Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hop- en gerstschaarste  (gelezen 37326 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.938
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hop- en gerstschaarste
« Reactie #125 Gepost op: 11-07-2009 09:50 u »
Goed nieuws voor de graanoogst 2009:

Vorige week bij terugkomst van meer zuidelijk, een overnachting gedaan in de streek van Vatan, een granenstreek.

Vandejaar zijn ze ginder opgetogen over hun oogst: uitstekende kwaliteit en hoeveelheid, een schril kontrast met oogst 2007.

Midden-Frankrijk tot OrlÚans alsook ten zuiden van Ardennen tot BourgondiŰ is zowat ÚÚn grote graanschuur. Er wordt veel tarwe en gerst verbouwd. Zowel tweerij´ge zomergerst voor de mouterijen als veelrij´ge voedergerst. Het seizoen was net niet TE droog, wel af en toe irrigatie moeten doen, maar een rijke oogst zegde de boer bij wie we in een chambre d'H˘te logeerden. Ook zeer weinig behandeling nodig geweest tegen fungi (schimmels e.a.). Ik ben daar jaren geleden ook eens gepasseerd rond 21 juli: de oogst was bezig en de hemel zag strogeel van het stof bij het dorsen, van kimometers ver te zien, boven die uitgestrekte akkers van duizenden hectaren.

Besluit: de mouterijen zullen dit jaar geen reden hebben tot klagen en de brouwers die gushing zullen hebben moeten nu de oorzaak bij zichzelf gaan zoeken.

Tags: hop