Ik heb maar eens een mail gestuurd naar die mannen van flextank. Misschien dat zij ook al wat onderzocht hebben in verband met bier...
Ja Robin, daar sla je nu net de hamer op de kop. Houten vaten, die 'lekken' zuurstof, net als HDPE. En dat is voor wijn juist goed. Wijn in RVS mist die zuurstof en rijpt niet. Daarom wordt er in RVS wijntanks bewust geoxideerd, maar dan heel langzaam, net alsof het een houten (HDPE) vat is. Kennelijk komt die zuurstof zo langzaam en haast moleculair in de wijn, dat van oxidatiereacties geen sprake is.
Deze manier van beluchten schijnt een heel ander effect te hebben dan direct contact met buitenlucht.
Tijdens het hele productieproces van wijn wordt sulfiet toegevoegd om opgeloste zuurstof direct af te vangen. Voor botteling wordt nog bepaald hoe lang een wijn moet rijpen en aan de hand daarvan wordt nog eens een hoeveelheid sulfiet toegevoegd om die periode te overbruggen. Ook de soort kurk wordt hierop afgestemd.
Wijn niet oxideren? Hmmm...
Afijn, Ikke allemaal niet weten, slechts horen en zien. Ik ben benieuwd of mijnheer Flextank reageert en iets te melden heeft.
Wij willen toch allemaal nu wel eens weten of een stevig HDPE vat nu echt zo slecht is, of niet? Als dat zo is, moeten we niet afkappen, maar proberen te leren van anderen. En waarom dan niet van de wijnmakers?