Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Commerciële bieren in 5 liter vaatjes

Gestart door Albertus, 25-05-2009 17:38 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Albertus

Een tweetal van mijn bieren staan in 5 liter vaatjes te hergisten.  :gistsmile:  In afwachting daarvan heb ik, om de tapinstallatie (Wunderbar met CO2) te proberen, een paar keer een commercieel bier in een 5 liter vaatje gekocht. In Duitsland zijn heel veel bieren in deze vaatjes te koop.
Vandaag had ik een Jever-vaatje aangeslagen. Van alle pilsen is Jever toch een van mijn favorieten. Tappen ging uitstekend, perfecte schuimkraag.

De smaak viel mij wat tegen. De uitgesproken hopsmaak van de flesjes ontbrak een beetje en de Jever leek iets zoeter.
Heeft iemand ook soortgelijke ervaring met commerciële 5 liter vaatjes? Zou het bier in de vaatjes verschillen van bier in flesjes?

Bert

Oscar

Citaat van: Albertus op 25-05-2009  17:38 uZou het bier in de vaatjes verschillen van bier in flesjes?

Technisch gesproken niet, met dat verschil dat er minder koolzuur in zit. Qua smaak evalueert een bier in groter volume anders dan in een kleiner volume.

Wild Chocolate

Ik heb afgelopen weekend op het strand een blik Grafenwalder Pils van 5 liter gebruikt om mijn party-tapje uit te proberen. Moet zeggen dat het spul best te drinken viel.

Groet,

Remco

pincopallino

Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de Jeverpils ( gefiltreerd en/of gepasteuriseerd ) nog een evolutie ondergaat. Wel is het zo dat alles wat uit de tap komt, lichter en zoeter wordt ervaren.

Albertus

Citaat van: pincopallino op 25-05-2009  19:25 uWel is het zo dat alles wat uit de tap komt, lichter en zoeter wordt ervaren.

Wat is daar de reden van? Zit het tussen de oren of heeft het met de CO2 te maken (andere belletjes, meer CO2)?

Bert

Menno

Citaat van: Wild Chocolate op 25-05-2009  19:23 uIk heb afgelopen weekend op het strand een blik Grafenwalder Pils van 5 liter gebruikt om mijn party-tapje uit te proberen. Moet zeggen dat het spul best te drinken viel.
Ik heb die 5 liter vaatjes ook enkele malen in huis gehad. Maar telkens valt mij de smaak weer tegen. :-\

pincopallino

Citaat van: Albertus op 25-05-2009  19:27 uWat is daar de reden van? Zit het tussen de oren of heeft het met de CO2 te maken (andere belletjes, meer CO2)?

Bert

Ik ben geen natuurkundig met een specialisatie in levensmiddelen, dus kan ik het niet wetenschappelijk onderbouwen. Gevoelsmatig denk ik dat met CO2 te maken heeft. Het bier wordt "opgeblazen ' waardoor lichter en zoeter wordt ervaren. Proef een bier uit een fles en vergelijkt deze met eentje van dezelfde soort uit een tap.

William

Citaat van: pincopallino op 25-05-2009  21:41 uIk ben geen natuurkundig met een specialisatie in levensmiddelen, dus kan ik het niet wetenschappelijk onderbouwen.

Ik ben levensmiddelentechnoloog, gespecialiseerd in natuurkundige aspecten en ik weet het ook niet ;D. Ook ik denk dat het met het CO2 niveau te maken kan hebben. Als je gaat tappen zal er snel CO2 vanuit het bier in de kopruimte van het vat terechtkomen waardoor er steeds minder CO2 beleving in het bier zit (en er minder geur- en smaakstoffen vrijkomen)

EBC

Dan zal ik als leek eens een gooi doen:

CO2 heeft ook smaak. Als er minder in zit, dan proef je het minder.  :D

En dan is er het mondgevoel, waaraan CO2 behoorlijk bijdraagt. Dat gevoel vermindert wellicht andere waarneming.

Gasvorming op je ruwe tong voorkomt smaakopname. Het bier komt minder goed in contact met de smaakpapillen.

Als je al eens te diep in je gistvat hebt geroken weet je dat CO2 behoolijk prikkelt. Meer CO2 in het bier zal dan je geurwaarneming verminderen. En we weten dat geur in grote mate de smaak bepaalt.

CO2 is gewoon een waarnemingsremmer...

Aan de andere kant maakt CO2 een bier ook fris. Niet voor niks zit er prik in frisdrank  :idea:. Bier met te weinig CO2 is laf.

Oscar

Citaat van: EBC op 25-05-2009  23:36 uCO2 heeft ook smaak.

Fout  :neenee:  C02 is een extractor van smaken  :)  Een smaakversterker dus  :biersmile:

EBC

Citaat van: Oscar op 26-05-2009  00:03 u...C02 is een extractor van smaken  :)  Een smaakversterker dus  :biersmile:

CO2 geeft soms een zurige indruk. Het heet niet voor niets koolzuurgas. Ook in niet zure bieren.

Ik zou het ook eerder een smaakverzwakker noemen, dan smaakversterker. Een bier met veel CO2 heeft toch weinig smaak meer.

Citaat van: Oscar op 26-05-2009  00:03 uFout  :neenee:

Je kan beter aangeven wat goed is en wat minder goed, of zelfs aanvullen. Als keurmeester zou dat een eitje moeten zijn.  >:D

Maarten

Ik denk dat Oscar probeert te zeggen, dat wanneer er CO2 belletjes in je mond aan het bier ontsnappen, deze geurstoffen uit het bier meenemen en naar je neus transporteren. Hierdoor versterkt CO2 een aantal geuren. Een aantal natuurlijk ook niet. Welke wel en niet, zou ik niet weten, misschien weet iemand anders dat? CO2 heeft uiteraard ook z'n eigen smaak, die al te proeven is, als je een paar keer in een zakje ademt. Inderdaad een zurige, doordringende smaak.

De-Geert

Compromis: CO2 is een aromaversterker en een smaakverzwakker.  ;D

RobinB

Citaat van: Oscar op 26-05-2009  00:03 uFout  :neenee: 

 :police: Das dan weer een foutje van jou Oscar, CO2 heeft wel degelijk smaak!
Vergelijk spa blauw met spa rood, een wereld van verschil!
Ook in heeel licht smakende bieren proef je duidelijk CO2, Bud (US) bijvoorbeeld...

Oscar

Citaat van: RobinB op 26-05-2009  10:20 u:police: Das dan weer een foutje van jou Oscar, CO2 heeft wel degelijk smaak!

Ja, dat was mij al duidelijk  :verbergen:  ;)

Jacques

Citaat van: RobinB op 26-05-2009  10:20 u:police: Das dan weer een foutje van jou Oscar, CO2 heeft wel degelijk smaak!
Vergelijk spa blauw met spa rood, een wereld van verschil!
Ook in heeel licht smakende bieren proef je duidelijk CO2, Bud (US) bijvoorbeeld...

CO2 zelf heeft geen smaak. Het is een geurloos gas! Wel geeft het opgelost in water/frisdrank/bier een prikkelend mondgevoel en een zurige indruk.

Tsjerk

Citaat van: EBC op 26-05-2009  07:29 uCO2 geeft soms een zurige indruk. Het heet niet voor niets koolzuurgas. Ook in niet zure bieren.

En het wordt geproduceerd door de zuurkoolplant.  :clownsmile:

Nerro

Als CO2 oplost in water vormt het (in evenwicht) H2CO3, ook wel carbonzuur. Een verzadigde oplossing van CO2 in water bij kamertemperatuur heeft een pH van 5.7 :)

RobinB

Citaat van: Jacques op 26-05-2009  20:16 uCO2 zelf heeft geen smaak.

Oke, CO2 misschien niet, want dat is een gas, maar de opgeloste vorm inderdaad wel! Eigenlijk had de hele discussie al over opgelost koolzuur moeten gaan, maar iedereen begreep wel wat er bedoeld werd.

CiteerWel geeft het opgelost in water/frisdrank/bier een prikkelend mondgevoel en een zurige indruk.

ik wil wel verder gaan dan een zurige indruk, water met koolzuur smaakt duidelijk naar water met koolzuur (;)), welke bron het ook van getrokken wordt.
Dat verschil is groter dan het verschil van waters uit verschillende bronnen. Spa-rood vs spa-blauw verschilt mijns inziens meer in smaak dan spa-blauw vs bar-le-duc (prikloos)...

Jacques

Citaat van: RobinB op 26-05-2009  21:11 uDat verschil is groter dan het verschil van waters uit verschillende bronnen. Spa-rood vs spa-blauw verschilt mijns inziens meer in smaak dan spa-blauw vs bar-le-duc (prikloos)...

Vergeet niet dat het water van Spa Rood en Spa Blauw uit verschillende bronnen komt!

RobinB

Yep, dat weet ik, maar had ik al ondervangen in mijn antwoord.
Bar-le-duc komt namelijk ook uit een andere bron dan spa-blauw! ;D

Jacques

Citaat van: RobinB op 26-05-2009  21:58 uYep, dat weet ik, maar had ik al ondervangen in mijn antwoord.
Bar-le-duc komt namelijk ook uit een andere bron dan spa-blauw! ;D

Spa Rood en Spa Blauw verschillen zo wel qua koolzuurgehalte als qua zoutsamenstelling.

Bar-le-Duc (zonder koolzuur) en Spa Blauw verschillen alleen qua zoutsamenstelling.

Ik denk dat je veel beter Bar-le Duc met en zonder koolzuur met elkaar kunt vergelijken.  ;D

Maarten

Citaat van: Jacques op 26-05-2009  22:55 uSpa Rood en Spa Blauw verschillen zo wel qua koolzuurgehalte als qua zoutsamenstelling.

Bar-le-Duc (zonder koolzuur) en Spa Blauw verschillen alleen qua zoutsamenstelling.

Ik denk dat je veel beter Bar-le Duc met en zonder koolzuur met elkaar kunt vergelijken.  ;D
Jacques, je meent toch niet echt te zeggen dat jij CO2 smaakloos vindt? Dat je niet CO2 maar HCO3 proeft is een detail, laat je daardoor niet afleiden van de hoofdzaak.
Adem eens in een diepvrieszakje, en let op de smaak van de lucht. Je merkt vanzelf een tintelende zurige smaak aan je tong. Als je dan een slokje spa rood of groen neemt, proef je.... exact hetzelfde. Al zal de smaak uit je adem nooit erg sterk worden, voordat je een voldoende koolzuurconcentratie bereikt hebt, raak je in paniek omdat je hersenen vinden dat je eens verse lucht moet ademen. Maar ook als je een halfvolle colafles hard schudt, opendraait, en het gas inademt(het gas wat bovenin de fles staat in je mond leegknijpt/opzuigt), proef je.... hetzelfde. Neem de proef op de som en laat jezelf overtuigen.

Jacques

Ik heb het steeds over CO2 het gas. Dat gas is geurloos als er geen verontreinigingen in zitten. H2CO3 is het zuur dat ontstaat bij het oplossen van het gas in water. Dat smaakt licht zuur. De CO2 die vrijkomt als je een koozuurhoudende drank drinkt geeft de prik.

Volgens mij zijn we het helemaal met elkaar eens, met dit verschil dat ik wel een onderscheid maak tussen koolzuur en koolzuurgas.

Dat je van koolzuurgas in paniek raakt omdat je minder zuurstof binnen krijgt staat natuurlijk helemaal los van de smaak van dat gas.
Koolzuurgas is goed en snel oplosbaar vandaar dat je zo snel al een koolzuurprikkeling krijgt.

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolstofdioxide
en http://nl.wikipedia.org/wiki/Koolzuur

RobinB

Citaat van: Jacques op 26-05-2009  22:55 uSpa Rood en Spa Blauw verschillen zo wel qua koolzuurgehalte als qua zoutsamenstelling.

Wat ik wilde aangeven is dat het smaakverschil door koolzuurgehalte groter is dan het smaakverschil van zoutsamenstelling. Vandaar de referentie naar bar-le-duc als ander prikloos bronwater, met andere zoutsamenstelling.

Bar-le-duc lijkt meer op spa blauw dan dat spa-rood op spa blauw lijkt, ALLEDRIE hebben ze een verschillende zoutensamenstelling.
Ik durf zelfs te stellen dat het harde mineraalwater zonder prik van onze Aldi, met een extreme zoutsamenstelling, meer lijkt op spa-blauw dan dat spa-rood op spa blauw lijkt.

En de AH-water met prik lijkt weer meer op spa-rood dan dat spa blauw op spa-rood lijkt óf dat aha-water zonder prik op spa-rood lijkt?

De koolzuursmaak is dominanter dan de smaakverschillen van de zoutsamenstelling.

Vergelijkbare Topics (7)

2026

Reacties: 137
Gelezen: 65967

22207

Reacties: 17
Gelezen: 7955

12438

Reacties: 33
Gelezen: 10001

10365

Reacties: 9
Gelezen: 4302

9120

Reacties: 192
Gelezen: 57621

5513

Gestart door Walter


Reacties: 20
Gelezen: 7484

34696

Reacties: 59
Gelezen: 21904


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.