Laat je tap(koel)kast zien

Gestart door Adrie, 05-05-2009 22:18 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Adrie

Afgelopen dagen ben ik druk bezig geweest met het maken van een gekoelde tapkast. De kast is gebouwd aan een koelkast waar ik de deur uit heb gehaald. Uiteraard is de kast goed geïsoleerd om het verlies van kou zoveel mogelijk te voorkomen. In de winter is het koud genoeg in de kelder om de koeling uit te zetten, maar nu begint de temperatuur naar de 15 graden te kruipen en wordt het voor de meeste bieren toch te warm. Hier het resultaat:


De gesloten kast. Rechts (onder de glazen) staat de koelkast.


Er is ruimte voor alle vijf vaten die ik heb en nog veel ruimte voor flessen.


Hopelijk blokkeren de flessen niet een goede koeling, anders moet ik nog een keer een ventilatortje plaatsen.


MO

Ouwe klusser! Daar heb je flink voor op je knieen moeten liggen. Het ziet er prachtig uit. Heb je nog een extra thermostaat op de koelkast zitten, of staat-i op 6 °C? Wel een beetje een groot hok geworden voor een koelkast. Kon je de (overbodige toch?) vriezer er niet uit halen?

jacob

Dat ziet er goed uit.
Ik heb deze

Ik dacht dat ik nog een betere foto van de binnenkant had maar die kan ik niet vinden.
Er passen in ieder geval 4 soda kegs in en dat is gelukkig voor mij voldoende ;D ;D


Adrie

Citaat van: MO op 05-05-2009  22:33 uOuwe klusser! Daar heb je flink voor op je knieen moeten liggen. Het ziet er prachtig uit. Heb je nog een extra thermostaat op de koelkast zitten, of staat-i op 6 °C? Wel een beetje een groot hok geworden voor een koelkast. Kon je de (overbodige toch?) vriezer er niet uit halen?

Op de knieën liggen doe ik graag voor bier.  ;D En klussen moet af en toe, nu de brouwerij klaar is. voor je het weet vul je je tijd met tv kijken of zo.

De koelkast staat nu op zijn laagste stand. Even aanzien welke temperatuur dat oplevert. Helaas zit het vriesvak geïntegreerd, dus die kon er niet uit. Was dat wel het geval, dan had ik niet die hele kast hoeven bouwen, maar gewoon de fusten in de koelkast kunnen zetten.  :idea:

Maar goed, voordeel is wel dat nu alle fusten erin kunnen, dus ook de fusten die nog niet op de tap zitten maar wel gesatureerd moeten worden of wachten op consumptie.

jacob

Hoi Adrie,
Je brengt me wel op een idee trouwens om mijn gistkast op deze manier te gaan maken.

Menno

Adrie, ben je niet bang dat de koelcapaciteit van de koelkast te gering is? De te koelen ruimte is aanzienlijk vergroot. :weetniet:

Ook als de deur open gaat zal je té veel kou verliezen, ben ik bang... :-\

Wél weer gaaf gedaan!  :duimop:

Adrie

Citaat van: Menno op 05-05-2009  22:46 uAdrie, ben je niet bang dat de koelcapaciteit van de koelkast te gering is? De te koelen ruimte is aanzienlijk vergroot. :weetniet:

Ook als de deur open gaat zal je té veel kou verliezen, ben ik bang... :-\

Wél weer gaaf gedaan!  :duimop:

Dank je. En nee, ik ben niet zo snel bang. De kast is geïsoleerd met 8 cm dik tempex, dus het warmteverlies is zeer klein. Als de kast eenmaal op temperatuur is, blijft ie dat wel. De deur open maken kost niet zo heel veel kou, in ieder geval is dat te verwaarlozen ten opzichte van de warmteinhoud van al dat bier. Hoe dan ook: mocht het niet werken, dan weten we dat ook weer.

EBC

Jaja, dat is vakwerk Adrie.  :duimop:

Dat vriesvak is toch gewoon de verdamper? Er zit toch geen aparte temperatuurvoeler in dat vakje? Zo niet, weg met dat deurtje, dan heb je een betere warmteoverdracht daar de kast. Misschien zelfs de voeler verlengen naar midden in de kast en een ventilator erbij.

Maar koel je nu, onder de koelkast door, ook niet de ruimte? Pas op voor condensvorming onder de kast en op de elektriek aldaar.

EBC

Een echte kegerator jacob. Heel praktisch. Wat minder 'rustiek' als Adrie, maar wel de variant waar ik ook voor zou kiezen..

Oja, Adrie, pas op voor schimmelvorming op het hout, zorg dat het gelakt is.

Ik heb een homepub, misschien nog maar eens een fotooke maken...

Adrie

Het hout is allemaal gelakt, Jasper. Dat deurtje van de vriezer weghalen is een goed idee, daar had ik nog niet aan gedacht. Op de vloer ga ik nog een plaatje tempex leggen, maar die had ik nu niet meer voorhanden en dan is ook de ruimte onder de koelkast afgedekt.

Albertus

Citaat van: Adrie op 06-05-2009  16:26 uDat deurtje van de vriezer weghalen is een goed idee, daar had ik nog niet aan gedacht.

Van mijn koelkast heb ik een half jaar geleden het deurtje er uit gehaald en daar draait permanent een ventilatortje (ongeveer 0,3 watt, dus dat voegt nauwelijks warmte toe). Er zit nooit meer ijs in het vriesgedeelte. De voeler van de UT100 zit ongeveer midden in de kast. Werkt geweldig, koelt snel en blijft binnen 0,2 ºC op temperatuur.

Bert

wiwi

Ik zou nog een laag isomo op de grond, voor de frigo leggen want dat is nog een serieuze koudewarmtebrug.

Adrie

Citaat van: wiwi op 06-05-2009  20:12 uIk zou nog een laag isomo op de grond, voor de frigo leggen want dat is nog een serieuze koudewarmtebrug.

Is ondertussen gebeurd. Ook het deurtje van de vriesvak is verwijderd. Het werkt trouwens prima, de kast was toen ik thuis kwam een graad of 10 en het bier had dezelfde temperatuur.

DP

Hoi Ardie,

Het ziet er in de foto naar uit dat je aan de sodakegs een slang van ongeveer een meter aan hebt zitten, deze is gekoeld dat zeker maar ben je niet bang voor infecties?  :neenee:
of spoel je de leidingen elke dag?  :weetniet:

Groet DP :proost2:

Muldermans

Adrie ik vind het echt helemaal geweldig! Vooral de labels op je taphandles!

Groeten
Muldermans

Adrie

Citaat van: DP op 06-05-2009  20:53 uHet ziet er in de foto naar uit dat je aan de sodakegs een slang van ongeveer een meter aan hebt zitten, deze is gekoeld dat zeker maar ben je niet bang voor infecties?  :neenee:
of spoel je de leidingen elke dag?  :weetniet:

Ik heb twee bieren ruim twee maanden op de tap gehad (zonder de slangen los te koppelen) en de laatste bieren die ik tapte smaakten nog net zo goed als de eerste. Het geheim is dat er geen lucht (zuurstof) bij komt, dan kan er niets met het bier gebeuren. Helaas zijn beide fusten nu leeg. Een dezer dagen ga ik ze schoon maken en de leidingen doorspoelen met water en chemipro oxi.


Citaat van: Muldermans op 06-05-2009  20:58 uAdrie ik vind het echt helemaal geweldig! Vooral de labels op je taphandles!

Dank je!

oranjeboombiertje

Adrie,

Ik zou die leidingen en fusten spoelen met loog (chempro caustic) en niet met oxi. Oxi is een desinfectiemiddel en loog/caustic is een reinigingsmiddel.

Ik neem aan dat je wilt reinigen en niet alleen desinfecteren. Als je na het reinigen nog wilt desinfecteren kan je alsnog oxi gebruiken of een azijnzuur oplossing (die heeft wel een langere contacttijd nodig).

 :degroeten:
Wesley

Adrie

Ok, bedankt voor de tip.

Emile

Adrie,

Ik ben echt diep onder de indruk van wat je gemaakt hebt. Schitterend. Ik heb je berichten over een tapinstallatie van voor naar achter gelezen. Er is me veel duidelijk geworden en ik ga dat zeker op termijn nabouwen.

Dank voor de inspiratie!

Emile

Menno

Krijgen we nu wéér een discussie over reinigingsmiddelen en -technieken?  ;DHeb je toevallig zo'n energiemeter in huis? Kan je nagaan wat het energieverbruik is van je koelinstallatie. ;)

 :degroeten:

Adrie

Citaat van: Emile op 06-05-2009  21:53 uAdrie,

Ik ben echt diep onder de indruk van wat je gemaakt hebt. Schitterend. Ik heb je berichten over een tapinstallatie van voor naar achter gelezen. Er is me veel duidelijk geworden en ik ga dat zeker op termijn nabouwen.

Dank voor de inspiratie!

Emile

Dank je, Emile, en graag gedaan. Maar ik weet zeker dat als jij dat na gaat bouwen, het nog een stukje gelikter wordt.

Adrie

Citaat van: Adrie op 06-05-2009  20:50 uHet werkt trouwens prima, de kast was toen ik thuis kwam een graad of 10 en het bier had dezelfde temperatuur.

Ondertussen heb ik een digitale thermometer in de kast hangen (de voeler, dan) en de kast blijft stabiel op een graad of 8. De koelkast staat op de laagste (=warmste) stand. Ik heb nog niet gemonitoord hoe lang hij aan en uit staat, maar als ik in de kelder kom staat de koelkast vaker uit dan aan, dat is me wel opgevallen. De kelder waar de kast in staat is een graad of 15 à 16.

Kortom, het werkt perfect, al had de warmste stand voor mij best 10 tot 12 graden mogen opleveren. Wellicht schaf ik binnenkort nog eens een Conrad UT-100 aan speciaal voor de tapkast. Het leuke is dat in oktober de koelkast uit kan, omdat het in de kelder dan koel genoeg wordt. Hij hoeft dus steeds maar een half jaar aan te staan.

Tjonge, ik kan met gemak mijn flessen en fusten kwijt. Ik ben echt heel blij dat ik deze klusactie heb gedaan.

Adrie

Voor ons feest van afgelopen zaterdag heb ik een buitentap gemaakt. Heel simpel: een plaat met twee gaten voor de tapstangen, een paar schragen eronder, een lekbak erop en klaar. De fusten zet ik in een soort hoezen van steenwol en dat isoleert heel erg goed. Gedurende het hele feest bleven de fusten koud. Hier een paar foto's:


Oscar

Citaat van: Adrie op 22-06-2009  20:57 uGedurende het hele feest bleven de fusten koud.

Cool !  :D

Jacques

Ha Adrie,

Zo te zien heb je de paarden op je tapinstallatie in ere weten te herstellen. Heb je de handels nog aangepast?

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.