Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: White Trash Weizen ;)  (gelezen 5427 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Erick

  • Gast
White Trash Weizen ;)
« Gepost op: 25-05-2009 19:14 u »
Het is er natuurlijk allang weer tijd voor:
Kortom er moet ook door mij een Weizen worden gebrouwen.
Volgens mij een vrij degelijk recept maar misschien ziet iemand nog verbeterpunten?


Style: Weizen/Weissbier
Batch Size: 20,00 L
Boil Volume: 24,51 L   Boil Time: 90 min
Brewhouse Efficiency: 65,00 %   


2,50 kg   Wheat Malt, Ger (3,0 EBC)   Grain
2,00 kg   Pilsner (2 Row) Bel (3,0 EBC)   Grain
0,50 kg   Munich Malt (17,7 EBC)   Grain

                - Step 1: Add 22,50 L of water at 41,7 C
   10 min-                Hold mash at 40,0 C for 10 min
   10 min   - Step2: Heat to 67,0 C
   70 min               Hold mash at 67,0 C for 70 min
   --    Sparge with 10,02 L of 78,0 C water.
   --    Add water to achieve boil volume of 24,51 L
   --    Estimated Pre-boil Gravity is: 1,042 SG with all grains/extracts added
   Boil for 90 min   Boil Ingredients
Boil   Amount   Item                                         Type
90 min   20,00 gm   Hallertau Perle [5,00 %] (90 min)   Hops
15 min   10,00 gm   Hallertau Perle [5,00 %] (15 min)   Hops


Amount   Item                                                      Type
1 Pkgs   Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068)   Yeast-Wheat

Alvast dank voor eventuele op/aanmerkingen.
 :degroeten:


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #1 Gepost op: 25-05-2009 19:19 u »
Wel een giststarter maken, h!

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #2 Gepost op: 25-05-2009 19:41 u »
Hee, is dat 40/67 C schema gebaseerd op de uitkomsten van het Weizenfestijn? Als je die stap met decoctie doet, heb je precies wat ik nog een keer wil proberen  :).

Hoeveel IBU'tjes? Toch niet teveel he? O ja - en ik zou denk ik vergisten op 19 C, want we komen er maar niet uit of 17 of 21 C het beste was  ;).

Ziet er goed uit, hoor!

 :degroeten: JW.




Naar aanleiding van dit bericht ontstond een discussie over de zin en onzin van het uitvoeren van decoctie en de manier waarop je decoctie uitvoert. Zie hier voor deze discussie. In deze draad zijn de gedeelten van reacties die betrekking hebben op decoctie verwijderd.

Erick

  • Gast
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #3 Gepost op: 25-05-2009 20:10 u »
Klopt, daar heb ik dat schema vandaan :)

IBU's staat op 14.

Groetjes

Erick

  • Gast
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #4 Gepost op: 25-05-2009 20:32 u »
Wel een giststarter maken, h!

Wordt anders wel een XL pak  ;D

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #5 Gepost op: 25-05-2009 20:48 u »
Zelfs dan heb je een starter nodig!  :lessmile:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.497
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #6 Gepost op: 25-05-2009 20:49 u »
Starter zou ik zeker doen!

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #7 Gepost op: 25-05-2009 21:32 u »
Wat wordt je eind SG?
Misschien kan je die 40 C stap nog wat langer doen?

Erick

  • Gast
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #8 Gepost op: 25-05-2009 22:29 u »
Eind SG komt op 1.013,
Begin 1.051


Erick

  • Gast
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #9 Gepost op: 25-05-2009 22:40 u »
In dat geval gaan we decoctie doen,
een betere reden zullen we nooit meer tegenkomen.  ;D

Heb echter alleen nog een 12 ltr pan,
daarin valt een liter of 10 te koken maar dan houdt het ook op.

Volgens mij is 10 liter wat aan de krappe kant...?

Erick

  • Gast
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #10 Gepost op: 26-05-2009 00:10 u »
Ik ga van de weersomstuit helemaal om en verlaag mijn brouwvolume naar 18 ltr.
In dat geval kom ik met 10 ltr koken toe!!

Decocktion ( ;D) RULES!!

Offline Maarten

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.132
  • Land: nl
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #11 Gepost op: 26-05-2009 08:23 u »
Wellicht kun je dikker maischen, dan heb je ook een kleinere decoctie nodig, toch? Maar dan spoel je wel meer... Hoeveel scheelt dat?

Erick

  • Gast
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #12 Gepost op: 26-05-2009 09:37 u »
OK, Duidelijk allemaal  :duimop:

Ik zal binnenkort eens beslissen of het decoctie wordt of niet.
(heb nog een paar dagen voor het brouwen gaat beginnen)

4 now
 :degroeten:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.455
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: White Trash Weizen ;)
« Reactie #13 Gepost op: 26-05-2009 20:44 u »
Voor de afgesplitste discussie over decoctie zie hier.

Tags: