenlijk is die drop niets anders dan ingekookte zoethoutthee, dus dat heb ik gedaan. Ik heb twee zakjes zoethout thee in een halve liter water laten trekken (dat komt neer op 3,50 gram zoethout) en deze thee ingekookt. Toen het water bijna verdampt was, heb ik het vuur uitgezet waarna de rest van het water verdampte. Ik heb geen idee of deze methode iets toevoegt aan de smaak, maar dat gaan we wel zien. Het ingedampte extract heb ik vervolgens in wort opgelost en toegevoegd tijdens koken.

De gist was natuurlijk de Forbidden Fruit gist, een slurry van Albertus, die ook weer een poging heeft gedaan. Om de gist een extra oppepper te geven, heb ik vanmorgen vroeg nogmaals een kwartier belucht. Deze techniek wordt aanbevolen voor een goede vergisting van zware bieren.

Hier dan het recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkWP108
Naam receptDe Zondeval
Brouwdatum15-10-2014
BiertypeDubbel meets Witbier(doppel)bock
Volume26,0
Begin SG1,087 SG
Berekende kleur (Morey)45 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement81,1 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
27,00 lWater uit Zutphen
7,31 mlMelkzuur
13,22 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
67 mg/l12 mg/l66 mg/l199 mg/l93 mg/l42 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,387 kgPremium pilsmoutWeyermann3 EBC45,8 %
2,396 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC25,0 %
1,476 kgMünchner IWeyermann15 EBC15,4 %
0,450 kgCara 120Dingemans120 EBC4,7 %
0,300 kgSpecial BDingemans350 EBC3,1 %
0,096 kgCarafa Special IWeyermann900 EBC1,0 %
0,479 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta Amylase63,0 °C1 min.45 min.3,0 l/kg
Alfa Amylase70,0 °C14 min.30 min.3,0 l/kg
Uitmaischen75,0 °C10 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gChallengerpellets10,1%60 min.37,1 IBU
40,0 gStyrian Goldingsbellen1,4%10 min.1,5 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
6,00 gKorianderzaadspecerijkoken
60,00 gVerse sinaasappelschilspecerijkoken
1,08 gWyeast gistvoedinganderskoken
3,75 gZoethoutspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
220,0 mlForbidden Fruit (3463)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting21,0 °C


Online hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.318
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #160 Gepost op: 16-10-2014 11:23 u »
Wel een totaal andere hopgift dan het voorbeeld van Albertus

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #161 Gepost op: 16-10-2014 11:50 u »
Inderdaad. Ik wil toch eens proberen hoe het bier smaakt zonder de Amarillo, een hopsoort die nog niet bestond begin jaren tachtig. Hop speelde in het origineel ook helemaal geen grote rol.

Offline ZwartGoud

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 291
  • Land: nl
  • Bier uit ´de Brouwkamer´
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #162 Gepost op: 16-10-2014 12:59 u »
In de discussie hiervoor bleek al dat er drop in moet, maar de moeilijkheid is de juiste drop te vinden. Eigenlijk is die drop niets anders dan ingekookte zoethoutthee, dus dat heb ik gedaan. Ik heb twee zakjes zoethout thee in een halve liter water laten trekken (dat komt neer op 3,50 gram zoethout) en deze thee ingekookt. Toen het water bijna verdampt was, heb ik het vuur uitgezet waarna de rest van het water verdampte. Ik heb geen idee of deze methode iets toevoegt aan de smaak, maar dat gaan we wel zien. Het ingedampte extract heb ik vervolgens in wort opgelost en toegevoegd tijdens koken.


Interessant! Weet je hoe het extract proefde?
Zou je de thee ook mee kunnen maischen voor hetzelfde effect?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #163 Gepost op: 16-10-2014 13:11 u »
Interessant! Weet je hoe het extract proefde?
Zou je de thee ook mee kunnen maischen voor hetzelfde effect?

Het smaakte droppig.

Ik zou het niet meemaischen, maar dan zou ik de theezakjes gewoon in de kookketel doen.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #164 Gepost op: 21-10-2014 14:28 u »
Gisteravond het bier overgeheveld bij een SG van 1,024 en hij gist nog langzaam, maar gestaag door.

De geur deed me onmiddellijk aan de oude Verboden Vrucht denken. De smaak werd nog flink vertroebeld door de grote hoeveelheid gist in suspensie. Het bier was vooral nog erg zoet.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #165 Gepost op: 21-10-2014 23:13 u »
Gisteravond het bier overgeheveld bij een SG van 1,024 en hij gist nog langzaam, maar gestaag door.

1024 is nog wel veel te hoog voor overhevelen... Daar mogen zeker nog wel 6 - 10  SG puntjes af. Deze gist kan een vergistingsgraad van ruim 80% aan. (Ik heb zelfs 93% behaald met deze gist)  :)

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #166 Gepost op: 27-10-2014 15:17 u »
1024 is nog wel veel te hoog voor overhevelen... Daar mogen zeker nog wel 6 - 10  SG puntjes af. Deze gist kan een vergistingsgraad van ruim 80% aan. (Ik heb zelfs 93% behaald met deze gist)  :)

Mijn ervaring met deze gist is dat ie 75 tot 77% schijnbare vergistinsgraad haalt. Dat zou hem moeten laten uitkomen op ongeveer 1,020-1,022. Met het neurale netwerk in BrouwHulp wordt ook 1,021 als eind SG voorspeld. Gisteravond heb ik even gemeten en hij zit nu op 1,020 (77%). Er komt nog slechts een blubje per minuut door het waterslot, dus ik ga hem langzaam afkoelen om de gist te laten bezinken.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #167 Gepost op: 23-11-2014 14:33 u »
Kun je inmiddels al wat nieuws melden over dit bier Adrie? Ik ben met name benieuwd of je de zoethout proeft in het bier.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #168 Gepost op: 24-11-2014 11:59 u »
Ha René,

Het bier heeft wat moeite met hergisting op fles en het fust is nog niet aangesloten. Toch heb ik gisteren even een flesje opengetrokken en geproefd. Helaas zat er nog wat teveel bottelsuiker in, waardoor het bier erg zoet overkwam.

Volgens mij is deze versie weer een stapje in de goede richting. Als je normaal zoethout meekookt, proef je echt een zoethoutsmaak. Nu was dat meer een licht droppige smaak en dat klopt volgens mij beter met hoe het origineel ooit smaakte. De geur en smaak zitten in ieder geval heel erg in de richting van mijn herinnering.

Een finaal oordeel komt nog later als het bier op de tap zit.

Offline René K

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.287
  • Land: nl
  • Brouwerij Bibere
    • Biergilde Groningen
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #169 Gepost op: 26-11-2014 20:44 u »
Dat klinkt alvast goed!  :biersmile:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #170 Gepost op: 01-12-2014 17:20 u »
Ik heb het bier even van de tap geproefd (en weer afgekoppeld; hij moet nog even wachten tot een ander vat leeg is). Wat een heerlijk bier. Ik zou op dit moment niet weten wat ik de volgende keer anders zou moeten doen, maar ik moet toegeven dat de herinnering aan de oude Verboden Vrucht natuurlijk hoe langer hoe meer verdwijnt in de mist van het verleden. Misschien dat ie nog wat meer zoethout kan gebruiken voor een droppiger smaak.

Ik zal hem nog aan wat mensen laten proeven met een herinnering van de oude Verboden Vrucht. Wellicht dat daar nog nuttige info uitkomt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #171 Gepost op: 01-12-2014 17:28 u »
Wat een heerlijk bier.

Fuck de info van anderen. Het bier is lekker, zelf heerlijk! Niets meer aan doen!   :biersmile: :proost: :brouwen:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #172 Gepost op: 02-12-2014 08:45 u »
Fuck de info van anderen. Het bier is lekker, zelf heerlijk! Niets meer aan doen!   :biersmile: :proost: :brouwen:

Soms is de doelstelling iets meer dan alleen een lekker bier brouwen.