Laat je tap(koel)kast zien

Gestart door Adrie, 05-05-2009 22:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met het maken van een gekoelde tapkast. De kast is gebouwd aan een koelkast waar ik de deur uit heb gehaald. Uiteraard is de kast goed geïsoleerd om het verlies van kou zoveel mogelijk te voorkomen. In de winter is het koud genoeg in de kelder om de koeling uit te zetten, maar nu begint de temperatuur naar de 15 graden te kruipen en wordt het voor de meeste bieren toch te warm. Hier het resultaat:


De gesloten kast. Rechts (onder de glazen) staat de koelkast.


Er is ruimte voor alle vijf vaten die ik heb en nog veel ruimte voor flessen.


Hopelijk blokkeren de flessen niet een goede koeling, anders moet ik nog een keer een ventilatortje plaatsen.


MO

Ouwe klusser! Daar heb je flink voor op je knieen moeten liggen. Het ziet er prachtig uit. Heb je nog een extra thermostaat op de koelkast zitten, of staat-i op 6 °C? Wel een beetje een groot hok geworden voor een koelkast. Kon je de (overbodige toch?) vriezer er niet uit halen?

jacob

Dat ziet er goed uit.
Ik heb deze





Ik dacht dat ik nog een betere foto van de binnenkant had maar die kan ik niet vinden.
Er passen in ieder geval 4 soda kegs in en dat is gelukkig voor mij voldoende ;D ;D


Adrie

Citaat van: MO op 05-05-2009  22:33 uOuwe klusser! Daar heb je flink voor op je knieen moeten liggen. Het ziet er prachtig uit. Heb je nog een extra thermostaat op de koelkast zitten, of staat-i op 6 °C? Wel een beetje een groot hok geworden voor een koelkast. Kon je de (overbodige toch?) vriezer er niet uit halen?

Op de knieën liggen doe ik graag voor bier.  ;D En klussen moet af en toe, nu de brouwerij klaar is. voor je het weet vul je je tijd met tv kijken of zo.

De koelkast staat nu op zijn laagste stand. Even aanzien welke temperatuur dat oplevert. Helaas zit het vriesvak geïntegreerd, dus die kon er niet uit. Was dat wel het geval, dan had ik niet die hele kast hoeven bouwen, maar gewoon de fusten in de koelkast kunnen zetten.  :idea:

Maar goed, voordeel is wel dat nu alle fusten erin kunnen, dus ook de fusten die nog niet op de tap zitten maar wel gesatureerd moeten worden of wachten op consumptie.

jacob

Hoi Adrie,
Je brengt me wel op een idee trouwens om mijn gistkast op deze manier te gaan maken.

Menno

Adrie, ben je niet bang dat de koelcapaciteit van de koelkast te gering is? De te koelen ruimte is aanzienlijk vergroot. :weetniet:

Ook als de deur open gaat zal je té veel kou verliezen, ben ik bang... :-\

Wél weer gaaf gedaan!  :duimop:

Adrie

Citaat van: Menno op 05-05-2009  22:46 uAdrie, ben je niet bang dat de koelcapaciteit van de koelkast te gering is? De te koelen ruimte is aanzienlijk vergroot. :weetniet:

Ook als de deur open gaat zal je té veel kou verliezen, ben ik bang... :-\

Wél weer gaaf gedaan!  :duimop:

Dank je. En nee, ik ben niet zo snel bang. De kast is geïsoleerd met 8 cm dik tempex, dus het warmteverlies is zeer klein. Als de kast eenmaal op temperatuur is, blijft ie dat wel. De deur open maken kost niet zo heel veel kou, in ieder geval is dat te verwaarlozen ten opzichte van de warmteinhoud van al dat bier. Hoe dan ook: mocht het niet werken, dan weten we dat ook weer.

EBC

Jaja, dat is vakwerk Adrie.  :duimop:

Dat vriesvak is toch gewoon de verdamper? Er zit toch geen aparte temperatuurvoeler in dat vakje? Zo niet, weg met dat deurtje, dan heb je een betere warmteoverdracht daar de kast. Misschien zelfs de voeler verlengen naar midden in de kast en een ventilator erbij.

Maar koel je nu, onder de koelkast door, ook niet de ruimte? Pas op voor condensvorming onder de kast en op de elektriek aldaar.

EBC

Een echte kegerator jacob. Heel praktisch. Wat minder 'rustiek' als Adrie, maar wel de variant waar ik ook voor zou kiezen..

Oja, Adrie, pas op voor schimmelvorming op het hout, zorg dat het gelakt is.

Ik heb een homepub, misschien nog maar eens een fotooke maken...

Adrie

Het hout is allemaal gelakt, Jasper. Dat deurtje van de vriezer weghalen is een goed idee, daar had ik nog niet aan gedacht. Op de vloer ga ik nog een plaatje tempex leggen, maar die had ik nu niet meer voorhanden en dan is ook de ruimte onder de koelkast afgedekt.

Albertus

Citaat van: Adrie op 06-05-2009  16:26 uDat deurtje van de vriezer weghalen is een goed idee, daar had ik nog niet aan gedacht.

Van mijn koelkast heb ik een half jaar geleden het deurtje er uit gehaald en daar draait permanent een ventilatortje (ongeveer 0,3 watt, dus dat voegt nauwelijks warmte toe). Er zit nooit meer ijs in het vriesgedeelte. De voeler van de UT100 zit ongeveer midden in de kast. Werkt geweldig, koelt snel en blijft binnen 0,2 ºC op temperatuur.

Bert

wiwi

Ik zou nog een laag isomo op de grond, voor de frigo leggen want dat is nog een serieuze koudewarmtebrug.

Adrie

Citaat van: wiwi op 06-05-2009  20:12 uIk zou nog een laag isomo op de grond, voor de frigo leggen want dat is nog een serieuze koudewarmtebrug.

Is ondertussen gebeurd. Ook het deurtje van de vriesvak is verwijderd. Het werkt trouwens prima, de kast was toen ik thuis kwam een graad of 10 en het bier had dezelfde temperatuur.

DP

Hoi Ardie,

Het ziet er in de foto naar uit dat je aan de sodakegs een slang van ongeveer een meter aan hebt zitten, deze is gekoeld dat zeker maar ben je niet bang voor infecties?  :neenee:
of spoel je de leidingen elke dag?  :weetniet:

Groet DP :proost2:

Muldermans

Adrie ik vind het echt helemaal geweldig! Vooral de labels op je taphandles!

Groeten
Muldermans

Adrie

Citaat van: DP op 06-05-2009  20:53 uHet ziet er in de foto naar uit dat je aan de sodakegs een slang van ongeveer een meter aan hebt zitten, deze is gekoeld dat zeker maar ben je niet bang voor infecties?  :neenee:
of spoel je de leidingen elke dag?  :weetniet:

Ik heb twee bieren ruim twee maanden op de tap gehad (zonder de slangen los te koppelen) en de laatste bieren die ik tapte smaakten nog net zo goed als de eerste. Het geheim is dat er geen lucht (zuurstof) bij komt, dan kan er niets met het bier gebeuren. Helaas zijn beide fusten nu leeg. Een dezer dagen ga ik ze schoon maken en de leidingen doorspoelen met water en chemipro oxi.


Citaat van: Muldermans op 06-05-2009  20:58 uAdrie ik vind het echt helemaal geweldig! Vooral de labels op je taphandles!

Dank je!

oranjeboombiertje

Adrie,

Ik zou die leidingen en fusten spoelen met loog (chempro caustic) en niet met oxi. Oxi is een desinfectiemiddel en loog/caustic is een reinigingsmiddel.

Ik neem aan dat je wilt reinigen en niet alleen desinfecteren. Als je na het reinigen nog wilt desinfecteren kan je alsnog oxi gebruiken of een azijnzuur oplossing (die heeft wel een langere contacttijd nodig).

 :degroeten:
Wesley

Adrie

Ok, bedankt voor de tip.

Emile

Adrie,

Ik ben echt diep onder de indruk van wat je gemaakt hebt. Schitterend. Ik heb je berichten over een tapinstallatie van voor naar achter gelezen. Er is me veel duidelijk geworden en ik ga dat zeker op termijn nabouwen.

Dank voor de inspiratie!

Emile

Menno

Krijgen we nu wéér een discussie over reinigingsmiddelen en -technieken?  ;D



Heb je toevallig zo'n energiemeter in huis? Kan je nagaan wat het energieverbruik is van je koelinstallatie. ;)

 :degroeten:

Adrie

Citaat van: Emile op 06-05-2009  21:53 uAdrie,

Ik ben echt diep onder de indruk van wat je gemaakt hebt. Schitterend. Ik heb je berichten over een tapinstallatie van voor naar achter gelezen. Er is me veel duidelijk geworden en ik ga dat zeker op termijn nabouwen.

Dank voor de inspiratie!

Emile

Dank je, Emile, en graag gedaan. Maar ik weet zeker dat als jij dat na gaat bouwen, het nog een stukje gelikter wordt.

Adrie

Citaat van: Adrie op 06-05-2009  20:50 uHet werkt trouwens prima, de kast was toen ik thuis kwam een graad of 10 en het bier had dezelfde temperatuur.

Ondertussen heb ik een digitale thermometer in de kast hangen (de voeler, dan) en de kast blijft stabiel op een graad of 8. De koelkast staat op de laagste (=warmste) stand. Ik heb nog niet gemonitoord hoe lang hij aan en uit staat, maar als ik in de kelder kom staat de koelkast vaker uit dan aan, dat is me wel opgevallen. De kelder waar de kast in staat is een graad of 15 à 16.

Kortom, het werkt perfect, al had de warmste stand voor mij best 10 tot 12 graden mogen opleveren. Wellicht schaf ik binnenkort nog eens een Conrad UT-100 aan speciaal voor de tapkast. Het leuke is dat in oktober de koelkast uit kan, omdat het in de kelder dan koel genoeg wordt. Hij hoeft dus steeds maar een half jaar aan te staan.

Tjonge, ik kan met gemak mijn flessen en fusten kwijt. Ik ben echt heel blij dat ik deze klusactie heb gedaan.

Adrie

Voor ons feest van afgelopen zaterdag heb ik een buitentap gemaakt. Heel simpel: een plaat met twee gaten voor de tapstangen, een paar schragen eronder, een lekbak erop en klaar. De fusten zet ik in een soort hoezen van steenwol en dat isoleert heel erg goed. Gedurende het hele feest bleven de fusten koud. Hier een paar foto's:






Oscar

Citaat van: Adrie op 22-06-2009  20:57 uGedurende het hele feest bleven de fusten koud.

Cool !  :D

Jacques

Ha Adrie,

Zo te zien heb je de paarden op je tapinstallatie in ere weten te herstellen. Heb je de handels nog aangepast?

Adrie

Citaat van: Jacques op 22-06-2009  22:27 uHa Adrie,

Zo te zien heb je de paarden op je tapinstallatie in ere weten te herstellen. Heb je de handels nog aangepast?

Ha Jacques,

Nou afgezien van de paarden niet. Deze keer heb ik ze met tweecomponentenepoxy vastgeplakt en ik denk dat ze er nooit meer vanaf komen.

Oscar


DP

 :proost2:

Mooie handels hoor! beter als mijn zwarte bollen,
maar kan je nog wel wat zien als je aan het tappen gaat, met z'n groot label voor je?

Groet, DP  :degroeten:

Maarten

 :dansen: :dansen: :dansen: Ik heb een HomePub!!!  :elifant: :elifant: :elifant:

(http://www.homepub.nl/site/nl/index.php)

Voor 150 euro op marktplaats gescoord. Goeie vangst, dacht ik zo...
Heb wel met die kerel te doen, had ie een mooie home pub, verhuist ie naar een inbouwkeuken. achja. De een z'n verhuizing is de ander z'n hippe homepub koelkast.

wiwi


RobinB

Erg mooi inderdaad!
EBC heeft er ook eentje volgens mij.

Maarten

Citaat van: RobinB op 28-06-2009  10:52 uErg mooi inderdaad!
EBC heeft er ook eentje volgens mij.

Inderdaad, daardoor kwam ik op het idee om eens rond te kijken. Toen stond toevallig deze net iets meer dan een dag op marktplaats... Gelukkig is ie niet veel groter dan onze vorige koelkast (behalve in de hoogte), anders hadden we een probleem gehad in de keuken.


Henielma

Gisteren nadat ik de drie soda kegs opgehaald had bij Candirect had ik alle spullen compleet voor mijn tapinstallatie. Aangezien hij geen tweedehandse 9 liter soda kegs meer had maar wel aangegeven heeft dat hij ze op voorraad had heb ik nieuwe gekregen voor hetzelfde geld.  :dansen: Alleen de deksels zijn al gebruikt geweest.
Toen ik toch daar was heb ik ook direct gekeken of ik een 4 mm bierslang op de tapkraan van Candirect kan aansluiten. Hij heeft daar alle spullen voor en neemt de tijd om je goed te helpen.

Gisteren direct de fustjes ontsmet en gevuld met mijn witbier. Het bier voor een deel geforceerd gecarboniseerd en in de koelkast gezet op 1 bar CO2. Het eerste bier is al getapt.

Omdat ik geen hergisting op fust wil doen heb ik een CO2 fles van 6 kg gehaald bij een slijter in de buurt. De inhoud kost slechts EUR 20. (De fles EUR 120 statiegeld)

Hieronder wat foto's om een indruk te krijgen.


Er moet nog een 2e tapkraan langs komen zodat er 2 fustjes tegelijk te tappen zijn.



Twee fustjes passen gebroederlijk naast elkaar. Beide staan nu onder druk om te carboniseren.



De 4 mm slangaansluiting van de tapkraan.



Het reduceerventiel met twee slangaansluitingen.

William

Dat ziet er mooi uit Herman, nu ook al gecontrolleerd tappen  :D

Muldermans

Citaat van: William op 09-07-2009  21:21 uDat ziet er mooi uit Herman, nu ook al gecontrolleerd tappen  :D

Binnenkort te volgen via de module TTap op zijn website ;D

Ziet er erg mooi uit Herman!

EBC

Maarten, goed bezig! Ik heb inderdaad ook een HomePub. En ik ben daar nog steeds erg blij mee. Prima ding.

Henielma, ook mooi die 9 liter vaten. Dat ga ik ook nog eens doen, zodra mijn HomePub ermee ophoudt...

Adrie

Mooi, Herman! Ga je ook nog een lekbakje onder de tapkranen maken?

wilko

Citaat van: Adrie op 10-07-2009  08:45 uMooi, Herman! Ga je ook nog een lekbakje onder de tapkranen maken?

Drinkbak van de hond eronder.. heeft die ook nog eens lol  :nut:

Henielma

Het is inderdaad de bedoeling er nog iets onder te maken. Nu knoeit het soms op de tegelvloer.

Alleen ergens nog een goed passend lekbakje zien te vinden. Ik heb er al op webisites zien staan. Dus dat komt nog wel eens. Maar het is al functioneel en daar ben ik al blij mee.

Overigens de koelkast wat kouder gezet naar zo'n 7 ºC. Ik denk dat het dan wat mooier tapt.


Jacques

Sinds vandaag heb ik ook eindelijk een tapinstallatie.

Tot nu toe was het behelpen met 5 l partyvaatjes die hun druk niet willen behouden.

Het was een koopje via Marktplaats. De verkoper heeft hem even gedemonstreerd en laten zien dat alles werkte (met water).
Bij de installatie hoorde 3 verschillende tapkoppen zodat ik zowat elk biervaatje kan gebruiken.
Om dat het drukventiel niet naar behoren werkte zocht de verkoper even een andere op.
Nu moet ik nog een CO2 fles kopen.

Morgen ga ik bottelen en dan vul ik een 10 liter vaatje. Die heb ik toevallig in huis omdat ik voor een clubavond van De Roerstok bier op fust zou zetten.



René K

Gefeliciteerd met de aankoop Jacques! De groep van tappende hobbybrouwers groeit gestaag!

Oscar

Mooie aanwinst Jacques!  :duimop:

Herman

Mooi! Gisteren zag ik toevallig bij candirect/novanorm (Zapfvorrichtung Profi für 5 L-Fässer mit Abstellhahn, artikelnr 76220959) een mogelijkheid om 5l blikken middels je tap te kunnen tappen, da's een interessante combinatie!

Jacques

Citaat van: René K op 11-07-2009  19:36 uGefeliciteerd met de aankoop Jacques! De groep van tappende hobbybrouwers groeit gestaag!
Citaat van: Oscar op 11-07-2009  20:08 uMooie aanwinst Jacques!  :duimop:

Dank jullie wel. Het was een heel schappelijke prijs die ik er voor betaald heb.
Ik kreeg een beetje de indruk dat deze verkoper wel eens vaker een tapinstallatie in de verkoop heeft.

De tapinstallatie staat nu op mijn brouwzolder maar daar zal ik weinig tappen. Omdat het zo'n zwaar ding is (voor de koeling wordt een gel gebruikt) denk ik er over om hem beneden in de (kleine) berging van ons huis te zetten. Daar moet ik dus ng even over onderhandelen.  :)

Adrie

Ha Jacques,

Mooie aanwinst! Het werd natuurlijk ook eens tijd dat je ging tappen, hè. Na al die jaren hobbybrouwen. Gefeliciteerd!

William

Citaat van: Jacques op 12-07-2009  10:33 uDe tapinstallatie staat nu op mijn brouwzolder maar daar zal ik weinig tappen.

Mooi installatie Jacques.

Voor de verbranding van de calorieen a.g.v. de tap zou het misschien juist beter zijn om de tap toch boven te laten staan. ;D

Herman

Citaat van: Henielma op 09-07-2009  21:11 uGisteren nadat ik de drie soda kegs opgehaald had bij Candirect had ik alle spullen compleet voor mijn tapinstallatie. Aangezien hij geen tweedehandse 9 liter soda kegs meer had maar wel aangegeven heeft dat hij ze op voorraad had heb ik nieuwe gekregen voor hetzelfde geld.  :dansen: Alleen de deksels zijn al gebruikt geweest.
Toen ik toch daar was heb ik ook direct gekeken of ik een 4 mm bierslang op de tapkraan van Candirect kan aansluiten. Hij heeft daar alle spullen voor en neemt de tijd om je goed te helpen.

Gisteren direct de fustjes ontsmet en gevuld met mijn witbier. Het bier voor een deel geforceerd gecarboniseerd en in de koelkast gezet op 1 bar CO2. Het eerste bier is al getapt.

Herman,

Heb jij normale 5/8 koppelingen op je tapkraan en op de fustjes met daartussen 4 mm slang?

Ik ben nog even zoekende welke slang en aansluiting ik moet kiezen voor mijn tapinstallatie. Ik heb nl ook 'normale' bierslang (7 mm) liggen met 5/8 koppelingen, maar kan natuurlijk ook kiezen voor een kleinere diameter en dus minder lengte.

Adrie

Citaat van: Herman op 16-07-2009  23:16 uHerman,

Heb jij normale 5/8 koppelingen op je tapkraan en op de fustjes met daartussen 4 mm slang?

Ik ben nog even zoekende welke slang en aansluiting ik moet kiezen voor mijn tapinstallatie. Ik heb nl ook 'normale' bierslang (7 mm) liggen met 5/8 koppelingen, maar kan natuurlijk ook kiezen voor een kleinere diameter en dus minder lengte.

Ik zou toch kiezen voor de dunnere diameter, Herman. Met 7 mm moet je wel erg lange leidingen hebben wil je lekker kunnen tappen. Met 4 mm heb je al 2 tot 2,5 meter nodig om een drukval van 1 tot 2 bar op te vangen en dat tapt perfect.

Herman

Nu ja, dat had ik ook al bedacht. Ik zal es kijken welke onderdelen ik nodig heb en neem dan wel contact op met Candirect.

Henielma

Ik gebruik nu 1,3 meter slang van 4 mm. Ik ben dus toch de 4 mm slang gaan gebruiken. Toen ik er toch was heb ik heb gevraagd om koppelingen voor 4 mm bierslang. Dat zijn onderstaande nummers geworden.

Ik gebruik nr 70090602 4 mm nippel 7/16" voor op het vat en nr 70089949 met 70089951 voor aan de tapkraan. Hiertussen past prima een 4 mm slang.

De lengte van de slang ga ik nog kijken hoe die bevalt.

Herman

Bedankt.
Ik ben van plan in de koelkast een verdeelpunt voor de koolzuur aan te leggen, er van uitgaande dat ik alle vaten op dezelfde druk wil tappen. Dit kan met of zonder nieuwe manometer. Het lijkt me echter wel praktisch om ze separaat te kunnen afsluiten.

William

Op deze site staat een hele uitgebreide manual over tapinstallaties. Helaas wel in het engels maar volgens mij wel erg compleet. Met dank aan de dagelijkse digests in mijn e-mail box van de usenet groep rec.crafts.brewing

wiwi

Dit is nuttig! Bedankt William. Jammer dat er ook hier geen informatie vermeld staat over de bij ons zeer vaak gebruikte tapkranen van dit type:

Eduard

Hier is mijn tapkoelkast:



Het koffiezetapparaat aan de rechterzijde is onlangs vervangen door een espressomachine, voor 'the day after'. ;D

De tapkranen (met 'Kompensehrhahn und Schaumtaste') die ik gebruik zaten bij de toren, die ik voor ca € 180 nieuw op ebay.de had gekocht, alweer 2-3 jaar geleden. Ze hebben een reduceerkraantje aan de zijkant om de tapstroom in te stellen en om heftig gecarboneerd bier nog redelijk te kunnen tappen. Toch ben ik met deze kranen niet zo tevreden, daar zij na enkele dagen van niet-gebruik gaan kleven. Soms moet er heftig aan 'gesjord' worden om de kraan weer in gebruik te kunnen nemen. Daartoe draai ik dan het reduceerkraantje dicht zodat er niet meteen allemaal bier uit komt. Dat gebeurt regelmatig aangezien ik zeker gedurende examenstijd niet vaak bier drink.

Momenteel heb ik twee Perlick 'Perl'-kranen in bestelling, deze komen in plaats van de huidige Duitse kranen. Perlick-kranen hebben, net zoals Ventmatic-kranen, het sluitmechanisme aan de bier-kant en niet aan de lucht-kant, waardoor dit mechanisme ook niet uitdroogt na langere tijd de tap niet hebben gebruikt.

De volgende fotos zijn van een vriend van mij, hij heeft zich uitgeleefd op een vrieskist. Het is altijd een dolle boel als hij weer een 'help-mij-mijn-bier-opdrinken'-feest geeft! ;D





(Deze foto's laten zich wat lastig downloaden, probeer evt opnieuw).

Oscar

Citaat van: Eduard op 20-07-2009  08:25 u(Deze foto's laten zich wat lastig downloaden, probeer evt opnieuw).


Wij kunnen ze niet zien zonder op jullie forum in te loggen  :-\

Eduard

Ai, daar zeg je me wat. Vandaar dat het niet lukt... Ik zal eens kijken of ik ze op een andere manier kan plaatsen.

Frenky

Ben de laatste planken in de lak aan het zetten     maar me mobile tap (foto) komt eraan ;)

Herman

Zo, gisteren heb ik mijn bestelling van candirect.de ontvangen. Meteen even mijn 'kompensatorschankhan' oftewel tap met compensator gebruikt en het bier even op 1,5 bar gezet. Werkt heel mooi en simpel die compensatie. Het heeft wel invloed op de uitstroomsnelheid, je knijpt zeg maar de toevoer.

Vervolgens ook nog even een normale (kogel) tapkraan aangesloten op nu 2 meter (4mm) leiding, tapt ook prima (maar dan wel bij minder druk). Zaterdag a.s. kan ik dus op ons tuinfeestje een 4 kruisjes Ale en een 4 kruisjes Wit van de tap aanbieden. Vandaag zal ik es even kijken of ik de kraan aan de deur gemonteerd krijg. Of wellicht beide.

Ik heb alleen nog geen verdeelstuk om mijn manometer op meer dan 1 vat aan te sluiten. Ik moet hier nog even een splittertje kopen, of zijn hier wellicht slimmere oplossingen voor? Het liefst heb ik iets dat deels afsluitbaar is, zodat je geen koolzuurdruk hebt staan op een niet aangesloten vat of op een vat dat je toch niet wilt tappen. Ik heb geen zin in lege koolzuurflessen.

Frenky

hadden voor de tap te testen een vatje 30 liter aan gesloten . maar  bier slaat  zelfs met ruim 1,5 CO2 heel snel dood.
weinig  koolzuur.
iemand een id waar dat aan kan liggen  (ook al bij iemand anders andere glazen gehaald , glazen geprobeerd met bier uit fles
en gekeken of dat ook zo snel dood sloeg.. wat het niet deed)

bier was bolle jan (volgens mij komt het van palm af ... zat ook in fust van palm.)

weet iemand misschien een oorzaak van dit  verhaal?
 

Herman

Bij deze dan even wat fotootjes van mijn tapkoelkast. Ik had hier tijdens ons feestje 3 vaatjes (2*9, 1* 19l) in staan. Ik heb nog een kogeltrapkraan die ik ook kan aansluiten, maar laat het eerst even bij deze ene.




Kleine_Schriek

Ja, onze kegerator is klaar! De dubbele tapkraan hebben we via Ebay gekocht, de rest heeft Candirect geleverd en gemonteerd. De druipplaat komt binnenkort per post binnen.

In de keuken gezellig naast de vaatwasser:


Twee kegjes en een 2kg CO2 fles passen er precies in:


Een super trotse Antoinette en Erik  :biersmile:


koffie

Hallo!

Na een tijdje een beetje gelezen te hebben, besloten me te registreren.
Op dit moment ben ik bezig met het in elkaar knutselen van een tapkast. Op dit moment brouw ik nog niets, maar binnenkort ga ik mijn eerste biertje proberen te maken (op basis van blikken).
Omdat ik graag een biertje drink (vooral buiten in de zomer) en ik binnenkort de eerste brouwstapjes neem wilde ik iets bouwen waar ook iets anders in kan dan alleen bier.
Als ik alle setups hier zo zie, zal mijn biertap wat minder spectaculair zijn en de gebruikte onderdelen helemaal als vloeken in de kerk zijn ;)
Ik heb namelijk besloten mijn biertap te basseren op een Beertender :D
De Beertenders behoeven namelijk weinig aanpassingen en hebben eigenlijk alle techniek al in zich.

Ik ben een kast aan het bouwen waar 3 beertenders in komen te staan. De tapkranen heb ik gedemonteerd en komen bovenop de kast te staan.
Op deze manier kan ik 3 verschillende dranken aanbieden (en bijvoorbeeld 1 fustje vullen met dubbelfris voor de kids).

Work in progres:



Frenky

Hier een paar foto's van die tap die ik gemaakt heb






Huub Krekels

Hier mijn tapkast:

http://www.mijnalbum.nl/Album=IJZTEKRK

Voorzien van Gamko koelingen en Gamko biertap (watergekoeld)

Foto van de koelingen zijn van internet gehaald. Zijn reeds ingebouwd en moeilijk te fotograferen op korte afstand. Zijn echter precies hetzelfde.

Lijkt wel een nieuw project te worden voor de hobbyb(r)ouwers onder de forumleden. Na Herms, Rims, enz. enz.  :nut:

Oscar

Citaat van: Huub Krekels op 22-06-2010  16:01 uLijkt wel een nieuw project te worden voor de hobbyb(r)ouwers onder de forumleden.

Tappen van je eigen bier is gewoon erg cool  8)

koffie

Wooooot!!! vandaag mijn custom RVS werkblad opgehaald!  :groots:





Het werkblad bestaat uit 1 stuk RVS, met daar onder een lekbak. De lekbak loopt ook naar het midden toe, om vervolgens via een tuitje de vloeistoffen weg te kunnen leiden.
Nu kan ik eindelijk weer verder knutselen ;)

piele

Gisteren de stoute schoenen aangetrokken en de benodigde spullen gehaald om mijn vergistingskoelkast een parttime job als tapkoelkast te geven.

Hierbij enkele foto's:

Exterieur:

Helemaal happy met de compensatorkraan. Ziet er een stuk sjieker uit dan een kogelkraan, vind ik.
Todo: Lekbakje vouwen uit RVS plaat, kan ik meteen mooi oefenen op mijn tiglassen

het interieur:

CO2 fles en regelaar had ik al, heb nu een splitter zodat ik tevens een 2e fust tegelijk kan carboniseren.
Nu een 10 liter fustje met roggebok, in de achtergrond een fustje met alt voor de hobbybrouwendag in de koude lagering.

Gelukkig is de vrouw ook blij met deze investering:


:degroeten:

Caspar

Laat ik ook maar eens wat foto'tjes posten.



Dit is de koelkast speciaal voor de kegs, twee tapjes in de koelkast en een dubbele regulator zodat ik de twee kegs afzonderlijk van elkaar kan carboniseren. Bovenin een rekje voor bewaarbier.



Dit is mijn tweede koelkast, hierin kan ik ook flesjes (± 2 kratjes) en een keg bewaren.



De tweede koelkast fungeert tevens als vergistingskast, er past een vat van 30 liter in en een mandfles van 20 liter. Daarnaast passen er wederom ± 2 kratjes bewaarbier in.

Voorwaarde voor dit alles was wel dat ik afscheid heb moeten nemen van wat "zooi", kratjes lege flessen en een overbodig gistvat, pan en wat mandflessen ::) .

René K

De tap is inmiddels al meer dan een jaar klaar maar had nog geen plekje in dit topic.
Hieronder een fotoverslag van de bouw van de tapkoelkast.

Ziehier de koelkast:


Uitmeten waar het gat moet komen:

Gat boren met een gatenboor:

De boor komt eraan!


De originele binnenkant van de deur is eruit gehaald. Hier een gelakte plaat ingezet en waarschijnlijk komt hier nog schoolbordverf overheen zodat we erop kunnen krijten wat er in de fusten zit.

Bovenkant met gat erin:

Binnenkant met gat:

Nu nog een beetje bijvijlen:

De dekplaat is verwijderd. Nu nog een beetje piepschuim wegsnijden zodat de plank erin past.

Nu nog een mooie plank die onder de dekplaat komt om de tapzuil te steunen. Deze plank moet even dik zijn als het piepschuim dat ook onder de dekplaat zit:

Hier nog even een gat in boren en de plank kan in de verf.



De zuil plaatsen en aandraaien maar!

En hier het eindresultaat!




Eduard

Citaat van: Eduard op 20-07-2009  08:25 uHier is mijn tapkoelkast:



De tapkranen (met 'Kompensehrhahn Kompensatorhahn und Schaumtaste') die ik gebruik zaten bij de toren, die ik voor ca € 180 nieuw op ebay.de had gekocht, alweer 2-3 jaar geleden. Ze hebben een reduceerkraantje aan de zijkant om de tapstroom in te stellen en om heftig gecarboneerd bier nog redelijk te kunnen tappen. Toch ben ik met deze kranen niet zo tevreden, daar zij na enkele dagen van niet-gebruik gaan kleven. Soms moet er heftig aan 'gesjord' worden om de kraan weer in gebruik te kunnen nemen. Daartoe draai ik dan het reduceerkraantje dicht zodat er niet meteen allemaal bier uit komt. Dat gebeurt regelmatig aangezien ik zeker gedurende examenstijd niet vaak bier drink.

Momenteel heb ik twee Perlick 'Perl'-kranen in bestelling, deze komen in plaats van de huidige Duitse kranen. Perlick-kranen hebben, net zoals Ventmatic-kranen, het sluitmechanisme aan de bier-kant en niet aan de lucht-kant, waardoor dit mechanisme ook niet uitdroogt na langere tijd de tap niet hebben gebruikt.

Ondertussen ben ik verhuisd, heb ik de koelkast vervangen omdat de oude kapot was gegaan, en zijn de Perlick 'Perl'-kranen gemonteerd. De shanks die ik samen met deze kranen had aangeschaft waren nogal lang, en ik heb ze zo kort mogelijk gezaagd zodat de schroefdraad in zijn geheel bedekt is door het verchroomde stukje buis dat origineel al bij de toren hoorde. De slangen zijn ook vervangen, door ca 3 m slang met 4 mm Ø. Nu heb ik een mooie doorstroming van bier, zonder last van schuim, en de kranen blijven nooit meer dichtgeplakt, ook niet bij spaarzaam gebruik! :)

Overigens, in tegenstelling tot in het bericht boven het mijne heb ik geen verstevigende plank gebruikt. Het geheel van plastic en isolatiemateriaal is al dusdanig stevig dat mijn toren amper tot niet meegeeft bij het tappen. Zo was dit ook al bij de eerste koelkast, en ik heb aldus besloten om ook bij de tweede koelkast geen verstevigingsplank te gebruiken. Dit is ook mijn raad aan anderen die eventueel zoiets willen bouwen. Als het dan toch tegenvalt kun je alsnog later een plankje inbouwen.


De tapkoelkast in zijn geheel. Rechtsonder, net buiten beeld, bevindt zich de digitale timer die de koelkast om 23.30 's avonds uitschakelt en 's ochtends om 8.30 weer inschakelt. Op die manier wordt mij 's nachts geluidsoverlast bespaard, en de temperatuurschommeling die daardoor ontstaat is minimaal.


Prima plek voor twee corneliusvaatjes. Bij deze koelkast hoefde ik geen aanpassingen door te voeren. De vorige koelkast had de schakelaar en thermostaat op een ongelukkige plek waardoor ik deze los moest schroeven om achterin de koelkast plaats te nemen.


Zoals netaan te zien is, zijn de slangen gemerkt met 'links' en 'rechts' (of liever gezegd 'venstre' en 'høyre'...). Op die manier weet ik welke gaskraan ik open of dicht moet zetten bij de fles, en weet ik uit welke kraan het bier komt te stromen. Op de vaatjes heb ik merkringen aangebracht in oranje en grijs, die respectievelijk aangeven of de koppelingen bier of CO2 voeren. Een vergissing is anders gauw gemaakt en het is bijzonder vervelend om gasslangen en de gasdrukregelaar helemaal te moeten reinigen en doorspoelen. Die merkringen zijn bij Candirect te koop. Absoluut aanbevolen!!


Een fotootje van achter de vaatjes. Het gat is het gat waardoor condenswater van de achterwand naar buiten drupt, in een opvangbakje boven de compressor. Ik heb het gat wat groter gemaakt met behulp van wat schroevendraaiers en gepast geweld en geduld, zodat de CO2-slangen er doorheen passen. De gasfles staat immers buiten de tapkoelkast. Verder bewaar ik hier wat hop.


De Pearl-kraan van dicht(er)bij. Rechts op de foto is de chromen ringbuis te zien van de andere kraan, deze dekt dus volledig de schroefdraad van de shank af zodat het geheel er netjes uit ziet. Al met al is eigenlijk alleen de taptoren zelf en het lekbakje origineel, al het andere is ondertussen vervangen geweest, en nu zal het wel weer een flinke tijd meegaan.

Adrie

Prachtig! Ziet er mooi uit en is vast een feest om mee te tappen.

Eduard

Citaat van: Adrie op 23-11-2010  13:49 uPrachtig! Ziet er mooi uit en is vast een feest om mee te tappen.

Reken maar, het gaat als een droom! Overigens merkte ik dat ik de slangen sowieso moest aanpassen toen ik van kompensatorkraan naar perlick-kraan ging. De reden hiervoor was dat de oorspronkelijke slang, alhoewel dun, ook wat kort was. Met de kompensator kon ik dan de bierdoorstroom wel goed regelen en zowel bier als schuim onder contrôle krijgen, maar de Perlick-kranen hebben zo'n kompensator niet. Het kwam er dus echt uitgutsen in de vorm van schuim. Toen heb ik een tussentijdse oplossing bedacht. De slang werd vlak achter de kraan doorgesneden en er werd een stuk pex-slang van een meter met nóg kleinere diameter tussengezet. Het schuim werd goed gedempt, maar uiteindelijk werd het debet ook zodanig afgeknepen dat het bier een beetje zielig uit de kraan kwam gesijpeld. Dat is de reden dat ik maar een nieuwe pvc-slang (goedgekeurd voor drinkwaren) heb aangeschaft en niet zuinig ben geweest met het aantal meter. De winkel had maar 6 meter liggen, dus die slang ging in tweeën zodat elke kraan 3 meter kreeg. De slang is netjes opgerold en met straps bijelkaar gehouden. Ik dacht, als de slang dan te lang is dan kan ik die gewoon inkorten. Dit is echter niet nodig gebleken.

Het viel me trouwens ook wel mee om die shanks in te korten. Deze leken van RVS te zijn gemaakt, althans, bij het doorzagen werd geen andere kleur zichtbaar. Ik heb gewoon een ijzerzaagje gebruikt en heb netjes gezaagd. Daarna heb ik de bramen weggevijld en het zaagvlak bijgevijld. De pakking tussen shank en slangenkoppeling achterop kan verder prima uit de voeten met de overgebleven onregelmatigheten in het oppervlak.

EDIT: De shanks werden ingekort om twee redenen. Ten eerste wilde ik geen schroefdraad zien, zoals eerder vermeld. Ten tweede kwamen de kranen ook erg ver van de toren af te staan. Dit zag er niet zo mooi uit, en bovendien is mijn lekbak nogal klein en kan zulke ver uiteende kranen niet dekken. Nu werkt het een stuk beter.

De koelkast was overigens, naar regionale maatstaven, een koopje. Normaal moet je hier voor zo'n koelkast zonder vriesvak 2000 kronen (ca €240) neertellen, maar dit was een aanbieding waarbij ik slechts de helft kwijt was.

koffie

Nu ik mezelf een keg set cadeau heb gedaan, ben ik natuurlijk al aan het zoeken om er een leuke setup van te maken.
Is er een soort standaard met betrekking tot de diameter die het gat moet zijn voor een tapzuil met kraan?
Als ik op MP ga zoeken naar een zuil (met dubbele kraan) zijn er dan nog dingen waar ik op moet letten?

Herman

De overgang van keg naar een 'normale' tapkraan kan lastig zijn. Zie eerdere berichten van Adrie en René K hierover. Je moet dan een overgang bewerkstelligen. Als echter de tapkraan een normale draadaansluiting heeft, kun je via normale koppelingen makkelijk je bierleiding aansluiten.

Biertap.com en candirect.de (en zo zijn er nog wel een paar) kunnen de nodige aansluitingen wel leveren.

Kleine_Schriek

Mooi zeg! Daar ga je super veel plezier van beleven!  :biersmile:

Rowan Huigen

Ziet er allemaal super en gezellig uit.
Kan je die dingen ook op slot zetten? Ik denkt het niet!
We hebben hier allemaal kleine kinderen in huis dus dat gaat voorlopig niet lukken.

Kleine_Schriek

Citaat van: Rowan Huigen op 04-02-2011  22:08 uZiet er allemaal super en gezellig uit.
Kan je die dingen ook op slot zetten? Ik denkt het niet!
We hebben hier allemaal kleine kinderen in huis dus dat gaat voorlopig niet lukken.
Ze worden vanzelf groot ;-) onze 4 jarige dochter vond het geweldig om te tappen en dus moesten we verplicht voor het eten aan het bier, want anders lag ze al op bed   8)

Maar als je een spin (zo'n elastiek voor je fietsendrager) haaks buigt en vastplakt achteraan, dan kun je je deur eenvoudig beveiligen ;-)

Herman

Je hebt ook slotjes voor de tapkraan, althans die heb ik ooit ergens gezien.

koffie





Ik heb ze ook gezien welke zijn te vergelijken met een diskette lock van vroeger (een metalen plaat in de vorm van een diskette met een slotje en sleutel) alleen gaat er dan een metalen pin in je kraan. Een soort kensingtonlock voor je tapkraan dus :P

gevonden, deze dus:



Beste beveiliging lijkt mij om te zorgen dat er nooit onbeheerd een vol fust staat  :proost:

Kleine_Schriek

Wat gaaf zeg die slotjes. Maar ik moet zeggen dat onze kleuters nooit de neiging gehad hebben aan de kranen te zitten.

MO

Oh, die van mij vinden tappen heel grappig. Het liefst met het kroonkurken apparaat (!). Verder luisteren ze behoorlijk goed en blijven ze van zaken af als ik dat zeg.

Oscarvan

Ruimte voor zes kegs (5 g / 20 l) Drie tappen, ruimte voor nog een. IJskast van Craigslist, E35. Vriezer onder met hops en koel elementen/ijs voor de mobile inzet. Voor grotere evenementen buitenshuis een vuilnisbak op wielen (keg op ijs) met koolzuur patronen en "picnic tap". Have beer, will travel.

Foto's hier:

http://www.woodenshoemusic.com/WSBW/Keggerator.html

Kleine_Schriek

Wat een prachtige koelkast. Zo lekker diep. Zo hebben we ze hier niet    :(

Rowan Huigen

Mijn mobieletap.

CO2 cilinder rechtop ;)

Men gaat als volgt te werk:
1. Zoek een decoupeer.
2. Zorg dat je partner even weg is.
3. Pak het nachtkastje en zaag daar een circel in van 24 cm doorsnee.
4. Haal de Keg uit de koeling en plaats deze in het nachtkastje.
5. Zet het geheel op wieltjes.
6. Zoek een plekje in de zon en ga heerlijk genieten, zolang het nog kan  8)



Gr. Rowan  :-X

Kleine_Schriek

 :groots: :groots: :groots: en heeft ze het al ontdekt?   >:D Sterkte!

Rowan Huigen

Zo is ie uiteindelijk geworden.



En we zijn nog vrienden gebleven ook, wat een moordwijvie, toch

RobinB

Waar zit dan het "koelgedeelte" van deze tapkoelkast?

Citaat van: Rowan Huigen op 10-07-2011  22:54 uMijn mobieletap.

4. Haal de Keg uit de koeling en plaats deze in het nachtkastje.

Aha, alleen een tapkast dus... :)

erikgroothuis

Citaat van: RobinB op 11-07-2011  20:53 uAha, alleen een tapkast dus... :)
Herstel: een tapnachtkast  8)

Rowan Huigen


Tsjerk

Citaat van: RobinB op 11-07-2011  20:53 uWaar zit dan het "koelgedeelte" van deze tapkoelkast?

Aha, alleen een tapkast dus... :)

Gewoon, ijsblokjes in de bovenste lade.   ;D

Oscar

Citaat van: Rowan Huigen op 10-07-2011  22:54 uMijn mobieletap.

Geinig, maar uiteindelijk heb je gewoon een extra houder gemaakt voor je tapfust waardoor e.e.a wellicht net iets stabieler staat. Dus met koeling heeft het niet veel te maken, met die "isolatie" is het wel ietsje maar energie behoud  :)

erikgroothuis

Citaat van: Oscar op 11-07-2011  23:08 uGeinig, maar uiteindelijk heb je gewoon een extra houder gemaakt voor je tapfust waardoor e.e.a wellicht net iets stabieler staat. Dus met koeling heeft het niet veel te maken, met die "isolatie" is het wel ietsje maar energie behoud  :)
Waar staat dat het gevaarte van Rowan koelt? Nergens.
In de naam van het topic staat tap(koel)kast. 'koel' staat tussen haakjes, en is dus optioneel.
Anyway, het ziet er wel leuk uit, ik zou hem naast mijn bed zetten als ik Rowan was. :biersmile:

Oscar

Citaat van: erikgroothuis op 11-07-2011  23:15 uik zou hem naast mijn bed zetten als ik Rowan was. :biersmile:

Een prima vervanging voor het glaasje water... :)

De Bie

Hierbij laat ik mijn zelfgemaakte kegerator zien. Hij is nu al een half jaar in gebruik. En nog geen moment spijt van gehad. :degroeten:

De kegerator staat altijd op een zelfgemaakt karretje, dit is handig als je vb. eens buiten wilt tappen:


Rechts is de ut 200 te zien waarmee ik de temperatuur regel via de sensor die langs het dooigat gaat:


De CO2 fles hang vast aan een ring die bij aan de kegerator hangt (veiligheid voor alles):


Voor de CO2 leiding heb ik een klein gaatje moeten boren juist achter de tapzuil.
De bierleidingen die in de zuil zitten heb ik met een isolatietape geisoleerd tot aan de versmalling van de tapzuil:


Er kunnen juist 2 grote soda kegs van 19 l in:


Hiermee kan ik 2 vaatjes tegelijk tappen, wel enkel met dezelfde druk,
omdat er enkel een splitsing met 2 kraantjes is gemaakt aan de CO2 leiding:


Gr De Bie

Kleine_Schriek

Ziet er mooi uit. Lijkt wel op mijn opstelling ;-)

De Bie

Dank je, het is zowat een standaard kegerator.
Maar ik dacht, ik zal hem er maar bij zetten. :biersmile:

koffie

Gisteren weer even aan het klussen geweest met mij taptast.
Op de een of andere manier was dit project een beetje stil komen te liggen, en had ik nét niet alle onderdelen in huis.
Omdat ik van de week besloot om mijn kegs weg te doen en alleen nog maar 5 liter vaatjes te gebruiken, had ik een stuk minder verloopjes en koppelstukjes nodig.
Gisteren alles aangesloten en aan het eind van de dag kon ik een heerlijke Tripel tappen.

Wat je (nog) niet ziet is dat er inmiddels een tafelmodel koelkast in staat, waar precies 2 vaatjes in passen. Omdat het een peltier koelkast is, kon ik zonder al teveel gevaar gewoon de boormachine erop zetten voor een gat.
Uiteindelijk besloten 4 kleine gaatjes te maken, 2 per vat (CO2 en bierleiding), valt straks ook makkelijker te isoleren.

Aan de onderkant van het druipbakje zit een tuutje gemaakt, waar precies een stuk tuinslang op past. Deze hangt er nu ook aan en deze kan dan in een emmer of zo.
Er is in de kast nog ruimte voor een Heineken BeerCooler (die van vroeger waar je 2 beertender fustjes in kunt koelen, maar daar past een partyvaatje dus ook prima in :) )


Cisdevésser

Hoi,

Een goede week geleden heb ik een koel-vriescombi van een bekende overgenomen.
Het is een Elektrolux met dubbele compressor, koelen en vriezen kan dus onafhankelijk van elkaar ingesteld worden, ze kunnen zelfs apart aan en uitgezet worden.
In de vriezer ligt nu mijn hop en het wort die ik gebruik voor starters aan te maken, ingevroren gist moet nog volgen.
De koeler ben ik om aan het bouwen tot tapkoelkast, er zit al een tapkraan op, de koolzuurleiding is doorgevoerd en ook het lekbakje ontbreekt niet.
Begin volgende week een vaatje vullen, heb ik met de feestdagen een biertje op tap.

bijgaande een foto zoals het er nu bijstaat.



groetjes....Cis

koffie

Ziet er puik uit! Daar ga je vast veel biertjes uit tappen  :biersmile:

Cisdevésser

Hoi,

Voor de mensen met een kompensatorkraan, een filmpje hoe hij uit en in elkaar gezet moet worden.
Duitstalig, maar het filmpje is ook duidelijk genoeg als je de taal niet beheerst.



groetjes....Cis

Albertus

De CO2 fles stond in mijn tapkoelkast bij de kegs.
De fles neemt ruimte in waardoor er maar drie kegs in de koelkast pasten, en al die leidingen maakten van het wisselen van de vaten een moeizaam karwei. Daarbij paste de CO2 fles met drukregelaar eigenlijk maar net in de hoogte van de kast.

De CO2 fles staat nu buiten de kast en in de kast heb ik een verdeler voor de CO2 met enkele korte leidingen zodat ik van al die CO2-spaghetti verlost ben.

Bert

foto van de verdeler

Raymond293

Citaat van: Adrie op 05-05-2009  22:18 uAfgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met het maken van een gekoelde tapkast. De kast is gebouwd aan een koelkast waar ik de deur uit heb gehaald. Uiteraard is de kast goed geïsoleerd om het verlies van kou zoveel mogelijk te voorkomen. In de winter is het koud genoeg in de kelder om de koeling uit te zetten, maar nu begint de temperatuur naar de 15 graden te kruipen en wordt het voor de meeste bieren toch te warm. Hier het resultaat:


De gesloten kast. Rechts (onder de glazen) staat de koelkast.



Adrie, bevalt deze setup nog steeds na al die jaren?
Ik ben van plan dezelfde constructie te maken als vergistingskast, voornamelijk omdat ik dan een lage drempel heb om de cct/vaten in te schuiven.
Tillen met veel liters is niet echt ideaal :)

Uiteindelijk wil ik twee variaties maken, één met koelkast voor vergisting tussen 9 en 21 graden.
De andere gaat er één worden met een vriezer voor crash cooling onder 0.

Overigens wordt mijn ombouw ongeveer de helft zo groot als jou setup, dus qua koelcapaciteit moet dat wel lukken?


Raymond293

Nou, ik ben er maar van uit gegaan dat dit allemaal probleemloos is gegaan.
Een nieuwe koelkast en diepvries besteld om in te bouwen. Het geheel ga ik bekleden met pir platen (als ik ze kan vinden op internet) :)

koffie

PIR is de opvolger van PUR toch?
Zou het te berekenen zijn, hoever je een koelkast kunt extenden?

BierHenk

Citaat van: Raymond293 op 20-07-2012  16:50 uNou, ik ben er maar van uit gegaan dat dit allemaal probleemloos is gegaan.
Een nieuwe koelkast en diepvries besteld om in te bouwen. Het geheel ga ik bekleden met pir platen (als ik ze kan vinden op internet) :)
Hier?

Caspar

Zo, mijn nieuwe (grotere) koelkast is binnen.. Gezien ik mijn huidige tapkoelkasten ga gebruiken als vergistingskast had ik een alternatief nodig.

In deze koelkast kan ik mooi mijn bier voorraad bewaren :D . Er passen 4 fusten, 1 CO2 tank en +/- 24 flesjes in. Dat is precies voldoende voor mijn voorraad op fust en eventuele wedstrijdbieren.


John

Niet bang dat glasplaat breekt?

Albertus

Citaat van: John op 21-09-2012  16:59 uNiet bang dat glasplaat breekt?

Ik werk al ruim een jaar met een vergelijkbare opstelling (twee vaten of een vat en een CO2-fles) op een glasplaat.
Gaat prima.

Bert

hansm

Bij mij is de glasplaat een keer gebroken. Bij het aanslaan van de compressor begon het vat te schudden en... pats!

Hai

Ik heb de glasplaten vervangen door watervaste betonplex.

Gerb

Citaat van: hansm op 21-09-2012  17:38 uBij mij is de glasplaat een keer gebroken. Bij het aanslaan van de compressor begon het vat te schudden en... pats!

Dan vraag ik me nu wel half hoe jij aan de naam van de brouwerij bent gekomen? Het huis begon te schudden...?

Caspar

Citaat van: John op 21-09-2012  16:59 uNiet bang dat glasplaat breekt?

De fusten staan op elkaar gestapeld... er staat dus weinig kracht op het glas. Volgens mij houdt het wel  :weetniet: .

hansm

Citaat van: Gerb op 21-09-2012  18:05 uDan vraag ik me nu wel half hoe jij aan de naam van de brouwerij bent gekomen? Het huis begon te schudden...?

 :)
Het huis is nog heel, alleen de koelkast trilde even en het vaatje trilde mee. Het is ook al een vrij oude koelkast, maar hij doet het nog prima :biersmile:

Adrie

Ik had een paar tapkranen uit een kroeg, maar die waren me eigenlijk te groot. Dus heb ik drie tapkranen met kompensatorkraan gekocht en geïnstalleerd. Veel compacter en bovendien heb ik nu drie tapkranen in plaats van twee.







Vanavond de eerste biertjes tappen...  :biersmile:

Albertus

Citaat van: Adrie op 20-02-2013  15:20 u... bovendien heb ik nu drie tapkranen in plaats van twee.

Dat is precies genoeg voor het bestuur van de Roode Toren. ;D

Bert

Caspar

Netjes Adrie, dat ziet er een stuk chiquer uit dan mijn volgestapelde koelkast ;) .

koffie

Ik kom er net achter dat ik nooit echt mijn zelfgebouwde tapkast in zijn uiteindelijke staat heb gepost hier:





In de kast zelf staat een droogkoeler die 2 bierleidingen aan kan.
De aansluitingen zijn zo geregeld dat ik zowel mijn 5 liter partyvaatjes als normale corny kegs aan kan, beide gebruik ik door elkaar heen.

foz

Citaat van: koffie op 20-02-2013  16:01 uDe aansluitingen zijn zo geregeld dat ik zowel mijn 5 liter partyvaatjes als normale corny kegs aan kan, beide gebruik ik door elkaar heen.

Geweldig hoe je die partyvaatjes hebt aangesloten. Hoe heb je de aansluingen gemaakt?

koffie

Candirect.de -> 76220956
Zorgen dat de bier (5/8) en CO2 (3/4) aansluiting overeenkomen met de rest van je setup .

foz


broeder

Ai ai ai,

Ik begin nu toch wel een beetje jaloers te worden. :huilen:
Mooie spullen mannen :petje-af:

groet,
broeder Willem

heijligers


sander_123

Hieronder 2 foto's van mijn taps. In het tonnetje zit een droogkoeler. De linkertapzuil gaat de koelkast in (die trouwens ook als gistkast dient, dus daar kan alleen koud bier getapt worden als er niet iets staat te vergisten..).




koffie


Henielma

Citaat van: Adrie op 20-02-2013  15:20 uIk had een paar tapkranen uit een kroeg, maar die waren me eigenlijk te groot. Dus heb ik drie tapkranen met kompensatorkraan gekocht en geïnstalleerd. Veel compacter en bovendien heb ik nu drie tapkranen in plaats van twee.

Vanavond de eerste biertjes tappen...  :biersmile:

Dat ziet er goed uit. Dergelijke compensatorkranen gebruik ik ook. Ze zijn goed in te stellen. Veel plezier ermee.

Adrie

Citaat van: Henielma op 21-02-2013  07:36 uDat ziet er goed uit. Dergelijke compensatorkranen gebruik ik ook. Ze zijn goed in te stellen. Veel plezier ermee.

Ik merk dat je met 2 m leiding met een doorsnee van 4 mm en 1,2 bar op het fust die compensator eigenlijk niet nodig hebt. Ook als ze volledig open staan, tapt het bier perfect. Al kan het natuurlijk zijn dat het nog afhangt van het bier. De drie die nu op de taps staan, tappen in ieder geval heel goed.

dinnerstick


EBC

Wat een mooie Perlicks, dinnerstick! En een leuke actiefoto, daar moest je snel zijn  :P.

dinnerstick

Dank je wel~ klein maar mooi. met een goedkope 'stc-1000' (en veel duct tape)
(maya) tap handgrepen gemaakt door mijn vader
black ipa en vienna lager op tap!





koffie

Ik was het beu om de droogkoeler van 40 kilo elke keer op mijn knietjes in en uit de tapkast te moeten freubelen.
Daarom heb ik een uitschuifbare plank gemaakt zodat ik de koeler makkelijk erin en eruit kan schuiven.
De kogellager rails kunnen elk 40 kilo dragen en zijn 100% eigen lengte uitschuifbaar. Ik geloof best dat ze de koeler niet volledig kunnen dragen op een lange termijn (in uitgeschoven positie) maar de tijd dat ze in uitgeschoven positie de koeler moeten dragen is zeer kort.

De bierkoeler op zijn plek ín de tapkast:


De bierkoeler op zijn plek in uitgeschoven positie:

tjleet

Volgens mij hoort daar normaal gezien in een server in te hangen in die rails ;)

koffie

Was het maar zo'n feest... We hadden geen serverrails meer over op kantoor.
Gewoon rails van de praxis dus :)

Adam

Een setje foto's van mijn bar en tapkoelkast. Bar is zelf gemaakt met materiaal van de Gamma. Erg leuk om te maken, nog leuker om aan te bieren :)
In de koelkast staat een 20 liter Corneliusvaatje (leeg momenteel).






Hoppenbrouwers

Ziet er goed uit zeg. Ik ben voornemens om ook een dergelijke opstelling te maken. Eerst maar eens inventariseren wat ik er allemaal voor nodig heb :)

bierfan

Mocht je het weten, mag je het altijd hier weg zetten.
Heb ik er ook nog wat aan... ;)


Reinout

Na een paar weekjes klussen ben ik nu ook een trotse eigenaar van een tapkoelkast.

De koelkast komt van Marktplaats en de tapinstallatie nieuw besteld. De ronde schijven bovenop de tap heb ik met schoolbordverf gespoten zodat het biertype en alcoholpercentage genoteerd kan worden.



Binnenin ruimte voor 2x corny-keg (19 L), 2kg CO2-fles en een 10 liter jerrycan. In deze jerrycan zit een pompje die op warme dagen het koude water uit de can door de tapzuil heen pompt. Ik heb aan de achterzijde een schakelaar gemaakt voor het pompje die aangesloten zit op de stroomverdeler van de koelkast zelf. Hierdoor heb ik maar 1 stopcontact en staat het pompje niet altijd aan. Daarnaast passen er in de deur ook nog 10 flesjes en is er ruimte genie voor het bewaren van hop en gist.



Afgelopen vrijdag voor het eerst getest met mijn 1e volmout brouwsel en 3 vrienden. Het beviel dusdanig dat er 2/3 keg doorheen is gegaan!

Sander van Dijk

Dat ziet er netjes uit :petje-af:
 
Ik heb volgens mij wel ergens gelezen dat het niet optimaal is om je CO2 fles in de koeling te bewaren, omdat dan de druk lager wordt en je volgens mij dan niet alle koolzuur uit de fles kunt gebruiken. Maar volgens mij hebben wel meer mensen de CO2 fles in de koeling staan, dus het zal wel geen kwaad kunnen.

René K

Dat ziet er goed uit Reinout! Veel plezier gewenst met je tapkoelkast. Maar dat was al gelukt las ik ;).

bierfan

Mijn tapkast is ook eindelijk af.



 :biersmile:

tdp

Ziet er gaaf uit, Bierfan! Mooi werk!

Groet,
de TDP

hansHalberstadt

Citaat van: Sander van Dijk op 08-07-2015  12:31 uIk heb volgens mij wel ergens gelezen dat het niet optimaal is om je CO2 fles in de koeling te bewaren, omdat dan de druk lager wordt en je volgens mij dan niet alle koolzuur uit de fles kunt gebruiken.
Dat is een fabeltjes denk ik. Vloeibare koolzuur heeft zelfs bij -20 ºC  nog een druk van 20 BAR en wordt door de reduceer verder verlaagd naar ca 1 BAR. Je kunt de fles helemaal leeg tappen tot er nog maar 1 BAR inzit. ook in dat geval maakt het niets uit wat de temperatuur is. (volume is dan tov de kelvin schaal, dus bij 20 ºC=293k is het volume 293/273=1.07 tov 0 ºC, dus slechts 7% meer. daar merk je niets van)   

Christian1990

Ondanks dat het (nog) geen zelfgemaakte kast heeft, wil ik hem graag met jullie delen:



Mijn biertapje, voor € 70,- overgenomen via Marktplaats alles zit erbij al denk ik eraan wel nieuwe slangen te kopen en nog een fles CO2 en natuurlijk een fust zodat ik mijn eigen bier ook op de tap kan zetten :groots:

*Kleine stap voor de mensheid, een grote stap voor mij!*   :biersmile:

bierfan

Das geen geld volgens mij.

Christian1990

Citaat van: bierfan op 29-07-2015  21:10 uDas geen geld volgens mij.

Dat klopt, en hij werkt perfect ben ik gisteren achter gekomen dus  :biersmile: *op de uwe!*

RienP

Zo gisteravond de laatste hand gelegd. Ik ben best tevreden met het resultaat.



Eerste biertje is getapt. Helaas net wat te weinig koolzuur in het bier, maar daar leer ik weer van.

Yogi

Prachtige kleur. Het ziet er niet "koelkast" uit.

Wat voor koelkast is het, merk/type?

Ik ga in de winter met keggen beginnen en dit is een mooi voorbeeld.

henkie

Mooi!
Heb je ook foto's van de binnenkant?

RienP

Gewoon een tweede hands koelkast van marktplaats (erg verkleurd ook). Deze is gespoten met Plastidip. Dat is een rubber substantie die vooral voor het opleuken van auto`s wordt gebruikt, maar dus ook goed op een koelkast werkt  ;D. Voordeel is dat het altijd weer heel makkelijk af te halen is (kijk maar op youtube voor filmpjes).

Ik zal morgen of zo wel een foto van de binnenkant maken.

RienP

Zoals beloofd de foto`s van binnen. Ik moet eigenlijk nog de draadeinden inkorten, maar het past nu, dus ik ben er te lui voor. Dat komt nog wel eens als ze in de weg zitten.
Misschien dat ik nog een STC-1000 toevoeg zodat ik wat meer controle heb over de temperatuur.



Het tweede fust is nu nog leeg, maar dat wordt na het weekend gevuld met kersenbier.

Brusteph

Voilà, mijn eerste post op dit forum maar ik moest hoognodig ergens kunnen pronken.
Dit is geïnspireerd op de 'Keezer' die zo populair is in de VS. Ik heb hem enkele maanden geleden met de hulp van een vriend gebouwd. De diepvries (een Whirlpool A++) kocht ik tweedehands voor € 115.  Hoewel hij redelijk klein is (een goede 200 liter) passen er toch 5 vaten in. Mijn eerste 5 vaten kocht ik via Malzmuehle maar inmiddels kocht ik extra vaten via een Ierse webwinkel.De tijdswinst t.o.v. bottelen is enorm en het is net omdat ik het bottelen zo beu was dat ik hier ben naar overgeschakeld. Binnen een maand zal hij erg nuttig zijn voor mijn volgende discofeestje :-)




Jacques

Citaat van: Brusteph op 01-09-2015  12:28 uVoilà, mijn eerste post op dit forum maar ik moest hoognodig ergens kunnen pronken.
Dit is geïnspireerd op de 'Keezer' die zo populair is in de VS. Ik heb hem enkele maanden geleden met de hulp van een vriend gebouwd. De diepvries (een Whirlpool A++) kocht ik tweedehands voor € 115.  Hoewel hij redelijk klein is (een goede 200 liter) passen er toch 5 vaten in. Mijn eerste 5 vaten kocht ik via Malzmuehle maar inmiddels kocht ik extra vaten via een Ierse webwinkel.De tijdswinst t.o.v. bottelen is enorm en het is net omdat ik het bottelen zo beu was dat ik hier ben naar overgeschakeld. Binnen een maand zal hij erg nuttig zijn voor mijn volgende discofeestje :-)

Hier kunt inderdaad mee pronken. Als je je zelf zou willen voorstellen op de daarvoor bestemde plek en iets meer over jouw achtergronden zou willen vertellen, zou ik dat op prijs stellen. Een eerste post op het forum en meteen zo iets laten zien doet vermoeden dat je al de nodige ervaring hebt.

Erick

Mijn beurt, mijn trots: 8)








Sander van Dijk

Citaat van: Erick op 03-09-2015  23:10 uMijn beurt, mijn trots: 8)

Daar mag je met recht trots op zijn! :duimop:

RienP


Erick

Een oude koelkast maar mbv schoolbordverf lijkt het heel wat :-)
Magical stuff!

jwestra

Heeft het wat betreft voor of naspoelen nog voordelen om de tapkraan in de koelkast te houden? Omdat je dan de kraan zelf ook koel houdt? En is hierbij verschil tussen een zuil of een kraan door de deur (zuil langer stuk buiten koelkast)
Denk dat ik regelmatig slechts 1 biertje wil tappen, en wil dit een beetje praktisch houden.

Henielma

Wanneer je regelmatig 1 glas bier wil gaan tappen (zoals ik) is het heel verstandig wanneer je de tapkraan in de koelkast houdt. Op die manier is ook je eerste bier koel en is deze met een normale hoeveelheid schuim te tappen.

bultje76

Vandaag ook mijn tapkoelkast in de schuur gebruiksklaar gemaakt. Een nette driptray mist nog, nu een simpele plantenbak, werkt ook ;)

Vier kegs in een oude inbouwkoelkast, CO2 lijn van buiten de kast naar binnen geleid. Heel erg fijn zo.

Proost!







Henielma

Mooi hoor en direct met vier compensatorkranen!  :proost:

bultje76

Ja, die compensatorkranen zijn fijn! Scheelt een hoop gedoe met lange bierlijnen etc. Nu kan ik aansluiten zonder problemen.

Hoor wel vaker dat ik dingen niet half kan doen ;) Ik dacht, als ik het dan toch doe, dan maar meteen goed.

Henielma

Verstandig. Jaren geleden heb ik eerst kranen gekocht zonder compensatorfunctie. Deze liggen nu op zolder en heb alweer een paar jaar compensatorkranen. Die zijn ontzettend handig. Dus verstandig om het direct goed te doen.

Sander van Dijk


Mijn tapinstallatie is ook soort van klaar. De deur naar de kelder zit bij ons in de woonkamer. Achter de deur had ik een mooi plekje gevonden om mijn tapkranen te plaatsen. Wel lekker in de buurt, maar niet direct in het zicht, wat mijn vrouw dan wel beter kon waarderen. De koelkast staat onderin de kelder. Ik heb dus een tapleiding van iets meer dan 2 meter. Ik had van te voren al bedacht dat het een groot nadeel zou zijn dat het bier in de leiding zou opwarmen, wat weer een hoop schuim geeft. Dat was inderdaad ook zo :)  Het eerste beetje tappen was alleen maar schuim. Ik had van te voren al bedacht om iets te gaan fabrieken met een koelleiding langs de tapleidingen en dat heb ik vandaag even in elkaar geflanst.

Ik heb een koelkast met een vriesvak erboven. In het vriesvak heb ik een emmer met 5 liter water gedaan met 2 liter spiritus erbij. (zodat de boel niet bevriest) Daarin heb ik een pompje gedaan met aan de uitgaande kant een slang naar de koperen pijp. Nu pomp ik de koude vloeistof door de 12 mm koperen pijpje naar boven tot het tappunt en dan gewoon weer met een pvc slang retour naar de emmer in het vriesvak. De 2 tapleidingen (4mm binnen dia) heb ik langs de koperen pijp vast gesnoerd. In eerste instantie was ik nog van plan om daar omheen nog buisisolatie te doen, maar ik heb het eerst nog even zonder geprobeerd en het wordt al goed koud. Ik wil ook weer geen bevroren bierleidingen :) 

Edit: misschien moet ik toch nog andere oplossing voor de spiritus verzinnen. Het stinkt in de kelder toch wel een beetje naar spiritus :)

Zie de foto's









Amateurke

Bier in koperen leiding?  ???
Spiritus kun je vervangen door koelmiddel auto?

Sander van Dijk

Citaat van: Amateurke op 19-04-2016  00:00 uBier in koperen leiding?  ???
Spiritus kun je vervangen door koelmiddel auto?


Nee, het bier gaat door de tap slangen van 4 mm binnen diameter. Die zitten langs de koperen pijp gesnoerd, waardoor ze worden gekoeld. Door de koperen pijp gaat alleen de koelvloeistof. Koper heeft een betere koude overdracht dan pvc, vandaar dat ik voor koper als koelleiding heb gekozen.

Sander van Dijk

Citaat van: Amateurke op 19-04-2016  00:00 uSpiritus kun je vervangen door koelmiddel auto?


Dat is inderdaad wel een idee. Maar dat moet ik dan wel puur gebruiken denk ik.


Sander van Dijk

Ik wil het sowieso nog een beetje knap afwerken. Het is nu nog een beetje houtje touwtje. Maar eerst moet alles even een beetje stabiel werken. Ik zal eerst eens even kijken naar gewone koelvloeistof. Als ik gewoon een 5 Liter kan haal is dat al prima. Dan krijg ik de leidingen heus wel koel.

mbroek

Citaat van: Sander van Dijk op 19-04-2016  12:28 uIk wil het sowieso nog een beetje knap afwerken. Het is nu nog een beetje houtje touwtje. Maar eerst moet alles even een beetje stabiel werken. Ik zal eerst eens even kijken naar gewone koelvloeistof. Als ik gewoon een 5 Liter kan haal is dat al prima. Dan krijg ik de leidingen heust wel koel.

De echte leidingkoelers die ik gezien heb pompen vloeistof van een graad of 5 langs de leidingen en eventueel door een tapzuil. Alles is dan wel goed geïsoleerd. Kun je jouw vriezer niet warmer zetten?
Voor de retour zou ik ook een koperen buis nemen en een mooi pakket met isolatie eromheen maken.

Sander van Dijk

Citaat van: mbroek op 19-04-2016  13:16 uDe echte leidingkoelers die ik gezien heb pompen vloeistof van een graad of 5 langs de leidingen en eventueel door een tapzuil. Alles is dan wel goed geïsoleerd. Kun je jouw vriezer niet warmer zetten?
Voor de retour zou ik ook een koperen buis nemen en een mooi pakket met isolatie eromheen maken.

Deze koelvloeistof is ca -16 / -18ºC uit de vriezer, is inderdaad iets te koud voor het mooi denk ik. Maar nu zonder isolatie blijven de bierleidingen wel mooi op temperatuur. Alleen de vriezer kan ik niet warmer zetten, omdat de koel / vries combi maar één thermostaat en compressor heeft. Dus ik stuur nu de temperatuur van de koelkast aan en op de temperatuur van de vriezer heb ik nu geen invloed. Verder heb ik in de koelkast niet echt ruimte om een emmer met koelkwater neer te zetten en in de vriezer wel.
 
En de leiding is ook best lang. Veel langer dan bij een standaard tapzuil. Mijn koelkast heb ik nu op ca 8ºC staan en je zal best wel wat koude verliezen, dus je koelt dan wel minder goed. En veel meer stroom kost het volgens mij niet (behalve het pompje) want de vriezer slaat toch mee aan als de koeling van de koelkast ingeschakeld wordt. 

DJ

De meeste spullen heb ik al, nu nog een tweede koelkast ritselen en ik kan m gaan maken naast mijn bbq in de tuin.
Maar Adrie bedankt voor de info.

jank


seed7

Je dacht, "ik heb nog een barretje, laat ik er eens een cafe omheen bouwen ...?"

Ingo

jank


seed7


jank

Hij is compleet met koelkast, koeler, tapblad en tapkraan.

seed7

Aftikken! Boot er uit, bar er in ;)

Ingo

jank

ik heb hem gekocht[/IMG][/URL]

tdp

Mooi bar Jan, ziet er puik uit!

Groet,
de TDP

hans100w

Jan, mooi ding. Komt ie in het tuinhuis?  :biersmile:

jank

 Ha Hans die komt in het tuinhuis als je de volgende opname maakt voor BrouwTV kun je aan de bar zitten.

hans100w

Citaat van: jank op 31-05-2016  19:05 uHa Hans die komt in het tuinhuis als je de volgende opname maakt voor BrouwTV kun je aan de bar zitten.

 :duimop: :duimop: :duimop:

Rich

Vandaag een blogje ingericht, eerste post over mijn tapvriezertje: http://www.homebrewer.nl/

Tweede deel van het verhaal komt zodra candirect zin heeft om mijn order uit te leveren :)

Thamerdal

Citaat van: Rich op 09-11-2016  21:19 uVandaag een blogje ingericht, eerste post over mijn tapvriezertje: http://www.homebrewer.nl/

Tweede deel van het verhaal komt zodra candirect zin heeft om mijn order uit te leveren :)
Komt er nog een vervolg Rich?

Rich

Hehe, ja dat is wel de bedoeling. Eens even een uurtje gaan zitten om even wat te tikken, tot nu toe niet van gekomen. Heb inmiddels twee tapjes en heel erg veel session IPA :)


Hans Anton

Om vooral lekker aan de gang te blijven ook maar een tapkoelkast (keezer) gebouwd. Alleen de slangen moeten nog binnenkomen, dan zal ik nog een foto maken van de binnenkant. Hij is verrijdbaar (op grote wielen, ik heb grind om het huis  ;) ) en kan dus binnen en buiten ingezet worden.





En voor de oplettenden: er komt ook nog een afdruiprek aan natuurlijk!

Jacques


Knobby

Mooi ding. Ben wel benieuwd hoe je de STC-1000 hebt aangesloten aan de binnenkant.

Hans Anton

Citaat van: Knobby op 28-06-2017  11:39 uMooi ding. Ben wel benieuwd hoe je de STC-1000 hebt aangesloten aan de binnenkant.

Dank je. Dat is betrekkelijk eenvoudig. De originele thermostaat verwijderd, de schakeldraden van die thermostaat losgemaakt van het connectorblok en daar de [cool] aansluiting van de stc1000 op aangesloten. Uiteraard eerst (voorzichtig!) geprobeerd met een los draadje.

Inmiddels proefgedraaid en de kist was binnen 15 minuten van 24°C gekoeld naar 3°C (maar er stond natuurlijk nog geen bier in).

Citaat van: Jacques op 27-06-2017  20:05 uZiet er gelikt uit!

Dank je Jacques!

Hans Anton

Nog even aanvullend Knobby: de meeste koelcompressors zijn 'domme' dingen. Als je ze op 220 V aansluit, werken ze. Dus als je die bedrading volgt naar de connector, komt je er vast wel uit!

Dirtbag

Vandaag zijn de laatste onderdelen binnen gekomen voor mijn tapkastje en heb ik dus de rest van de aansluiting afgemaakt.

De basis is een Liebherr Profi line 360 liter koelkast, aangezien deze alleen maar in saai wit te koop zijn, en de apparatuur waar die op en naast komt te staan allemaal een soort van metaal look hebben. Heb ik er voor gekozen om de koelkast met geborsteld aluminium vinyl autowrap te bekleden.
De tapkranen zijn aliexpress compensatorkranen met lengte van 100 Chinese mm.
Aan de binnen en de buitenkant zit een stevige RVS plaat om de klemkracht van de doorvoeren te verdelen en voor de looks heb ik de voorkant enigszins gepolijst.
De CO2 cilinder staat in de coulissen (achter het gordijn dus) en de CO2 gaat via een slang door een gaatje aan de achterkant de koelkast in en naar het verdeel blok.
Ik kan de CO2 eenvoudig per fust aan en uit zetten, ik kan echter niet per fust de druk regelen.
Ik heb geen lekbak, ik zet simpelweg de vaatwasser op een kier :)
Boven in de koelkast en onderin kan ik nog wat andere dingetjes plaatsen.

Nu het belangrijkste: PLOATIES :)
(als je last van je nek krijgt: rechtmuisklik en dan "afbeelding bekijken, of hoe je browser het ook noemt, dan staan de afbeeldingen wel recht overeind)

db





Mocht iemand zich het nog afvragen, ja ik ben single ;)

Dirtbag

Voor het spoelen van de bierleidingen wil ik trouwens een el cheapo vijverpompje en deze koppeling gebruiken:



db

TimW

Ik gebruik voor het spoelen een klein dompelpompje dat bij de kampeermarkt te koop is en soortgelijke aansluitingen. Dit werkt erg prettig. Overigens kun je met deze aansluitingen ook een tuinslang op de tap aansluiten en met water naspoelen.

Knobby

Mooi hoor. En ik heb gelijk ook weer wat ideetjes opgedaan. Had er zelf nog niet aan gedacht dat als je de kranen in de deur maakt ipv een pilaar bovenop, dat je je kegerator dan gewoon ergens bovenop kan zetten!

Dirtbag

Citaat van: Knobby op 15-11-2017  18:53 uMooi hoor. En ik heb gelijk ook weer wat ideetjes opgedaan. Had er zelf nog niet aan gedacht dat als je de kranen in de deur maakt ipv een pilaar bovenop, dat je je kegerator dan gewoon ergens bovenop kan zetten!

Hiervoor moest ik de kranen wel ietsje hoger zetten dan de fusten in de koelkast staan, anders zouden de kranen tegen de voorste fusten slaan en zou ik waarschijnlijk de koelkast niet meer dicht krijgen. :)

Als ik in de diepte net iets meer ruimte zou hebben gehad dan had ik de kranen ook iets lager gezet.

db

tdp

Mooi projectje dirtbag! Netjes gemaakt!

hans100w

Heel mooi, vooral die oplossing van de vaatwasser als lekbak.  :groots:

Easywoods

Onder het mom eenvoudig (easy ;)) maar doeltreffend de kleinste maat vriezer omgebouwd tot Keezer. 3 kegjes van 9,5 liter of 1 van 19 en 1 van 9,5 liter kunnen er in. Nog even zoeken naar een lekbakje...  :biersmile:

Hij mocht liever niet in de woonkamer dus uitgeweken naar de trapkast  :weetniet:


HJvK[nl]

Heren klussers...
Ben nu een bar aan het bouwen met een koelkast met tap erin.
Ik loop tegen 2 vragen aan:
- Ik las ergens een tijdje geleden iets over de ideale lengte van de bierslang? In hoeverre is dit van belang en weet iemand hoe dit in elkaar steekt?
- Ik zie een hele boel temperatuur vs druk tabellen voorbij komen; en ik snap het principe dat CO2 opname en temperatuur elkaar beïnvloeden. Maar vaak gaat staat de omgevingstemperatuur vermeld. Is dit met de gedachte dat veel fusten/bieropslag ongekoeld is en dat dit door een koelspiraal naar de tap gaat? En moet ik met een fust in de koelkast dus eigenlijk rekening houden met de temperatuur in de koelkast en dus te temperatuur van het bier?

Binnenkort een paar fototjes!

Knobby

Citaat van: HJvK[nl] op 13-12-2018  14:19 uHeren klussers...
Ben nu een bar aan het bouwen met een koelkast met tap erin.
Ik loop tegen 2 vragen aan:
- Ik las ergens een tijdje geleden iets over de ideale lengte van de bierslang? In hoeverre is dit van belang en weet iemand hoe dit in elkaar steekt?
- Ik zie een hele boel temperatuur vs druk tabellen voorbij komen; en ik snap het principe dat CO2 opname en temperatuur elkaar beïnvloeden. Maar vaak gaat staat de omgevingstemperatuur vermeld. Is dit met de gedachte dat veel fusten/bieropslag ongekoeld is en dat dit door een koelspiraal naar de tap gaat? En moet ik met een fust in de koelkast dus eigenlijk rekening houden met de temperatuur in de koelkast en dus te temperatuur van het bier?

Binnenkort een paar fototjes!
De juiste lengte en diameter van de bierleiding kan het verschil betekenen tussen een glas schuim tappen of een mooi biertje tappen. Hier een heel topic er over. Als je een compensatorkraan gebruikt is de exacte lengte minder belangrijk.

Die carbonisatietabel gaat over de temperatuur van het bier tijdens het verzadigen, dus de omgevingstemperatuur als je met een droogkoeler werkt, of de temperatuur van de koelkast waar het fust in staat.

Mattijs

Bovenste koelkast / kegerator:
- 4 x 5 liter minikeg
- CO2 verdeler 4x
- CO2 tank 6 kg naast koelkast
- Bierleiding naar deur-doorvoer
- Glasplaat vervangen door multiplex



Onderste koelkast:
Opslag voor nog eens 6 x 5 liter minikeg



Deur voorzien van compensator tapkraan en lekbak.


Hickey

Ziet er goed uit!

Waar heb je die kleine fustjes vandaan?

Groeten,
Sander.

Mattijs

Citaat van: Hickey op 30-10-2019  12:39 uZiet er goed uit!

Waar heb je die kleine fustjes vandaan?

Groeten,
Sander.
Thanks!
Vaatjes en tap-kop bij amazon.de of aliexpress.
Als je ze bij Ali per stuk besteld worden er geen invoerrechten geheven, ook geen btw.
Levertijd was goed, ik heb er in totaal 10 besteld, allemaal binnen 2-3 weken binnen. Soms in 10 dagen al.

Zowel Ali als Amazon leveren alle benodigde onderdelen.

Tapkop op Ali:
https://www.aliexpress.com/item/33050946413.html?spm=2114.13010708.0.0.8eb54c4djBvodx

Vaatjes op Amazon:


Ik ben zeer te spreken over de kwaliteit van de vaatjes.
Er is overigens al een lange draad op dit forum over de chinese vaatjes:
https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,29951.0.html


emiel1

Ziet er mooi uit, maar waarom heb je 4 5 liter fustjes in serie en niet gewoon 1 19 liter corny keg?

Loser

Citaat van: Mattijs op 02-10-2019  14:09 uBovenste koelkast / kegerator:
- 4 x 5 liter minikeg
- CO2 verdeler 4x
- CO2 tank 6 kg naast koelkast
- Bierleiding naar deur-doorvoer
- Glasplaat vervangen door multiplex

@Mattijs valt je "warmte"verlies mee met dat je een gat voor je CO2 hebt gemaakt? zit hier ook aan te denken :-)

Knobby

Citaat van: emiel1 op 31-10-2019  10:03 uZiet er mooi uit, maar waarom heb je 4 5 liter fustjes in serie en niet gewoon 1 19 liter corny keg?
Dat zal wel met de ruimte te maken hebben

Mattijs

Citaat van: emiel1 op 31-10-2019  10:03 uZiet er mooi uit, maar waarom heb je 4 5 liter fustjes in serie en niet gewoon 1 19 liter corny keg?


Citaat van: Knobby op 31-10-2019  15:17 uDat zal wel met de ruimte te maken hebben

Ruimte inderdaad en meer flexibiliteit. Soms brouw ik kleine batches, soms wil ik van een bier een klein vaatje langer bewaren, meer soorten in voorraad etc.
Wel iets meer schoonmaakwerk inderdaad.
Maar die kleine vaatjes zijn wel lekker makkelijk te hanteren.
En het zijn er 10 niet 4.

Mattijs

Citaat van: Loser op 31-10-2019  10:53 u@Mattijs valt je "warmte"verlies mee met dat je een gat voor je CO2 hebt gemaakt? zit hier ook aan te denken :-)
Ja merk er niets van. Gat voor CO2 slang heb ik binnen en buiten afgekit.

Dirtbag

Ik zou zeggen dat je 3 tapkranen te weinig hebt ;)

Mijns inziens hoef je een bier in fust pas te koelen een dag voordat je deze wilt koelen. Je zou dus 4 verschillende bieren in de tapkast kunnen hebben en de 4 opvolgers of pendels in de koude kast klaar hebben staan, alle andere fusten kunnen dan bij kamer temperatuur bewaard worden. Heb je nog wel een beste lading extra fustjes nodig ;)

db

tdp

Heb me ook gevoegd bij de thuistappersclub!



Bijna een rug lichter, maar dan heb je ook wat ;)

seed7

Ha! Toch voor de grote vaten gegaan, of komen er nog kleintjes bij?

Ingo

tdp

Die komen nog, maar kon 2 x € 59,95 beter aan mezelf verkopen dan 4 x € 109,95 ;).

Mike101

Citaat van: Dirtbag op 15-11-2017  15:20 uVoor het spoelen van de bierleidingen wil ik trouwens een el cheapo vijverpompje en deze koppeling gebruiken:



db

Ha Dirtbag waar heb je deze koppeling vandaan? Het bovenste gedeelte heb ik maar kan nergens het onderste stuk van de koppeling vinden.

bierfan

Na lang twijfelen, heb ik mezelf toch maar een kadootje gedaan... :proost:







Cruz12

Die heb ik ook ga je veel plezier aan beleven .

Jeltuh

Waar koop je deze in Nederland?

bierfan


Kiekeboe





Zo ziet mijn thuistap en degustatiehoekje uit. Aangekocht bij Ggmgastro: https://www.ggmgastro.com/nl/bierkuehler-mit-zapfhahn-195-liter-1-tuer-1.html?gclid=EAIaIQobChMIst6i8uG95wIVyPhRCh0xhgt-EAQYAyABEgJY5_D_BwE

Een relatief klein maar erg degelijk en robuust apparaat. Volgens mij niet zozeer bedoeld voor hobbybrouwers maar wel om in te zetten als verplaatsbare tapkast bij allerlei (openlucht) evenementen.

Rudllfo1980

Dit is mijn tap koelkast. Gewoon een koelkast gekocht bij de kringloop. Deze zwart geverfd. De zuil en lekbak in China besteld. De kranen in Engeland. zijn van intertap forward sealing met flowcontrol.





Er passen 2 10l soda kegs in.



De gasfles is van soda stream die ik nog had. Deze kan ik bijvullen vanaf een 2l gas fles.



Trapkast

Op brouwdagen perfect als werkbank voor het brouwen, en op andere momenten als perfecte t(r)apkast!  :proost: :brouwen:






Satch Brewing

Mijn BBQ uitvoering: (foto is gestreched.. op e.o.a. manier..krijg het niet goed)


hier de topic: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,43099.msg649193.html#msg649193

thuis tappie:


Thuis tappie in actie (krijg het kinderding niet weg..dus ff klikken)

Jacques

Citaat van: Satch Brewing op 30-03-2021  00:31 uMijn BBQ uitvoering: (foto is gestreched.. op e.o.a. manier..krijg het niet goed)


Door mij opgelost (aanpassing breedte en lengte van de afbeelding).

Satch Brewing

Citaat van: Jacques op 30-03-2021  20:15 uDoor mij opgelost (aanpassing breedte en lengte van de afbeelding).
:groots:

Fractus

Citaat van: Satch Brewing op 30-03-2021  00:31 u[...]
Thuis tappie in actie (krijg het kinderding niet weg..dus ff klikken)
[...]

Ik denk dat het 'kinderding' iets te maken heeft met de titel van je video, komt er automatisch een beveiliging op. Heeft niets met bier te maken  :biersmile:

Ik vind je tapinstallatie in olievat erg mooi gemaakt trouwens

Derp

Zit te denken over hoe ik zo'n kast zou maken en vraag me af of zo'n tapzuil nadelen heeft. Hij zou bij mij in de schuur komen (jammer, heen en weer lopen als ik een biertje wil maar in huis is er geen plek). Daar kan het gerust 30 graden worden in de zomer.

Als je een tapzuil hebt warmt die op inclusief het bier in het slangetje neem ik aan. Als je slechts een paar biertjes per week per tap drinkt, merk je hier dan wat van? Anders zou ik beter overwegen kraantjes direct in de deur van het koelkastje te maken (wat ik wel minder mooi vind).

Hanz.

Hallo allemaal.

Wat een inspiratie aan soorten taps hier! Sinds kort heb ik er ook 1 gemaakt. Een mobiele unit, die bovenop een klein koelkastje kan. Daar passen precies 2 5-liter fustjes in (de Chinese). Binnenkort komt er nog wat lange leiding binnen om hem wat verder weg te kunnen zetten van de koelkast. Daarbij ook een glazenspoeler in de lekbak, met afvoer. Inmiddels ook een grote koelkast gekregen van de buren, waardoor ik binnenkort ook grotere soda-kegs kan aansluiten. Nadeel is dat het tappen wel erg leuk is en de inhoud van de fustjes snel leeg is. Dan is 5 liter toch wel erg weinig.

Wat ik nog graag zou willen (en misschien kan iemand mij daar tips voor geven) is een koppeling (ball-lock) aan de zijkant van de koelkast, zodat de koelkast en de tap ook makkelijk los gekoppeld kunnen worden. Ik zit zelf te denken aan een holle buis (met schroefdraad aan de buitenkant), waar ik aan 1 kant een ballock aan vast kan maken en aan de andere kant een slang (die in de koelkast weer een ball-lock koppeling heeft om op een fust te klikken). Maar geen idee hoe het zit met maten, etc... Om het wiel niet opnieuw uit te vinden de vraag of iemand al zoiets heeft, of weet hoe en wat ik dan nodig heb aan materialen. In elk geval hier alvast een foto van mijn tap:




Hanz.

Citaat van: Hanz. op 05-06-2021  15:57 uWat ik nog graag zou willen (en misschien kan iemand mij daar tips voor geven) is een koppeling (ball-lock) aan de zijkant van de koelkast, zodat de koelkast en de tap ook makkelijk los gekoppeld kunnen worden.

Inmiddels 2 koppelingen via China over laten komen en aan de zijkant van mijn koelkast gemonteerd;

Binnen in de koelkast komt de leiding binnen en kan ik er 2 fusten op aansluiten. Aan de bovenkant kan ik mijn mobiele tappunt er dan aan klikken, of de picknicktap of... En ik kan de fustjes bijvoorbeeld naar de camping meenemen zonder de hele koelkast, met alleen de tap. Zo hoef ik niet elke keer de ball-lock koppelingen van de leidingen te schroeven of de leidingen via de deur van de koelkast te laten lopen.

Brouwerij KOR

Ik heb mijn tap afgelopen week in mijn woonkamer gebouwd, trots op het resultaat.


WJW

Wow, dat ziet er echt heel mooi uit. Mijn complimenten. Ik zou best nog wat foto's van dichterbij en/of detailfoto's willen zien. Heel gaaf.

tdp

Gaaf hoor, dat krijg ik niet voor elkaar hier... Echt super!

guidomarree

Wauw, ik zou zelfs de vriendin kunnen overtuigen om een tapkraan in de keuken te zetten als het zo netjes zou worden gedaan [emoji16]

Brouwerij KOR

Ik zal na mijn werk jog wat foto's maken.
Zo is het mij ook gelukt mijn vriendin te overtuigen. Gelukkig drinkt ze zelf ook graag een biertje.

Bedankt voor de complimenten.

Groet Ruud

Brouwerij KOR

Citaat van: Brouwerij KOR op 04-08-2021  10:57 uIk zal na mijn werk jog wat foto's maken.
Zo is het mij ook gelukt mijn vriendin te overtuigen. Gelukkig drinkt ze zelf ook graag een biertje.

Bedankt voor de complimenten.

Groet Ruud

guidomarree

Passen er 3 vaatjes in en een gasfles?

Brouwerij KOR

Citaat van: guidomarree op 05-08-2021  12:24 uPassen er 3 vaatjes in en een gasfles?
3 vaatjes inderdaad van 20 liter. Of 1 fust van 50 liter. De koolzuurfles heb ik ernaast liggen in de kast.

Brouwerij KOR

Het is de Kegerator van Jacks Mangrove.

LAM

Hallo allemaal,
Mijn goedkope koelkastje onder de tap is er mee gestopt helaas. Goedkoop=duurkoop, maarja...
Nu heb ik een nieuwe (tweedehands) gekocht en ik heb er de bovenplaat van af gehaald. Ik wil er graag een gaatje in boren voor bier doorvoerleiding. Ik zie alleen op de achterkant en op de bovenkant PENTANE 05 >PP< staan op een soort stevig zacht plastic, met luchtkanaaltjes er in. Zitten hier de koelleidingen onder? Of kan ik hier veilig (en voorzichtig) doorheen boren?
Of is het verstandiger een gat aan de zijkant te maken?

Groetjes LAM



bastiaandalen

Ik zou het niet meteen durven te zeggen. Lijkt er bijna op dat het twee afzonderlijke logo's horen te zijn, de ene met pentane, want de ander is recycle code 5 PP (polypropyleen).

Ondanks dat, bij mijn koelkast wist ik ook niet zeker of de bovenkant ook koelleidingen of elektra had. Ik ben gewoon begonnen met het dunste boortje wat ik had, toen zag en voelde ik alleen maar isolatiemateriaal en ben daarna meteen doorgegaan naar grotere boor waar leidingen doorheen pasten

Spyro

Citaat van: Brouwerij KOR op 05-08-2021 &nbsp;12:18 u
Hoe maak je de verbinding tussen de tapkraanzuil en de frigo die onder het werkblad staat? Ik zou ook zoiets willen doen. Alvast bedankt voor elke tip...!

BillieGroothuizen

@Adrie Bent U de schrijver van het boek ¨Verander water in bier?¨

Jacques

Citaat van: BillieGroothuizen op 16-08-2022 &nbsp;22:17 u@Adrie Bent U de schrijver van het boek ¨Verander water in bier?¨

Adrie is inderdaad de schrijver van het boek "Verander water in bier".
Hij is lange tijd medebeheerder geweest van het forum. De laatste jaren bezoekt Adrie het forum niet meer.

Bvk1983

De 2e keg is hier onderweg en ik ben langzaam ook vast aan het rondkijken hoe ik later mijn tapkoelkast ga maken. Wat ik me altijd afvraag: hoe vaak spoel je de leidingen en kranen?

tdp

Citaat van: Bvk1983 op 27-03-2023  15:23 uDe 2e keg is hier onderweg en ik ben langzaam ook vast aan het rondkijken hoe ik later mijn tapkoelkast ga maken. Wat ik me altijd afvraag: hoe vaak spoel je de leidingen en kranen?

Ik sluit de tap vaak aan op het moment dat ik een feestje heb, of visite krijg. De volgende dag spoel ik dan alles door. De kranen demonteer ik dan, en maak ik dan goed schoon. Geldt ook voor de koppelingen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.