Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spuiters na een jaar  (gelezen 5626 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Spuiters na een jaar
« Gepost op: 02-06-2009 13:13 u »
Beste Brouwers,

Ondanks dat ik nog niet zo'n ervaren brouwer ben heb ik al verschillende brouwsels op mijn naam staan. Nu is mij gisteren iet aparts gebeurd. Een weizen die ik ongeveer een jaar geleden heb gebrouwen is in mijn kast ontploft. Dit vind ik nogal opvallend aangezien het eerst een jaar in mijn kast heeft moeten staan voordat dit gebeurde. Wat nog gekker is, is dat op dit bier in eerste instantie veel te weinig koolzuur werd gevormd, ik wilde het eigenlijk al weggieten maar had het toch een paar maanden laten staan in de schuur (met de vorst van afgelopen winter er overheen). Enkele maanden geleden kwam ik er achter dat er nu wel bubbeltjes in dit bier zaten en dat het ook nog best lekker was.

Gisteren toen ik van mijn geboorte/brouwplaats terug naar mijn studentenkamer ging heb ik nog zo'n flesje met weizen meegenomen. Toen ik vanochtend mijn koelkast opendeed zag ik ook dat deze een beetje gelekt had, maar gelukkig was hier ipv de fles ontploft, het kroonkurkje een beetje omhoog gekomen.

Zou iemand weten hoe dit nu ineens komt? Ik moet wel zeggen dat ik deze flessen afgelopen weekend wel even snel in een andere krat heb gedaan waardoor het misschien weer "tot leven" is gekomen.

gr. Ko


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #1 Gepost op: 02-06-2009 13:38 u »
Het komt wel eens voor dat een bier op fles heel langzaam doorgist. Zolang er suikers in zitten, is er voedsel voor de gist. Omdat hij langzaam op gang kwam vermoed ik dat er niet veel voedingsstoffen meer voor de gist waren (anders dan suikers), maar dat er na een tijd weer wat is vrijgekomen uit dode gistcellen. De nog levende cellen kunnen daar gebruik van maken en het karwei afmaken.

Is de smaak nog OK? Het kan namelijk ook zijn dat het andere organismen zijn dan gist die zich tegoed doen aan de suikers die nog in het bier zitten.

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #2 Gepost op: 02-06-2009 14:04 u »
Is de smaak nog OK? Het kan namelijk ook zijn dat het andere organismen zijn dan gist die zich tegoed doen aan de suikers die nog in het bier zitten.

De smaak van de fles waarvan de kurk omhoog is gekomen ga ik vanavond eens proeven, ik ben benieuwd wat ik ga proeven....

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #3 Gepost op: 02-06-2009 14:17 u »
Als hij zurig is, zou ik het eerder daar in zoeken, tenzij het originele bier een gestokte vergisting betrof?

Wat was destijds het begin en eind SG?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.881
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #4 Gepost op: 02-06-2009 15:25 u »
Als het bier warm wordt dan zal een hoger koolzuurpercentage tot ontploffende flesjes kunnen leiden. Ik heb dat ook wel eens gehad. ging een jaar goed en toen ik thuis kwam na een warme rook het hele huis ineens naar bier. Jet kan dus zijn dat die hoge koolzuurconcentratie al een tijdje aanwezig was.
HansH

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #5 Gepost op: 03-06-2009 09:19 u »
Een langzame vergisting is zeker een optie, maar zoals jij het beschrijft lijkt het eerder alsof de suikers niet goed verdeeld waren over de flesjes. Heb je toevallig de suiker in het vat bij het bier gedaan, en daarna gaan bottelen? of heb je met een schepje elke fles een beetje suiker gegeven? Had je de suiker opgelost in water vantevoren?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #6 Gepost op: 03-06-2009 09:21 u »
De smaak van de fles waarvan de kurk omhoog is gekomen ga ik vanavond eens proeven, ik ben benieuwd wat ik ga proeven....
En? Heb je nog geproefd?

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #7 Gepost op: 03-06-2009 09:46 u »
Een langzame vergisting is zeker een optie, maar zoals jij het beschrijft lijkt het eerder alsof de suikers niet goed verdeeld waren over de flesjes. Heb je toevallig de suiker in het vat bij het bier gedaan, en daarna gaan bottelen? of heb je met een schepje elke fles een beetje suiker gegeven? Had je de suiker opgelost in water vantevoren?

Het is wel bier van een jaar geleden he?

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #8 Gepost op: 03-06-2009 10:22 u »
Het is wel bier van een jaar geleden he?
Ja, en daarom is een langzame doorvergisting best wel waarschijnlijk. Maar ik denk dat je de optie van een ongelijke suikerverdeling niet zomaar moet uitsluiten. Als Ko z'n minder-suiker biertjes eerst heeft gedronken, kan wat extra suiker hier ook aan bijgedragen hebben.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #9 Gepost op: 03-06-2009 12:01 u »
Als Ko z'n minder-suiker biertjes eerst heeft gedronken, kan wat extra suiker hier ook aan bijgedragen hebben.

Zou wel erg toevallig zijn niet?

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #10 Gepost op: 03-06-2009 14:03 u »
Ik heb het bier met bottelen eerst in een grote pan gedaan en daar de suiker bijgedaan die al in kokend water was opgelost. Dus ik neem aan dat de suikerverdeling wel redelijk goed is verlopen.

En? Heb je nog geproefd?
Het bier heb ik nog niet geproefd, maar ik was van plan om dit donderdag te proeven als jij je bestelling komt ophalen zodat jij er evt ook je mening over kan geven.

gr. Ko

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #11 Gepost op: 03-06-2009 14:19 u »
Ah zo, prima!

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #12 Gepost op: 03-06-2009 15:30 u »
Ik heb het bier met bottelen eerst in een grote pan gedaan en daar de suiker bijgedaan die al in kokend water was opgelost. Dus ik neem aan dat de suikerverdeling wel redelijk goed is verlopen.

Ik begrijp dat ook niet zo goed dat van die verkeerde suikerverdeling.

Zoals Ko het hierboven beschrijft is het toch ok en zou zoiets toch niet kunnen ontstaan door een "suikerverdeling"?


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #13 Gepost op: 03-06-2009 16:23 u »
Als je gekookte suikeroplossing dik (zwaar) is zakt deze in het bottelvat direct naar de bodem zonder zich mooi te mengen.

Normaal kook ik een dikke suikeroplossing en voeg ik daarbij wat te bottelen bier om de oplossing wat dunner te maken. Dit goed roeren en dan aan het bottelvat toevoegen en dan dat vat nog een keer goed roeren zodat het zich goed mengt.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #14 Gepost op: 03-06-2009 16:29 u »
Een dikke suikeroplossing is relatief  ;D

Ik gebruik altijd een royaal desertkom(metje) vol met water en ergens tussen de 100 en 150 gram suiker.
Is dat dik of dun?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.150
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #15 Gepost op: 03-06-2009 16:41 u »
Een dessertkom is ook relatief.  :D

Ik gebruik denk ik ongeveer 150 ml water op 150 gram suiker. Dat vind ik dik.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #16 Gepost op: 03-06-2009 16:42 u »
Ik gebruik meestal twee keer zoveel water als suiker, dus op 100 gram suiker 200 ml water.

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #17 Gepost op: 03-06-2009 16:45 u »
Een dessertkom is ook relatief.  :D

1-1 ! ::)

Citaat
Ik gebruik denk ik ongeveer 150 ml water op 150 gram suiker. Dat vind ik dik.

Ik zal vanavond eens meten hoeveel water in zo'n kommetje past.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.015
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #18 Gepost op: 03-06-2009 20:39 u »
De dikte van de oplossing is inderdaad van belang voor een goede verdeling. Daarom maak ik mijn oplossing ook niet te dik. Net als Adrie ongeveer 100 gram suiker op 200 ml water.
Ik maak eerst de oplossing en giet deze in mijn bottelvat. Vervolgens hevel ik het te bottelen bier in het vat. Hierdoor krijg ik een prima vermenging en merk ik geen verschil in koolzuurgehalte.

Offline Ko

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 453
  • Land: nl
  • Waarom makkelijk doen als het ook moeilijk kan!
    • CEAUX-Brew
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #19 Gepost op: 03-06-2009 21:47 u »
De dikte van de oplossing is inderdaad van belang voor een goede verdeling. Daarom maak ik mijn oplossing ook niet te dik. Net als Adrie ongeveer 100 gram suiker op 200 ml water.
Ik maak eerst de oplossing en giet deze in mijn bottelvat. Vervolgens hevel ik het te bottelen bier in het vat. Hierdoor krijg ik een prima vermenging en merk ik geen verschil in koolzuurgehalte.

Ja, dit is in feite ook precies mijn manier van werken. Al heb ik de laatste keer direct uit het lagervat gebotteld en het opgeloste suiker met een doseerspuitje in ieder fles gedoseerd. Dit bier schuimt vooralsnog erg goed.

gr. Ko

Offline bazje

  • Entre Les Collines
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
    • Bazelbrouwerij
Re: Spuiters na een jaar
« Reactie #20 Gepost op: 03-06-2009 23:01 u »
Als mijn bier geen koolzuur heeft weet ik vanaf nu zeker dat het dan dus niet aan de suikeroplossing in het bottelvat heeft gelegen.

Onze desertkommetjes, noem ze gerust kommen, zijn 400 ml !
 ::)

Tags: koolzuurgehalte