Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Ruilbieren Weizenfestijn  (gelezen 15460 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #50 Gepost op: 26-04-2009 21:02 u »
Al die monniken ook... ;D

Ja, monnikenbier waar geen monnik aan te pas komt.  :bokser:

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #51 Gepost op: 26-04-2009 21:12 u »
Oordeel: Een maf bier, de smaak van de havermout geeft het bier een bier-oneigen smaak, maar het is ook weer niet zo vreemd dat het heel uniek is.

In de middeleeuwen werd het merendeel van de bieren gebrouwen met vooral havermout. De smaak van haver was toen heel bier eigen!

Smaken in bier veranderen in de tijd. Ik blijf er bij dat we (hobbybrouwers bedoel ik dan) ons steeds meer richten op de smaak van het Reinheitsgebot. Gerstemout, (veel) hop, geen kruiden en geen suiker. En we willen, ook in navolging van de Duitsers, steeds minder gistingsnevenproducten. Naar mijn idee wordt het tijd dat we ophouden met het imiteren van commercieel bier en moeten we gaan proberen de oude bieren weer nieuw leven in te blazen.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #52 Gepost op: 26-04-2009 21:21 u »
moeten we gaan proberen de oude bieren weer nieuw leven in te blazen.

Yeah! Op naar zuur bier zonder koolzuur! :D

Ja, monnikenbier waar geen monnik aan te pas komt.  :bokser:

Gelukkig richt je je peilen niet alléén op het Reinheitsgebot ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #53 Gepost op: 26-04-2009 22:54 u »
Yeah! Op naar zuur bier zonder koolzuur! :D

Gelukkig richt je je peilen niet alléén op het Reinheitsgebot ;D

Daar heb ik vandaag behoorlijk van genoten. Zie hier. De Belgische geuzebrouwers brouwen een zeer oud biertype waar geen Reinheitsgebot aan te pas komt!

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.012
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #54 Gepost op: 27-04-2009 00:10 u »
Oordeel: De geur is echt goed, in de smaak zitten de meest belangrijke smaakcomponenten, maar het bier is wel droog. Komt een eind in de richting, misschien alleen het maischschema aanpassen en de vergistingtemperatuur een graadje lager.

Bedankt voor het commentaar..ik neem aan dat je ervan genoten hebt, ik vind 'm zelf ook erg lekker, maar zeker nog niet perfect. Ik zelf denk dat de vergisting temperatuur (die niet zo gecontroleerd is als je denkt, maar zeker niet boven de 20°C is uit gekomen) wel goed is geweest...en het maischschema aanpassen zou een optie kunnen zijn. Ik mis een beetje de gewenste body in dit bier, dat mag wel ietsje meer zijn. Ik ben wel gecharmeerd van het idee van beginnen op 40°C en de 52-stap overslaan en meteen doorstoken naar 62°C  :brouwen:

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #55 Gepost op: 27-04-2009 12:11 u »
Daar heb ik vandaag behoorlijk van genoten. Zie hier.
Toch zou ik het jammer vinden als al mijn bieren vanaf nu zuur en prikloos zouden zijn...  :denken:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.889
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #56 Gepost op: 27-04-2009 12:36 u »
In de middeleeuwen werd het merendeel van de bieren gebrouwen met vooral havermout. De smaak van haver was toen heel bier eigen!

Smaken in bier veranderen in de tijd. Ik blijf er bij dat we (hobbybrouwers bedoel ik dan) ons steeds meer richten op de smaak van het Reinheitsgebot. Gerstemout, (veel) hop, geen kruiden en geen suiker. En we willen, ook in navolging van de Duitsers, steeds minder gistingsnevenproducten. Naar mijn idee wordt het tijd dat we ophouden met het imiteren van commercieel bier en moeten we gaan proberen de oude bieren weer nieuw leven in te blazen.

Jacques is in de overgang of zo  ;D. Juist hij was altijd aanhanger van Brauwelt, professor Narziss en alle andere ridders van het Reinheitsgebot. Wat was hij altijd fel gekant tegen kritiek op deze vakliteratuur.

Ik heb alleen nog het idee dat hij de invloed van commercie verwart met die van het Reinheitsgebot.

Maar: Goed bezig Jacques  :duimop:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.889
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #57 Gepost op: 27-04-2009 12:48 u »
Wel bij de les blijven jongens...  :lessmile:

Geuze bevat wel degelijk koolzuur. Maar gueuzebrouwers bestaan niet, het zijn lambiekbrouwers en in lambiek zit geen koolzuur.

Zo is dat.  :weetbeter:

Offline JWVG

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.978
  • Land: nl
  • Well, that's just ..like ..uh.. your opinion, man!
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #58 Gepost op: 27-04-2009 13:47 u »
Jongens, wieber eens even op uit mijn draadje!  ;) Geproefde bieren willen we hier zien!

 :degroeten: JW.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #59 Gepost op: 29-04-2009 21:47 u »
Net het havermoutbier van Jacques geproefd (S-33 versie)

uiterlijk: troebel; geel/oranje; een typisch eiwitschuim (wollig) dat relatief snel weg is
geur: clean, heel licht visachtig (afbraakproduct olie; kan dit door de haver komen? - vissig is doorgaans een oxydatieproduct van onverzadigde vetzuren)
smaak: zoetig, licht kruidig, enorme koolzuurprikkeling - bellen in het bier lijken heel klein te blijven waardoor ze sterk prikkelen
nasmaak: samentrekkend; stroef; beetje granig; de lange nasmaak is bitter

Het is een verfrissend bier dat behoorlijk clean overkomt (weinig karakter, beetje saai). De scherpe nasmaak vind ik niet zo prettig. Toch wel een lekker bier.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.270
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #60 Gepost op: 29-04-2009 22:09 u »
Hoi William,

Bedankt voor het proeven.

Het zeer hoge gehalte aan haver heeft denk ik inderdaad gezorgd voor een hoog vetgehalte waardoor het bier een mindere schuimhoudbaarheid heeft. Bij een volgende poging wil ik het gehalte aan haver wat terugbrengen.

Het saaie karakter is denk ik vooral een gevolg van de gistkeuze. De versie met de Roeselaere gist vind ik helemaal niet saai.

Zelf heb ik geen scherpe nasmaak. Bedoel je misschien bitterheid?  Ik weet nog niet wat ik ga doen qua bitterheid bij de herhaling. Wat hopbitterheid mag toch wel vind ik.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #61 Gepost op: 29-04-2009 22:13 u »
Zelf heb ik geen scherpe nasmaak. Bedoel je misschien bitterheid?  Ik weet nog niet wat ik ga doen qua bitterheid bij de herhaling. Wat hopbitterheid mag toch wel vind ik.
Ik twijfelde tussen bitterheid of stroefheid als gevolg van de haver. Ik vind het geen "normale" bitterheid, vandaar.

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #62 Gepost op: 07-05-2009 21:45 u »
Ik zit nu aan de Weizen van Adrie, de eenstapsversie op 67°C.

Uiterlijk: geel, oranje, iets dof, romig inzakkend schuim.
Geur: bananen en licht kruidnagel én weeig van de tarwe.
Smaak: Bananen, weeig, tarwe, iets banaan-esterig.
Mondgevoel: redelijk zoetig, maar niet echt plakkerig.
Oordeel: Dit neigt wel naar een hele goede Weizen. Ik proef hier nog wel het bananen-esterige in, wat iets scherp overkomt in de smaak en op de tong. Met recht de beste Weizen van het Weizenfestijn.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #63 Gepost op: 07-05-2009 22:03 u »
Dit neigt wel naar een hele goede Weizen.

Hahaha. Dank je.  :D

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #64 Gepost op: 07-05-2009 22:12 u »
Het was zeker een compliment, maar ik zit nog met mijn Munich Wheat gisttrauma, die Weizen werd door iedereen finaal afgekeurd.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.012
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #65 Gepost op: 07-05-2009 22:15 u »
maar ik zit nog met mijn Munich Wheat gisttrauma, die Weizen werd door iedereen finaal afgekeurd.

Zou dat puur de gist zijn ..???

Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #66 Gepost op: 07-05-2009 22:20 u »
Hé ouwe trapbenatter, wat insinueer je precies?

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.930
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #67 Gepost op: 07-05-2009 22:26 u »
Het was zeker een compliment, maar ik zit nog met mijn Munich Wheat gisttrauma, die Weizen werd door iedereen finaal afgekeurd.

Als ik deze met je geruild had was ik misschien in staat om je van dit trauma af te helpen, maar helaas.

Wel heb ik nog de Weizen van Dennis: een lichte bananenimpressie, weinig kruidigheid maar wel een beetje een stroeve afdronk. Schuim en koolzuurdruk is wel a la Weizen. Als ik hem nu vergelijk met de keuringsresultaten heb ik het idee dat hij toe te sterng is beoordeeld. Misschien dat dit komt door de Weihenstephan geurbom.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.012
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #68 Gepost op: 07-05-2009 22:26 u »
wat insinueer je precies?

Zou die gist dan toch niet zo geschikt zijn voor een weizen ? (en nee, ik twijfel niet aan je brouwers capaciteiten, als best brouwers van de wereld 2007 (of was dat 2006?))


Offline Gerb

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.832
  • Land: nl
  • Elk bier een experiment
    • http://huisbrouwerij-het-ferment.blogspot.nl/
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #69 Gepost op: 08-05-2009 08:20 u »
Zou die gist dan toch niet zo geschikt zijn voor een weizen ?

Ik dacht dat je bedoelde dat het misschien aan het maischschema of vergistingstemperatuur lag. Ik vermoed dat de gist gewoon niet zo super is. Het Belgische gistexperiment gaf dit min of meer ook al aan. Het is geen Weizengist.


Als ik deze met je geruild had was ik misschien in staat om je van dit trauma af te helpen, maar helaas.

Als het goed is heeft/had Edwin er nog een paar staan. Er was weinig animo om dit bier mee te nemen, gek genoeg.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #70 Gepost op: 12-05-2009 13:45 u »
Ik proef nu een weizen en kan het volgende vermelden:
Kleur:   Oranje, in het flesje erg helder, in het glas iets tussen tweeschijn en dof, licht troebel. Mooi schuim, zakt langzaam in en een dun laagje blijft liggen.
Geur:   Onmiskenbaar weizen, gist.
Smaak:   Weinig banaan, iets kruidnagel, beetje "strak", niet erg.
Nasmaak:   tarwe, licht bitter.
Best wel lekker!
Alleen, waar is deze van? :weetniet:
Op de goudkleurige dop staat met rode viltstift iets van 54 met een frubbltje eronder???

Die was dus van mij. Dat kringeltje gaf aan of het een WB06 (k) Maizelgist (m) of Wyeastgist (w) was...
Bedankt voor het keuren.
Mijn familie vind mijn bieren nu na deze weizens ineens wel lekker ::), dus de voorraad slinkt snel.

Edwin

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #71 Gepost op: 12-05-2009 13:54 u »
Als het goed is heeft/had Edwin er nog een paar staan. Er was weinig animo om dit bier mee te nemen, gek genoeg.

Ik zal nog eens kijken of hij erbij staat.

Edwin

Offline Anton

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 984
  • Land: nl
  • You're never too old to learn something stupid.
Re: Ruilbieren Weizenfestijn
« Reactie #72 Gepost op: 12-05-2009 16:02 u »

Mijn familie vind mijn bieren nu na deze weizens ineens wel lekker ::), dus de voorraad slinkt snel.

Ha ha, ik heb hetzelfde "probleem" en niet alleen de familie vindt ze lekker, het volleybalteam van mijn zoon ook. samenvol

Tags: