Ruilbieren Weizenfestijn

Gestart door JWVG, 23-04-2009 19:57 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JWVG

Ha mensen,

voor de overzicht maar even dit draadje, dat voor zichzelf spreekt!

Ik moet even beginnen met een vraag: ik heb twee biertjes, en ik weet niet meer van wie ze zijn. Ze zijn niet van Jacques (daar heb ik twee andere biertjes van gekregen, waar ik naar uitkijk  :lekkerbier:), ook niet van William, Stefan of Dennis. Het kunnen dus Anton, Edwin, Gerb of Herman zijn. Het zijn twee flesjes zonder sticker, en met alleen rode viltstift op de dop. Op de ene staat OF 'SSM' OF 'WSS', de andere is wat moeilijker leesbaar.

Wie oh wie? Stom dat ik het niet heb onthouden....  :verbergen:

 :degroeten: Jw.

Henielma

Ik denk dat die van mij zijn.

Met een beetje geluk kan je W43 Weizen I (eenstaps)
en W44 Weizen II ontcijferen (meerstaps)

Dit staat in roze (rood) op de dop van een euroflesje met een dikke stift geschreven en goudkleurige doppen.

JWVG

Haha, dat zijn ze inderdaad! Stom!

Zelf op kamertemp zie ik door het glas al dat de eenstaps een stuk troebeler is.

 :degroeten: JW.

JWVG

Nou heb ik ook nog een flesje met een 'R' er bovenop. Die is volgens mij van Gerb. Welke is dat ook alweer, Gerb?

 :degroeten: Jw.

Gerb

Dat is mijn Rupert, een soort N'ice Chouffe met thijm en sinasappelschil. Ik hoop dat jij met je Simpelheidsgebod dit ook kan waarderen.

William

Citaat van: Gerb op 23-04-2009  20:38 uDat is mijn Rupert, een soort N'ice Chouffe met thijm en sinasappelschil. Ik hoop dat jij met je Simpelheidsgebod dit ook kan waarderen.

Dat wilde ik ook graag weten want over een half uurtje gaat de dop er af

JWVG

Dat red ik niet, William - hij is net de koelkast in. Dat wordt morgen of zo. Jammer, een paralelle proef was leuk geweest.

Ik ga straks voor een Duckstein. Proost!

 :degroeten: JW.


Henielma

Ik ben nu het S-33 Havermoutbier van Jacques aan het proeven.

Geur: Zacht hoppig

Kleur: Amber, troebel

Schuim: Wit, blijvend laagje

Smaak: Zacht bitter, mooi hoppig met een medium body. De havermout komt volgens mij terug in de zachte smaak.

Van mij had de hoppige smaak wat minder gemogen waardoor de havermout beter uitgekomen zou zijn. Het bier smaakt goed uitvergist.

Het is een lekker hoppig doordrinkbaar bier.

JWVG

Hee, dat is grappig - ik heb mijn plannen gewijzigd, en zit net ook achter een haverbier.

Uiterlijk: koper, zeer troebel. Aardig wat koolzuur, maar vrijwel geen schuim dat heel snel wegtrekt
Geur: fruitig/zurig - doet erg denken aan de Saison gist die ik laatst heb gebruikt
Smaak: licht zoet, vooral heel zacht, citrus.
Nasmaak: licht zurig, licht wrangig. Fris.

Kortom: een verassend lekker biertje  :proost:. Toen ik het inschonk schrok ik even, want laten we wel wezen: het ziet er niet uit. Maar het smaakt wel heel lekker! Ik proef en ruik, itt Herman, heel weinig hop.

Het kan dus, zoveel havermout! Leuke proefervaring! Ik had graag de Roeselaere versie ook geproefd. Erna vindt hem ook lekker.

 :degroeten: JW.

William

De knoepert van een Rupert van Gerb:

uiterlijk: mooi koper / amber; lichte tweeschijn
schuim: veel schuim dat behoorlijk stabiel is
geur: moutig, gebrand, beetje typische geur wat later de kruidigheid blijkt te zijn
smaak: de eerste impressie is bitter, moutig en zoet. Daarna blijft er heel lang een kruidigheid hangen die ook in de geur zat. Later lees ik dat dit de thijm moet zijn.
nasmaak: bitterzoet, plakkend.

Ik vind dit een heel verrassend en lekker bier. Toen ik het bier rook deed het me in eerste instantie gistig aan, later bleek dat de kruidigheid van de thijm te zijn die behoorlijk sterk aanwezig is. Ik heb het gevoel dat de thijm ook bijdraagt aan de bitterheid. De thijm zou misschien iets subtieler aanwezig mogen zijn. Ik heb het idee dat het hele gistkarakter is weggedrukt maar je krijgt er een hop voor terug. Een klasse V bier!

Jacques

Heren,

Bedankt voor het proeven van mijn havermoutbier. Ook ik vind het een bijzonder bier. De Roeselaere versie is eerlijk gezegd een stuk spannender dan de S-33 versie. Het zurige past prima bij de havermout.

De hopgifte was lastig. Ik heb uiteindelijk er voor gekozen om niet al te weinig hop te gebruiken omdat ik het bier een echt karakter wou geven. Gelukkig maar want anders zou het bier helemaal geen schuim hebben gehad ben ik bang.

Bij een volgende keer ga ik de hoeveelheid havermout terugbrengen naar 40%.De tarwemout wil ik dan op 20% zetten en de pilsmout op 40%. De hopgifte blijft een lastige...

Wel staat vast dat ik geen S-33 meer zal gebruiken. Het gehele brouwsel zal vergist worden met de Roeselaere gist.

Jacques

Ik drink nu de EBS van Jan Willem.

Bij het openen een flinke sis.
Het valt mij nu pas op hoe laag de fles gevuld is...

Veel koolzuur en schuimvorming bij het inschenken.
Kleur: koperkleurig een mooie kleur voor een ESB.
Helderheid: lichte tweeschijn.
Dikke laag schuim die inzakt tot een kleine blijvende laag.
Constante koolzuurstroom.

Geur: zowel sterk moutig als hoppig. Heeft ook een typisch Engelse geur.

In de smaak overheerst de moutigheid. Licht zoetig dat overgaat naar bitterig (maar niet hoppig). Heel licht fruitig (had misschien wat sterker gemogen). Pas in de nasmaak komt de bitterheid echt naar voren. Geen enkele smaakafwijking.
Stevige body.


Een mooi bier. In een cijfer uitgedrukt: 7,5.

JWVG

Citaat van: Jacques op 23-04-2009  22:44 uHet valt mij nu pas op hoe laag de fles gevuld is...

Haha! De bieren die ik instuur voor competitie zijn fatsoenlijk gevuld, hoor! Gelukkig heb je je ogen nog....  ::)

Tja, dat koolzuur: ik heb gebotteld met 5.5 g suiker per liter, dat is volgens mij wel o.k. Maar de einddichtheid was 1.018 g cm-3, en ik heb in mijn bottelnotities al geschreven dat ik het bier nog erg vond schuimen, en me afvroeg of het echt wel goed uitvergist was. Ook de evolutie in de fles doet mij denken dat het nog een paar puntjes gedaald is. Ik zal het SG nog eens meten. Het blijft een rare gist - ik had waarschijnlijk nog een keer goed moeten schudden in het nagistvat.

Citaat van: Jacques op 23-04-2009  22:44 uGeur: zowel sterk moutig als hoppig. Heeft ook een typisch Engelse geur.
Geen enkele smaakafwijking.
Een mooi bier. In een cijfer uitgedrukt: 7,5.

Kijk - dat horen we graag!

Citaat van: Jacques op 23-04-2009  22:44 uHeel licht fruitig (had misschien wat sterker gemogen).

Nog suggesties daarvoor? Iets warmer vergisten? Ik heb het nu heel strak op 17-18 ºC gehouden (gemeten aan het bier, niet de luchttemp in de koelkast).

Bedankt voor het proeven! Dat is toch de beste feedback die je kunt hebben als brouwer!

 :degroeten: JW.

Gerb

Citaat van: William op 23-04-2009  22:12 uDe knoepert van een Rupert van Gerb:

Ik heb het gevoel dat de thijm ook bijdraagt aan de bitterheid. De thijm zou misschien iets subtieler aanwezig mogen zijn. Ik heb het idee dat het hele gistkarakter is weggedrukt maar je krijgt er een hop voor terug. Een klasse V bier!

Bedankt voor het proeven! Ik heb ook het idee dat de thijm en vooral de verse sinasappelschil iets bitter afgeven. Ik heb dit bier ook niet ingeleverd voor het ONK. De ene keer is die lekkerder dan de andere keer en ik vind er over het algemeen te weinig balans in zitten.

Jacques

Citaat van: JWVG op 24-04-2009  08:01 uNog suggesties daarvoor? Iets warmer vergisten? Ik heb het nu heel strak op 17-18 ºC gehouden (gemeten aan het bier, niet de luchttemp in de koelkast).

Misschien 1 à 2 ºC hoger vergisten.
Mijn eigen bovengistende bieren zijn voor mij soms ook te strak van smaak. Ook ik ga de temperatuur iets verhogen. Sommige biertypen mogen best wel meer esters hebben.

Jacques

Citaat van: Gerb op 24-04-2009  08:13 uDe ene keer is die lekkerder dan de andere keer en ik vind er over het algemeen te weinig balans in zitten.

Dat heb je vaak met wat jong bier. Na een paar weken is de smaak veel evenwichtiger. Je hebt nog de tijd om hem in de loop van de week te proeven en alsnog naar het ONK te sturen als je wilt.

Gerb

Dat weet ik, maar dit bier zit al sinds 25 januari op de fles, dus die is echt wel al over die eerste hobbels heen. De thijmsmaak was zeker de eerste 2-3 maanden te heftig.

Gerb

Zullen we de Weizens hier dan ook maar vermelden?

Ik heb hier de Weizen van Anton met de WB-06, uitgebreid maischschema met 40/50/64/72/78°C, waarbij de 72°C-stap 20 min duurde, 1050-1015.

Uiterlijk: dof, oranje, romig schuim, zakt wel iets in, maar blijft staan.
Geur: lekker banaan en kruidnagel. Tarwe, gistig.
Smaak: tarwe, redelijk wat kruidnagel, weinig banaan. Het bier is iets zoet. Er zit een smaakje aan: het lijkt op gistig of trekkerig. Het verlaagd de doordrinkbaarheid zeker. Dit is ook het smaakje wat aan mijn Munich wheat korrelgist-Weizen zit. Geen typische korrelgistsmaak. Zou het misschien de hop kunnen zijn? Welke hop heb je gebruikt? Er zit een bepaald soort kruidigheid en bittertje aan dit bier.

Ik kom nogmaals tot de conclusie dat de Weizens veel beter uit de verf komen zonder die vervelende Weihenstephaner ernaast  :D

Anton

Fijn Gerb dat je mijn weizen niet te min vond. De hop was Tsjechische Saaz, 4,2% bloem.
Ik ga dit weekend ook nog het e.e.a. proeven maar moet eerst even aklimatiseren, net terug uit Letland.

Anton

William

Citaat van: Gerb op 24-04-2009  17:06 uSmaak: tarwe, redelijk wat kruidnagel, weinig banaan. Het bier is iets zoet. Er zit een smaakje aan: het lijkt op gistig of trekkerig.

Gerb, jij kunt goed reproduceerbaar keuren. Dezelfde samentrekkendheid had je ook op het formulier van de proefsessie vermeld.

William

Citaat van: Gerb op 24-04-2009  17:06 uIk kom nogmaals tot de conclusie dat de Weizens veel beter uit de verf komen zonder die vervelende Weihenstephaner ernaast  :D

Van te voren hadden we wel gediscussieerd over het wel/niet meenemen van een referentie. In geval van een uitgesproken referentie is dat dus niet zo'n goed idee. De verschillen tussen de andere bieren, waar het eigenlijk om gaat, zullen daardoor kleiner worden. Een belangrijk verbeterpunt.

Anton

Ik proef nu een weizen en kan het volgende vermelden:
Kleur:   Oranje, in het flesje erg helder, in het glas iets tussen tweeschijn en dof, licht troebel. Mooi schuim, zakt langzaam in en een dun laagje blijft liggen.
Geur:   Onmiskenbaar weizen, gist.
Smaak:   Weinig banaan, iets kruidnagel, beetje "strak", niet erg.
Nasmaak:   tarwe, licht bitter.
Best wel lekker!
Alleen, waar is deze van? :weetniet:
Op de goudkleurige dop staat met rode viltstift iets van 54 met een frubbltje eronder???

Anton

Citaat van: William op 24-04-2009  22:31 uVan te voren hadden we wel gediscussieerd over het wel/niet meenemen van een referentie. In geval van een uitgesproken referentie is dat dus niet zo'n goed idee. De verschillen tussen de andere bieren, waar het eigenlijk om gaat, zullen daardoor kleiner worden. Een belangrijk verbeterpunt.

Daar ben ik het met eens, maar het was wel lekker :lekkerbier:

Anton

JWVG

Citaat van: William op 24-04-2009  22:31 uVan te voren hadden we wel gediscussieerd over het wel/niet meenemen van een referentie. In geval van een uitgesproken referentie is dat dus niet zo'n goed idee. De verschillen tussen de andere bieren, waar het eigenlijk om gaat, zullen daardoor kleiner worden. Een belangrijk verbeterpunt.

Daar moeten we het nog eens over hebben, William, ik weet niet of ik het daar mee eens ben. Gerb heeft natuurlijk groot gelijk dat die weizens lekkerder over komen als de Weihenstephan er niet naast staat. Maar voor een formele proeverij (zoals afgelopen weekend) vraag ik me af of we elkaar dan niet voor de gek houden. Ik vond het heel goed om te realiseren dat er allemaal nog dik vet naast zaten. Houdt je nederig.... Anders hadden we misschien wel geroepen dat x de perfecte weizen had gebrouwen. Terwijl we nu weten dat het nog beter kan. En dat is volgens mij winst!

 :degroeten: JW.

Gerb

Je hebt natuurlijk gelijk, de Weizens zitten nog te ver van een commercieel voorbeeld. Een referentie is denk ik ook de beste oplossing. Ik had er een smiley achter gezet. Wat ik me dan wel afvraag: hoe doen keurmeesters dit? Het lijkt me heel lastig om een referentie in het hoofd te hebben. 

William: gelukkig proef ik inderdaad hetzelfde als vorige week. Misschien moet ik ook maar keurmeester worden.

William

JW: ik ben het met je eens als we er vanuitgaan dat de Weihenstephan hét voorbeeld van een Weizen is. Als er ook andere soorten binnen de stijl vallen die een heel ander karakter hebben zou deze referentie een verkeerd beeld kunnen geven.

JWVG

En dat ben ik weer met jou eens  :D. Maar ik vind dat te verdedigen.

Gisteravond een Erdinger op - dat is toch eigenlijk ook een niveau minder..... De Hopfenweisse was geniaal  :proost:. Die paar Fat Tire Snake Dog IPA's van de tap trouwens ook   :proost: :proost:

Nu koffie  :ziek:

 :degroeten: JW.

EBC

Citaat van: JWVG op 25-04-2009  09:44 u...De Hopfenweisse was geniaal  :proost:....

Laatst ook zo'n Hopfenweisse gedronken in Maastricht bij ' Pothuiske. Op zich een leuk bier, de hoppige geur was inderdaad geniaal, maar het smaakte naar zeep. De combinatie van de hoeveelheid hop met het de weizensmaakjes is niet ok.  :duimonder:

EBC

Jullie neigen al weer erg naar hokjesgeest en verafgoding  ;).

Wat betekent de term referentie? Is dat 'de hoogste klasse' of  'een goed voorbeeld van stijl'. Ik neem aan het laatste.

Alle commercieel verkrijgbare Weizens zijn referenties. Dat je de ene lekkerder vindt dan de ander, maakt het nog niet dé referentie. Als Weihenstephan zo veel beter is, dan is het een klasse apart en daarmee geen referentie.

Neem nou Tripel. Over het algemeen wordt Westmalle gezien als de referentie. Maar bijna geen enkele andere tripel smaakt ernaar. Eigenlijk is Westmalle dus helemaal geen goede referentie.

Een Rolls Royce is ook dan ook geen referentie auto, daarvoor moet je meer aan een Volkswagen Golf of Opel Astra denken.

JWVG

Je kunt heel lang over termen praten, maar uiteindelijk gaat het hierom: ik vind Weihenstephan heel lekker, en wil het nabrouwen. Als andere mensen het daar niet mee eens zijn, moeten ze dat zeggen en kiezen we in overleg wat anders. Ik heb echt he-le-maal geen zin in een een stijl/referentie discussie. Te vaak gedaan. En met het weizenfestijn kunnen we zelf de regels maken!

Citaat van: EBC op 25-04-2009  09:58 uJullie neigen al weer erg naar hokjesgeest en verafgoding  ;).

Je kent me, he!  :D

Citaat van: EBC op 25-04-2009  09:50 uDe combinatie van de hoeveelheid hop met het de weizensmaakjes is niet ok.  :duimonder:

Dat ben ik dus niet met je eens. Ik vind die combi van hop met weizen, waarvan ik altijd gedacht heb dat die heel slecht was, enorm goed uitgevallen. Totaal anders dan ander bier dat ik ken. En dat vind ik dan dus (uiteraard met een knipoog) geniaal bier.

 :degroeten: JW.


Henielma

De Weistephaner als 5e bier bij de proefsessie was voor mij een eye-opener. Heel fijn dat die er bij was naar mijn idee. Daarom weet ik dat ik er nog lang niet ben met mijn weizen.

Helaas viel daarnaast veel van de zelfgebrouwen weizens in het niet. Maar toch wil ik liever een lekkere weizen met smaak nabrouwen dan bijvoorbeeld een Erdinger die ik al vaker gedronken heb maar wat ik weinig smaak vind hebben.

We moeten gewoon nog een stap maken naar mijn idee. En dat gaat ons lukken al duurt het nog 4 jaar.  :leren:

Gerb

Ik heb hier de W43 en W44 van Herman (Henielma) voor me.

bier           W43            W44
Uiterlijk:licht gelig, dof licht gelig dof
schuim: dikker en stabieler schuim dan W44 trekt weg na 2 min.
Geur: tarwe,lijkt wel appelmoes, esterig, neigt naar banaanweeig, tarwe, bananig, esterig
Smaak:een erge solvent smaak, esterig, droog, geen banaan of kruidnagel te onderscheiden  veel minder esterig, kruidnagel, misschien iets banaan
Oordeel: niet zo lekker bier, ik vermoed dat dit bier bij een hogere temp. is vergist? best een goede Weizen, mist wel banaan en misschien wat zoet

Ik zal even zoeken wat hier het verschil was.







Henielma

Fijn dat je ze naast elkaar hebt geproefd. De vergistingstemperatuur was van beide bieren 17 ºC.

Ik ben het helemaal eens met je oordeel.

De W43 is de eenstapsmaischuitvoering en de W44 is de meerstapsmaisch. Een duidelijk verschil.

Gerb

Wel maf dat die eenstapsmaisch dan meer esters geeft. Is dit de WB-06 die gewoon niet zo denderend is?

Henielma

Ik heb verder geen ervaring met deze gist. De gist voor beide brouwsels van 13 liter komt uit 1 zakje. In ieder geval is het dus dezelfde gist.

RobinB

Citaat van: Gerb op 25-04-2009  16:48 uWel maf dat die eenstapsmaisch dan meer esters geeft. Is dit de WB-06 die gewoon niet zo denderend is?

Wat bedoel je precies met esterig?
Banaan (isoamyl-acetaat) is ook een ester (Zuur + Alcohol), Appelig dacht ik ook (ethyl-ester?)

Of bedoel je oplosmiddel-achtig?

Wat zou kunnen is dat door het verschillende substraat (door de verschillende maischschema's) de verhoudingen van bepaalde esters en andere smaakstoffen (4VG bijvoorbeeld) anders is.
Hierdoor kunnen sommige smaken meer of minder naar voren komen.

Gerb

Ik bedoelde velpon/oplosmiddelachtig.

RobinB

Aha, wel handig te weten, aangezien ik esterig meer/vooral met banaan en dergelijke smaken associeer.
Maar ehtyl-acetaat is ook een ester, dus oplosmiddel kan ook, maar wel handiger het beestje bij zijn naam (oplosmiddel voldoet ;) ) te noemen ;D

Gerb

Ik zit nu aan de Weizen van Oscar. Wyeast - 40/10 52/15 62/35 72/25 78/5 - 19°C vergisting

Uiterlijk: dof geel, weinig schuim.
Geur: Weeig, tarwe, banaan. Zoetig. Esterig (ethyl-acetaat)
Smaak:  bananig, iets kruidnagel, tarwe.
Nasmaak: droog en kruidig, tarwe.
Oordeel: De geur is echt goed, in de smaak zitten de meest belangrijke smaakcomponenten, maar het bier is wel droog. Komt een eind in de richting, misschien alleen het maischschema aanpassen en de vergistingtemperatuur een graadje lager.


Gerb

Ik zit nu aan een Tripel van William:

Uiterlijk: helder, oranje, heel veel vrijkomend koolzuur. Dik schuim, romig, glasplakkend.
Geur:  een heerlijke 'Belgische' geur, lijkt een beetje op een Augustijn. Fruitig. Hogere alcoholen, iets oplosmiddel.
Smaak: in de smaak komen de hogere alcoholen niet zo terug. Een milde fruitigheid gecombineerd met een Duits-aandoende hoppigheid, wat kruidig, maar ook licht citrus. De bitterheid bouwt op. Bij de eerste slok proefde ik een moutigheid die een beetje koekjes/biscuit-achtig vind smaken.
Body: redelijk dun, niet heel droog.
Nasmaak: lang bitter en hoppig.
Oordeel: Een hele goede tripel, die lijkt op een Augustijn. De hogere alcoholen in de geur ben ik geen fan van, maar dit heb ik bij een aantal commerciele Belgische bieren ook geproefd.

RobinB

De Kruisheren/(Grunn) Augustijn?
Of zijn er meerdere? (vast wel)

Gerb

Grunn heeft Augustinus bieren, ik bedoel de het bier Augustijn van Van Steenberge.


RobinB

Ah! klopt!
Al die monniken ook... ;D

Zit er in die Augustijn niet enorm veel metaalsmaak?

William

Citaat van: Gerb op 26-04-2009  00:35 uNasmaak: lang bitter en hoppig.
Oordeel: Een hele goede tripel, die lijkt op een Augustijn. De hogere alcoholen in de geur ben ik geen fan van, maar dit heb ik bij een aantal commerciele Belgische bieren ook geproefd.

Bedankt voor de notities Gerb. Zelf ben ik er iets minder tevreden over en dan met name de bitterheid die ik na verloop van tijd te sterk vind. De eerste paar slokken van dit bier vind ik perfect, daarna is het een beetje werken. Het gaat om Westmalle Tripel kloonpoging

Gerb

Ik ben goed op gang, nu even het Jacques Havermout bier (S-33):

Uiterlijk: dof , oranje, geel, inzakkend schuim.
Geur:  fruitig, kruidig, roggebrood.
Smaak: fruitig, granig, parfummig, iets vanille?, limoen?
Oordeel: Een maf bier, de smaak van de havermout geeft het bier een bier-oneigen smaak, maar het is ook weer niet zo vreemd dat het heel uniek is. Ik denk dat hier best wel een zuurtje tegenover zou mogen staan.


Gerb

Citaat van: William op 26-04-2009  01:03 uBedankt voor de notities Gerb. Zelf ben ik er iets minder tevreden over en dan met name de bitterheid die ik na verloop van tijd te sterk vind. De eerste paar slokken van dit bier vind ik perfect, daarna is het een beetje werken. Het gaat om Westmalle Tripel kloonpoging

Ik vond de bitterheid eigenlijk wel goed, het was meer het gistprofiel wat mij niet zo beviel.

Gerb

De Weizen van Stefan:  Wyeast 3068 -  45/10 52/15 60/30 70/30 78/10 - 15-21

Uiterlijk: oranje, dof weinig schuim.
Geur: weeig, tarwe, banaan, weinig kruidnagel.
Smaak: gistig, weeig van tarwe, weinig banaan, iets kruidnagel.
Nasmaak: weeig, minder droog dan die van Oscar, die toch bijna hetzelfde heeft gedaan, maar beter de temperatuur onder controle. Beide bieren hebben niet veel banaankruidnagelsmaak, welke je wel zou verwachten met de maischschema's.

Gerb

Citaat van: Gerb op 26-04-2009  01:08 uOordeel: Een maf bier, de smaak van de havermout geeft het bier een bier-oneigen smaak, maar het is ook weer niet zo vreemd dat het heel uniek is. Ik denk dat hier best wel een zuurtje tegenover zou mogen staan.


Ik zie dat ik hier misschien wat onsubtiel gezegd heb dat het geen goed bier was. Ik bedoelde dat de havermout, ondanks het grote aandeel in de stort, het bier toch gewoon een drinkbaar en "echt" bier is geworden. Ok, nog niet heel duidelijk, maar het was niet negatief bedoeld, Jacques.

RobinB

Citaat van: Gerb op 26-04-2009  16:30 uBeide bieren hebben niet veel banaansmaak, welke je wel zou verwachten met de maischschema's.

?
Vergis je je niet met kruidnagel?
Voor banaan lijkt me de gisting temperatuur veel meer van belang. Hoe het maischschema dat zou beinvloeden...?

Gerb

Kruidnagel inderdaad, sorry ik was aan het brouwen en drinken tegelijk.

Jacques

Citaat van: RobinB op 26-04-2009  00:52 uAl die monniken ook... ;D

Ja, monnikenbier waar geen monnik aan te pas komt.  :bokser:

Jacques

Citaat van: Gerb op 26-04-2009  01:08 uOordeel: Een maf bier, de smaak van de havermout geeft het bier een bier-oneigen smaak, maar het is ook weer niet zo vreemd dat het heel uniek is.

In de middeleeuwen werd het merendeel van de bieren gebrouwen met vooral havermout. De smaak van haver was toen heel bier eigen!

Smaken in bier veranderen in de tijd. Ik blijf er bij dat we (hobbybrouwers bedoel ik dan) ons steeds meer richten op de smaak van het Reinheitsgebot. Gerstemout, (veel) hop, geen kruiden en geen suiker. En we willen, ook in navolging van de Duitsers, steeds minder gistingsnevenproducten. Naar mijn idee wordt het tijd dat we ophouden met het imiteren van commercieel bier en moeten we gaan proberen de oude bieren weer nieuw leven in te blazen.

RobinB

Citaat van: Jacques op 26-04-2009  21:12 umoeten we gaan proberen de oude bieren weer nieuw leven in te blazen.

Yeah! Op naar zuur bier zonder koolzuur! :D

Citaat van: Jacques op 26-04-2009  21:02 uJa, monnikenbier waar geen monnik aan te pas komt.  :bokser:

Gelukkig richt je je peilen niet alléén op het Reinheitsgebot ;D

Jacques

Citaat van: RobinB op 26-04-2009  21:21 uYeah! Op naar zuur bier zonder koolzuur! :D

Gelukkig richt je je peilen niet alléén op het Reinheitsgebot ;D

Daar heb ik vandaag behoorlijk van genoten. Zie hier. De Belgische geuzebrouwers brouwen een zeer oud biertype waar geen Reinheitsgebot aan te pas komt!

Oscar

Citaat van: Gerb op 26-04-2009  00:08 uOordeel: De geur is echt goed, in de smaak zitten de meest belangrijke smaakcomponenten, maar het bier is wel droog. Komt een eind in de richting, misschien alleen het maischschema aanpassen en de vergistingtemperatuur een graadje lager.

Bedankt voor het commentaar..ik neem aan dat je ervan genoten hebt, ik vind 'm zelf ook erg lekker, maar zeker nog niet perfect. Ik zelf denk dat de vergisting temperatuur (die niet zo gecontroleerd is als je denkt, maar zeker niet boven de 20°C is uit gekomen) wel goed is geweest...en het maischschema aanpassen zou een optie kunnen zijn. Ik mis een beetje de gewenste body in dit bier, dat mag wel ietsje meer zijn. Ik ben wel gecharmeerd van het idee van beginnen op 40°C en de 52-stap overslaan en meteen doorstoken naar 62°C  :brouwen:

RobinB

Citaat van: Jacques op 26-04-2009  22:54 uDaar heb ik vandaag behoorlijk van genoten. Zie hier.
Toch zou ik het jammer vinden als al mijn bieren vanaf nu zuur en prikloos zouden zijn...  :denken:

EBC

Citaat van: Jacques op 26-04-2009  21:12 uIn de middeleeuwen werd het merendeel van de bieren gebrouwen met vooral havermout. De smaak van haver was toen heel bier eigen!

Smaken in bier veranderen in de tijd. Ik blijf er bij dat we (hobbybrouwers bedoel ik dan) ons steeds meer richten op de smaak van het Reinheitsgebot. Gerstemout, (veel) hop, geen kruiden en geen suiker. En we willen, ook in navolging van de Duitsers, steeds minder gistingsnevenproducten. Naar mijn idee wordt het tijd dat we ophouden met het imiteren van commercieel bier en moeten we gaan proberen de oude bieren weer nieuw leven in te blazen.

Jacques is in de overgang of zo  ;D. Juist hij was altijd aanhanger van Brauwelt, professor Narziss en alle andere ridders van het Reinheitsgebot. Wat was hij altijd fel gekant tegen kritiek op deze vakliteratuur.

Ik heb alleen nog het idee dat hij de invloed van commercie verwart met die van het Reinheitsgebot.

Maar: Goed bezig Jacques  :duimop:

EBC

Wel bij de les blijven jongens...  :lessmile:

Geuze bevat wel degelijk koolzuur. Maar gueuzebrouwers bestaan niet, het zijn lambiekbrouwers en in lambiek zit geen koolzuur.

Zo is dat.  :weetbeter:

JWVG

Jongens, wieber eens even op uit mijn draadje!  ;) Geproefde bieren willen we hier zien!

 :degroeten: JW.

William

Net het havermoutbier van Jacques geproefd (S-33 versie)

uiterlijk: troebel; geel/oranje; een typisch eiwitschuim (wollig) dat relatief snel weg is
geur: clean, heel licht visachtig (afbraakproduct olie; kan dit door de haver komen? - vissig is doorgaans een oxydatieproduct van onverzadigde vetzuren)
smaak: zoetig, licht kruidig, enorme koolzuurprikkeling - bellen in het bier lijken heel klein te blijven waardoor ze sterk prikkelen
nasmaak: samentrekkend; stroef; beetje granig; de lange nasmaak is bitter

Het is een verfrissend bier dat behoorlijk clean overkomt (weinig karakter, beetje saai). De scherpe nasmaak vind ik niet zo prettig. Toch wel een lekker bier.

Jacques

Hoi William,

Bedankt voor het proeven.

Het zeer hoge gehalte aan haver heeft denk ik inderdaad gezorgd voor een hoog vetgehalte waardoor het bier een mindere schuimhoudbaarheid heeft. Bij een volgende poging wil ik het gehalte aan haver wat terugbrengen.

Het saaie karakter is denk ik vooral een gevolg van de gistkeuze. De versie met de Roeselaere gist vind ik helemaal niet saai.

Zelf heb ik geen scherpe nasmaak. Bedoel je misschien bitterheid?  Ik weet nog niet wat ik ga doen qua bitterheid bij de herhaling. Wat hopbitterheid mag toch wel vind ik.

William

Citaat van: Jacques op 29-04-2009  22:09 uZelf heb ik geen scherpe nasmaak. Bedoel je misschien bitterheid?  Ik weet nog niet wat ik ga doen qua bitterheid bij de herhaling. Wat hopbitterheid mag toch wel vind ik.
Ik twijfelde tussen bitterheid of stroefheid als gevolg van de haver. Ik vind het geen "normale" bitterheid, vandaar.

Gerb

Ik zit nu aan de Weizen van Adrie, de eenstapsversie op 67°C.

Uiterlijk: geel, oranje, iets dof, romig inzakkend schuim.
Geur: bananen en licht kruidnagel én weeig van de tarwe.
Smaak: Bananen, weeig, tarwe, iets banaan-esterig.
Mondgevoel: redelijk zoetig, maar niet echt plakkerig.
Oordeel: Dit neigt wel naar een hele goede Weizen. Ik proef hier nog wel het bananen-esterige in, wat iets scherp overkomt in de smaak en op de tong. Met recht de beste Weizen van het Weizenfestijn.

Adrie

Citaat van: Gerb op 07-05-2009  21:45 uDit neigt wel naar een hele goede Weizen.

Hahaha. Dank je.  :D

Gerb

Het was zeker een compliment, maar ik zit nog met mijn Munich Wheat gisttrauma, die Weizen werd door iedereen finaal afgekeurd.

Oscar

Citaat van: Gerb op 07-05-2009  22:12 umaar ik zit nog met mijn Munich Wheat gisttrauma, die Weizen werd door iedereen finaal afgekeurd.

Zou dat puur de gist zijn ..???

Gerb

Hé ouwe trapbenatter, wat insinueer je precies?

William

Citaat van: Gerb op 07-05-2009  22:12 uHet was zeker een compliment, maar ik zit nog met mijn Munich Wheat gisttrauma, die Weizen werd door iedereen finaal afgekeurd.

Als ik deze met je geruild had was ik misschien in staat om je van dit trauma af te helpen, maar helaas.

Wel heb ik nog de Weizen van Dennis: een lichte bananenimpressie, weinig kruidigheid maar wel een beetje een stroeve afdronk. Schuim en koolzuurdruk is wel a la Weizen. Als ik hem nu vergelijk met de keuringsresultaten heb ik het idee dat hij toe te sterng is beoordeeld. Misschien dat dit komt door de Weihenstephan geurbom.

Oscar

Citaat van: Gerb op 07-05-2009  22:20 uwat insinueer je precies?

Zou die gist dan toch niet zo geschikt zijn voor een weizen ? (en nee, ik twijfel niet aan je brouwers capaciteiten, als best brouwers van de wereld 2007 (of was dat 2006?))


Gerb

Citaat van: Oscar op 07-05-2009  22:26 uZou die gist dan toch niet zo geschikt zijn voor een weizen ?

Ik dacht dat je bedoelde dat het misschien aan het maischschema of vergistingstemperatuur lag. Ik vermoed dat de gist gewoon niet zo super is. Het Belgische gistexperiment gaf dit min of meer ook al aan. Het is geen Weizengist.


Citaat van: William op 07-05-2009  22:26 uAls ik deze met je geruild had was ik misschien in staat om je van dit trauma af te helpen, maar helaas.

Als het goed is heeft/had Edwin er nog een paar staan. Er was weinig animo om dit bier mee te nemen, gek genoeg.

Edwin

Citaat van: Anton op 25-04-2009  00:30 uIk proef nu een weizen en kan het volgende vermelden:
Kleur:   Oranje, in het flesje erg helder, in het glas iets tussen tweeschijn en dof, licht troebel. Mooi schuim, zakt langzaam in en een dun laagje blijft liggen.
Geur:   Onmiskenbaar weizen, gist.
Smaak:   Weinig banaan, iets kruidnagel, beetje "strak", niet erg.
Nasmaak:   tarwe, licht bitter.
Best wel lekker!
Alleen, waar is deze van? :weetniet:
Op de goudkleurige dop staat met rode viltstift iets van 54 met een frubbltje eronder???

Die was dus van mij. Dat kringeltje gaf aan of het een WB06 (k) Maizelgist (m) of Wyeastgist (w) was...
Bedankt voor het keuren.
Mijn familie vind mijn bieren nu na deze weizens ineens wel lekker ::), dus de voorraad slinkt snel.

Edwin

Edwin

Citaat van: Gerb op 08-05-2009  08:20 uAls het goed is heeft/had Edwin er nog een paar staan. Er was weinig animo om dit bier mee te nemen, gek genoeg.

Ik zal nog eens kijken of hij erbij staat.

Edwin

Anton

Citaat van: Edwin op 12-05-2009  13:45 uMijn familie vind mijn bieren nu na deze weizens ineens wel lekker ::), dus de voorraad slinkt snel.

Ha ha, ik heb hetzelfde "probleem" en niet alleen de familie vindt ze lekker, het volleybalteam van mijn zoon ook. samenvol

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.