Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: De Verboden Vrucht sensatie  (gelezen 55704 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #50 Gepost op: 24-07-2009 08:55 u »
40 minuten op 67 ļC is natuurlijk niet vragen om een goede vergistbaarheid...

??? Dat lijkt me vragen om problemen.  :weetniet:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #51 Gepost op: 24-07-2009 09:36 u »
Ik heb uiteindelijk 40 minuten gemaischt op 62 graden en 20 minuten op 71 graden. En het bier smaakt nu nog zo enorm zoet, dat zijn echt wel vergistbare suikers, hoor. Maar ik heb nog even geduld.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #52 Gepost op: 24-07-2009 09:50 u »
Zal wel goedkomen dan.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #53 Gepost op: 24-07-2009 11:46 u »
Het bier gist gestaag door bij iets meer dan 21 graden (1 blobje per 2 seconden). Ik heb de sensors van twee UT-100's op de mandfles geplakt met tape en daar overheen een gevouwen handdoek voor isolatie. Werkt perfect. De sensoren geven dezelfde temperatuur aan en dat is de temperatuur van het bier, niet van de lucht in de klimaatkast.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #54 Gepost op: 14-08-2009 21:25 u »
In een bepaald opzicht is dit bier een sensatie. Namelijk dat de gisting gestopt is bij 1031. Dat is voor mijn doen vrij sensationeel, helemaal als je bedenkt dat het bier is geŽnt met een zeer verse, ruime gistkoek. Het bier smaakt op zich goed, maar wel verschrikkelijk zoet. Ik heb hem toch maar in een fust gedaan, je weet nooit of ie toch nog op gang gaat komen of langzaam doorgist. Af en toe moet ik maar even checken en eventueel koolzuur aflaten. Jammer van al die kostelijke ingrediŽnten.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #55 Gepost op: 14-08-2009 22:19 u »
Was de gist nog in suspensie, of was het bier al heel helder?

Offline Sjakie

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #56 Gepost op: 14-08-2009 22:35 u »
Morgen wordt het bloedheet.
Misschien dat de gist dan nog wel een keertje aan de gang wil.
Of wil/durf je dit niet aan. Ik zit namelijk heel gespannen dit topic bij te houden omdat andere mensen in mijn omgeving dezelfde ervaring hebben als Adrie.
Ik ben zelf nog niet van de generatie om mee te mogen spreken maar ben wel erg benieuwd. Ik ga hem ook proberen te brouwen. Ik hoop dit eigenlijk volgende week te gaan doen.
Dus als er nog tips of ideeŽn komen graag.

 :degroeten:

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #57 Gepost op: 15-08-2009 10:56 u »
Was de gist nog in suspensie, of was het bier al heel helder?

Het bier was al kraakhelder. De gist had er echt geen zin meer in, terwijl hij bij de andere bieren waarin ik de gist heb gebruikt flink doorgegist is. Ik ga binnen kort gewoon een nieuwe poging wagen (zonder drop).

Offline Albertus

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.607
  • Land: nl
  • Bibo Ergo Sum
    • Brouwerij Onder de Boompjes
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #58 Gepost op: 15-08-2009 11:17 u »
Ik ga binnen kort gewoon een nieuwe poging wagen (zonder drop).

Misschien zoethout gebruiken?

Bert

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #59 Gepost op: 15-08-2009 12:19 u »
Misschien zoethout gebruiken?
Inderdaad, zoethout is de basis voor drop.
In drop zit ook nog wat salmiak, maar dat is makkelijk zelf te maken met zoutzuur en ammoniak.
Dat weet ik zelfs nog met mijn bijna tot 0 gereduceerde scheikundige kennis.
 :dansen:

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 988
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #60 Gepost op: 15-08-2009 13:48 u »
........... Het bier smaakt op zich goed, maar wel verschrikkelijk zoet......... Jammer van al die kostelijke ingrediŽnten.
Oh Adrie,
Ik hoop dit bier eens te mogen proeven/drinken.
Heerlijke ingrediŽnten EN erg zoet, ik heb daar allerminst wat op tegen. :D

Anton

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #61 Gepost op: 15-08-2009 19:53 u »
Mee eens.
Ik ben ook benieuwd naar dit biertje.
Ik zit alleen een beetje ver weg hier.
Soms is dat wel eens nadelig.
 :-\

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.609
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #62 Gepost op: 17-08-2009 10:11 u »
In een bepaald opzicht is dit bier een sensatie. Namelijk dat de gisting gestopt is bij 1031. Dat is voor mijn doen vrij sensationeel, helemaal als je bedenkt dat het bier is geŽnt met een zeer verse, ruime gistkoek. Het bier smaakt op zich goed, maar wel verschrikkelijk zoet. Ik heb hem toch maar in een fust gedaan, je weet nooit of ie toch nog op gang gaat komen of langzaam doorgist. Af en toe moet ik maar even checken en eventueel koolzuur aflaten. Jammer van al die kostelijke ingrediŽnten.

Het bier was al kraakhelder. De gist had er echt geen zin meer in, terwijl hij bij de andere bieren waarin ik de gist heb gebruikt flink doorgegist is. Ik ga binnen kort gewoon een nieuwe poging wagen (zonder drop).

Dropbier was vor zover ik het heb kunnen achterhalen zo rond 1800 erg populair. Misschien ook wel omdat het zoet bier oplevert. In die tijd zullen ze regelmatig zuur bier hebben gehad.

Ook de Vreboden Vrucht van weleer was redelijk zoet. Als je de drop weg laat zou je wel eens een heel ander bier kunnen krijgen...
Misschien toch iets meer gist toevoegen? Een bijzonder bier vraagt een bijzondere aanpak...

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #63 Gepost op: 17-08-2009 10:44 u »
Meer gist? Tja, ik heb een gistkoek van een witbier toegevoegd en het was wat meer gist dan ik normaal zou toevoegen, zelfs bij zo'n zwaar bier. Even uit mijn hoofd heb ik ongeveer 300 ml slurry toegevoegd van net overgeheveld witbier (dus supervers) terwijl volgens MrMalty 250 ml voldoende zou moeten zijn. Ik begrijp dus echt niet waar het fout is gegaan.

Binnenkort krijg ik weer nieuwe US-05 binnen. Ik denk erover om een zakje te hydrateren, in een halve liter starterwort aan de gang te zetten en op het moment dat de gist zeer actief is de starter toe te voegen aan de Mislukte Vrucht. Wellicht laat ik de gist eerst acclimatiseren door er steeds een beetje bier bij te doen totdat het hele brouwsel is toegevoegd. Misschien dat er dan nog genoeg SGpunten af gaan. Het bier is echt ondrinkbaar zo zoet; je proeft gewoon dat er nog heel veel vergistbare suikers in zitten.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.609
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #64 Gepost op: 17-08-2009 11:03 u »
Meer gist? Tja, ik heb een gistkoek van een witbier toegevoegd en het was wat meer gist dan ik normaal zou toevoegen, zelfs bij zo'n zwaar bier. Even uit mijn hoofd heb ik ongeveer 300 ml slurry toegevoegd van net overgeheveld witbier (dus supervers) terwijl volgens MrMalty 250 ml voldoende zou moeten zijn. Ik begrijp dus echt niet waar het fout is gegaan.

Binnenkort krijg ik weer nieuwe US-05 binnen. Ik denk erover om een zakje te hydrateren, in een halve liter starterwort aan de gang te zetten en op het moment dat de gist zeer actief is de starter toe te voegen aan de Mislukte Vrucht. Wellicht laat ik de gist eerst acclimatiseren door er steeds een beetje bier bij te doen totdat het hele brouwsel is toegevoegd. Misschien dat er dan nog genoeg SGpunten af gaan. Het bier is echt ondrinkbaar zo zoet; je proeft gewoon dat er nog heel veel vergistbare suikers in zitten.

Mr Malty gaat natuurlijk uit van standaardwaarden! In sommige gevallen kan er aanleiding zijn om daar van af te wijken. Geen enkele richtlijn is heilig als het op bijzondere bieren aankomt.

Waarom gedroogde gist hydrateren? Dat is een handeling die we volgens mij moeten gaan uitbannen. Het levert maar weinig op. Dus waarom zouden we dat dan doen.
Je zou wel een kleine starter kunnen maken met gedroogde gist die je kort na het aanmaken toevoegt aan je bier.

En ondrinkbaar zoet: dat is een kwestie van smaak. Er zijn hordes mensen die Grolsch Bockbier lekker vinden. Onvoorstelbaar voor mij. Hier in het dorp is het volgens de plaatselijke slijter niet aan te slepen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.314
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #65 Gepost op: 17-08-2009 11:10 u »
Je doet er verstandig aan ook een gistkoek eerst te aktiveren. Daar zal vast een deel van de oorzaak te vinden zijn.

Ik zou het brouwsel vermengen met een nieuw brouwsel en dan beide samen opnieuw vergisten.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #66 Gepost op: 17-08-2009 11:17 u »
Je doet er verstandig aan ook een gistkoek eerst te aktiveren. Daar zal vast een deel van de oorzaak te vinden zijn.

Dat is bij een zo verse gistkoek toch helemaal niet nodig. Er zijn nog zat gezonde en actieve gistcellen aanwezig in een verse koek van een licht bier (in dit geval een witbier van 1045).

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #67 Gepost op: 17-08-2009 11:19 u »
Mr Malty gaat natuurlijk uit van standaardwaarden! In sommige gevallen kan er aanleiding zijn om daar van af te wijken. Geen enkele richtlijn is heilig als het op bijzondere bieren aankomt.

Die aanleiding had ik eigenlijk niet.

Waarom gedroogde gist hydrateren? Dat is een handeling die we volgens mij moeten gaan uitbannen. Het levert maar weinig op. Dus waarom zouden we dat dan doen.
Je zou wel een kleine starter kunnen maken met gedroogde gist die je kort na het aanmaken toevoegt aan je bier.

Misschien laat ik dat hydrateren wel achterwege, maar het is in dit soort situaties wel noodzakelijk om de gist toe te voegen als hij actief is, dus een starter ga ik zeker doen.

En ondrinkbaar zoet: dat is een kwestie van smaak. Er zijn hordes mensen die Grolsch Bockbier lekker vinden. Onvoorstelbaar voor mij. Hier in het dorp is het volgens de plaatselijke slijter niet aan te slepen.

Dat klopt, maar dit bier "moet" ik zelf opdrinken, dus dan mag ik lekker zelf bepalen wat ondrinkbaar zoet is en wat niet.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.314
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #68 Gepost op: 17-08-2009 11:49 u »
Dat is bij een zo verse gistkoek toch helemaal niet nodig. Er zijn nog zat gezonde en actieve gistcellen aanwezig in een verse koek van een licht bier (in dit geval een witbier van 1045).

Dat valt dan te betwijfelen.  ;) Mijn ervaringen met gistkoek zijn anders.

Daarnaast zullen die cellen zich ook moeten vermenigvuldigen om het werk af te kunnen maken. Juist daarin schiet een koek volgens mij tekort.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #69 Gepost op: 17-08-2009 11:56 u »
Ik ben het met EBC eens.
Een gistkoek is 2e hands uitgeputte gist.
Ik heb er ook slechte ervaringen mee.
De kans op infectie is ook groter met slurrie, omdat hetgeen wat
in bier1 niet te proeven was in bier2 wel te proeven kan zijn.
Een klein beetje opkweken middels verschalen levert een veel knapper bier op.


Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #70 Gepost op: 17-08-2009 12:00 u »
Tja, misschien ligt het aan jullie werkwijze  >:D maar ik heb alleen maar positieve ervaringen met het gebruik van gistkoeken: de vergisting komt heel snel op gang en loopt lekker ver door. Alleen bij gistkoeken van twee weken of ouder is het naar mijn ervaring nodig om een starter te maken. Afgelopen jaar heb ik regelmatig gistkoeken gebruikt (waarvan 1 met een starter tussenstap) en die bieren zijn goed vergist. Zelfs een barley wine met een derde generatie gist vergistte uitstekend door. Dit bier dus niet. Ik kan me niet voorstellen dat het aan de hoeveelheid of de vitaliteit van de gist ligt.

En als je gewoon goed schoonmaakt en ontsmet is de kans op infectie klein. In ieder geval niet groter dan bij het maken van een giststarter.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.937
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #71 Gepost op: 17-08-2009 12:26 u »
Gistkoeken zullen denk ik vooral goed werken als de primaire starter ruim bemeten is voor het wort die deze moet vergisten. Adrie kennende heeft deze altijd behoorlijke grote starters in goede conditie waardoor in het gistdepot waarschijnlijk nog voldoende potente gisten aanwezig zullen zijn. In het geval van karige starters lijkt me wassen en opnieuw opstarten geen overbodige luxe.

Zou het bij dit bier ook nog te maken kunnen hebben met aanwezigheid van sulfiet of andere gistgroeiremmende stoffen in de drop?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #72 Gepost op: 30-08-2009 21:59 u »
De reddingsoperatie van de Verboden Vrucht is begonnen. Ik heb een zakje US-05 geŽnt in een liter starterwort. Toen dit goed aan het gisten was heb ik er een liter van de Vrucht bij gedaan. Toen die vervolgens goed aan het gisten was heb ik er twee liter Vrucht aan toegevoegd. Dit alles om de gist langzaam te laten wennen aan het bier dat hij verder moet vergisten. Nu staat er dus vier liter op gang te komen. Morgen gooi ik de starter bij de rest van het bier (nog zo'n 22 liter) en dan maar duimen.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.430
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #73 Gepost op: 30-08-2009 22:01 u »
Grappige methode. Nieuw voor mij. Wel logisch. Zelf bedacht? Of uit een of andere Amerikaanse bron?

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: De Verboden Vrucht sensatie
« Reactie #74 Gepost op: 30-08-2009 22:14 u »
Weet ik eigenlijk niet. Het leek mij de meest logische methode, omdat gist toch wel een gevoelig organisme is, leek het me beter een gewenningsperiode in te bouwen. Het kan best zijn dat ik het wel eens ergens gelezen heb, hoor. In ieder geval heb ik ooit eens geprobeerd om een gestokte vergisting (eigen schuld: een XL smackpack zonder starter in 22 liter wort van 1080 kan natuurlijk ook niet) op gang te brengen door een zakje US-05 zo in het bier te kieperen en dat mislukte.