Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist  (gelezen 9997 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Gepost op: 18-05-2009 19:11 u »
 :stom:

Spoed vraagje !

Brouwsel staat te koken, nu blijkt dat ik te weinig gist heb meegekregen, heb voor max 30 liter gist,
heb een brouwsel van 40 liter!

Wat nu?

 :denken:

DP


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline epiphonix

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: be
  • Haal die banaan uit je oor!
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #1 Gepost op: 18-05-2009 19:16 u »
Gewoon toevoegen. Het zal wel werken.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.465
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #2 Gepost op: 18-05-2009 19:29 u »
Korrelgist? Wat wordt het start SG van je brouwsel? Hoeveel gram gist heb je?

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #3 Gepost op: 18-05-2009 20:13 u »
 :bokser:

Ik heb Fermentis, saflager S-23, dat is een Dry lager yeast, korrel, van 11,5 gram

DP :groots:

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #4 Gepost op: 18-05-2009 20:15 u »
Het SG zou volgens Frans, van Maasland brouwerij, uit moeten komen op 1060.

DP

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #5 Gepost op: 18-05-2009 20:17 u »
Op wat voor temperatuur ga je vergisten?
Plaats je recept eens?

Offline Eduard

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.326
  • Land: no
  • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
    • Norbrygg - de Noorse hobbybrouwvereniging
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #6 Gepost op: 18-05-2009 20:18 u »
Wel, je hebt eigenlijk niet veel keus. Ik zou gewoon de gist toevoegen, maar het helpt zeker om de gist eerst te rehydreren. Kook wat water op, laat het afkoelen tot ca 35 graden  (met het deksel erop) en voeg de gist toe. Deze kan dan 'wellen' gedurende ca een kwartier. Op die manier zul je tenminste zoveel mogelijk levende gist uit dit zakje aktief kunnen inzetten voor de vergisting. Veel succes!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #7 Gepost op: 18-05-2009 20:19 u »
Volgens MrMalty heb je voor een ondergister, sg=1060 en 40 liter bier ongeveer 49 gram gist nodig.
Voor een bovengister heb je 24 gram nodig.....

Of heb je een starter gemaakt? Dan kun je met minder toe.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #8 Gepost op: 18-05-2009 20:32 u »
Geen giststarter gemaakt,

recept is simpel gebleven, dit is de tweede keer dat ik brouw.

pilsmout 19,10 kg
6% vol.
bitterheid, 35 IBU,

4.8 gew, 14,8 plato = 1060 sg
14,8 plato= 0.65 x stort / 0,4

Maisch.

52 grd. 20 min
63 grd. 30 min
72 grd. 30 min
78 grd. 5 min.

koken 90 min.

hop.

5.4 IBU van 44 gram Hallertau Spalt Select
17 IBU van 19 gram Hallertau Taurus.

Vegisten op 12 C

DP


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #9 Gepost op: 18-05-2009 20:34 u »
Op welke temperatuur ga je vergisten? Wil je met de gist uitkomen dan zou ik het zeker niet koud doen.

[edit] oh ja, ik zie het 12 grC, dat zal krapjes worden [/edit]

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #10 Gepost op: 18-05-2009 20:37 u »
Je kan niet op een of andere manier aan een 2e zakje komen?
Ken je andere brouwers in je buurt?

Offline Frenky

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #11 Gepost op: 18-05-2009 20:38 u »
Ten eerste vergeef mij mijn ondeskundigheid   <eerste biertje moet ik nog brouwen >


Maar zou je dit niet gewoon kunnen laten koelen en dan in de gisttank doen hermetisch afsluiten, vervolgens snel een giststarter kunnen maken van dit gist en evt.morgen erbij kieperen? Of bestaat de kans op een infectie dan erg groot is?

Heb namelijk wel eens ergens gelezen dat er mensen zijn die hun wort op natuurlijke weg gewoon laten afkoelen en dag erop pas gist erbij doen . <lijkt mij niet de juiste handelswijze> hoe sneller je aan het vergisten bent is natuurlijk beter.

Maar deze stelling riep bij mij deze vraag gewoon op ;)

 

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.165
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #12 Gepost op: 18-05-2009 20:39 u »
Had je niet een koeriersbedrijfje.... morgen snel even naar Frans en het tweede en derde zakje er morgen bij kieperen.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #13 Gepost op: 18-05-2009 20:41 u »
 :pan:

Nog kleine 10 minuten tot koelen.

 :shelp:

Toch maar gokken of, een litertje of 20 wegdoen....  :stom:


DP

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #14 Gepost op: 18-05-2009 20:42 u »
Gaat dat nog?

Nu n deel vergisten, en morgen het andere deel?

Gaat dat dan?

DP

Offline wilko

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 534
  • Land: nl
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #15 Gepost op: 18-05-2009 20:42 u »
:pan:

nog kleine 10 minuten tot koelen.

 :shelp:

toch maar gokken of, een litertje of 20 wegdoen....  :stom:


DP

Gokken is wat ik zou doen.

Wilko

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.211
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: spoed !, brouwsel staat te koken
« Reactie #16 Gepost op: 18-05-2009 20:46 u »
Ik zou de gist die je hiervoor in huis hebt erbij doen en dan wordt het vast toch nog een alleraardigst bier.

De volgende keer heb je dan alweer een idee hoe het beter kan. Dus dan wel meer gist toevoegen.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #17 Gepost op: 18-05-2009 20:47 u »
Gewoon gokken. Eventueel morgen nog naar een brouwzaak gaan en extra gist zakje kopen en toevoegen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.793
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #18 Gepost op: 18-05-2009 20:52 u »
Geen paniek. Gewoon de gist die hebt toevoegen. Niets wegdoen en zeker niet een gedeelte apart houden en pas morgen voorzien van gist.

De vergisting duurt dan wel wat langer maar dat hoeft geen probleem te zijn als het gistvat goed gesloten is.

Als je morgen aan meer gist kunt komen is dat handig maar niet per se noodzakelijk. In het verleden werd er wel meer gebrouwen met te weinig gist. Die brouwsels werden toch wel drinkbaar. En soms zelfs goed...

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #19 Gepost op: 18-05-2009 21:12 u »
 :pan:

Nou, komt het!

Laat ik maar 32 liter overhouden.... ergens een foutje gemaakt denk ik.
SG is 1062.

Moet dus qua gist geen probleem zijn. lijkt me.
Maar wat zit dan die fout van 8 liter?

Zal dadelijk wel eens mijn logboek openbaar maken.

MAAR TOP HOOR! Jullie hulp tijdens het heen en weer lopen, SUPER dank je wel.

DP

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.499
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #20 Gepost op: 18-05-2009 21:16 u »
Heb je een manier om je gistvat te koelen?

Dan kan je nu je gist inzaaien op 20 C. Dan vermenigvuldigt hij sneller. Als je dan morgenavond de eerste gistingsverschijnselen ziet, dan koel je het vat langzaam naar 12 C. Koelen met maximaal 1  C per uur. Doe er maar een uur of 12 over, dan zit het wel goed.

Offline DP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 761
  • Land: nl
  • HERMS zelfbrouwer
    • DP Koeriers
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #21 Gepost op: 18-05-2009 21:21 u »
Heb je een manier om je gistvat te koelen?

Dan kan je nu je gist inzaaien op 20 C. Dan vermenigvuldigt hij sneller. Als je dan morgenavond de eerste gistingsverschijnselen ziet, dan koel je het vat langzaam naar 12 C. Koelen met maximaal 1  C per uur. Doe er maar een uur of 12 over, dan zit het wel goed.

Ok goede tip,

Zal ik doen, de gist zit erin.
Zal zo de boekhouding eens goed nakijken.

DP nu eerst een Grolsch... helaas nog geen zelf brouw brouwsel n zit net in de keg.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.499
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #22 Gepost op: 18-05-2009 21:22 u »
Een hoger begin SG... hou er rekening mee dat dit ook een hoger eind SG betekent.

Zeker ondergisten gisten niet zo ver uit. Met 72% heb je het meestal wel gehad. Dan blijf je al snel rond de 1017 steken. Dat is een vrij stevig zoetig bier, niet echt een dorstlesser.

Als je dat niet prettig vind, leng dan met water aan tot het SG dat je wilde hebben.
Ook de bitterheid is nu hoger dan je had gepland. 8 liter op 40, dat is 20% meer IBUs.

Offline Tsjerk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.053
  • Land: nl
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #23 Gepost op: 18-05-2009 21:24 u »
Als je morgen in de gelegenheid bent om nog een zakje te bemachtigen zou ik die er alsnog bij kieperen.

Offline JeroenCV

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.113
  • Land: nl
  • Brouwen = verslavend
    • PINT
Re: Spoed! Brouwsel staat te koken / benodigde gist
« Reactie #24 Gepost op: 18-05-2009 21:26 u »
moet dus qua gist geen probleem zijn. lijkt me.
maar wat zit dan die fout van 8 liter?


Vertel eens wat over je spoelen en verdampen bij het koelen. Dat zijn de verliespunten van vocht.

Tags: beginner