Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist  (gelezen 9797 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #25 Gepost op: 18-05-2009 21:31 u »
Een hoger begin SG... hou er rekening mee dat dit ook een hoger eind SG betekent.

Zeker ondergisten gisten niet zo ver uit. Met 72% heb je het meestal wel gehad. Dan blijf je al snel rond de 1017 steken. Dat is een vrij stevig zoetig bier, niet echt een dorstlesser.

Als je dat niet prettig vind, leng dan met water aan tot het SG dat je wilde hebben.
Ook de bitterheid is nu hoger dan je had gepland. 8 liter op 40, dat is 20% meer IBUs.


Moet dat gekookt water zijn? Ik heb eventueel twee liter op staan.

DP


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #26 Gepost op: 18-05-2009 21:35 u »
Moet dat gekookt water zijn? Ik heb eventueel twee liter op staan.
DP

Nee, ik gooi er altijd koud kraanwater bij en heb nog nooit een infectie gehad.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #27 Gepost op: 18-05-2009 22:04 u »
Net te laat, ik heb 1250 ml gekookt en weer gekoeld water bijgegeven,
SG nu 1061.

Ik laat het zo.

DP
nu het logboek:

Warmwaterketel bevat: 25 liter water.
Maischketel bevat: 23 liter water.

Gestort pilsmout 19,10 kilo bij 35 grd.
30 min nodig gehad tot 52 grd...loopt langzaam door naar..
Gemiascht op 54 grd. 20 min.
30 min nodig gehad tot 64 grd....
Gemaischt op 62 grd. 30 min.
25 min nodig gehad tot 76 grd.
Gemaischt op 74 grd.
20  min nodig gehad tot 82 grd.
Gemaischt op 78 grd. 5 min.

Spoelen:

met 25 liter uit de warmwater ketel gespoeld.

Door naar koken, ongeveer 30 minuten
Hop één Hallertau Spalt Select 44 gram toegevoegd bij koken,
45 minuten gekookt,
Hop twee Hallertau Taurus 19 gram toegevoegd na 45 minuten koken,
45 minuten door gekookt.
totaal koken 90 minuten.

Koelen:

Met tegenstroomkoeler gekoeld, twee liter (gekookt)water bijgevoegd om tegenstroomkoeler
verder leeg te krijgen.

SG: 1062.

1250 ml gekookt water toegevoegd, zodat SG veranderende naar 1061.

Nu 33,5 liter overgehouden.

Wie helpt met verder ??
waar is het (mis) gegaan, de bedoeling was SG 1060 bij 40 liter, IBU 35.

Groet,
DP  :proost2:







Gestort pilsmout 19,1 bij 35 grd.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #28 Gepost op: 18-05-2009 22:10 u »
Met 19.1 kg mout en 23 liter maischwater heb je wel heel dik gemaischt. Je houdt waarschijnlijk te weinig wort over omdat er door de mout veel vocht wordt vastgehouden (reken op 0.7 - 1 liter per kg mout). Dus dunner inmaischen (=meer maischwater gebruiken). Tip: gebruik brouwsoftware bv BrouwVisie

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.769
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #29 Gepost op: 18-05-2009 22:11 u »
Wie helpt met verder ??
waar is het (mis) gegaan, de bedoeling was SG 1060 bij 40 liter, IBU 35.

Waarom denk je dat er wat mis is gegaan? Er is helemaal niets mis gegaan. Je hebt een prima wort gebrouwen. Paniek voor niets dus. Je hebt alleen je waterhuishouding nog niet in beeld (Kookverlies e.d.) maar dat is een kwestie van ervaring en je installatie leren kennen.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #30 Gepost op: 18-05-2009 22:21 u »
Oscar, niet overdrijven! 19 kg mout voor 40 liter met een sg van 1060 is toch echt wel een beetje heel veel.

Ik zit touwens nu aan een lekkere Engelse ale van jou. (6-10-2008)  :biersmile:

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #31 Gepost op: 18-05-2009 22:23 u »
Met 19.1 kg mout en 23 liter maischwater heb je wel heel dik gemaischt. Je houdt waarschijnlijk te weinig wort over omdat er door de mout veel vocht wordt vastgehouden (reken op 0.7 - 1 liter per kg mout). Dus dunner inmaischen (=meer maischwater gebruiken). Tip: gebruik brouwsoftware bijvoorbeeld BrouwVisie

BrouwVisie! Tja moet ik nog induiken weet nog niet hoe dit werkt, ik hoop door te brouwen meer inzicht in BrouwVisie te krijgen, moet eigenlijk anders om hé  :stom:
De pomp vond het inderdaad niet zo leuk, ik had wat moeite om voldoende vocht te krijgen voor de pomp.

DP  :degroeten:

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #32 Gepost op: 18-05-2009 22:24 u »
Oscar, niet overdrijven! 19 kg mout voor 40 liter met een sg van 1060 is toch echt wel een beetje heel veel.

Ik zit touwens nu aan een lekkere Engelse ale van jou. (6-10-2008)  :biersmile:

Hoi Tsjerk,

Hoeveel maischwater zou jij gebruikt hebben?

DP

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #33 Gepost op: 18-05-2009 22:29 u »
Je wilde een pils brouwen neem ik aan? Dan zou ik zelf ongeveer 1-4 brouwen. (4 liter op 1 kilo mout) In jouw geval 19,1 x 4 liter= 76,4 liter.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.769
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #34 Gepost op: 18-05-2009 22:46 u »
Ik zit touwens nu aan een lekkere Engelse ale van jou. (6-10-2008)  :biersmile:

 :biersmile:  Die is lekker he...is bij mij al op.... :lekkerbier:

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #35 Gepost op: 27-05-2009 16:43 u »
Oscar, niet overdrijven! 19 kg mout voor 40 liter met een sg van 1060 is toch echt wel een beetje heel veel.

 :pan:

Correctie, alles weer eens doorgenomen met Wilko, deze kwam tot de ondekking dat ik te weinig zou hebben afgerekend
bij Maasland brouwerij, eens goed alles onder de loep genomen..... BLIJKT DAT IK GEEN 19,1 KG MOUT HAD MAAR 9,10 KG. :stom:

Bij deze dus even een correctie.

Groet DP  :degroeten:

Tags: beginner