Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alweer: het nut van beluchten en olijfolie  (gelezen 6601 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans VDE

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
Re: Alweer: het nut van beluchten en olijfolie
« Reactie #25 Gepost op: 05-06-2009 08:06 u »
Een beetje een abstracte discussie. Bij mij is de goed werkende vlo 6.5 cm breed.

En welk volume roer je hiermee? Ik heb de indruk dat "de mijne" nogal klein uitgevallen is (mijn vlo !  ;D): wij roeren 3 - 4 liter met een vlo van ongeveer 4 cm

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.145
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Alweer: het nut van beluchten en olijfolie
« Reactie #26 Gepost op: 05-06-2009 08:32 u »
Ik heb twee soorten roervlo. Met die van 6 cm roer ik mijn 1 .. 2 liter starter in een 5 liter fles. Dit gaat goed naar mijn idee.

De andere van 2,5 cm gebruik ik om 0,3 liter bierflesjes tijdens het opkweken mee te roeren.

Om de roervlo uit een fles te halen gebruik ik een oude luidspreker. Deze hebben een krachtige magneet. Als je die langs de buitenzijde van de fles houdt komt de vlo mooi mee.

Om weer terug op het onderwerp te komen, ik belucht de starters niet meer met een pompje sinds ik een magneetroerder heb. Wel even flink schudden na het toevoegen van de gist. Verder voeg ik drie druppels olijfolie toe en 0,1 .. 0,2 gram Wyeast gistvoeding per liter starter. Verder nog 0,25 .. 0,5 ml forforzuur per liter starter om de gist direct een zure omgeving te geven.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Alweer: het nut van beluchten en olijfolie
« Reactie #27 Gepost op: 05-06-2009 11:35 u »
Toen ik de Chimay gist ging opkweken voor mijn eerste biertje (en voor Maarten) heb ik daar gistvoeding, droog moutextract en een klein snufje citroenzuur gebruikt. Ik heb het keihard geroerd en belucht met een pompje dat recht in de vortex blaast. In twee dagen had ik een halve liter aan koffiemelk gelijkende vloeistof.

Ik weet niet of dat veel bewijst maar ik ben erg te spreken over de effectiviteit van die methode. Ik heb niet de indruk dat er genoeg zuurstof in een erlenmeyer komt zonder extra lucht er in te pompen. De gist maakt immers veel CO2 die de lucht verdringt. De nauwe hals van de erlenmeyer verpest volgens mij de convectie die je nodig zou hebben zonder pomp.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Alweer: het nut van beluchten en olijfolie
« Reactie #28 Gepost op: 05-06-2009 11:38 u »
Ik weet niet of dat veel bewijst maar ik ben erg te spreken over de effectiviteit van die methode. Ik heb niet de indruk dat er genoeg zuurstof in een erlenmeyer komt zonder extra lucht er in te pompen.

Dat zeker niet nee, maar het ging er meer om of in een goede vortex blazen effectief genoeg is. Ik denk ook van wel.

Offline Nerro

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 662
  • Land: nl
  • Brouwerij de lachende luiaard
Re: Alweer: het nut van beluchten en olijfolie
« Reactie #29 Gepost op: 05-06-2009 11:48 u »
Ik denk ook dat het met een bruissteentje beter werkt dan met een slangetje in een vortex hijgen maar de nadelen (lees: SCHUIMMMMMM) wegen niet echt op tegen de voordelen. Dan maar een half uurtje langer kweken.

Tags: